:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHAT WILL PEOPLE SAY
WHAT WILL PEOPLE SAY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-02-22
FILM 
Een film die je een keiharde stomp in de maag bezorgt. Andere woorden zijn er niet voor het onthutsende verhaal van de ondertussen 42-jarige Iram Haq dat handelt over een clash tussen twee culturen en hoe zij die ongewild tussen twee vuren komen te staan daar het slachtoffer van zijn. What Will People Say is gedeeltelijk autobiografisch. Iram Haq begon aanvankelijk haar carrière als actrice, maar met haar eerste kortfilm Old Faithful waarin ze zelf de hoofdrol speelde werd meteen opgemerkt op het filmfestival op Venetië. Dat resulteerde in haar langspeelfilmdebuut I Am Yours (Jeg Er Din) dat door Noorwegen geselecteerd werd als Beste Buitenlandse Film voor de Oscars en ook haar laatste (What Will People Say dus) ging niet onopgemerkt voorbij. Een verhaal dat zich deels in Noorwegen en deels in Pakistan afspeelt en waarbij je je afvraagt hoe dergelijk onrecht anno vandaag nog kan. Maar het kan, en erger nog, het is schering en inslag.

De toekomst voor de zestienjarige Nisha (Maria Mozhdah) die samen met haar familie in Noorwegen woont ziet er stralend uit. Een voortreffelijke studente die de eer van de familie kan hooghouden. Van haar Pakistan-roots weet ze zo goed als niets. Ze kent de gebruiken niet en voor haar betekent Islamabad niet meer dan een foto uit een reisbrochure.Net zoals haar Noorse vrienden luistert ze naar hiphop en besteedt ze heel wat van haar tijd aan de sociale media. De familie ziet er geen erg in tot op het moment dat ze door haar vader (Adil Hussain) op haar kamer betrapt wordt met een Noorse jongen. De misdaad: een eenvoudige kus. Het vriendje van Nisha wordt door haar vader bont en blauw geslagen. Hij is er rotsvast van overtuigd dat er meer aan de hand is dan een kus en dus moet zij volgens de Islamitische tradities trouwen met de Noor. Na dit voorval heeft de jongen echter genoeg van deze familie en verbreekt zijn relatie.

De schande is ondertussen geschiedt en omdat de familie meer aandacht schenkt aan het respect dat zij van hun vrienden krijgen, wordt de dochter op een bijna hondsbrutale manier door haar vader en neef via het vliegtuig naar Islamabad gebracht. Eens ze daar arriveert, komt Nisha in een wereld terecht waar ze niets van afweet, laat staan enige liefde kan voor opbrengen. Gek van verdriet probeert de tiener zich naar de wetten van haar oom te gedragen, maar ook daar loopt het fout af wanneer zij in een hinderlaag terechtkomt van corrupte politie-agenten. De straf wordt nog erger, haar vader wil haar uithuwelijken aan een buffelboer. 

What Will People Say is een bikkelharde film vol controversen. Een verhaal waar je niet goed van wordt. En toch hoe aangrijpend ook, slaagt Iram Haq erin om dit op een vrij luchtige manier te houden. Hoewel de vader monsterachtige daden pleegt, wordt hij niet als een onmens afgeschilderd en is er nog plaats voor (hoewel niet veel) hoop. Haq toont je gewoon hoe de wereld van vandaag er op bepaalde plaatsen nog uitziet, zelfs niet eens ver van je deur. Ontroerend, spannend en vooral een film met fantastische acteerprestaties. Een film voor iedereen, ook al zal de wetten van de commerce deze film aanprijzen als arthouse. Niets van, dit is gewoon hoogstaande cinema met (tja) een boodschap. Het moet niet altijd de wereld van Marvel zijn die je huiskamer betreedt... 

BEELD EN GELUID
Sinds dag en dauw staat Cinemien er bekend om door arthousefilms uit te brengen in een steeds verzorgde uitgave. Je kan wel je nagels stuk bijten door je af te vragen hoeveel mooier dit drama er op blu-ray zou hebben uitgezien. Helaas moet je in België vaak roeien met de riemen die je hebt, en dus is ook What People Will Say alleen op dvd verkrijgbaar. Maar als gezegd valt er technisch niets op aan te merken. Mooie, scherpe beelden en een onderhoudende 5.1-geluidsband met deels Noors en het Urdu (de officiële taal van Pakistan).

EXTRA'S
Bij dit soort releases vinden we het altijd jammer (gewoon omdat je er veel kan over vertellen) dat we het vaak zonder extra’s moeten stellen. Op een paar trailers na die Cinemien in de toekomst zal uitbrengen, vind je hier geen enkele extra. 

CONCLUSIE
What Will People Say is een film die je moet gezien hebben. Punt. Een film om over na te denken.


cover
Studio: Cinemien

Regie: Iram Haq
Met: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Ekavali Khanna

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249484493


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors / Urdu Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij