:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JURASSIC PARK 5 - JURASSIC WORLD - FALLEN KINGDOM
JURASSIC PARK 5 - JURASSIC WORLD - FALLEN KINGDOM (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-10-04

FILM
Drie jaar nadat de Indominus Rex Jurassic World met de grond gelijk heeft gemaakt, dreigt Isla Nublar definitief van de kaart te verdwijnen omdat de slapende vulkaan weer actief is geworden. De Amerikaanse senaat houdt hoorzittingen, waarop onder meer dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) mag komen pleiten om de dinosaurussen terug te laten uitsterven; volgens hem is dit immers een correctie van de natuur, en zouden de dieren nooit gecreëerd mogen geweest zijn door de mens die de technologie niet de baas is. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) is een andere mening toegedaan, en meent met haar stichting dat de dieren voor uitsterven behoed moeten worden. De rijke filantroop Benjamin Lockwood (James Cromwell), een oude vriend van Jurassic Park-stichter John Hammond, is bereid om één van de landgoederen in zijn bezit in te richten als reservaat, ditmaal zonder toeristen of andere pottenkijkers. Hiervoor moet echter een illegale reddingsoperatie op poten worden gezet om zo veel mogelijk dieren naar het vasteland over te brengen, en om onder meer de zeldzame velociraptor Blue te vangen, de laatste in zijn soort, is het cruciaal dat ook Owen Grady (Chris Pratt) mee naar Isla Nublar reist. Die staat daar uiteraard niet voor te springen, maar geeft toe, al was het maar voor de mooie ogen van Claire.

 Op het eiland zelf blijkt de werkelijkheid iets anders in elkaar te steken. De expeditie wordt geleid door de verstokte jager Ken Wheatley (Ted Levine), en hij heeft kennelijk de opdracht van Lockwoods persoonlijke secretaris Eli Mills (Rafe Spall) om de dieren te kooien, zodat Mills ze kan verkopen aan de hoogstbiedende. Farmaceutische bedrijven, wapenhandelaars, Amerikaanse tycoons met geld te veel die voor hun zoontje een baby-triceratops als exclusief huisdier willen... Mills heeft alleszins het grote geld geroken. Om het nog wat erger te maken werkt doctor Henry Wu (BD Wong) in zijn opdracht aan een dier dat mogelijk nog dodelijker is dan al wat er op het eiland te vinden is: hij heeft een Indoraptor opgekweekt, een kruising tussen de Indominus Rex en een velociraptor; het dier is niet alleen het meest dodelijke wat er ooit op aarde heeft rondgelopen, dankzij het pionierswerk van Owen Grady over gedragingen bij velociraptors kan het dier ook nog eens aanvallen op commando. De veiling draait uit op chaos, en bovendien heeft ook Lockwoods kleindochtertje Maisie (Isabella Sermon) kennelijk een belangrijke rol te vervullen.

 Jurassic World: Fallen Kingdom staat tot Jurassic World zoals The Lost World eertijds stond tot de originele Jurassic Park. Alhoewel we al vier fucking films lang weten dat het géén goed idee is om dinosaurussen te klonen, hebben de wetenschappers in deze vijfde prent blijkbaar nog niets bijgeleerd, en dat de dinosaurussen verkassen naar het vasteland al helemáál geen goed idee is, daar heeft kennelijk ook al niemand aan gedacht; de ramp van San Diego heeft alvast niet geleid tot voortschrijdend inzicht. Met Jurassic World: Fallen Kingdom weet je op voorhand waar het allemaal naartoe gaat, en regisseur J.A. Bayona doet dan ook geen enkele moeite om de kijkers bloot te stellen aan een ellenlange intro. In de eerste tien minuten komt onder meer de Tyrannosaurus Rex al in actie, die kennelijk altijd te vinden is voor een vers brokje mensenvlees, en binnen het half uur zit de hele cast vol uilskuikens tegen beter weten in toch terug opnieuw op Isla Nublar, zij het nu voor de laatste keer. Het pleit echter vóór de film dat de screenwriters voor de tweede helft van de film toch opnieuw een originele insteek hebben gevonden door het dinosaurusgevaarte naar het vasteland te brengen, en dit keer gaat het niet om één tyrannosaurus-met-jong, maar om een heel contingent, dat mogelijk de kaarten van het natuurlijk evenwicht door elkaar kan schudden zoals nooit tevoren. Wat ook gebeurt, want het staat in de sterren geschreven dat er nog een zesde film zal volgen om deze tweede trilogie af te sluiten.

 Veel moeite om een nieuwe morele boodschap op te lepelen aan het publiek wordt niet gedaan: de erfenis van wijlen Michael Crichton indachtig is Jurassic World: Fallen Kingdom nog maar eens een parabel dat als de mens zich moeit met de natuurlijke orde der dingen, zeker als dat ingegeven is door geldgewin, de zaken falikant aflopen. Elke volgende Jurassic Park-film moet bovendien haast plichtmatig worden voorzien van een nieuwe, nóg gevaarlijkere dinosaurus, en na de Tyrannosaurus, de Spinosaurus en de Indominus Rex is het nu de beurt aan de Indoraptor. Alhoewel dit qua graad van vernieuwing eerder een zwaktebod is, voelt het zoveelste deel van de franchise niet echt aan als overbodige bladvulling, en meandert het verhaal in een vrij natuurlijke richting voort. En voor de liefhebbers die zitten te hongeren naar een zesde deel: ja, doctor Wu heeft (nog maar eens) een reeks ingevroren embryo's uit het laboratorium gepikt, zodat hij ons in een volgende deel weer een portie vers dinosaurusvlees kan serveren.

