:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 52 TUESDAYS
52 TUESDAYS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-10-19
FILM
De films die op het Filmfestival van Sundance worden gelauwerd kan je vaak omschrijven als kleine films die over de grote dingen (zeg maar problemen) van het leven gaan. Dat is in 52 Tuesdays van de Australische regisseuse Sophie Hyde ook zo omdat we er twee mensen ontmoeten die volledig in een persoonscrisis verstrikt zitten.

Je moet de titel vrij letterlijk opvatten, want in een periode van 52 dinsdagen (telkens tussen twee uur in de middag en ’s avonds tien uur) komen dochter Tilda Cobham-Hervey (Billie) en moeder Del Herbert-Jane (Jane/James) samen. De andere dagen woont Billie bij haar vader. Het is een bewuste keuze, want nadat haar moeder heeft besloten om een man te worden, kan zij zich niet langer meer om de noden van een tiener bekommeren.

Dit loodzware onderwerp wordt door Sophie Hyde op een uiterst luchtige manier aangepakt, en dat is waarschijnlijk de reden waarom dit drama niet onder de huid kruipt. Voor deze filmmaker zijn de problemen van de jonge Billie, die op zoek gaat naar haar eigen seksuele ik, even zwaar als die van de moeder, en daardoor verliest de film aan kracht. Begrijp ons niet verkeerd, we gunnen de transgender veel geluk, alleen gaat alles hier net iets te simpel en zou je uiteindelijk nog denken dat de situatie van de jonge Billie erger is.

Eigenlijk is 52 Tuesdays een gemiste kans, en dat is al bij al jammer omdat deze film uitblinkt door de knappe vertolkingen. Del Herbert-Jane die in het echte leven ook een transgender is, speelt met zoveel enthousiasme zijn rol dat het onmogelijk is om er niet door te worden ontroerend. Dat geldt tevens voor Tilda Cobham-Hervey. Slecht is dit drama zeker niet, alleen zat er veel meer in!

BEELD EN GELUID
Arthouse en Blu-rays zijn niet bepaald beste maatjes, en dus moeten we het hier opnieuw stellen met een dvd. Dat is trouwens, gelet op de kleine belangstelling, niet meer dan normaal. Gelukkig staat Homescreen wel steeds garant voor puike releases. Ook op 52 Tuesdays is het beeld weer piekfijn verzorgd met oog voor detail. De geluidsband is een sobere, maar degelijke Engelse Dolby 5.1-track.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze schijf.

CONCLUSIE
52 Tuesdays is één van de weinige films over transgenders, zonder dat men de weg van de komedie kiest. Jammer genoeg is de film niet meer dan een geslaagd tussendoortje. Door het veel te grote filmaanbod zijn wij niet langer meer tevreden met het woord “matig”.cover
Studio: Homescreen

Regie: Sophie Hyde
Met: Tilda Cobham-Hervey, Sam Althuizen, Imogen Archer

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249482499


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij