:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME
HOME (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-12-16
FILM
De Boov staan op het punt de Aarde binnen te vallen en alle mensen te deporteren naar de één of andere vakantiekolonie, terwijl ze zelf de vrijgekomen plaats innemen. Ze hopen op Aarde eindelijk een plek gevonden te hebben waar hun aartsvijanden, de Gorg (niet te verwarren met de Borg uit Star Trek), hen niet kunnen vinden. De ietwat eigengereide Boov Oh (Jim Parsons), die zijn naam te danken heeft aan de afwijzende reacties van zijn soortgenoten op zijn pogingen tot sociale toenadering, komt op het niet echt luminieuze idee om zijn nieuwe woonst in te wijden met een housewarming party voor ál wie maar wil komen. Oh begaat echter de stommiteit om voor de intergalactische uitnodigings-e-mail voor zijn feestje op de 'send all'-knop te drukken, waardoor hij in feite de nieuwe schuilplaats van de Boov aan de Gorg verraadt. Tijdens zijn tocht door de straten ontmoet Oh een tienermeisje, Tip (Rihanna), dat wanhopig op zoek is naar haar door de aliens ontvoerde moeder (Jennifer Lopez). De twee gaan een ongemakkelijke alliantie aan: Oh zal proberen Tips moeder te vinden, en Tip zal hem helpen om zijn intergalactische e-mail te onderscheppen. Helaas hangt er al een schip van de Gorg in de buurt. De commandant van de Boov, Smek (Steve Martin), heeft echter aan zijn volk niet de gehele waarheid verteld waarom de Gorg hen op de hielen zitten (of 'zit' is in dit geval een beter gekozen woord, maar dan verraad ik bijna de clou van de film...).

 



Na een paar relatieve kassuccessen zoals How To Train Your Dragon 2 en de vrolijke Oberbayern-ongein van de Penguins Of Madagascar is Home een beetje een tegenvaller. De meeste animatiefilms steunen nogal eens op de welbekende clichés, maar de odd couple-band tussen Oh en Tip getuigt echt nérgens van originaliteit. Ik kan verkeerd zijn, maar een film over buitenaardsen die de Aarde binnenvallen en een alien die vriendjes wordt met een aardbewoner, hebben we denk ik al eens ergens gezien. Een keer of honderd, ongeveer. Allicht kan je kinderen voor een dergelijke intrigerende premisse nog warm maken, maar de hippedy-hoppedy 'energieke' stijl van de film zal allicht alleen goed zijn voor de verkoopcijfers van rilatine. Deze film moet vooral als vehikel dienen om de carrière van R&B-besje Rihanna nieuwe impulsen te geven - wat blijkbaar érg nodig is. De animatie is zeer schatplichtig aan Escape From Planet Earth, in die mate zelfs dat naast het ruimteschip van de Gorg ook nog het P-woord dreigend boven de horizon opdoemt. De grappen zijn eerder aan de belegen kant en het gehalte wegwerp-popmuziek is hoog. Té hoog. Tip is blijkbaar grote fan van Rihanna (wat een toeval!) en maar liefst vijf keer in de film vindt ze het nodig om haar favoriete artieste ten gehore te brengen, waardoor het hopeloos incoherente scenario genadeloos onderuit zakt. Als u na Battleship nog niet wist dat Rihanna als actrice eerder een liability dan een asset is, dan weet u het wellicht nu wel. Komiek Jim Parsons, duidelijk gecast omdat zijn marktwaarde is gestegen door The Big Bang Theory, doet weliswaar nog een verdienstelijke poging om de meubelen te redden en zijn overenthousiaste Oh wat spunk mee te geven, maar hij wordt opzij gedrukt door het opgeblazen ego van de zelfverklaarde diva. Uw kinderen gaan deze film leuk vinden - wellicht kennen ze Rihanna niet, dat helpt natuurlijk - maar de meerwaarde voor volwassenen is ditmaal écht wel nul. De tijden waarin Shrek frontaal in de aanval ging tegen commercialisering van sprookjes, lijkt vér, vér achter ons te liggen...





BEELD EN GELUID

De visuele pracht van Home kan misschien een troost zijn. Het universum van Home zit er prachtig gedetailleerd uit, en op de Blu-ray komen de rijkgedetailleerde decors, diepe zwartniveaus en gesatureerde kleuren uitstekend tot hun recht. De Boov zijn misschien redelijk simplistisch qua uiterlijk, maar onder meer de detaillering in Tips kapsel straalt kwaliteit uit; de manier waarop het valt, komt al bijna in de buurt van de pels van Sully in Monsters Inc., en dat was op gebied van haarweergave al een baanbrekende techniek. De DTS-HD MA 7.1-track biedt een optimale spreiding en is gelukkig niet overdreven luid, zodat je van de geluidseffecten kan blijven genieten zonder ondergesneeuwd te worden in het akoestisch geweld.





EXTRA'S

Het bonusmateriaal is altijd het zwakke broertje van Dreamworks-releases, en dat is hier niet anders. De specificaties op de hoes laten je hoge verwachtingen koesteren, maar uiteindelijk is het allemaal wat wollig opvulmateriaal. De inleiding "Best Party Ever!" (1:00) is een uitnodiging van de Boov om de kijker opmerkzaam te maken op het bonusmateriaal. Oh's Party Place (9:23) is essentieel een opeenvolging van zang- en dansnummertjes gericht op de kleintjes, óf op de fanbase van de R&B-artiesten die dit blijkbaar contractueel bedongen hebben in ruil voor hun medewerking aan de film. De clip "Oh’s Shake Your Boov Thing" (2:56) is een filmpje waarin de Boov leren dansen op diverse soorten Aarde-muziek. De Party Tunes bevatten een videoclip van het Jennifer Lopez-nummer "Feel the Light" (4:10), een karaoke-clip (2:04) van hetzelfde nummer, en 16 muziekclips "Oh's Boovy Jukebox" (28:09), eigenlijk een opsomming van fragmenten uit de film waarin muziek voorkomt. De meerwaarde hiervan is gewoon nul. In het filmpje Oh's Party Planning Tips (4:04) geeft Oh! enkele tips om een feestje te bouwen voor zowel mensen als aliens. Iets leuker zijn de drie Kortfilmpjes "Short Boovies", een concept dat duidelijk afgekeken is van andere tekenfilmfranchises. In This Is Being Boov (2:53) vernemen we waar de Boov eigenlijk vandaan komen, Almost Home (4:08) is een opspmming van andere planeten die de Boov hebben trachten te kolonialiseren, meestal zonder succes, en in Testing Lab (2:04) proberen de aliens de functie van enkele aardse gebruiksvoorwerpen te achterhalen. Zes verwijderde scènes (26:05) zijn voorzien van een inleiding door Tim Johnson, en in de drie documentaires "Be an Artist!" (22:41) toont animator Andy Erekson hoe je Oh, Tip en Pig op digitale manier kan tekenen. De sectie Oh's Other Extras bevat een reclamefilmpje voor een gsm-spelletje (0:38), een korte beschouwing van de personages door hun stemacteurs in Stars of Home (1:32), een galerij (2:03) met stills en een trailer (2:26). En net zoals op elke andere DreamWorks-release is het wreet leut met de traditionele The World of DreamWorks Animation (16:34)-virtuele jukebox waarin er een hoop muzikale videoclips uit andere animatiefilms op u worden afgevuurd.

CONCLUSIE

Deze film reclamespot voor Rihanna heeft allicht nog wel een zekere amusementswaarde voor de allerkleinsten, maar wie ook maar íets meer volwassen is en doorheen de commercie kan kijken, ziet in deze film ongeveer het zwakste wat ooit uit de Dreamworks-stal is gekomen. Gelukkig stelt de technische kant van de disk niet teleur. 



cover



Studio: Fox

Regie: Tim Johnson
Met: Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin, Jennifer Lopez, Matt Jones, Brian Stepanek, April Lawrence, Stephen Kearin, Lisa Stewart, April Winchell

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626088127


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Quebecqois Frans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Inleiding "Best Party Ever!"
• Muzikale opties "Oh's Party Place"
- Clip "Oh’s Shake Your Boov Thing"
- Party Tunes:
-- Videoclip Jennifer Lopez "Feel the Light"
-- Karaoke-clip Jennifer Lopez "Feel the Light"
-- 16 muziekclips "Oh's Boovy Jukebox"
- Clip "Oh's Party Planning Tips"
- Interactief spelletje "Oh's Costume Party"
• Kortfilmpjes "Short Boovies":
- "This Is Being Boov"
- "Almost Home"
- "Testing Lab"
• 6 verwijderde scènes
• 3 documentaires "Be an Artist!"
"Oh's Other Extras"
- Reclamefilmpje "Home: Boov Pop" mobile game
- Documentaire "Stars of Home"
- Galerij
- Trailer
• Jukebox "The World of DreamWorks Animation"

Andere recente releases van deze maatschappij