 BEELD EN GELUID
Jurassic World: Fallen Kingdom heeft een best aardige beeldtransfer, met een zeer helder beeld, detail in de textuur van de huid van de diverse dinosauriërs en in die van de vervallen attracties in het park. De kleuren zijn levendig, misschien wat aan de donkere kant omdat de tweede helft van de film zich vooral 's nachts afspeelt, maar bijvoorbeeld de lavastroom die Isla Nublar vernietigt, ziet er alleraardigst uit. De scherpte is niet té groot zodat de speciale effecten realistisch genoeg blijven. We hebben één keer een compressieprobleempje gezien in de scène waarin Claire voor het eerst de aanwezigheid van Maisie in het huis van de Lockwoods gewaar wordt. Dé winnaar is hier de DTS-X-track die om te beginnen al overdondert wanneer in de openingsscène enkele mannen proberen in een storm het gebeente van de Indominus Rex te bergen. De eerste helft van de film speelt zich af in een creepy jungle waarbij achter elke struik een dinosaurus kan zitten, én op de koop toe nog eens een vulkaan op ontploffen staat. Reden genoeg om hier dus alle registers open te trekken, en dat wordt dan ook gedaan. In een scène waarin een verdoofde T-Rex in een kooi zit, hoor je de vliegen rond zijn stinkende bek door de kamer vliegen. De tweede helft van de film zitten we in een herenhuis waarin een sauriër on the loose is, en ook daar is de ervaring over de hele lijn immersief.

 EXTRA'S
Jurassic World: Fallen Kingdom bevat een myriade aan kleinere featurettes, die niet echt diepgravend zijn, zoals bij het vijfde deel in een franchise meestal niet het geval is. On Set with Chris & Bryce (3:05) toont hoe Chris Pratt en Bryce Dallas Howard na de eerste film erg goed op elkaar zijn ingespeeld. In The Kingdom Evolves (4:33) vertelt regisseur J.A. Bayona hoe hij het middenstuk van de tweede trilogie invult. Return to Hawaii (2:41) leert ons dat de cast aan deze film tenminste een mooie reis heeft overgehouden; in Island Action (6:01) leren we evenwel dat ook niet álle scènes op het paradijselijke eiland werden gedraaid. In Aboard the Arcadia (5:53) leren we dat de scènes op het schip voornamelijk op een soundstage zijn geschoten, met behulp van nogal wat dinosaurus-animatronics. Birth of the Indoraptor (4:09) toont ons de nieuwe (genetisch gemanipuleerde) aanwinst in de dinosaurus-encyclopedie, en Start the Bidding (3:18) analyseert een pivotale scène uit de film. In Death by Dino (1:33) komt één van de minder sympathieke personages uit de film op nogal gruwelijke wijze om het leven, en in Monster in a Mansion (3:06) leren we dat Bayona zijn scène niet alleen heeft gebaseerd op de eerste film uit de franchise, maar ook uit een Draculaverfilming van het einde van de jaren '70.

 Rooftop Showdown (3:48) toont de finale confrontatie tussen twee van de beestjes, en Malcolm’s Return (3:07) staat stil bij de (enigszins overroepen) gastrol van Jeff Goldblum; de man komt in welgeteld twee nagenoeg identieke scènes voor, één op het begin en één op het einde van de film. In VFX Evolved (7:08) wordt ons getoond hoe de speciale effecten die in de eerdere films van de franchise al werden geïntroduceerd, een update krijgen, en in Fallen Kingdom: The Conversation (10:16) houden Bryce Dallas Howard, J.A. Bayona, Colin Trevorrow, Chris Pratt en Jeff Goldblum een gezellige koffieklets over de film. In A Song for the Kingdom (1:26) zien we bijrolacteur Justice Smith een nummertje geven, en in een serie filmpjes van minder dan één minuut, Chris Pratt’s Jurassic Journals (12:09), introduceert de hoofdacteur enkele mensen achter de schermen, van de kapper tot de stuntcoördinator.  En de schijf start gewoontegetrouw op met enkele cross-promotionele trailers. De Amerikaanse schijf bevat één featurette meer, een compilatie van de beste momenten uit de vorige delen van de franchise. Daar missen we kennelijk niet te veel aan.

CONCLUSIE

Less talk, more dino! Jurassic World: Fallen Kingdom is wellicht niet het beste deel uit de reeks, maar de oversized beesten trekken toch nog steeds volk, en de films zijn gelikt voer voor de liefhebber. Qua technische prestaties valt vooral de uitstekende geluidstrack op. Zo lusten we er nog meer.
coverStudio: Universal

Regie: J.A. Bayona
Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Ted Levine, Jeff Goldblum, BD Wong, Isabella Sermon

Film:
8,5/10

Extra's:
5.5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083160647


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-X MA 7.1
Frans DTS-HD HR 7.1
Frans audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Spaans DTS-HD HR 7.1
Catalaans DTS-HD HR 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Catalaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "On Set with Chris & Bryce"
• Documentaire "The Kingdom Evolves"
• Documentaire "Return to Hawaii"
• Documentaire "Island Action"
• Documentaire "Aboard the Arcadia"
• Documentaire "Birth of the Indoraptor"
• Documentaire "Start the Bidding"
• Documentaire "Death by Dino"
• Documentaire "Monster in a Mansion"
• Documentaire "Rooftop Showdown"
• Documentaire "Malcolm’s Return"
• Documentaire "VFX Evolved"
• Documentaire "Fallen Kingdom: The Conversation"
• Documentaire "A Song for the Kingdom"
• Documentaires "Chris Pratt’s Jurassic Journals"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij