:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-03-15
FILM
De wereldberoemde geheimagent Austin Powers (Mike Myers) slaagt er eindelijk in om de slechte Dr. Evil (Mike Myers) en diens kloon Mini-Me (Verne Troyer) te klissen. Maar dan blijkt er een nieuwe tegenstander op te staan in de Nederlandse mafketel Goldmember (Mike Myers). Goldmember, die bezeten is door goud, ontvoerd Nigel Powers (Michael Caine), de vader van Austin, en neemt deze mee naar de seventies. Bijna onmiddellijk geeft Basil Exposition (Michael York) aan Austin Powers de opdracht om zijn vader uit de klauwen van Goldmember te gaan redden. Eenmaal in de jaren zeventig aangekomen gaat Austin achter Goldmember aan. Hierbij krijgt hij de hulp van de sexy Foxxy Cleopatra (Beyoncé Knowles). Maar dan ontsnapt Dr. Evil en Mini-Me en vanaf dan gaan de poppen aan het dansen...

De hilarische komedie Austin Powers: International Man Of Mystery uit ’97, van de toen nog onbekende regisseur Jay Roach (Mystery Alaska, Meet The Parents), werd in Amerika een dikke hit. De ongeveer 17 miljoen $ kostende productie bracht bijna 54 miljoen $ op. In Europa werd de film héél wat lauwer onthaald, hoewel hij in België en Nederland een bescheiden videotheekhitje werd. Filmmaatschappij New Line Cinema geloofde eigenlijk wel dat er in ‘Austin Powers’ een lucratieve franchise zat en bood regisseur Roach en bedenker/hoofdacteur Myers (Wayne’s World 1 & 2) het bijna vijfmaal hogere budget aan van 73 miljoen $ om een sequel uit hun duim te zuigen. De sequel krijgt de titel Austin Powers: The Spy Who Shagged Me mee. Een titel waar James Bond-studio MGM niet echt kan mee lachen, maar daarover later meer. En dan gebeurd op 11 Juni het ongelofelijke: de sequel van een minder bekende komedie haalt in één weekend bijna 58 miljoen $ binnen, wat meer is in één weekend wat het origineel in heel zijn bioscoopcarrière binnenhaalde! Bovendien was deze opbrengst genoeg om Star Wars Episode I: The Phantom Menace, die al een drietal weken onverslaanbaar was, van de top te stoten! Wereldwijd brengt Austin Powers: The Spy Who Shagged Me het duizelingwekkende bedrag van 310 miljoen $ op. Hoewel de reeks stilletjes aan kwaliteit leek in te boeten, begon men toch met de productie van het derde deel. Want New Line Cinema (en waarschijnlijk ook de cast en crew) hadden geld geroken. Met een budget van 113 miljoen $ (het is aan het eindproduct te zien is dat elke penny fatsoenlijk gebruikt is!) werd Austin Powers In Goldmember in elkaar geschroefd. De posters, de teaser en de trailers werden op het enthousiaste bioscooppubliek losgelaten en de hype werd op gang getrokken. Maar dan komt studio MGM op de proppen met een rechtszaak dat de titel “Austin Powers In Goldmember” niet gebruikt mag worden omdat New Line Cinema ongevraagd de draak steekt met de James Bond-films en alles wat daar rond hangt. Als resultaat worden alle posters en trailers met ‘Goldmember’ erop uit de bioscopen gehaald. Studio MGM was dit al van plan met The Spy Who Shagged Me, maar deze hadden toen niet genoeg basis om een rechtszaak op te baseren. Maar op 11 april 2002 wordt het nieuws de wereld ingestuurd dat MGM toch akkoord gaat met de titel, als New Line in de toekomst de titels altijd komt voorleggen aan MGM en dat de trailer van de nieuwste Bond Die Another Day voor elke vertoning van Austin Powers In Goldmember gedraaid word. Volgens ons heeft New Line Cinema toch eens diep in de buidel moeten tasten om de afhandeling van de zaak zo gemakkelijk te laten verlopen. Toen de film in de bioscopen werd uitgebracht brak deze werkelijk alle records! De film bracht in één weekend tijd bijna 76 miljoen $ op en bracht in totaal in Amerika meer dan 213 miljoen $ op, wat van Austin Powers In Goldmember dé meest succesvolle komedie aller tijden maakt!

Maar spijtig genoeg werd de film zelf er niet beter op tegenover de voorgaande delen. Deel twee was al iets minder tegenover het origineel en dit derde deel is weer wat minder tegenover deel twee. In het origineel misten weinig grappen hun doel, maar hier gaan er een paar stevig de mist in. De flauwtegraad kent dikwijls ijzingwekkende hoogtes en tijdens enkele van de muzikale intermezzo’s voelden we soms zelfs plaatsvervangende schaamte (hard knock life... iemand?).

Tot hier onze kritiek, want de film kent dit keer misschien enkele mindere momenten, maar de meerderheid is nog steeds té hilarisch (als u tenminste houd van pis- en kakhumor, indien dit niet het geval is dan zijn de Austin Powers-films geen spek voor uw bek) voor woorden. De knappe intro met enkele onvergetelijke cameo’s moet u zien om te geloven en is waarschijnlijk één van de leukste dingen van de laatste jaren! De Canadese komiek Mike Myers is weer stevig op dreef en schiet vol enthousiasme het spervuur van grappen de huiskamer binnen. Voor de rest is de gehele cast (eveneens bijna de volledige crew) weer terug en deze leveren zoals vanouds degelijk werk af. Zoals altijd is er ook een nieuwe love-interest voor Austin Powers en dit keer is dit nieuwkomer Beyoncé Knowles. Eigenlijk doet ze niet veel meer dan mooi staan te wezen, maar we moeten toegeven dat ze dit met veel verve doet. Ook al daalt de kwaliteit in de reeks, voor ons mag er gerust nog een vierde deel gemaakt worden. Want net zoals bij de voorgaande delen leverde dit Austin Powers-avontuur ons enkele zéér ontspannende momenten op, vergezeld door een boel tranen en krampen van het schateren. En geef toe dat zoiets toch nooit slecht kan zijn?

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfisch uitgevoerde beeld ziet er scherp uit en bevat veel diepte en detail. De kleuren zien er warm uit en ogen natuurlijk. De gebruikte print ziet er goed uit en is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Wel hebben we eens een enkel digitaal compressiefoutje en wat minieme filmgrain kunnen bemerken, maar daar zal geen kat over struikelen. Een prachtige beeldkwaliteit! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en natuurlijk, met een goede spreiding en dynamiek. De dialogen zijn goed te verstaan en verdrinken nergens in de geluidseffecten. Ruis of geluidsstoringen hebben we niet kunnen waarnemen. Een goede geluidstrack, maar wij verkiezen toch de duidelijk vollere en krachtigere Engelse DTS-track. RCV heeft prima werk geleverd met deze DVD!

EXTRA'S
Het betreft hier de huurversie dus het enige wat we hier aantreffen zijn promotrailers voor Rat Race, Scary Movie 2 en The Accidental Spy.

CONCLUSIE
Austin Powers In Goldmember is het derde deel in de ongelofelijk succesvolle komediereeks ontsproten aan het brein van acteur Mike Myers (Studio 54, Shrek). RCV geeft de DVD een fantastische beeld- en geluidskwaliteit mee. Omdat het hier de huurversie betreft zijn er buiten wat promotrailers geen extra’s aanwezig, maar dit zal met de koopversie wel anders zijn. Een aanrader voor de fans van de voorgaande delen en voor liefhebbers van melige humor.


cover
Studio: RCV

Regie: Jay Roach
Met: Mike Myers, Beyoncé Knowles, Michael Caine, Seth Green, Verne Troyer, Robert Wagner, Michael York, Mindy Sterling, Fred Savage, Nobu Matsuhisa

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045203467


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 6.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij