:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIMEHOUSE GOLEM, THE
LIMEHOUSE GOLEM, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2018-03-08
FILM
Londen, 1880. Detective John Kildare (Bill Nighy, Pride, 2014; Enduring Love, 2004) wordt belaagd door een meute journalisten naar aanleiding van een persconferentie i.v.m. een vijfvoudige moord door wat intussen in de volksmond de Limehouse Golem wordt genoemd. Een cryptische boodschap op de muur in de woonkamer van de slachtoffers leidt de inspecteur naar een dagboek in de Londense bibliotheek, waar hij tot het besluit komt dat vier mannen mogelijk de dader zijn: Karl Marx, die om evidente redenen heel gauw van de lijst wordt geschrapt, evenals een verwarde wetenschapper en een collega wier handschriften geen enkele overeenkomst vertonen met de heel aparte schrijftrant van de Golem. Alleen John Cree (Sam Reid) blijft over, maar die is ondertussen overleden, volgens de aanklacht van Scotland Yard als gevolg van vergiftiging, waarvoor zijn echtgenote, de voormalige variétéartieste Lizzie Cree (Olivia Cooke, Blackout, 2012), terechtstaat en naar alle waarschijnlijkheid de strop krijgt.


 


Via Lizzie leidt het spoor naar Dan Leno (Douglas Booth, Great Expectations, 2011; Noah, 2014) de ster van het Londense variététheater, een kerel die meestal in vrouwenkleren optreedt en die geen verklaring heeft voor de dood van Uncle (Eddie Marsan, Ray Donovan, 2014; The Illusionist, 2006), de baas van de zaak, en evenmin voor de dodelijk val van Little Victor (Graham Hughes), een dwerg die sinds jaar en dag lid was van het theatergezelschap. Kildare onderzoekt alle alibi’s, maar hij zal gauw merken dat achter elke uitleg een nieuwe verdenking schuil gaat en dat situaties vaak niet zijn wat ze lijken. Overtuigd dat de overleden John Cree de Limehouse Golem is, zet de detective alles op alles om sluitend bewijsmateriaal te verzamelen en hij beseft weinig tijd te hebben, want het proces tegen Lizzie Cree is bijna afgelopen en alleen als kan worden aangetoond dat haar echtgenoot de man is die de gruwelijkste moorden van het decennium heeft gepleegd, gaat ze vrijuit...

 

 


The Limehouse Golem
is een spannende detectivestory naar een roman van de Engelse schrijver Peter Ackroyd, die zich heeft laten inspireren door waargebeurde feiten. In de tandem die wordt gevormd door detective John Kildare en zijn assistent, de politieman George Flood, herkent u beslist de klassieke combinatie Sherlock Holmes/Dr. Watson, terwijl het nadrukkelijke production design (donkere stegen, mistige panorama’s, zweterige variététheaters, drukbezochte bordelen en een goor volkje alom) uiteraard verwijst naar de turbulente en periculeuze werelden van Charles Dickens en Sir Arthur Conan Doyle. Liefhebbers van klassieke detectiveverhalen worden m.a.w. op hun wenken bediend, zij het dat het ze niet gemakkelijk wordt gemaakt om het raadsel zelf op te lossen want auteur Peter Akroyd combineert een handvol verhaallijnen en suggereert meerdere daders, terwijl regisseur Juan Carlos Medina via een selectieve materiaalkeuze en een handige montage de geheimzinnigheid zo lang mogelijk volhoudt en de oplossing zo lang mogelijk uitstelt.

 

 


Bill Nighy kruipt in de huid van inspecteur John Kildare en maakt tot op het einde een geloofwaardige indruk. Zijn sidekick en politieman George Flood is misschien minder grappig en pienter dan Dr. Watson, maar Daniel Mays (Made In Dagenham, 2010) slaagt er wel in om zijn screentijd maximaal te verzilveren. Olivia Cooke neemt het hoofdpersonage Lizzie Cree voor haar rekening. Zij dreigt het kind van de rekening te worden, want men gaat ervan uit dat zij haar echtgenoot heeft vergiftigd. Haar enige hoop is inspecteur John Kildare die meent dat zij eveneens een slachtoffer is. Er blijft hem evenwel weinig tijd om daarvoor bewijsmateriaal te verzamelen. Als variététheatereigenaar Uncle treedt Eddie Marsan aan in een kleine rol, maar zoals we dat van hem gewoon zijn, voorziet hij het personage van uitstekende karaktertrekken.

 

 

BEELD EN GELUID

Een eerder donkere film om helemaal in de sfeer van de tijd te blijven. De scènes in het variététheater baden in geel en oranjebruin licht; de scènes in de gevangenis, in de rechtbank en in de kantoren krijgen bruine, blauwe en grijzen tinten. Technisch is er sprake van een uitstekende dvd met veel detaillering en een uitstekend zwartniveau. Voor de bij momenten heftige soundtrack tekent de Zweedse componist  Johan Söderqvist (Brothers, 2004).
 

 
EXTRA’S
Geen

 
 

CONCLUSIE

Een spannende film die niet moet onderdoen voor het beste van Sir Arthur Conan Doyle of Agatha Christie.
  cover
Studio: The Searchers

Regie: Juan Carlos Medina
Met: Douglas Booth, Olivia Cooke, Sam Reid, Marķa Valverde, Daniel Mays, Bill Nighy, Peter Sullivan

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461875372


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij