:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOT SHOTS - PART DEUX
HOT SHOTS - PART DEUX (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-10-06
FILM
Topper Harley (Charlie Sheen) slijt zijn dagen in het Verre Oosten, alwaar hij zich heeft teruggetrokken in een klooster vol celibataire monniken, en een zakcentje bijverdient met tweekampen waarbij hij zijn tegenstanders tot moes slaat met gummibeertjes. Admiraal Benson (Lloyd Bridges) is intussen president van de Verenigde Staten geworden, en binnen een goeie twee weken zijn het verkiezingen voor een tweede ambtstermijn. Het gaat evenwel niet zo vlotjes met de yankees, want het reddingsteam dat een reddingsteam moest gaan helpen dat in een niet-nader genoemd Arabisch land (het is Irak by the way) een team soldaten moest gaan bevrijden, werd gevangengenomen door de troepen van Saddam (Jerry Haleva), en de Verenigde Staten overwegen... een reddingsteam (yeah right!) Omdat alle góeie soldaten al gevangengenomen zijn, krijgt Topper Harley het verzoek om zich weer aan te melden, en om hem te overtuigen, stuurt de president de seksbom Michelle Rodham Huddleston (Brenda Bakke) om hem te overtuigen. Topper is nog maar net over de breuk met zijn vorige vriendin Ramada (Valeria Golino) heen die hij - zo wordt letterlijk gezegd - heeft overgehouden aan het eerste deel van de franchise. Ramada heeft hem zonder boe of ba laten staan op het spoorwegperron, vanwaar de beide tortelduifjes naar Hawaii wilden sporen. Zodra Topper in het Midden-Oosten arriveert, blijkt Ramada zijn contactpersoon ter plaatse te zijn; Ramada's doodgewaande echtgenoot Dexter (Rowan Atkinson) blijkt immers nog te leven en één van de gegijzelden te zijn. De reddingsoperatie wordt echter duidelijk gesaboteerd (en het is al vanaf het begin duidelijk dat Michelle de mol is, wat iedereen doorheeft behalve de andere acteurs). Desondanks volgt een finale confrontatie waarin president Benson en Saddam Hoessein de degens lichtzwaarden kruisen.

 


Evenmin als Hot Shots is Hot Shots: Part Deux een toonbeeld van subtiliteit: de film verscheen midden in de Golfoorlog, waarin zowat elke Amerikaanse film over het Midden-Oosten verzoop in de imperialistische propaganda. Hot Shots: Part Deux is echter een parodie, waarin na Top Gun nu voornamelijk Rambo werd gepersifleerd, alhoewel de referenties naar Star Wars en Terminator 2: Judgment Day overduidelijk zijn. Tijdens één scène waarin Topper met een onophoudelijk vurend machinegeweer vijanden neerlegt, zorgt een metertje op het scherm ervoor dat we precies kunnen weten op welk ogenblik de film Total Recall passeert wat betreft het aantal lijken. Het Amerikaanse leger komt er overigens uit als een bende nietsnutten die amper weet welk land ze aan het aanvallen is, laat staan waarom. De stroom van grappen kent echter een hoger debiet dan in het eerste deel, en de scenaristen draaien er hun hand niet voor om om gewoon platweg toe te geven dat Sheen en Golino gecast zijn omdat dat nu éénmaal een wetmatigheid is in sequels. Eerlijk zijn ze wel. De grappen zijn echter van de weeromstuit absurder geworden, met als meest notoire voorbeeld het feit dat Sheens personage, wanneer zijn pijlen op zijn, zich bedient van een kip om een vijand door de borst te schieten. Waarna de kip alsnog een ei legt. De scène waarin Lloyd Bridges als president ei zo na een diplomatiek incident ontkenent met Japan door zijn vals gebit in de champagne van de Japanse premier te laten vallen, lijkt zeer sterk op een gelijkaardige scène met Leslie Nielsen uit The Naked Gun; hieruit mag echter duidelijk blijken dat het spoof-genre niet onuitputtelijk is, en dat het heden ten dage op sterven na dood is, mag geen verwondering wekken.

 


BEELD EN GELUID
Ook Hot Shots: Part Deux heeft de tand des tijds niet perfect doorstaan, alhoewel de beeldkwaliteit misschien marginaal beter is dan die van het eerste deel. De kleuren zien er misschien iéts geprononceerder uit, maar het beeld kan niet tippen aan dat van de meeste recente producties. De film bevat evenwel een klein beetje meer grain dan zijn voorganger, maar het ontbreekt evenzeer aan doorgedreven scherpte. De film is voorzien van een DTS-HD MA 4.0-track, die duidelijk een stuk minder dynamisch is, maar wellicht is gepuurd uit de originele bron. Ook hier is de montage van geluidsfragmenten op beelden die niet bij elkaar passen eerder een handelsmerk dan een gebrek.
 
EXTRA'S
Ditmaal krijgen we twee documentaires, An adventure in filmmaking (22:39) en Early awareness (3:53) met een hoog gehalte aan fluff en een laag gehalte aan diepgravende informatie. Sommige films spreken maar beter voor zichzelf. Oh, en er is ook nog een trailer (1:01).
 CONCLUSIE

Hot Shots: Part Deux
is de iets betere film van het duo, waarschijnlijk omdat er iets meer bekende films worden geparodieerd. Na dit deel is de pot met grappen echter opgebruikt, alsook de acteercarrière van Charlie Sheen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn opnieuw matig, maar aanvaardbaar voor een catalogustitel. Iedereen vindt deze films overigens leuk - tenzij u een kip bent. Of Rowan Atkinson.coverStudio: Fox

Regie: Jim Abrahams
Met: Charlie Sheen, Valeria Golino, Brenda Bakke, Richard Crenna, Rowan Atkinson, Lloyd Bridges

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4010232059628


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 4.0
Frans DTS 4.0
Duits DTS 4.0
Spaans DTS 2.0
Italiaans DTS 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Thais Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws, Chinees, Koreaans, Thais, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "An adventure in filmmaking"
• Documentaire "Early awareness"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij