:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> T2 TRAINSPOTTING
T2 TRAINSPOTTING (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-04
FILM
Moet je aan cultfilms raken? Het was een kwestie die onlangs nog ter sprake kwam toen Spike Lee wijselijk besliste om, ondanks de vraag ernaar, geen reboot te maken van Do The Right Thing. Geheel tegen de verwachtingen in, ook van de cast, riskeerde Danny Boyle zich twintig jaar na het origineel aan een vervolg op Trainspotting. Opmerkelijk omdat de sequelroman van Irvine Welsh (Porno) uit 2002 destijds door Boyle werd afgewezen.
 
In 2017 kwam het er toch van. Een gewaagde zet, want de eerste film paste perfect in het  straatbeeld van wat er zich over de Noordzee  afspeelt. Nadat de Conservatieven het jaren voor het zeggen hadden, was Labour aan de macht wat voor een culturele en muzikale explosie zorgde, met de Britpop als voornaamste uitspatting. Blur en Underworld werden in één adem met Trainspotting genoemd... De grote vraag is dan ook of T2 Trainspotting de magie van weleer kon terug toveren. Om maar met die fameuze deur in huis te vallen: neen, ofschoon de sequel best vermakelijk popcornentertainment is. 

Voor wie het nog niet wist, Trainspotting vertelt het relaas van vier junks uit Edinburgh: de slimste van de hoop is Renton (Ewan McGregor), de dwaaste Spud (Ewen Bremner), de opportunist Simon aka Sick Boy (Jonny Lee Miller) en ten slotte de ronduit gewelddadige sadist Begbie (Robert Carlyle). De film draait wel rond vriendschap, maar junkiekameraadschap is niet meer dan een luchtbel en op het einde van de eerste film zagen we hoe Renton met 16000 pond uit Londen wegvluchtte. Er was geen sprake van dat de buit in vieren werd gedeeld. Berouwd komt na de zonde, na 20 jaar in Amsterdam te hebben vertoefd besluit Renton om zijn oude vrienden in Schotland op te zoeken, maar de drie zijn de oneerlijke daad van hun junkievriend nog lang niet vergeten.Voor Renton hoeft een injectienaald niet meer, maar Spud zit nog volop aan de dope en ook de hopeloos aan cocaïne-verslaafde Sick Boy leidt niet wat je een regulier leventje noemt. Net op het moment dat Renton in de Schotse hoofdstad arriveert, weet Begbie uit de bak te ontsnappen.
 
Het is eigenlijk dat laatste aspect die de film naar zich toetrekt, T2 Trainspotting kon men evengoed The Revenge Of Begbie gedoopt hebben en daar wringt ook het schoentje. Men heeft de humor van 20 jaar wel kunnen behouden, maar was de eerste Trainspotting een geslaagd eigentijds portret van jonge Schotse verschoppelingen dan is de tweede net iets te veel een wraakfilm geworden. Op zich niets mis mee, en zelfs leuk om naar te kijken, maar we kunnen ons niet inbeelden dat er ook maar één fan is die denkt dat de sequel het origineel overtreft. Matig tot bij momenten zelfs meer dan dat, maar Boyle verslikt zich net iets te veel in de nostalgie en het is ook daar waar hij bij het publiek op mikt: denken dat vroeger alles beter was, wat in het geval van deze Schotse bende ook is. 

BEELD EN GELUID
Wat had je van een hedendaagse blockbuster op een major verwacht? Een blu-ray waar dus niets op aan te merken valt. Duidelijke, heldere beelden die authentiek ogen. Ook het geluid zet zijn beste voetje voor, en dat is bij een film ald T2 Trainspotting een must. De muziekkeuze van het origineel uit 1996 was wel heel wat beter, maar omdat volgens Sick Boy zijn vrienden nog steeds toerist van hun eigen herinneringen zijn, krijg je een zeer leuke soundtrack vol 80's- en 90's-hits (van Blondie tot Frankie Goes To Hollywood) te horen.

EXTRA'S
De Trainspotting-fan moet het stellen met slechts vier extra's. De hoofdmoot is een interview waarin de hoofdrolspelers (zonder Ewen Bremner) samen met Boyle het hebben over waarom deze sequel werd bedacht. Bij momenten best leerzaam, zo blijkt het boek Trainspotting eerst een toneelstuk geweest te zijn waarin Ewen Bremner de rol van Renton speelde. Een gesprek van zo'n dertig minuten en tenslotte is er het absoluut waardeloze Calton Athletic Documentary: Choosing Endorphins Over Addiction wat een vier minuten durende promo is van een vereniging uit Edinburgh die zich bekommert om junkies de juiste weg te wijzen. De ex-drugverslaafden hebben het er vier minuten over waarom sport beoefenen leuker is dan een naald door je armen jagen. Leuk voor hun, maar waarom de liefhebber dit in zijn kast moet hebben is ons een raadsel. Verder kun je ook nog een paar verwijderde scenes zien en is er voor de die hard-fans ook een audiocommentaartrack van regisseur Boyle en John Hodge die van het boek van Irvine Welsh een filmscript maakte. 

CONCLUSIE
T2 Trainspotting zweeft tussen een heerlijk wederzien en ontgoocheling. Gerust de moeite om je nog eens anderhalf uur in de verdere levensloop van de vier Schotten te verdiepen, maar de magie van weleer blijft uit. 
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Danny Boyle
Met: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609641905


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Spaans
Extra's:
• Verwijderde Scenes
• 20 Jaar In De Maak: een gesprek met Danny Boyle en de cast
• Audiocommentaar met Danny Boyle en John Hodge
• Calton Athletic Documentary: Choosing Endorphins Over Addiction


Andere recente releases van deze maatschappij