:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SONG OF THE SEA
SONG OF THE SEA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-07-02
FILM
Vuurtorenwachter Conor (Brendan Gleeson) woont met zijn vrouw Bronach (Lisa Hannigan) op een eiland voor de Ierse kust, samen met hun zoon Ben (David Rawle). Bronach is in verwachting van een tweede kind, maar de zwangerschap verloopt niet vlot, en als Conor het pasgeboren zusje Saoirse (Lucy O'Connell) aan Ben komt presenteren, is moeder van de aardbol verdwenen. Alhoewel het laatste wat Bronach aan haar zoon heeft gezegd is dat Ben goed op zijn zusje moet passen, ziet Ben het ettertje als een puist die ervoor gezorgd heeft dat zijn moeder verdwenen is, en die tot overmaat van ramp ook nog eens de muzikale schelp inpikt, het laatste aandenken dat Ben aan zijn moeder heeft. Saoirse groeit op met één groot gebrek: ze kan niet spreken. Op haar zesde verjaardag komt grootoe (Fionnula Flanagan) op de kinderen passen terwijl vader zich gaat bezatten in de pub - het is per slot van rekening ook de zesde verjaardag van het overlijden van zijn vrouw. Saoirse gaat op verkenningstocht en vindt in een koffer de mantel van haar moeder. Als ze die omslaat blijkt dat ze, net als haar moeder, een selkie is: in contact met water verandert ze in een zeehondje. Vader heeft de bui echter zien hangen en vreest dat zijn dochter uiteindelijk hetzelfde lot zal ondergaan als zijn vrouw, namelijk verzwolgen worden door de zee. Op zijn verzoek neemt oma de twee kinderen mee naar de stad, want de omgeving van de vuurtoren is geen veilige plek voor kinderen om op te groeien, terwijl vader de kist in de oceaan flikkert.

 


De volgende avond is het echter Halloween en de kinderen ontmoeten een hoop sprookjeswezens die door het dolle heen zijn: de selkie Saoirse zou door het Lied van de Zee te zingen de jarenlange vervloeking kunnen opheffen die Macha de Uilenheks (ook Fionnula Flanagan) heeft uitgesproken; hierdoor zouden ze eindelijk naar de nevenwereld, Tír na nÓg, kunnen reizen. Macha, die de gevoelens van haar slachtoffers onttrekt om ze vervolgens te verstenen (én verdacht veel op oma lijkt) heeft echter haar uilen uitgestuurd in een poging om dat allemaal te verhinderen. Saoirse zelf wordt, nu ze haar mantel niet meer heeft, tegen een onrustwekkend tempo ouder. Niet alleen valt de zware taak op Bens schouders om zijn zus te bevrijden van de Uilenheks, ook zal het Lied niet kunnen gezongen worden zo lang Saoirse geen stem heeft. De weg die de jongen moet afleggen is, om het met een cliché uit een andere televisiereeks te zeggen, echter dark and full of terrors.

 


De eerste tekenfilm van studio Cartoon Saloon, Brendan And The Secret Of Kells, bleek toch iets te artistiek en te hoog gegrepen voor het jonge volkje, en bracht alleszins niet de verhoopte recette in het laatje. De animatie was behoorlijk alternatief maar bij momenten ook bijzonder lelijk en aan het verhaal was geen touw vast te knopen. Voor de tweede film, Song Of The Sea, zijn echter de belangrijkste euvels weggewerkt en de goeie troeven behouden. De voornaamste is dat deze Europese coproductie bijdragen bevat van een hoop private partners (voor België was dat onder meer het intussen van naam veranderde Belgacom), het budget ligt daardoor een stuk hoger en de animatie is veel meer voldragen. Opnieuw doet regisseur Tomm Moore een beroep op het stemmentalent van Brendan Gleeson in de hoofdrol, aangevuld met onder meer Fionnula Flanagan (uit Defiance), en ditmaal krijgen de acteurs tenminste een deftig script om mee te werken - een simpel maar robuust verhaal over broeder-en zusterliefde - waarin niet alles ten overvloede moet worden uitgelegd om het voor de kijker begrijpbaar te maken.

 De ambachtelijke, veelal handgetekende animatie (op een paar uitzonderingen na zoals de aftandse auto van oma) blijft nog steeds rudimentair, met soms bewust gebruik van compleet verkeerde perspectieven (zie het screenshot van de taartjes), maar het geheel oogt aangenaam en bij momenten zelfs spectaculair; af en toe neigt het geheel iets te veel nodeloos over naar het werk van Miyazaki, wat eigenlijk niet nodig zou mogen zijn want Moore heeft zelf voldoende talent om niemand te moeten naäpen. Cartoon Saloon loopt de grote studio's zoals Disney niet achterna én weet te overtuigen met een origineel scenario. Alhoewel. Het idee uit de Gaelische folklore dat mensen in dieren kunnen veranderen hebben we ook in Pixars Brave al uitgebreid mogen zien. Song Of The Sea is te oordelen naar de kennis van de mythologie en wat er uitgehaald wordt echter véél rijker. Het verhaal balanceert mooi tussen de Gaelische mythen en het persoonlijk verhaal van Ben en Saoirse en wordt daardoor nooit te afstandelijk. Veeleer is Song Of The Sea een allegorie over het omgaan met verlies van dierbaren; Ben projecteert duidelijk al zijn negatieve gevoelens over het overlijden van zijn moeder op zijn zus, en pas wanneer hij haar ook dreigt te verliezen, komt hij tot inkeer. Alhoewel aan de troosteloze pubs en de onpersoonlijke stad te merken het verhaal in onze eigen tijd de situeren is, heeft de thematiek tegelijkertijd toch iets tijdsloos. Tomm Moore greep naast de Oscar voor beste animatiefilm; derde keer goede keer?

 


BEELD EN GELUID
De film wordt correct op het 1.85:1-formaat in HD gepresenteerd. De animatie is zeer mooi en strak, met veel primaire, warme en rudimentaire kleuren, die af en toe neigen naar een herfstpalet. De aflijning is mooi en het contrast zeer zuiver. De mogelijke imperfecties die vervolgens nog overblijven zijn zonder uitzondering het gevolg van het feit dat de film ambachtelijk is gemaakt. Nagenoeg elk plaatje is een schilderijtje. De film bevat vier geluidstracks, allevier uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1: Engels, een mengeling van Vlaams en Nederlands, Frans en Letzeburgs. Jammer genoeg hebben de makers verzuimd om een ondertitelingsspoor bij te voegen; de Nederlandstalige soundtrack staat gezien de Gaelische sfeer van de film als een tang op een varken, maar in de Engelse track wordt er nogal veel dialect gesproken. De atmosfeer die wordt gecreëerd - het gros van de film speelt zich af in de nabijheid van de zee - is mooi; kabbelende golven, schreeuwende meeuwen en het krassend ijzer van oude schepen wisselt elkaar af. Het gebruik van Franse credits stoort.

 

 
EXTRA'S
Song Of The Sea stelt qua bonusmateriaal flink teleur. Het diaporama (1:45) bevat wat conceptueel werk, daarnaast zijn er 2 verwijderde scènes (3:59) en een Franstalige (!) trailer (1:51).
 
CONCLUSIE
Deze zeer mooie animatiefilm verdient ongetwijfeld een plaatsje in uw kast, maar O'Brother heeft verzuimd te denken aan de volwassen liefhebbers van animatiefilms; voor de kleintjes is bovendien de film een beetje té beangstigend, dus een Nederlands ondertitelingsspoor was welkom geweest.coverStudio: O'Brother

Regie: Tomm Moore
Met: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan, Fionnula Flanagan, Lucy O'Connell, Jon Kenny, Pat Shortt, Colm 'Snodaigh, Liam Hourican, Kevin Swierszcz, Will Collins, Paul Young

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083092654


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams/Nederlands DTS-HD MA 5.1
Letzeburgs DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Diaporama
• 2 verwijderde scènes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij