:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHAT ABOUT ERIC?
WHAT ABOUT ERIC?
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-05-07
FILM
Ik kan niet groeien op een terras
, zegt de jonge Eric Kabongo, terwijl hij van zeven hoog door het raam kijkt. Bouwvakkers zijn op een lagere verdieping aan een renovatieopdracht bezig, en als gevolg van het lawaai heeft hij de werkzaamheden aan een nieuwe song stop moeten zetten. Hij spreekt vloeiend Nederlands, Frans en Engels en voor de kost vult hij rekken in een plaatselijke supermarkt. Toen ik op m’n veertiende op school zat en de leraar ons vroeg wat we later wilden worden, lachte iedereen mij uit toen ik zei: advocaat of dokter. Een zwarte die dokter of advocaat wordt, daar hadden ze nog nooit van gehoord in België! Ondertussen is Eric bijna tien jaar ouder en hij droomt van een carrière in de muziekwereld. Z’n eerste single Why Try heeft hij onder het pseudoniem Krazy-E opgenomen en de kosten voor het cd-tje zelf betaald. Eerder had hij een zakelijke overeenkomst met een leeftijdsgenoot die over de nodige opnameapparatuur beschikt, maar na een jaar is die samenwerking fout gegaan en is Eric met de rekeningen blijven zitten. Elke maand lost hij een deel van z’n schuld af, maar de rekeningen en deurwaardersexploten blijven binnenstromen.

 

Om z’n single te promoten heeft Eric een afspraak met een specialist ter zake. Die zal proberen om z’n muziek op de radio te krijgen en met de fraaie clip hoopt hij ook de muziekzenders te overtuigen. Dat Why Try een Franse tekst heeft is geen probleem, zegt hij, maar drie weken later blijkt dat de belangrijkste Vlaamse radiozenders (MNM, Q-Music en Studio Brussel) niet enthousiast hebben gereageerd. En bovendien vallen de concertboekingen tegen, want Eric wil graag 10 betalende optredens vóór het einde van het jaar, maar eind april staat hij nog nergens… Als mijn muziek niet goed genoeg is, dan zou men me dat beter zeggen, is zijn reactie, maar als hij in de zomer in het voorprogramma van een zwarte artiest in Waregem mag optreden, vat hij weer moed.

Erics probleem is dat hij soms door het lint gaat, en in het verleden kreeg hij al een keer een gevangenisstraf omdat hij een buurman knock out had geslagen die z’n jongere broertje een pak slaag gaf omdat die te veel lawaai maakte tijdens het buitenspelen. Op Waregem Koerse – waar Eric in een opvallende outfit verschijnt - wordt hij boos na een racistische opmerking van een omstaander. Opnieuw vloeit er bloed en Erics beide vrienden zijn niet opgetogen over zijn gedrag. Wij zijn dat soort opmerkingen gewend, zegt één van beiden. Ik weiger me daaraan te gewennen!, is Erics furieuze reactie, maar later, als hij weer wat rustiger is, betreurt hij het voorval en toont hij de camera de bloedvlek op z’n witte overhemd.

 

De regisseurs Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch maken van What About Eric? een interessante en boeiende documentaire over een jonge zwarte die alles in het werk stelt om z’n droom te verwezenlijken, maar die daar niet in slaagt – althans voorlopig niet – en die het slachtoffer is van z’n eigen verleden én – in mindere mate - van z’n opvliegend karakter. Die buurman was een racist, zegt Eric over die eerdere affaire, hij vond dat kinderen binnen moeten blijven want hun lawaai stoort hem. Racisme of onverdraagzaamheid, wie zal het zeggen, maar voor de slachtoffers maakt het uiteindelijk niet veel uit en misschien doet hun huidskleur er op dat moment ook helemaal niet toe… Maar je kan je voorstellen dat het een jonge kerel als Eric in het defensief dringt, en of je Nederlands spreekt of geïntegreerd bent, het speelt vaak geen enkele rol in een maatschappij die zich niet-racistisch noemt, maar wel heel vaak op een racistisch manier reageert. We hebben niet voor niets de aller slechtste faam in West-Europa…

 

Stuyck en Vermeersch laten Eric zelf z’n verhaal doen, in het Nederlands met een licht West-Vlaams accent, maar ook in het Frans en het Engels, want de jonge kerel schakelt moeiteloos van de ene taal over naar de andere. Soms spreekt hij rechtstreeks tegen de camera, maar meestal hebben de regisseurs andere oplossingen gezocht en dat leidt tot een visueel zeer gevarieerd en overtuigend resultaat, waarbij het realiteitsgevoel op geen enkel moment in het gedrang komt. Eén van de beste scènes is gedraaid na afloop van de paardenraces: de camera zit heel dicht op de huid van het hoofdpersonage, maar ook de omstaanders worden van heel dichtbij in beeld gebracht waardoor hun niet uitgesproken gedachten op een subtiele en toch geraffineerde manier zichtbaar worden gemaakt. Het is niet minder dan sublieme cinema!

 
BEELD EN GELUID
Ondanks de weinig controle die men tijdens het draaien van een dergelijke productie heeft over licht en geluid, is de kwaliteit van het beeldmateriaal van zeer goed. In de donkere scènes – binnenshuis en in de auto – zijn de kleuren eerder aan de donkere kant, maar in de buitenopnamen zijn de kleuren fel en gedetailleerd. Er is sporadisch gebruik gemaakt van muziek – naast de muziek van Eric die in de scènes zelf zit – en die klinkt uitstekend.
 
EXTRA’S
De Trailer van de documentaire en de Clip van Why Try van Krazy-E.
 
CONCLUSIE
Met What About Eric? geeft het Leuvens Dalton Distribution opnieuw een stel jonge Vlaamse regisseurs de kans om hun werk aan het grote publiek te tonen. Na zovele anderen tonen Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch dat ze de stiel perfect beheersen en het bewijs is er en het heet What About Eric? cover
Studio: Dalton Distribution

Regie: Lennart Stuyck & Ruben Vermeersch
Met: Eric Kabongo

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
E

Speelduur:
54 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461873941


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Nederlands/Frans/Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Trailer
Clip van Why Try

Andere recente releases van deze maatschappij