:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIGHT OF THE NAVIGATOR
FLIGHT OF THE NAVIGATOR (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-04-23
FILM
Met Flight Of The Navigator duiken we terug in de tijd en laten we ons heerlijk wegglijden in een gevoel dat ook wel melancholie heet. In het midden van de jaren 80 waren de bioscopen nog niet het thuisfront van de superhelden, had iedereen via de videotheek zijn eigen home cinema en was de tv-kijker tevreden met een vijftiental zenders. Ironie drijft altijd boven, en hoewel het aanbod toen lager lag, was er ook meer te zien. Het toen nog charismatische Disney (gewoon omdat het Disney was en niet de gierige slokop van nu) had naast zijn animatiefilms, ook een afdeling die zich bezig hield met het maken van jeugdfilms. Heb medelijden met hersencellen die me soms in de steek laten, maar als ik het me goed herinner kon me hier deze films op een zaterdag ergens rond de klok van vijf op de toenmalige BRT bewonderen. Een van die films, die nu de status van cult heeft verworven, is Flight Of The Navigator of voor de Vlaamse kijkbuiskinderen: De Kleine AstronautEen film die je, wil je hem zien, moest bekijken via een trieste YouTube-transfer. Tot dusver toch, want de sciencefictionfilm heeft eindelijk haar transfer op blu-ray. Wel moet je daarvoor richting Duitsland gaan (gelukkig in het Engels met Duitse subtitels) en een release die vreemd genoeg niet op Disney uit is, maar wel op Splendid Film. De film heeft Disney altijd zorgen gebaard, zo waren er een tiental jaar geleden nog grootse plannen voor een remake, maar daar is niets van in huis gekomen. Misschien is dat maar goed ook, want het brok jeugdsentiment van Randal Kleiser is gewoon niet te overtreffen.

Een film met grote namen toch. Allereerst is er de regisseur Randal Kleiser die in 1978 Grease maakte. Grappig trouwens, hoe men in deze film You’re The One That I Want van Olivia Newton-John en John Travolta gebruikt. Een bijna geforceerd knipoogje dat zegt “weet je nog wie ik ben”.  Maar goed, Kleiser is sowieso de geschikte man voor films die zowel kinderen als volwassenen aanspreken, denk maar aan zijn Honey, I Blew Up The Kids, The Blue Lagoon of (voor wie het ooit heeft gezien) Red Riding Hood. UIt de cast onthouden we vooral Veronica Cartwright die in massa’s films te zien was alsook één van de eerste rollen van de Sex And The City-ster Sarah Jessica Parker. Voor het kindsterretje Joey Cramer was het  iets minder, op D.A.R.Y.L. na was dit zijn enige fifteen minutes of fame.

Voor het verhaal dien je een beetje beroep te doen op het kind in je, maar eens je daar aan toegeeft ontplooit Flight Of The Navigator zich als een heerlijke avonturenfilm voor jong en oud. We zitten in Miami ergens in de jaren 80. Kids dragen T-shirts van Miami Vice (echt!) of ze nemen zoals David (Joey Cramer) deel aan discuswerpen-wedstrijden voor honden (ook echt waar!). Het is niet het soort hond dat voor trofeeën op de schouw zorgt en op de kop toe wordt de jonge David door zijn oudere broer (Matt Adler) alsmaar gepest. Wanneer hij in een nabijgelegen bos gaat wandelen, valt hij ergens in. Niets aan de hand zou je denken, ware het niet dat de jongen acht jaar later terugkomt terwijl het voor hem maar een trip van een paar uur was. Dat is uit te leggen doordat de jongen gekidnapt werd door een alien die met zijn ruimteschip een afstand heeft afgelegd dat sneller is dan het licht. Bij zijn terugkomst, acht jaar later dus, lijkt iedereen (inclusief zijn  ouders) er vrede mee te hebben genomen dat het ventje dood is. David is terug, maar al zijn vrienden en familieleden zijn ouder geworden en zelf heeft hij een deel van de beschaving gemist (één van de belangrijkste factoren daarvan, althans voor het script, is het wel of niet kennen van de hardrockact Twisted Sister). Er is ook maar weinig plaats voor feesten, want de jongen wordt opgeëist door de NASA voor verder onderzoek.

Flight Of The Navigator werkt vooral door zijn onweerstaanbare charme en puike acteerprestaties, ook al komen ze regelrecht uit een stripverhaal en is er een Sarah Jessica Parker die voor één keer best genietbaar is. De special effects zijn natuurlijk hopeloos verouderd (het ruimteschip lijkt gewoon op een metalen soepbord), maar ook die hebben zo’n grote aaibaarheidsfactor dat je niet anders kan dan er door ontroerd te worden. Prachtige nostalgie voor liefhebbers van films als The Last Starfighter of Short Circuit. In uw watchlist!

BEELD EN GELUID
Af en toe heeft deze transfer wat last van grain en streepjes, maar dit soort opmerkingen brengen wij onder in de categorie “zinloos mierenneuken”. Het is heerlijk dat zo’n stukje (vaak vergeten) nostalgie vandaag op blu-ray beschikbaar is en in feite op een manier kan afgespeeld worden die in 1986 niet eens bestond, ook al hoor je meer en meer stemmen die vinden dat de laserdisc (zeg maar de blu-ray in lp-vorm van de jaren 80 die geen mens kocht) het beste filmformaat is. De geluidsband is een energieke DTS-HD MA 5.1-band met een perfecte balans tussen de dialogen en de prachtige Tangerine Dream-achtige score van Alan Silvestri.

EXTRA'S
Behalve wat trailers van Duits gedubde films als My Big Fat Greek Wedding vind je hier niets aan extra’s op terug. 

CONCLUSIE
Als Flight Of The Navigator in je filmgeheugen verankerd zit, dan moet je deze Duitse release zeker en vast in huis halen, ook onmisbaar voor wie de film nog niet heeft gezien en gek is op onschuldig 80’s-scifi-ongein.


coverStudio: Splendid

Regie: Randal Kleiser
Met: Joey Cramer, Paul Reubens, Cliff De Young, Sarah Jessica Parker

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Duitsland

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549270588


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij