:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRIZZI'S HONOR
PRIZZI'S HONOR
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-14
FILM
Toen de dvd werd geïntroduceerd vonden bepaalde maatschappijen het nodig om dvd’s op de markt te brengen aan 1 euro. Een tochtje op de rommelmarkt spreekt boekdelen. Aan ieder kraampje kan je met gemak ondingen als End Of The Line of The Leading Man met godbetert Jon Bon Jovi vinden, maar ook kwaliteitsfilms als The Deer Hunter of deze Prizzi’s Honor. Simpel om te vinden dus, al moet je de afgrijselijke kwaliteit van het schijfje er wel bij nemen. En zeggen dat dit een film is met zeven Oscarnominaties waarvan Anjelica Huston er één won voor de Beste Vrouwelijke Bijrol.

Prizzi’s Honor
is de voorlaatste film van John Huston die in 1987 overleed. Een icoon die klassiekers als The Maltese Falcon, Key Largo, The Treasure Of The Sierra Madre en The Asphalt Jungle op zijn palmares heft staan, maar vanaf de jaren 70 en zeker in de eighties geraakte de cineast wat in diskrediet. Hoewel bij ons een gigantische hit was de musical Annie in de VS geen hit en ook het voetbalepos Escape To Victory werd door de Amerikanen niet echt bejubeld. Met Prizzi’s Honor wilde Huston opnieuw iets doen met zijn vertrouwde misdaadfilmstijl, en hoewel een leuke film, bracht deze misdaadkomedie hem niet weer op de troon.

Het verhaal is duidelijk een parodie op The Godfather, want wie zal de stokoude Don Corrado Prizzi (een hilarische rol van William Hickey) opvolgen als hij zijn laatste adem zal uitblazen? Wordt het zijn eigen zoon Eduardo (Robert Loggia) of de geadopteerde Charley Partanna (Jack Nicholson). Alles zit in het voordeel van Charley, maar Irene Walker (Kathleen Turner) zorgt dat daar verandering in komt. Wie bij de maffia zit moet een belofte afleggen dat de eer van Prizzi boven alles staat en dat hij die altijd moet beschermen. Charley krijgt de opdracht om Irene neer te knallen omdat zij een pak geld van de familie heeft gestolen, maar indien van haar te doden, huwt hij de femme fatale op wie hij smoorverliefd wordt.

Misschien is het feit dat Huston er een komedie wilde van maken de doodsteek van de film geworden, want hoewel Prizzi’s Honor een meer dan behoorlijke film is speelt Nicholson net iets te veel onder zijn niveau. Hij is grappig, maar je rilt er geen seconde van en dat is niet logisch als je good old Jack in de rol laat kruipen van een koelbloedige moordenaar en ook Kathleen Turner werkt niet 100% als femme fatale. Anjelica Huston, dochter van, speelt haar typische zelve, maar het lijkt wel of haar vader net iets te veel aan het script heeft gedraaid om er haar in te krijgen. Maar wie weet, en daar kan Huston niet veel aan doen, zijn we zo streng omdat de kijkpret door de afschuwelijke beeldkwaliteit grondig verpest werd. Een meesterwerk is dit zeker niet, want daar is het allemaal net iets te gedateerd voor, maar beslist een tweetal uurtjes van je tijd waard. Ten minste als je het met deze dvd kan volhouden...

BEELD EN GELUID
John Huston zou er waarschijnlijk in zijn graf liggen voor rollen, maar dit is ongeziene rommel. Een transfer die van een videotape geplukt lijkt te zijn. Fletse kleuren, soms loopt het beeld wat te snel, een film die is uitgerokken waardoor de schouders van de personages gigantisch lijken, een ondertiteling die vaak niet klopt en een ondermaatse 2.0 Dolby-band met daarbovenop nog eens een soundtrack van Alex North die aardig op de zenuwen werkt. 

EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze release.

CONCLUSIE
Rommelmarktshoppers hebben deze dvd al honderd keer in hun pollen gehad. Als film het aanschaffen waard, helaas is het aan de technische kant huilen geblazen tot je in je eigen tranen verzuipt.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: John Huston
Met: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia, John Randolph, William Hickey, Lee Richardson

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
1/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664021705


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij