:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WENTWORTH PRISON - SEIZOEN 1
WENTWORTH PRISON - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-03-16
TV-SERIE
Wentworth Prison is de remake van de Australische tv-serie Prison, waarvan tussen 1979 en 1986 zo’n 692 afleveringen zijn gemaakt en uitgezonden. Wentworth Prision makes ‘Orange Is The New Black’ look like a middle school melodrama, staat er op de hoes van dit eerste seizoen. We willen het graag geloven, al kunnen we zelf de vergelijking niet maken omdat we de Amerikaanse serie (nog) niet gezien hebben. Op IMDB scoort Orange is the New Black in elk geval hoger, maar we geven het graag toe: dat is niet altijd een graadmeter voor de kwaliteit van een productie. De kijker is uiteraard ook al veel meer vertrouwd met Orange Is The New Black waarvan ondertussen 7 seizoenen zijn gemaakt, terwijl van Wentworth Prison voorlopig alleen het eerste seizoen bij ons op de markt is. De nieuwkomer (4 seizoenen) moet het dus (voorlopig) afleggen tegen de grotere broer, maar met een IMDB-achterstand van 0.3% lijkt ons een inhaalbeweging niet onmogelijk. Wij hebben de tien afleveringen van Wentworth Prison in elk geval met ingehouden adem bekeken…

 

Het verhaal speelt zich af in een vrouwengevangenis en het begint op het moment dat de goed uitziende Bea Smith aan de gevangenispoort wordt afgeleverd. Zij is er voor het eerst, en zoals zal blijken is ze niet meer dan een groentje, want de rest van de dames zit ofwel sinds lang in de gevangenis, of behoort tot het soort mensen dat regelmatig opnieuw in de gevangenis belandt. In Wentworth Prison komt Bea in een gemeenschap terecht die cynisme tot levensstijl heeft verheven. Het is een plek waar rivaliserende bendes elkaar én het personeel het leven zuur maken en waar geen plaats is voor een tussenpositie: iedereen behoort er tot een clan en wie van die regel afwijkt, die zet z’n leven op het spel. De uit een heel ander soort hout gesneden Bea Smith probeert afstand te houden tot de beide clans, maar dat blijkt onmogelijk, want ze wordt door de al even goed uitziende maar bikkelharde Franky Doyle in een valstrik gelokt waaruit ze alleen maar kan ontsnappen door kleur te bekennen.
 

 

Het gedoe in de gevangenis komt Bea Smith evenwel allerminst goed uit. Zij heeft andere en wat haar betreft belangrijkere problemen waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Zo heeft ze haar dochter sinds het proces niet meer gezien en alles wijst erop dat haar echtgenoot er alles aan doet om het meisje uit haar buurt te houden. Bea is er het gat van in, maar met alleen de telefoon als mogelijke verbindingslijn met de buitenwereld, mag ze nauwelijks op een verbetering van de situatie rekenen.  De relatie met haar echtgenoot is dan ook heel erg vertroebeld. Ze zit in de cel in afwachting van haar proces. Ze wordt er nl. van beschuldigd een moord te hebben beraamd op haar echtgenoot. Die heeft zelf geen klacht ingediend, maar toen men hem vond na een zgn. zelfmoordpoging, waren er bewijzen dat hij die niet alleen had georganiseerd. Zelf heeft hij trouwens geen aanklacht ingediend tegen Bea, want het incident was het gevolg van jarenlange mishandeling, van slagen en verwondingen, en zelfs de braafste echtgenote gaat op een keer door het lint.
 

 

Maar over dat laatste heeft Bea tijdens haar arrestatie en de beslissing om haar voorlopig op te sluiten in Wentworth Prison met geen woord gerept. Niet iedereen hangt z’n vuile was graag buiten. Maar zij betaalt nu wel de rekening en de prijs is hoog, want de beide clans zijn op het oorlogspad sinds de leidster van de andere clan net is teruggekeerd uit de isolatiecel (waarin ze was terechtgekomen door een smerige streek van Franky Doyle). Uiteraard zinnen een aantal vrouwen op wraak, maar tijdens het geweld dat uitbreekt wordt de directrice van de gevangenis neergestoken en het is uitgerekend Bea Smith die met bebloede handen in de buurt van het lijk wordt aangetroffen. Dat vergt een lange uitleg die niet door iedereen wordt geloofd en vooral de vriend van de directrice – één van de bewaarders – blijft erbij dat Bea de schuldige is: zij verhuist naar de isolatiecel. Ze is nadien misschien niet echt veranderd, maar ze heeft wel een lesje geleerd en ze beseft als geen ander dat ze uit de klauwen moet blijven van de beide clans. De beste oplossing: een eigen machtsbasis. Maar hoe doe je dat als groentje?
 

 

De themavariaties zijn beperkt voor een serie die zich grotendeels op dezelfde plek en met dezelfde personages afspeelt, maar de makers slagen er desondanks in om de afleveringen spannend te houden en de hoofdverhaallijn op een originele manier te ontvouwen. Dat daarbij links en rechts slachtoffers vallen, ook onder de medewerkers van de instelling, is nauwelijks te vermijden, en het laat de regisseurs toe om ook op dat niveau korte verhaallijnen te creëren, waarbij de toewijding van een ervaren medewerker ruimte moet maken voor een ambitieuze nieuwkomer op het moment dat de benoeming van een nieuwe directeur ter sprake komt. En uiteraard mengen de vrouwelijke gevangenen zich in het debat en proberen ze het gevangenispersoneel tegen elkaar op te zetten in de hoop dat de wanorde en de innerlijke verdeeldheid hun positie zal verbeteren en versterken.
 

 

Voor deze remake is een beroep gedaan op actrices met een ruime ervaring en/of een zekere bekendheid in Europa en Amerika. De Nieuw-Zeelandse Danielle Cormack (Bea Smith) staat bekend om haar powerprestaties (o.a. Xena, Warrior Princess, 1998-2001; Underbelly Razor, 2011), terwijl Nicole da Silva (Franky Doyle) en Kate Atkinson (Vera) vooral de Australische kijker over de streep moeten trekken, en Aaron Jeffery is ook bij ons een bekend gezicht dankzij z’n medewerking aan de tv-serie McLeod’s Daughters (2001-2008). Een hele sterke indruk maakt Jacqueline Brennan als Liz, de leidster van de tweede clan, een wat oudere vrouw die de onstuimige en uiterst gevaarlijke Franky Doyle perfect in de hand en op een afstand weet te houden. Het wordt een gevecht op leven en dood, en daarvan zal Bea Smith profiteren, want als twee honden vechten om een been…
 

 
BEELD EN GELUID
Veel wit (de muren) en blauw (de kiel van de gevangenen) in deze serie, af en toe afgewisseld met iets donkerdere en grauwere tinten (de kantoren van de directrice en het personeel) en bewerkte archiefbeelden over Bea’s leven vóór ze in Wentworth Prison terechtkwam. De geluidstrack is eenvoudig, maar komt tot leven tijdens de gewelddadige scènes in de gevangenis, terwijl er ook veel aandacht is besteed aan omgevingsgeluiden in het gevangeniscomplex.
 
 
EXTRA’S
Geen

CONCLUSIE

Wentworth Prison begint als een sterke tv-serie. Het is even afwachten hoe het scenario in de volgende drie series evolueert, maar gezien de sterke acteerprestaties hebben we het vermoeden dat er niet wordt ingeleverd op de dramatische spanning.
 cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Kevin Carlin, Catherine Millar, Tori Garrett, Jet Wilkinson
Met: Danielle Cormack, Nicole da Silva, Kate Atkinson, Celia Ireland, Shareena Clanton, Robbie Magasiva, Katrina Milosevic, Aaron Jeffery, Jacqueline Brennan

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344755207


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij