:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROLLERBALL
ROLLERBALL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-04-07
FILM
Jonathan Cross (Chris Klein) is een fervent liefhebber van extreme sporten en stunts. Marcus Ridley (LL Cool J), een goede vriend van Jonathan, vraagt hem dat hij niet meekomt naar een onbepaald land om de gewelddadige sport “Rollerball” te gaan spelen. Jonathan twijfelt aanvankelijk, maar gaat dan toch akkoord met het aanbod omdat hij in Amerika wordt gezocht door de politie voor zijn gevaarlijke stunts die hij her en der uitvoert. Het blijkt dat Jonathan een kei is in de sport Rollerball en zo groeit hij al snel uit tot één van de meest geliefde spelers. Alexis Petrovich (Jean Reno), de baas en de uitvinder van Rollerball, vind het succes niet genoeg en gaat op zoek naar een manier om nog meer kijkers te halen. Zo ontdekt hij dat bloed en geweld de kijkcijfers de hoogte doen inschieten. Vanaf dan stelt Alexis alles in het werk om de kijkers te geven wat ze willen en daarvoor gaat hij heel ver…

Rollerball is de remake van de gelijknamige Norman Jewison-klassieker uit ’75. De remake werd geregisseerd door actiespecialist John McTiernan (Die Hard, Predator) maar dat mocht niet baten, want Rollerball is een echte ramp! McTiernan wilde in de film de gevolgen van het geweld laten zien, maar daar waren de studio en de producenten het helemaal niet mee eens. Dus er is stevig in geknipt en dat is er duidelijk aan te zien, want de film is letterlijk en figuurlijk een rommeltje. Maar volgens bronnen blijkt deze DVD-versie de ongeknipte R-rated versie te zijn (er is inderdaad een wat bloot en ketchup te zien), wat ons gewoon doet concluderen dat deze film gewoon ultra slordige montage bevat. We hopen dan ook oprecht dat de verantwoordelijke (John Wright, die nochtans een boel fantastische films op zijn actief heeft staan) in een put gegooid wordt zodat deze nooit nog een film naar de eeuwige jachtvelden kan verknippen! Het al dan niet aanwezige script hangt aan elkaar met haken en ogen. De personages zijn karikaturaal en bordkarton. Neem er dan nog bij dat hoofdacteur Chris Klein (American Pie 1 & 2) volledig miscast is als Jonathan Cross. Want de naar alle waarschijnlijkheid sympathieke acteur betekent evenveel als actieheld als pakweg Bart Kaëll of Marva vandaag in de hedendaagse muziekwereld. Met andere woorden geen fluit! Ook de andere hoofdrolspelers slagen er in om ondermaatse acteerprestaties af te leveren. Vooral Jean Reno (Leon, Wasabi), nochtans een zéér sterk acteur, gaat pijnlijk ‘over the top’ in zijn rol van Alexis Petrovich. Filmmaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer waren er zich van bewust dat Rollerball een mislukking was en de film is dan ook meermaals uitgesteld geweest. Toen deze op 8 Februari 2002 eindelijk in de bioscopen gedropt werd, was het resultaat op zijn zachtst gezegd rampzalig. De 95 miljoen $ kostende productie haalde in Amerika –hou u vast- amper een armtierige 19 miljoen $ binnen. Internationaal wilde het al helemaal niet lukken en de film staat dan ook geboekstaafd als één van de hardst geflopte film van de laatste jaren! Vooral voor MGM was dit een zeer pijnlijke (lees: verliesgevende) periode want even later gingen ook andere peperdure MGM-producties als Hart’s War en, in mindere mate, Windtalkers kopje onder aan de wereldwijde bioscoopkassa’s. Rollerball is dan ook een toonaangevend voorbeeld van een film die volledig naar de knoppen is geholpen door bemoeizieke en op geld beluste studio’s. Onze conclusie: Rollerball is te mijden als de pest! Bekijk nogmaals het superieure origineel in de plaats.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en zwartniveau. Ook bevat het beeld voldoende detail. De kleuren zijn er over het algemeen warm uit en ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is volledig vrij van vuiltjes en printbeschadigingen. Digitale compressiefouten hebben we niet direct kunnen waarnemen, maar we hebben wel wat lichte edge-enhancement en wat minieme filmgrain opgemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met de nodige ondersteuning en dynamiek waar nodig. De dialogen klinken helder en zijn vrij van ruis. Een goede beeld- en geluidskwaliteit zoals we gewend zijn van Columbia/Tristar.

EXTRA'S
We hebben een audiocommentaar ingesproken door acteurs Chris Klein, LL Cool J en actrice Rebecca Romijn-Stamos. LL Cool J is apart opgenomen en is er gewoon tussenin gemonteerd. Spijtig genoeg is dit niet echt een interessante commentaartrack, want deze wordt gevuld door hersenloze kinderpraat zoals: “Great”, “Cool!”, “This is Fantastic”, en “Awesome Baby”. Ze beschrijven dikwijls gewoon wat er op het scherm te zien is en bovendien vallen er regelmatig stiltes. Een erg tegenvallende commentaartrack. Vervolgens hebben we een interactief jaarboek van Rollerball. Dit is een jaarboek als zou de Rollerball-sport echt bestaan met biografieën en andere achtergrondinformatie over de karakters en de teams uit de film. Een originele en leuke extra. Afsluiten doen we met de originele bioscooptrailer en wat promotrailers voor Final Fantasy, The 6th Day en Godzilla. Doordat de audiocommentaar weinig om het lijf heeft, blijft er niet veel meer over.

CONCLUSIE
Rollerball is de rampzalige remake van de gelijknamige door Norman Jewison (The Thomas Crown Affair, Moonstruck) geregisseerde klassieker uit ’75. De film werd één van de grootste flops van de laatste jaren. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. De weinige extra’s vallen wat tegen. Eerst huren is de boodschap en de echte fans van het origineel blijven het best zo ver mogelijk van deze verspilling van pellicule weg.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: John McTiernan
Met: Chris Klein, LL Cool J, Jean Reno, Rebecca Romijn-Stamos, Oleg Taktarov

Film:
2/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609758498


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Hindoestaans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar
• Interactief Rollerball jaarboek
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij