:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IMAX - ANTARCTICA, AN ADVENTURE OF A DIFFERENT NATURE
IMAX - ANTARCTICA, AN ADVENTURE OF A DIFFERENT NATURE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-04-08
DOCUMENTAIRE
In deze documentaire maken we kennis met het continent Antarctica. We leren de inwoners kennen, waaronder enkele grappige pinguïns, we krijgen een kort overzicht van de eerste zuidpoolexpedities en we volgen een researchteam dat vanop de basis Amundsen-Scott de plaatselijke geologie en fauna bestudeert. Men doet ondermeer onderzoek naar de residuën in het pakijs om de verschillende klimaatsveranderingen uit het verleden te doorgronden en eventueel de toekomstige te kunnen voorspellen. Spectaculair zijn de pogingen van het team om als eerste de onderkant van een gletsjer te filmen.

Antarctica, An Adventure Of A Different Nature is een eerder weinig samenhangende documentaire die vooral moet dienen als showcase om het IMAX-formaat te promoten. De aangeboden informatie is wel wetenschappelijk relevant, maar is toch wat summier om echt ook educatief te zijn. Hoofddoel van een disk als deze is genieten van de mooie fotografie en dat is dan uiteraard wel gelukt, alhoewel op het kleine scherm dit niet zo majestueus overkomt. Slechts 37 minuten is bovendien veel te kort om bepaalde onderwerpen echt uit te diepen.



BEELD EN GELUID
Een IMAX-ervaring doe je toch nog altijd beter op in een daarvoor geschikt theater, want op het kleine scherm gaat de grandeur en de indruk natuurlijk grotendeels verloren. Het beeld is zelfs vrij onscherp, ongetwijfeld omdat filmen bij veertig graden onder nul niet altijd een lolletje is, maar het is anderzijds wel vrij van artefacts en ruis. De Engelse DTS-track zorgt voor een goede ruimtelijke sfeer, maar ook door de relatieve ouderdom van de documentaire haalt deze het niet bij soortgelijke documentaires zoals Le Peuple Migrateur.



EXTRA'S
Naast een trailer en een summiere lijst met cast credits heb je als gebruiker ook de mogelijkheid om een music only-track te selecteren, zodat je van de educatieve uitleg verlost bent.



CONCLUSIE
Een IMAX-dvd is en blijft toch iets voor de liefhebbers: een gewoon tv-toestel, zelfs een groot model, volstaat niet om de IMAX-ervaring van een bioscoop te benaderen. De documentaire zelf is leerzaam, maar wat aan de korte kant, wat de dure aanschafprijs nauwelijks rechtvaardigt.


cover



Studio: Video Film/Express

Regie: John Weiley
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
37 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053130168


Beeldformaat:
1.33:1 IMAX PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Zweeds
Extra's:
• Trailer
• Music only-track
• Credits

Andere recente releases van deze maatschappij