:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEWIS - SEIZOEN 7
LEWIS - SEIZOEN 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-07-26
SERIE
Robbie Lewis (Kevin Whately) staat op een kruispunt in zijn leven. Hij heeft meer en meer het gevoel dat zijn job diep inhakt op zijn privéleven. Hij komt er nauwelijks aan toe om zijn pasgeboren kleinzoon te zien - wat geen lolletje is, want zijn dochter woont in Australië - en op gebied van liefdesleven probeert hij met vallen en opstaan een relatie aan te knopen met pathologe Laura Hobson (Claire Holman). Het ziet er dus naar uit dat hij meer dan ooit moet inzetten op het klaarstomen van zijn adjudant James Hathaway (Laurence Fox) als zijn opvolger. Hathaway twijfelt echter meer en meer of hij wel geschikt materiaal is voor de politie, want hij kan zijn persoonlijke betrokkenheid bij sommige van de zaken niet zomaar van zich afschudden.

Britse detectives hebben het imago 'zachter' te zijn dan hun Amerikaanse collega's. De politiefeuilletons van Europese makelij zijn geen aaneenschakeling van achtervolgingen en schietpartijen, maar de manier waarop onder een façade van kleinburgelijkheid de mensen elkaar op de meest gruwelijke wijze de duivel aandoen, spreekt boekdelen. Het zevende seizoen van Lewis werd verondersteld het laatste te zijn; ook voorganger Inspector Morse hield het na zeven (reguliere) seizoenen en hectoliters bier voor bekeken, en er volgde nog een vijftal standalone­-afleveringen die we uitgebreid hebben besproken in deel 8 en deel 9 van voornoemde reeks. Haast symbolisch is het laatste shot van de slotaflevering Intelligent Design er één waar Lewis en Hathaway samen een Britse pint tot zich nemen, op dezelfde plek waar zoveel jaar geleden Lewis en zijn voormalige baas hetzelfde deden. Je voelt duidelijk dat de makers het verhaal van Lewis in schoonheid willen eindigen: zijn relatie met Laura doet het levensverhaal van Robbie Lewis full circle komen, waarbij we u even in herinnering brengen dat in de eerste reeks Lewis weer aan het werk ging om de dood van zijn eerste vrouw Valerie te vergeten, die gegrepen werd bij een vluchtsmisdrijf. De romance tussen de twee voelt niet geforceerd aan, maar wordt met de nodige sereniteit en respect gebracht; een treffend beeld in de laatste aflevering is er één waarbij het nieuwe stel knus op de bank geniet van een avondje televisie. Eén en ander was echter buiten de wil van de kijkers gerekend, die schreeuwden om een encore en die ook kregen in de vorm van twee extra seizoenen, waarin Lewis weliswaar gepensioneerd is, maar zijn briljante speurneus opnieuw wordt ingeroepen omdat - laten we eerlijk zijn - de Thames Valley Police er zonder hem niks van bakt.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
25. Down Among The Fearful
Universiteitsmedewerker Reuben Beatty (Edwin Thomas) werkt op de afdeling psychologie en doet onderzoek naar waarom mensen geloven. Als fervent debunker van paranormale theorieën klust hij echter na de uren bij als een helderziende met nom de plume Randolph James, die voor zijn 'patiënten' contacten legt met geesten uit het hiernamaals. Hem doodspuiten met een paardentranquillizer, is allicht niet door een geest gedaan. Het lijkt erop dat hij zijn 'volgelingen' als proefkonijn gebruikte voor een controversiële studie, waar het hoofd van het departement, professor Andrew Crane (Neil Stuke) niets van afwist, maar Reubens collega Vicki Walmsley (Tuppence Middleton) blijkbaar wel. Lewis wil de onderzoeksgroep doorlichten, maar hij wordt van hogerhand tegengehouden omdat de groep ook betrokken is bij een geheim project voor het leger in verband met slaapdeprivatietechnieken. Reubens weduwe Polly (Catherine Steadman) wist niets af van het dubbelleven van haar man, en voor Reubens schoonmoeder Justine Skinner (Beatie Edney) kan het niet snel genoeg gaan dat haar dochter weer thuis komt wonen.

 


26. The Ramblin' Boy
Tussen het sluikstort in het park wordt het lijk van een oude man gevonden. Autopsie laat uitschijnen dat het lijk reeds gebalsemd was, en dat mogelijk in het crematorium van Brian Miller (Tom Brooke) iemand anders in de plaats van de bejaarde werd gecremeerd. Niet alleen moet Lewis een zoektocht ondernemen naar de dader, maar ook correct raden wie er dan wél is vermoord. De vennoten van de begrafenisondernemer, Peter (Peter Davison) en Tara (Camilla Power) Faulkner, hadden de avond daarvoor op een feestje kletterende ruzie omdat Tara een relatie heeft met Jack Cornish (Mark Powley), een collega van Lewis die net van zijn vrouw aan het scheiden is. Aangezien eerst Tara en vervolgens Jack van de aardbodem schijnen verdwenen te zijn, vermoedt de inspecteur verkeerdelijk dat hij de moord op hen onderzoekt. De broer van Tara, de arts Matt Whitby (Simon Wilson), wordt echter in zijn praktijk vermoord door een combinatie van pillen, whisky en balsemvloeistof. Terwijl Hathaway een week op vakantie is in Pristina om daar te helpen een weeshuis te schilderen, wordt Lewis bijgestaan door de pas van de (politie)schoolbanken afgeleverde Alex Grey (Babou Ceesay). Én er schijnt eindelijk een vonk over te springen tussen onze goeie ouwe lobbes en zijn favoriete pathologe.

 

 
27. Intelligent Design
Biochemie-professor Richard Seager (Stephen Churchett) is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij dronken achter het stuur een meisje, Erin Cliff, heeft doodgereden. Na één jaar komt hij echter vervroegd vrij, en zijn vrouw, dominee Martha Seager (Alison Steadman), stelt alles in het werk om een ontmoeting te organiseren tussen haar man en Rachel Cliff (Crystal Leaity), de zus van het slachtoffer. Rachel is niet gediend van deze toenaderingspoging, die blijkbaar alleen maar dient om Seager geestelijke geruststelling te bieden, en ze loopt kwaad weg van de ontmoeting. De nacht daarop wordt Seager met een smoes naar buiten gelokt, en herhaaldelijk overreden met zijn eigen auto (een Jaguar Mark 2 nota bene), tevens de wagen waarmee eertijds Erin werd doodgereden. Martha wijst onmiddellijk met een beschuldigende vinger naar Rachel, maar er zijn blijkbaar nog mensen voor wie de dood van Seager goed uitkomt. Zijn opvolger Stella Drew (Miranda Raison) bijvoorbeeld, die sinds Seager in de gevangenis zit, zijn onderzoeksgroep heeft overgenomen. Stella is echter één van de weinigen die nog achter haar vroegere baas staat, en vóór heeft gestemd bij de vraag of de professor, ondanks zijn veroordeling wegens doodslag, terug mag keren als hoofd van zijn onderzoeksgroep. Rachels vriend Adam Tibbit (Josh Bolt), een eerstejaarsstudent van Stella, staat dan weer op het punt op de faculteit buiten te vliegen omdat hij hopeloos onbekwaam is, en er rijzen vragen over hoe hij ooit in de onderzoeksgroep werd toegelaten. En dan is er nog de decaan, dr. Yardley (Edward Fox), die blijkbaar méér bekommerd is om de renovatie van het dak dan om het welzijn van zijn eigen werknemers, en die als de dood is dat er een schandaal uitbreekt nadat bij de dakwerken onder de pannen een lijk wordt gevonden dat er al een jaar of twintig moet liggen.

 

 
BEELD EN GELUID
JustBridge heeft de fakkel overgenomen van Dutch FilmWorks, en alhoewel we verstoken blijven van een HD-release zoals ze die in de Verenigde Staten wél krijgen, is dit een keurige release waar weinig op aan te merken valt. De statige architectuur van Oxford komt goed tot haar recht, en het beeld laat ruimte om texturen van gezichten en kostuums duidelijk te tonen. De kleuren zijn zacht en misschien soms iets te donker, en de scherpte mocht nog nét dat ietsje meer zijn. In tegenstelling tot seizoen 6 werd opnieuw overgeschakeld naar een Dolby Digital 5.1-track, wat een goede keuze is, zelfs al is een reeks als Lewis uit zichzelf niet dadelijk een serie waarin de uiterste mogelijkheden van een geluidstrack worden uitgetest. De vermelde speelduur (360 minuten) is schromelijk overdreven, bij JustBridge hebben ze er blijkbaar de reclameonderbrekingen bijgeteld!

EXTRA'S
Niets.

We willen evenwel de opmerking maken dat JustBridge de onhebbelijke gewoonte heeft om voor deze release een digistack te gebruiken, een (breed) doosje waarin de twee disks op één spindle zitten, waardoor de kans reëel wordt dat u bij het uithalen de schijven bekrast. Het is droevig om te moeten vaststellen dat die paar cent voor een deftig doosje er niet af konden.

CONCLUSIE

Na zoveel seizoenen moeten we u hopelijk niet meer overtuigen van het feit dat de kwaliteit van Lewis staat als een huis. JustBridge heeft de fakkel van Dutch Filmworks overgenomen, maar mocht een paar cent meer hebben besteed aan een deugdelijke verpakking.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Brian Kelly, Daniel Reed, Tim Fywell
Met: Kevin Whately, Laurence Fox, Rebecca Front, Clare Holman

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
267 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344754231


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij