:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIDERMAN - HOMECOMING
SPIDERMAN - HOMECOMING (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-15

FILM
Op het einde van The Avengers is New York door aliens, de Chitauri, herschapen in één grote schroothoop. Er moet dringend puin geruimd worden, en kleine zelfstandige Adrien Tooms (Michael Keaton) heeft dan ook flink geïnvesteerd in zwaar materieel om de klus te klaren. De bijzondere task force van Stark Industries jaagt hem echter oneerbiedig weg, omdat ze liever geen pottenkijkers bij het ruimwerk heeft. Tooms kan echter evenwel een paar stukken buitenaardse technologie achterover drukken, en handige knutselaar als hij is, kan hij daar eventueel wel wat mee aanvangen...
 
 Op het einde van Captain America: Civil War brengt Tony Stark (Robert Downey jr.) de jonge Peter Parker (Tom Holland) terug naar huis, en bedankt hem voor de bewezen diensten. Als beloning voor zijn bijdrage aan het gevecht tegen Captain America mag hij zijn hypermoderne Spidermanpak houden. Stark heeft er evenwel een hoop technische beperkingen ingebouwd zodat Peter het pak niet ten volle kan gebruiken - hij noemt het zelf training wheels mode. De ontstuimige Peter meent echter al dat hij een volwaardig lid van het Avengers-genootschap is geworden, en hoopt maar wat vurig dat Tony Stark eerstdaags aan de telefoon hangt om zijn hulp in te roepen bij de zoveelste plot om de wereld te redden. Tony ziet Peter echter nog als een klein kind dat zich beter bezighoudt met het redden van katjes uit bomen en het inrekenen van fietsendieven.
 
 Peter merkt echter op een avond een drieste overval waarbij de daders wapens gebruiken die uit de opslagplaats van de Avengers komen. Omdat Tony Stark zijn noodkreet niet beantwoordt, gaat Peter er zelf op af, en hij werkt zich behoorlijk in de nesten, zelfs nadat zijn beste vriend Ned (Jacob Batalon) achter zijn geheim is gekomen en als hacker zijn diensten heeft aangeboden om het volle potentieel van het Spidermanpak te ontsluiten. Peter komt te weten dat de overvallen op transporten van Chitauri-materieel geen toeval zijn, en dat Tooms, die zich tegenwoordig de Vulture noemt, het brein achter de operatie is. Peter heeft echter in het dagelijkse leven genoeg besognes omdat hij koste wat het kost de knappe Liz (Laura Harrier) mee naar het eindexamenbal wil krijgen, een meisje dat ettelijke divisies boven zijn eigen stand speelt. Hun liefde is echter gedoemd, want Liz' vader is niet zo opgezet met de aandacht van de jonge Parker voor zijn dochter, en wel om een bijzondere reden.
 
 Na de uitstekende trilogie van Sam Raimi en de iets meer halfgebakken vertolking van Andrew Garfield is Spiderman al aan zijn tweede reboot toe, wat er alleen maar op wijst dat de studiobazen niet weten welke richting ze hem moeten laten uitslingeren. De twee films van Marc Webb waren op een dood spoor beland na tegenvallende kassa-inkomsten, alhoewel de dood van één van de belangrijkste nevenpersonages in de laatste film potentieel deuren opende voor een interessant vervolg. Het wagonnetje van Spiderman werd na Captain America: Civil War aan het lucratieve treintje van het Marvel Cinematic Universe gehangen, en we worden in deze dubbelsequel tenminste niet voor de zoveelste keer verveeld met een nodeloze hervertelling van Spidey's origineverhaal. De Spiderman van Marvel is ook een stuk jonger dan zijn twee illustere voorgangers, wat mogelijk maakt om zijn karakter een stuk impulsiever op te bouwen. Tom Hollands Spiderman is er meer één van de humoristische soort, maar de humor dient in dit geval wél tot iets, namelijk tot het opbouwen van een geloofwaardig karakter dat op school de eeuwige outcast is, niet achter het meisje van zijn dromen aan kan gaan, en op zowat elke fuif wordt buitengekeken als de DJ het publiek massaal oproept om de naam Penis Parker te scanderen.
 
 De Spiderman-franchise staat of valt echter met zijn belangrijkste handelsmerk, en dat zijn geloofwaardige schurken van vlees en bloed. Wat dat betreft hebben de scenaristen van Spiderman: Homecoming met Michael Keaton als Adrien Tooms / Vulture goud in handen. Tooms is in de grond geen slechte kerel, die echter het pad van de misdaad kiest omdat Stark Industries hem aan de rand van het faillissement heeft gebracht, en de goede huisvader, die zijn dubbelleven verborgen houdt voor zijn gezin dat hij vooral wil voorzien van een menswaardig bestaan, heeft gaandeweg megalomane trekjes gekregen. Homecoming volgt de geijkte paden van de superheldenfilm, en de situaties waarin de Spinnenman verzeilt, zijn exact dezelfde dilemma's als in de vorige vijf films - wie red ik en wie niet? - maar doet dat met bravoure, en weet de acteurs een platform te bieden om hun personages verder uit te diepen. Alleen de vreselijke castkeuze voor Marisa Tomei als Aunt May, die nu niet langer een oud aimabel besje is maar een botergeile MILF, staat als een tang op een varken. Ook de relatie tussen Peter Parker en Tony Stark, die hij ziet als een held, maar door wie hij enorm wordt teleurgesteld, is zeer fijn, én bewijst dat Robert Downey's belofte om niet meer in de huid van de man met het ijzeren harnas te kruipen, even veel waard was als een voorspelling van de juiste lottocijfers.
 
 BEELD EN GELUID
Om de één of andere bizarre rechtenkwestie heeft Disney géén zeggenschap over de Spiderman-franchise (zo'n beetje zoals het feit dat X-Men eigendom is van Fox), maar de rechten liggen bij Sony Pictures. De disks van Sony zijn over het algemeen goed van oren en poten voorzien, en dat is bij Spiderman: Homecoming niet anders. Het beeld is bevredigend scherp met levensechte omgevingen, details aan textuur zoals Spidey's kostuum en blauwe plekken die er levensechter dan ooit uitzien. De detaillering in de nachtelijke scènes schiet echter nét wat te kort om hier een maximale score aan te geven, en er hangt een klein beetje noise over het beeld. De DTS-HD MA 5.1-track levert uitstekend werk af, en dat in een film waarin actie volop aanwezig is. De ambience tijdens de fuif bij Liz' ouders klinkt heerlijk, en telkens de hoogtechnologische wapens worden ingezet, klinken die messcherp. De dialogen klinken soms een beetje iel, maar toch is dit een bewonderenswaardige track die hoge punten verdient.
 
 EXTRA'S
De film zelf wordt ingeleid door de nieuwbakken Spiderman Tom Holland (0:31). Vervolgens kan de film bekeken worden met een trivia track "The Spidey Study Guide" waarin je allerlei leuke weetjes kan vernemen over het verband tussen de film en de strips. Daarna volgen er een gag reel (2:17) en 10 verwijderde en uitgebreide scènes (16:17) vooraleer we aan het serieuzere werk komen. In A Tangled Web (6:11) leren we hoe de reeds bestaande Spiderman-franchise in het Marvel Cinematic Universe werd geplakt, met alle beperkingen vandien (zoals het intellectueel eigendom uitgeoefend door verschillende filmstudio's). Searching for Spider-Man (8:04) vertelt ons hoe men erbij is gekomen om Tom Holland te casten in de titelrol, en in welke mate hij verschilt van zijn voorgangers. In Spidey Stunts (5:48) vernemen we dat Holland redelijk veel van zijn eigen stuntwerk doet omdat hij zich heeft bekwaamd in dans en gymnastiek. Aftermath (4:47) toont nog maar eens de plaats van deze film in het grotere Marvel-geheel. In The Vulture Takes Flight (6:01) maken we kennis met de schurk van dienst, en hoe deze vanuit de strips naar het witte scherm is geraakt. In Jon Watts: Head of the Class (5:29) wordt getoond hoe de regisseur zijn op de set en daarnaast heeft gegeven voor de film, en in Pros and Cons of Spider-Man (3:28) discussiëren Tom Holland en Jacob Batalon over de voor- en nadelen van het dragen van het spinnenpak. Dan volgen er vier voorlichtingsfilmpjes "Rappin' with Cap" (2:26) van het type dat in de film gebruikt wordt, waarin Captain America op een lamme manier de jeugd aanspoort tot verantwoordelijk gedrag. Er volgen nog een fotogalerij, een trailer "Spider-Man Homecoming VR" (1:38) voor een videospelletje, en een Inside Look at Marvel's Spider-Man PS4 (2:45) - lees: nóg meer reclame voor het voornoemde spelletje. Uiteraar bevat de schijf ook cross-promotionele trailers, of wat dacht u?

De exclusieve 2-disk steelbook-versie bevat nog een extra documentaire, Rogues Gallery (20:10), met een bijdrage over de verschillende schurken uit de reeks, en - I kid you not - een ijskastmagneetje.

CONCLUSIE

Tom Holland incarneert in deze Marvelfilm een jongere, impulsievere maar meer alledaagse Spiderman die last heeft van groeistuipen. De show wordt echter over de volle lijn gestolen door Michael Keaton, die een memorabele schurk uit zijn mouw tovert. De diskkwaliteit van deze Sony-release is optimaal.
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jon Watts
Met: Tom Holland, Robert Downey jr., Michael Keaton, Laura Harrier, Jacob Batalon, Jon Favreau, Donald Glover, Tyne Daly, Marisa Tomei, Zendaya Coleman

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609642650


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Kazachs Dolby Digital 5.1
Oekraïens Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Ests, Lets, Litouws, Russisch, Oekra´ens, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Inleiding door Tom Holland
• Trivia track "The Spidey Study Guide"
• Gag reel
• 10 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "A Tangled Web"
• Documentaire "Searching for Spider-Man"
• Documentaire "Spidey Stunts"
• Documentaire "Aftermath"
• Documentaire "The Vulture Takes Flight"
• Documentaire "Jon Watts: Head of the Class"
• Documentaire "Pros and Cons of Spider-Man"
• 4 voorlichtingsfilmpjes "Rappin' with Cap"
• Fotogalerij
• Trailer "Spider-Man Homecoming VR"
• Documentaire "Inside Look at Marvel's Spider-Man PS4"
• Cross-promotionele trailers
• Documentaire "Rogues Gallery"
• IJskastmagneet

Andere recente releases van deze maatschappij