:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERMAIDS
MERMAIDS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-27
FILM
Tegenwoordig vind je de Winona Ryder-films alleen nog maar teug in de programmering van zenders zoals Vijf TV, toch heeft de brunette in de jaren 90 heel wat leuke films gemaakt die tot vandaag nog het bekijken waard zijn. Een leuk voorbeeld daarvan is Mermaids, dat in hetzelfde jaar als Edward Scissorhands (haar grote doorbraak) uitkwam. Winona liep wel al eerder in de kijker met Beetlejuice of als het nichtje van Jerry Lee Lewis in Great Balls Of Fire!, toch is het duidelijk dat regisseur Richard Benjamin van Mermaids in de eerste plaats een Cher-film wilde maken. Zelf heb ik nooit begrepen waarom, maar in 1990 lag de wereld nog aan de voeten van de ex van Sonny Bono. Voor de flamboyante rol van Mrs. Flax was ze desalniettemin uiterst geschikt, want net als in het echte leven vertolkt zij in deze komedie een vrouw die volledig nep is. We hebben het niet alleen over haar lichaamsdelen, maar ook over haar beknopte leefwereldje. Ze beeldt zich in dat ze het aantrekkingspunt van de wereld is, helaas vertrekt zij holderdebolder met haar twee dochters naar een andere stad van zodra er iets fout gaat. De vele verhuizingen hebben van haar oudste dochter Charlotte (Winona Ryder) een zeer onstabiel meisje gemaakt.

Het verhaal speelt zich af in de jaren 60, toen Soeur Sourire een wereldhit met Dominique, Dominique scoorde. Als het jonge tienermeisje de tekst enthousiast meezingt en neerknielt voor een mariabeeldje weten we het meteen: Charlotte wil non worden. Ten minste dat denkt haar moeder, in werkelijkheid droomt het meisje er stiekem van om te proeven van de liefde. Ze heeft al haar zinnen gezet op een veel oudere jongen uit de buurt, maar die ziet het arme wicht amper staan. Ook met haar andere dochter Kate (Christina Ricci) gaat het allesbehalve de normale kant op. Het jonge meisje traint dagelijks in bad om het wereldrecord onder water zitten te verbreken. De twee meisjes zijn ervan overtuigd dat ze weldra opnieuw naar een ander oord zullen verhuizen, maar misschien kan schoenverkoper Lou (Bob Hoskins), die zich als nieuwe vaderfiguur in het gezinnetje opdringt, daar iets aan veranderen.

Mermaids is eigenlijk een film die nergens over gaat. Het script dat gebaseerd is op een boek van Patty Dann toont je flarden uit het leven van mensen, maar graaft nooit diep. Normaal zou dat voor iedere film nefast moeten uitdraaien, maar in Mermaids komt Benjamin er alsnog aardig mee weg. Dat is zowel aan de heerlijke sixtiessfeer als aan de voortreffelijke cast te danken. Cher speelt hier de rol van haar leven (wellicht omdat ze zichzelf speelt), Bob Hoskins is zoals altijd goed en zowel Winona Ryder als de piepjonge Cristina Ricci zijn een revelatie. Helaas zitten er wel een paar elementen in de film die je net niet naar het kotszakje doen grijpen. Zo hangen de religieuze symbolen je na een tijdje de keel uit en overdrijft Benjamin veel te veel met het trauma dat Amerika opliep toen Kennedy werd neergeschoten (als je de regisseur moet geloven liep iedereen op straat luidop te janken toen ze het verbijsterende nieuws vernamen). Als je deze minpuntjes onder de mat kan vegen, dan is Mermaids een onschuldige prent die 25 jaar later gerust nog eens uit de kast mag worden gehaald.

BEELD EN GELUID
Meestal zijn de oude dvd’s van MGM niet bepaald meesterwerken op technisch vlak. Door het overvloedig gebruik van oogverblindende pastelkleurtjes worden alle foutjes op deze disk echter mooi gecamoufleerd. Alleen in de donkere scènes zie je wat filmgrain. Het geluid is een simpele 2.0-geluidsband, maar ook dat stoort nauwelijks omdat de soundtrack bol staat van opzwepende bubblegumpopnummertjes uit de jaren 60.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
Wie houdt van onschuldig entertainment en bereid is om zijn oren te sluiten voor lullige dialogen over het geloof, kan Mermaids gerust nog eens in de lader stoppen. Een film die vooral in ons geheugen blijft voortleven door de knappe vertolkingen.



cover




Studio: MGM

Regie: Richard Benjamin
Met: Cher, Bob Hoskins, Winona Ryder, Christina Ricci

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1990

Leeftijd:
6

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626030782


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Duits, Noors, Frans, Italiaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij