:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE - A MAMMOTH CHRISTMAS
ICE AGE - A MAMMOTH CHRISTMAS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-01-09
FILM
Deze quickie (niet te verwarren met de minister van pensioenen) speelt zich geruime tijd na de gebeurtenissen in Ice Age 3: Dawn Of The Dinosaurs af, want Manny's (Ray Romano) kleine Peaches (Ciara Bravo) is al op kinderleeftijd. Papa Manny probeert haar respect bij te brengen voor de kersttradities, zoals het aanbidden van een granieten steen ("oh christmas rock...") die Manny al vijftig jaar in de familie heeft (wat dan weer Ice Age 2: The Meltdown compleet tegenspreekt, want bij de grote verhuis had hij die zeker niet bij zich, het zou opgevallen zijn). Naar goede gewoonte heeft Sid (John Leguizamo) het feestje weer verbrod, want hij heeft de granieten kogel stuk gekregen, en zijn voorstel om in de plaats daarvan een boom op te tuigen vindt geen genade bij de andere kerstvierders. Sid is bang dat hij op de "stoute kindjes"-lijst van de Kerstman terecht zal komen, en in een onbewaakt moment laat Manny zich in bijzijn van zijn dochter ontvallen dat de Kerstman niet bestaat. Om te bewijzen dat het tegendeel waar is, reist Peaches met een nog steeds verontruste Sid en met Crash (Josh Peck) en Eddie (Seann William Scott) naar de noordpool. De rest van de bende, Manny, Ellie (Queen Latifah) en Sid (Denis Leary) moet er uiteraard achteraan.

 


Ook Ice Age ontsnapt niet aan de direct to videoquelitis die rond de feestdagen de schappen van de dvd-winkels teistert. Deze eerder op dvd verschenen kerstspecial is echter voor een schijntje te koop, dus ga ik deze volledigheidshalve aan onze database toevoegen. De speelduur van de Blu-ray is eerder aan de korte kant met zijn 25 minuten, de disk bevat niet te veel afgeleid materiaal (waarover later meer) om aan te vullen, en het gegeven is een beetje raar: in het compleet van moderne mensen verstoken universum van Ice Age loopt er namelijk plots een kerstmannetje rond dat we niet dadelijk in een oertijdperspectief kunnen plaatsen, en dan hebben we het nog niet gehad over het vliegende rendier. Na A Charlie Brown Christmas is blijkbaar elke tekenfilmmaatschappij echter de mening toegedaan dat er geld te verdienen valt met half uur-TV specials rondom reeds bij het grote publiek bekende figuurtjes. Alhoewel het een leuk en onderhoudend filmpje is met een hoge feelgood-factor, waarin onder meer Scrat uiteraard aan de Kerstman een eikeltje heeft gevraagd maar niet krijgt waar hij op hoopt, is het meest gemotiveerde gegeven van het uitbrengen van deze disk duidelijk om de concurrentie van Dreamworks op de hielen te zitten, en om de franchise warm te houden.

 

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit op deze Blu-ray is nog net een trapje boven die van de dvd te situeren; met een 'film' met dergelijke beperkte speelduur en quasi geen extra's, zou het al raar moeten lopen als hier iets compressiegewijs fout was gegaan. Niet toevallig speelt een deel van de plot zich af in een wit sneeuwlandschap dat lekker goedkoop te animeren is, en ook het veelkleurige luiaardleger is een kwestie van op het juiste moment op copy en paste te drukken. De hogedefinitetransfer biedt net dat ietsje meerwaarde, en het feit dat de originele voice cast present heeft getekend, maakt dat de Engelse DTS-HD MA 5.1-track zoals gewoonlijk de voorkeur geniet. Evenwel zijn de gebruikte surroundeffecten spaarzaam verspreid, op één scène met een lawine na. Alleszins is er ruimte voldoende over om in 22 dubbingen in andere talen te voorzien, wat volgens mij een record is. Wie daar behoefte aan heeft, kan op hetzelfde schijfje de 3D-versie bekijken.

 


EXTRA'S
Niets. De twee vrij waardeloze extra's van de dvd werden ingehouden, en voor één keer is dat geen gemis.
 
CONCLUSIE
Ice Age: A Mammoth Christmas is leuk, maar net zoals de dvd eigenlijk te kort om een aparte release te verantwoorden: dit soort filmpje zou anders als bonus bij een volwaardige film niet misstaan. Voer voor completisten, dus.
coverStudio: Fox

Regie: Karen Disher
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Ciara Bravo

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
25 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626094159


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1
IJslands Dolby Digital 5.1
Grieks Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Ests Dolby Digital 5.1
Russisch DTS 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Ests, Russisch, Chinees, Koreaans, Thais, Indonesisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij