:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOG SOLDIERS
DOG SOLDIERS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-02-26
FILM
Een goeie Engelse lowbudgetactiefilm die een combinatie levert van Aliens, Predator, weerwolfprenten plus daarbij doorspekt is met Guy Ritchie-humor? Onmogelijk, zegt u? Wel mogelijk, zegt Neil Marshall. Gelijk heeft de man en hij maakte er op de koop toe een aangenaam kijkstuk van ook! Dog Soldiers werd een regelrechte hit aan de Britse boxoffice. De hierboven opgesomde combinatie blijkt ongeloofwaardig, maar is met brio uitgewerkt: een groep soldaten wordt ergens in de Schotse Highlands gedropt om met losse flodders op oefening te gaan. Gauw blijkt dat er iets serieus mis is en dat de uitgestrekte bossen en landschappen een geheim verbergen. Het is even wennen om de typische Guy Ritchie-achtige humor in dit soort film aan het werk te zien, maar de acteurs laten alles op een geloofwaardige en stijlvolle manier gebeuren. Sean Pertwee en vooral Liam Cunningham stelen de show als respectievelijk de leider van de groep soldaten en de leider van de commando's. Cunningham moet niet onderdoen voor de typische slechterik, sterker nog, het was lang geleden dat we nog eens zo'n hatelijk personage op ons scherm zagen verschijnen. Nog een ander sterk punt is dat deze film een nogal documentaire-achtige stijl hanteert waardoor alles nog geloofwaardiger lijkt, ondanks de te gekke mix. Bekijk het niet als zuiver plagiaat als je denkt iets te zien wat al eerder gedaan is, maar bekijk het eerder als een ode aan de vele klassiekers in het genre. En alhoewel de knipogen voldoende aanwezig zijn, heeft deze prent zijn eigen stijl. De acteurs zijn tot in de puntjes gecast, de fotografie is dik in orde en de originele en inventieve schrikmomenten zijn voldoende aanwezig om deze film de toekomst in te laten gaan als een echte cult-klassieker.


BEELD EN GELUID
Zoals we hierboven reeds vermeldden heeft het geheel nogal wat van een documentaire. Geen perfecte Tinseltown-beelden hier die overlopen van de detaillering en warme kleuren. Nee, wel een ruw beeld, volgepropt met zwarte- grijze en donkerblauwe tinten met nogal wat grain. Het lijkt allemaal met opzet gedaan en dat is het ook, want deze film profiteert echt van deze transfer. De perfectionist zal echter op z'n nagels moeten bijten. Een andere aanleiding om aan te nemen dat het beeld met opzet zo ruw is gelaten is de kwaliteit van het geluid. In sommige scènes vliegen de kogels je om de oren en in andere schudden de ontploffingen je huiskamer door en. Dit is zo'n film waarvan je denkt: werken mijn surroundspeakers nu nog of zijn ze kapot wegens overdadige gebruik? Je wilt ze controleren maar op dat moment hoor je een subtiele ritseling in het struikgewas gevolgd door een schreeuw en een perfecte spreiding van automatische geweerschoten,. Laat ons stellen dat het geen champagnekurken zijn die je hoort knallen!


EXTRA'S
Slechts een trailer en een featurette van zo'n twintigtal minuten. Alhoewel de featurette echt wel kan boeien met interessante weetjes en leuke interviews, is er te veel footage van de film in verwerkt. Dat gaat vlug vervelen en je grabbelt bijna automatisch naar de afstandsbediening om door te spoelen.

CONCLUSIE
A Bitch Of A Werewolf Movie staat op de hoes van deze dvd. En het moet gezegd, de prent is echt je aandacht waard: solide acteerprestaties in een bizarre mix van humor, suspens, actie en horror op z'n Brits. H.O.M Vision komt met een verzorgde uitgave op de markt, jammer genoeg bevat de schijf weinig extra's.


cover
Studio: H.O.M. Vision

Regie: Neil Marshall
Met: Sean Pertwee, Kevin McKidd, Emma Cleasby, Liam Cunningham, Thomas Lockyer, Darren Morfitt, Chris Robson, Leslie Simpson

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713423555003


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij