:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVENGERS 3, THE - INFINITY WAR
AVENGERS 3, THE - INFINITY WAR (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-04-28
FILM
Het ruimteschip met de overlevenden van de Ragnarok kruist het pad van Thanos (Josh Brolin), een Titaan die leeft met één ziekelijke obsessie: hij wil de bevolking van het universum halveren, om zo meer Lebensraum te creëren voor de overlevenden. Totnogtoe moest dat op de ambachtelijke manier, door van planeet naar planeet te reizen en er de bevolking uit te roeien. Thanos heeft zijn zinnen echter gezet op de Infinity Stones, zes stenen die ontstaan zijn bij de oerknal en diverse aspecten van de realiteit controleren, zoals tijd en ruimte. Trouwe kijkers van het Marvelcanon zijn enkele van die stenen al tegengekomen in films als Guardians Of The Galaxy of Doctor Strange, om er maar een paar te noemen. Als Thanos erin zou slagen om de zes stenen te verzamelen, kan hij met één vingerknip de helft van de universele bevolking uitroeien, en aangezien er twee van de stenen zich op Aarde bevinden, plant hij een aanval. Doctor Strange roept de hulp in van Iron Man, die op zijn beurt weer ongevraagd hulp krijgt van Spiderman, bij de achtervolging van het schip van Thanos in de ruimte.

 


Thor wordt intussen opgepikt door de Guardians Of The Galaxy, die ook nog een oude rekening te vereffenen hebben met Thanos, de pleegvader van Gamora (Zoe Saldana). Thor is echter verzwakt: hij is zijn hamer kwijt, hij is een oog verloren en samen met Rocket Raccoon (Bradley Cooper) en Groot (Vin Diesel) reist hij naar Niflheim, in de hoop dat de reuzendwerg Eitri (Peter Dinklage) hem een nieuw wapen kan verschaffen.

 


Eén van de andere stenen is in bezit van de cyborg Vision (Paul Bettany), een restant van het butlerprogramma Jarvis en de robot Ultron, die met de steen meer menselijke trekjes vertoont. Vision heeft zich onttrokken van zijn plichten als Avenger om samen met Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) een leven in de luwte te leiden. Ook zij krijgen echter bezoek van handlangers van Thanos. Met Iron Man weg van de Aarde, is die planeet zijn laatste verdediging kwijt. De hoop is gevestigd op de terugkeer van Captain America (Chris Evans), maar na de gebeurtenissen in Civil War is die bij de overheid in ongenade gevallen. Die stelt voor om Vision veilig te bewaken in het Wakanda van de Black Panther (Chadwick Boseman). Niemand is echter veilig voor Thanos, en terwijl Peter Quill (Chris Pratt) probeert Gamora uit de handen van Thanos te houden, blijkt zij de laatste sleutel te zijn tot het vervolledigen van de Infinity Gauntlet, een handschoen waarin de zes stenen passen. En het ondenkbare gebeurt: Thanos' krijgt zijn verzameling compleet...

 


Avengers: Infinity War is het eerste deel van een tweeluik waarin zowat alle denkbare Marvelfranchises van de afgelopen tien jaar aan elkaar worden geknoopt. De film is overvol gestouwd met personages die allemaal hun nodige schermtijd moeten krijgen, de één al wat meer dan de ander, en wie zomaar onvoorbereid deze film heeft uitgekozen om in de franchise te stappen, zal ongetwijfeld na vijf minuten in het haar krabbend de cinemazaal verlaten, totaal verdwaasd. Infinity War is dan ook vooral een meesterlijke commerciële zet, want u zóu eens een detail moeten missen; vandaar ook dat Disney middels diverse heruitgaven u in staat stelt om de hiaten in uw Marvelkennis te vervolledigen. Dat er uit een dergelijke overdosis aan franchises nog een werkbaar verhaal kon worden gedistilleerd, is al een mirakel op zich, en de film dient vooral als eerbetoon aan het oeuvre van de pas overleden Stan Lee - die in één van zijn laatste geroemde cameo's te bewonderen is als buschauffeur. Het idee om alle superhelden tot een zelfde universum te laten behoren is dan ook maar gaandeweg laten we zeggen organisch gegroeid over die twintig jaar. Toen Jon Favreau in 2008 de eerste Iron Man op het publiek losliet, zal hij wellicht dit niet vermoed hebben. De bazen van Marvel zijn er evenwel in geslaagd om ook zéér exotische franchises zoals Guardians Of The Galaxy in het geheel te laten passen zonder dat de boel te geforceerd overkomt.

 


Het regisseursduo Anthony en Joe Russo is voldoende beslagen in het Marvelverse om ook deze opdracht tot een goed einde te brengen, én qua speciale effecten is de prent dan ook volledig af. De twee en een half uur die de film duurt, vliegt voorbij zonder ook maar het minste teken van een dood moment. En dat is al veel. Originaliteit is in deze Marvelfilm echter ver te zoeken, en de film volgt zowat het stramien van élke Marvelfilm. Er staat de één of andere superschurk op die door de held moet bevochten worden, alleen is het nu een zodanige super-superschurk dat het hele arsenaal aan superhelden in stelling moet worden gebracht. Thanos is haast religieus in zijn verwrongen wereldvisie, en het idee van at random de helft van de populatie uit te roeien, neemt bij hem de vorm van een obsessie aan. U moet al onder een steen hebben geleefd als u nu nog niet weet dat Thanos slaagt in zijn missie, en dat om de zaak recht te trekken een tweede film nodig is, Avengers: Endgame die rond deze tijd in de bioscopen volle zalen trekt. Waar Thanos de bevolking halveert, slaagt die andere titaan, Mickey Mouse er op deze manier in, het geld in uw zakken te halveren en zijn eigen bankrekening te verdubbelen door u nog eens langs de kassa te laten passeren. Avengers: Infinity War is zeker een betere speler in het genre, maar er treedt toch een klein beetje Marvel-moeheid op, want alhoewel dit lekkere kost is, gaat het wat vervelen om altijd hetzelfde te eten.

 


Maar de Marvelmachine draait onverminderd voort. Nu Disney ook het 20th Century Fox-imperium heeft opgegeten, kan u zich wellicht verwachten aan een hele reeks volgende films, inclusief crossovers met de X-Men, Darth Vader én Homer Simpson.

BEELD EN GELUID

De vele locaties uit de vorige Marvelfilms maken van Infinity War een boeiende staalkaart, en al de omgevingen hebben een consistente, goede look and feel met heel veel oog voor detail en textuur, kleurpaletten die doen duizelen, zeer precieze fotografie en haarscherpe zwartniveaus. De diverse soorten decors, van de vernietigde planeten waartussen de Guardians reizen, tot de Afrikaanse natuurpracht van Wakanda, volgen elkaar in hoog tempo op en worden nergens verstoord door artefacts of ruis. Dit is één van de beste presentaties op de markt. De DTS-HD MA 7.1-audiotrack is een beetje aan de stille kant, en als het het volume wat hoger zet, dan heeft één en ander de neiging om wat door elkaar te lopen. Toch is Infinity War een luisterbeurt waard, en er is voldoende actie te beleven om voortdurend te worden meegezogen in het immersieve geluidslandschap. Er vliegt en ontploft voortdurend allerlei spul, er wordt geknokt dat het een lieve lust is, en veel plaats voor subtiliteit is er niet.

 


EXTRA'S
Eerst en vooral geven Joe en Anthony Russo een inleiding (1:32) op de film, en samen met scenaristen Stephen McFeely en Christopher Markus levert het kwartet een audiocommentaar af dat enerzijds de fans zal plezieren en anderzijds toch een beetje duiding geeft aan wie er tijdens de laatste slew Marvelfilms niet helemaal bij was. Strange Alchemy (5:08) staat stil bij de vraag of het verstandig is om zoveel personages bij elkaar te brengen, en The Mad Titan (6:35) focust op Thanos, de antagonist die al een paar keer gehint werd in vorige films. Er wordt ingegaan op zijn voorgeschiedenis, de invulling van de rol door Josh Brolin en op de betrokkenheid van andere personages uit de diverse franchises. De eindstrijd speelt zich in deze film op twee fronten af, en in Beyond the Battle: Titan (9:36) en Beyond the Battle: Wakanda (10:59) wordt daarop uitvoerig ingegaan; zo komen we onder meer te weten dat de scènes in Wakanda feitelijk in Georgia zijn geschoten. Er zijn nog vier verwijderde scènes (10:13) en een gag reel (2:05) aanwezig. Voor een film die echter door Disney zelf als dé ultieme culminatie van alle vorige Marvelfilms wordt verkocht, hadden we véél meer verwacht.

CONCLUSIE

Infinity War is een formulaïsche, maar daarom niet minder geslaagde superheldenverfilming die de concurrentie met één snap van de vingers reduceert tot de helft. Mijnheer Lee, wat hebt ge ons aangedaan?

 


EN DAN NOG DIT...
Een handig lijstje van alle Marvelfilms die deel uitmaken van het officiële canon:

Spider-Man: Far From Home
wordt later dit jaar nummer 23 in het rijtje.coverStudio: Disney

Regie: Anthony & Joe Russo
Met: Robert Downey Jr., Josh Brolin, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Chris Pratt, Zoe Saldana, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Bradley Cooper, Peter Dinklage

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418510817


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Anthony en Joe Russo, Stephen McFeely en Christopher Markus
• Documentaire "Directors' Introduction"
• Documentaire "Strange Alchemy"
• Documentaire "The Mad Titan"
• Documentaire "Beyond the Battle: Titan"
• Documentaire "Beyond the Battle: Wakanda"
• 4 verwijderde scènes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij