:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRAILTY
FRAILTY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-03-04
FILM
Vader Meiks (Bill Paxton) is een liefdevolle en brave huisvader. Hij leeft samen met zijn twee zoons, Adam (Jeremy Sumpter) en Fenton (Matthew O’Leary), ergens in Texas een gelukkig en rustig leventje. Maar dit alles wordt bruusk verstoord als vader Meiks op een nacht in de kamer van de jongens binnenstormt. Hij vertelt hen het ongelofelijke verhaal dat hij een opdracht van een engel heeft gekregen. De opdracht bestaat er in om de demonen die op aarde vertoeven te vernietigen. Maar Fenton ziet het geheel niet zitten als blijkt dat deze zogezegde demonen wel erg op gewone mensen lijken.


Acteur Bill Paxton is zo één van die acteurs waar iedereen het gezicht van kent, maar bijna niemand de naam van zal onthouden. Nochtans is de man een erg getalenteerd acteur en heeft hij enkele onvergetelijke rollen in belangrijke Hollywoodhits zoals Aliens, True Lies, Twister, Titanic, U-571 en recent nog Vertical Limit op zijn actief staan. Met zijn door gevestigde critici fel gesmaakte regiedebuut Frailty (de kortfilm Fish Heads niet meegerekend) bewijst “Wild” Bill dat hij veel meer in zijn mars heeft dan acteren alleen. De man bewijst ook dat hij eigenlijk veel meer respect en erkenning verdient dan hij de dag van vandaag krijgt. De stijlvolle film zit goed in elkaar, is lekker spannend en er wordt daarbovenop een potje stevig geacteerd! Maar dat is niet geheel verwonderlijk, want Bill Paxton had toegang tot enkele sterke acteurs zoals uiteraard zichzelf, Matthew McConaughey (Reign Of Fire, A Time To Kill) en Powers Boothe (Sudden Death, Tombstone). Ook de jongelingen Matt O’Leary (Spy Kids 2, Domestic Disturbance) en Jeremy Sumpter (Local Boys, Just A Dream) leveren degelijk werk af en we zijn ervan overtuigd dat voor beiden een grote toekomst in het verschiet ligt. Andere puntjes die de extra aandacht verdienen zijn de duistere en sfeervolle fotografie van Bill Butler (Grease, Damien: Omen II) en de onheilspellende muziek van Brian Tyler (The Fast & The Furious, Darkness Falls). Kortom: Frailty is een aanrader over de hele lijn. Het woord ‘klasse’ ligt dan ook op het puntje van onze tong...


BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 anamorfische beeld is redelijk scherp en bevat een bevredigend contrast en schaduwdetail. De aanwezige kleuren ogen warm en natuurlijk, met een voldoende zwartniveau. De gebruikte filmprint bevat zo goed als geen vuiltjes of printbeschadigingen, maar we hebben wel eens een digitale compressiefoutje kunnen bemerken. Het beeld bevat wel wat filmgrain, maar dat geeft de film een extra toepasselijke ruwheid. Op het gebied van geluid hebben we de keus tussen een Engelse Dolby Digital 2.0- of een Engelse Dolby Digital 5.1-track. Deze laatste klinkt warm en dynamisch. De aanwezige geluidseffecten en de sfeervolle muziek van Brian Tyler vullen de kamer waar nodig. De dialogen op hun beurt zijn goed te verstaan en verdwijnen nergens in de geluidseffecten. Tenslotte hebben we nergens fouten of eventuele storingen kunnen waarnemen. Een goed beeldkwaliteit en een prima geluidskwaliteit.


EXTRA’S
Onze ontdekkingstocht door de extra features op dit schijfje begint bij een audiocommentaar. Acteur/regisseur Bill Paxton vertelt vol enthousiasme over zijn regiedebuut. Het geheel is redelijk informatief en de liefde voor Alfred Hitchcock komt meermaals bovendrijven. Dan hebben we een korte en weinig toevoegende foto galerij met een twaalf foto’s uit de film. Daarna wordt het terug interessanter met enkele weggeknipte scènes. Hier zien we een viertal scènes voorbijkomen (The Bible, Tape, Digging en Protect us) goed voor ongeveer 9 minuten beeldmateriaal. Regisseur Paxton vertelt uitgebreid waarom deze scènes de uiteindelijke film niet haalden. De scènes zien er interessant uit, maar onze verbazing (en teleurstelling) was groot toen we bemerkten dat je de scènes enkele met de commentaar van Paxton kan bekijken en niet met de oorspronkelijke dialogen. Spijtig! In de documentaire Making of Frailty (19 min.) worden we getrakteerd op een blik achter de schermen. De belangrijkste cast en crewleden komen aan het woord en het viel wederom op dat de liefde voor Hitchcock kwam bovendrijven. Vervolgens treffen we nog een uitgebreidere documentaire aan met Anatomy Of A Scene (26 min.). Hierin wordt de cruciale “auto”-scène uit de film volledig ontleed en uiteengezet. Dit levert een uitermate interessante en leerrijke kijkervaring op. Tenslotte zijn er nog promotrailers voor Dirty Liar, The 51st State en Cube 2: Hypercube.


CONCLUSIE
Frailty is een lekker spannende en goed geacteerde thriller van en met Bill Paxton. De DVD van filmmaatschappij DFW heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Het schijfje bevat tevens een handjevol interessante en waardevolle extra’s zodat we deze titel kunnen aanraden aan liefhebbers van de betere thriller en ieder die eens zin heeft in een lekker avondje rillen en beven.


cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Bill Paxton
Met: Bill Paxton, Matthew McConaughey, Powers Boothe, Matthew O’Leary, Jeremy Sumpter, Levi Kreis

Film:
9/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664008942


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Fotogalerij,
• Weggeknipte scènes,
• Making Of Frailty,
• Anatomy Of A Scene,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij