:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUTLANDER - SEIZOEN 3
OUTLANDER - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-03-08
SERIE
De slag bij Culloden is beslecht. Het zooitje ongeregeld van Bonnie Prince Charlie is ongenadig door de Engelsen in de pan gehakt, en Engelse troepen waren over het slagveld om de laatste overlevenden de genadesteek te geven. Jamie Fraser (Sam Heughan) heeft op het laatste moment zijn vrouw Claire (Caitiriona Balfe), die zwanger was, terug door het tijdsportaal gestuurd naar 1948, alvorens hij op het slagveld definitief heeft afgerekend met Black Jack Randall (Tobias Menzies). Claires man Frank (Tobias Menzies) ziet in de 20ste eeuw de terugkeer van zijn vrouw met lede ogen aan, zeker als blijkt dat ze zwanger is, en niet van hem. Toch besluit het koppel bij elkaar te blijven, al was het alleen maar voor de opvoeding van hun dochter Brianna (Sophie Skelton). Een liefdevol huwelijk is het echter niet. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, en de vrouwen in het Boston van de jaren '50 worden teruggedrongen naar de plek waar ze volgens sommigen nooit hadden mogen uitkomen: de keuken. Een vrijgevochten ziel als Claire kan zich echter niet bij een dergelijk lot neerleggen, en ze gaat als enige vrouw tussen een hoop mannen geneeskunde studeren. Ze wordt een gerespecteerd chirurg, maar emotioneel ligt haar leven nog steeds in de knoop.

 


Dankzij het vriendje van Brianna, de ietwat stoffige historicus Roger Wakefield (Richard Rankin), vindt ze in archieven aanwijzingen dat Jamie de slag van Culloden heeft overleefd, en met goedkeuring van haar dochter maakt ze voorbereidingen om eens te meer door de stenen van Craig Na Dun te gaan. Jamie heeft in de gevangenis van Ardsmuir een ietwat aparte vriendschap gesloten met de gevangenisdirecteur, Lord John Grey (David Berry) - een personage waar Diana Gabaldon intussen al vier spinoff-novelles over heeft geschreven, doch dit terzijde - en die kan ervoor zorgen dat Jamie de rest van zijn straf kan uitdienen als stalknecht bij de adellijke familie Dunsany. De oudste dochter Geneva (Hannah James) staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan iemand die haar grootvader had kunnen zijn, en ze wil per se ontmaagd worden door een echte man, en niet door zo'n verschrompelde druif. Ze chanteert Jamie om seks met haar te hebben, en uit de verbintenis komt een kind voort, Willie (Clark Butler).

 


Wanneer Claire terug in de 18e eeuw arriveert, baat Jamie onder de naam Alexander Malcolm in Edinburgh een drukkerij uit, waar hij onder meer zijn kost verdient met het drukken van opruiende pro-Schots nationalistische pamfletten. Omdat dat niet genoeg verdient, houdt hij samen met zijn protégé Fergus (César Domboy) en zijn van huis weggelopen neefje Young Ian (John Bell) er nog een illegale whiskystokerij op na ook. Jamie komt echter in aanvaring met de corrupte douanebeambte Sir Pervical Turner (Paul Brightwell), die zich laat omkopen om een oogje dicht te knijpen, maar meent dat Jamies omzet groter is dan hij doet uitschijnen. Wanneer één van zijn acolieten de drukkerij doorzoekt, ontstaat er een brand, en Jamie moet met de staart tussen de benen - maar mét Claire - terugvluchten naar Lallybroch. Jamies zus Jenny (Laura Donnelly) en haar man Ian (Steven Cree) zijn hoogst verbaasd om de uit de doden opgestane Claire weer in hun midden te mogen begroeten.

 


Er dreigen intussen zware onweerswolken: een paar jaar voordien is Jamie hertrouwd met niemand minder dan Laoghaire (Nell Hudson), de vrouw die Claire eertijds heeft aangegeven voor hekserij. Het is echter een mariage de raison geworden, vooral om de twee kinderen van Laoghaire uit een vorige relatie, Marsali (Lauren Lyle) en Joanie (Layla Burns), een toekomst te bieden. Officieel staat Jamie nu echter geboekstaafd als bigamist, en jurist Ned Gowan (Bill Paterson) moet proberen die juridische knoop te ontwarren. Hij krijgt Laoghaire zover dat ze instemt met een - zij het torenhoge - alimentatie. Jamie herinnert zich dat hij bij een ontsnappingspoging in de tijd dat hij nog in Ardsmuir zat, op een koffer vol edelstenen is gestoten die verstopt lag op Silkie Island. Tijdens een poging om de schat te halen, wordt deze echter voor hun neus weggepikt door piraten, die op de koop toe ook nog eens Young Ian meenemen als gijzelaar. Een dolle achtervolging is het gevolg, waarbij Jamie en Claire afvaren naar de Caraïben. Daar ontmoeten ze een doodgewaande schim uit het verleden, die diabolische plannen heeft met de dochter van Jamie en Claire...

 


Outlander volgt netjes, seizoen na seizoen, de boeken van Diana Gabaldon, en in het derde seizoen zijn we aanbeland bij het pivotale boek Voyager, waarin de actie definitief verplaatst wordt van Schotland naar de Nieuwe Wereld. De titel Voyager slaat daarbij zowel op de fysieke trip die Jamie en Claire maken als op de 'reis' die de beide hoofdpersonages emotioneel hebben gemaakt door twintig jaar van elkaar gescheiden geweest te zijn. Aangezien een groot deel van de plot zich op zee afspeelt, is dit seizoen het op logistiek vlak meest uitdagende totnogtoe. Het verteltempo ligt aan de hoge kant, zonder dat er daarom veel details uit het boek worden weggelaten - dit is enigszins anders met deel vier, maar daarover later meer. Outlander zit nog altijd ergens op die unieke nexus tussen romantiek, geschiedkunde en science fiction, wat ervoor zorgt dat er een groot potentieel publiek voor is. Terecht overigens, want Outlander is een fijn afgewerkte reeks met hoge production values, mooi acteerspel, intelligente dialogen en qua aankleding is er niet op een cent gekeken.

 


Scenariogewijs is handig omgesprongen met het feit dat de eerste vijf afleveringen Jamie en Claire van elkaar gescheiden zijn, hij in de 18e en zij in de 20e eeuw; de verhaallijnen rond Claire heeft men daar ten opzichte van de boeken iets voor moeten aandikken, maar dat is met veel respect voor de brontekst gebeurd. Eens het koppel weer herenigd is, moeten de scenaristen kennelijk hun quotum aan vrijscènes nog zien in te vullen, wat maakt dat de stoom soms uit uw speler komt dampen. Het dient gezegd dat er enorm veel chemie is tussen hoofdrolspelers Sam Heughan en Caitriona Balfe, en dat is dan nog een understatement. Het strekt de andere acteurs en actrices uit deze reeks tot eer dat ze door het koppel niet ondergesneeuwd worden; zo weet bijvoorbeeld Sophie Skelton als Brianna goed vorm te geven aan het feit dat ze moet wennen aan het idee dat niet Frank Randall, maar Jamie Fraser haar vader is. Dat ze in het volgende seizoen een prominentere rol zal krijgen, is mooi meegenomen.

Outlander
is een televisiereeks die aanvoelt als eten en drinken tegelijk, en dan nog in de vorm van een copieuze maaltijd ook nog.

 


BEELD EN GELUID
Sony heeft Outlander een prima transfer meegegeven, zeer helder en gedetailleerd, met mooie kleuren, weinig tot geen ruis, welgedefinieerde zwarttinten en een overdaad aan rijke texturen. In dit seizoen wisselen de decors nogal eens, van aan Schotse kusten over de groezelige steegjes van Edinburgh, de muffe klaslokalen van de universiteit van Boston in de jaren 50 van de 20e eeuw tot aan de spookachtige voodoorituelen in de jungle van Jamaïca. Het is vooral aan het feit dat in die diversiteit nergens iets achteropgesteld geraakt, dat deze release zijn perfecte score voor beeld dankt. De DTS-HD MA 5.1-track is luchtig en bevat de nodige punch, van in de eerste aflevering op het slagveld van Culloden over het jachtige Edinburgh halverwege, vervolgens langs het krakende hout van de gammele bootjes waarmee de oceaan wordt overgestoken tot aan de creepy jungle. Overal prevaleren de surroundkanalen, soms subtiel zoals in de herberg waar Fergus en Young Ian vieren dat ze een goeie deal hebben afgesloten, soms wat minder, zoals bij de brandende drukkerij.

 


EXTRA'S
Deze 5-diskset is werkelijk overladen met bonusmateriaal, een tendens die helaas de laatste tijd schijnt weg te kwijnen. In totaal krijgen we 27 verwijderde scènes (1:31:55), waarbij de eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat deze nogal veel begin-en eindbeeldmateriaal bevatten dat identiek is aan de regulier getoonde versie. Eén of twee keer wordt een plotlijn aangehaald die ook in de boeken stond, maar het scherm niet gehaald heeft. Alle 13 afleveringen zijn voorzien van een podcastcommentaar, en de aflevering Of Lost Things bevat nog een epiloog met Lord John Grey en Lady Isobel Dunsany (6:28), die uiteindelijk een verstandshuwelijk sluiten ter wille van de pasgeboren zoon van Geneva. Saying goodbye to Frank & Jonathan Randall (10:23) toont ons de laatste draaidagen van acteur Tobias Menzies, wiens beide personages intussen zijn overleden in de reeks - in seizoen 4 zal de acteur echter nog een rentree maken in de vorm van een flashbackscène. Jamie's revolution (7:48) op disk 2 toont ons hoe acteur Sam Heughan vooral non-verbaal erg sterk uit de hoek komt in de jaren nadat hij van Claire afscheid heeft moeten nemen en als een wildeman in de bossen leeft, en Claire: Through time (6:37) toont ons hoe Caitriona Balfe in haar rol het opkomende feminisme in de jaren 50 belichaamt. Er is ook nog een gag reel (9:17).

 


Disk 3 bevat dan Claire & Jamie: Together again (9:45), een beknopte analyse over hoe de twee personages gedwongen worden elkaar opnieuw te leren kennen na twintig jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest, en die overpeinzing wordt aangevuld met Original chemistry test with Sam & Catriona (7:03), de screentest waaruit uiteindelijk de casting van Caitriona Balfe is gevold - Sam Heughan was op dat moment al zeker van zijn casting. A traveling show takes sail (8:49) op schijf 4 gaat over de logistieke uitdaging van de scènes op zee, waarvan er veel voor greenscreen zijn gedraaid - iets wat je in de verwijderde scènes ook soms nog ziet. De laatste schijf bevat tot slot The transformation of Geilis Duncan (5:30), de terugkeer van de actrice Lotte Verbeek die in dit seizoen onder meer naakt in een bad met geitenbloed mag opdraven. Als dat alleen al de prijs van uw schijven niet waard is!

 


CONCLUSIE
We love Outlander! Zo simpel is dat! De uitstekende boekenreeks van Diana Gabaldon wordt op een manier verfilmd die al even waardig is als Game Of Thrones, zij het dan in een heel ander genre, en vooral de rijkelijke toevoeging van het bonusmateriaal maakt dat we eindelijk nog eens een top-Blu-ray hebben.
 coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Brendan Maher, Jennifer Getzinger, Norma Bailey, David Moore, Charlotte Brändström, Matthew B. Roberts
Met: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Sophie Skelton, Richard Rankin, Lotte Verbeek, César Domboy, Lauren Lyle, Bill Paterson, Laura Donnelly, Steven Cree, Grant O'Rourke, Nell Hudson, Andrew Gower, John Bell, David Berry, Richard Dillane

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
741 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609645071


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• 27 verwijderde scènes
• 13 podcastcommentaren
• Bijkomende scène "Of Lost Things" met Lord John Grey & Lady Isobel Dunsany
• Documentaire "Saying goodbye to Frank & Jonathan Randall"
• Documentaire "Jamie's revolution"
• Documentaire "Claire: Through time"
• Gag reel
• Documentaire "Claire & Jamie: Together again"
• Documentaire "Original chemistry test with Sam & Catriona"
• Documentaire "A traveling show takes sail"
• Documentaire "The transformation of Geilis Duncan"

Andere recente releases van deze maatschappij