:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLYING DOCTORS, THE - SERIE 4
FLYING DOCTORS, THE - SERIE 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-08-16
SERIE
G'day, mate! Serie 4, of seizoen 3 zo u wil, van The Flying Doctors, is de eerste waarin een reeks castwissels worden doorgevoerd, en het zal nog lang niet de laatste zijn. We eindigden serie 3 met het veelbesprokenn huwelijk tussen piloot Sam Patterson (Peter O'Brien) en garagiste Emma Plimpton (Rebecca Gibney). Nu ze een getrouwd koppel zijn, hebben ze vanwege de RFDS recht op een eigen huis. Dit betekent een onprettige verrassing voor zuster Kate Wellings (Lenore Smith), die tot de constatatie komt dat ze het huisje van de Flying Doctors al jaren illegaal betrekt. Kate blijft eerst een tijdje bij het koppel inwonen, maar dat geeft spanningen, en al snel besluit ze om in te trekken bij eeuwige vrijgezel dokter Chris Randall (Liz Burch). Alhoewel, dat "eeuwige vrijgezel" is ook relatief, want Chris wordt op nogal opdringerige wijze het hof gemaakt door gasmijnbouwer Mike Lancaster (Shane Withington). Het is een zeer giftige relatie, die nog wat giftiger wordt wanneer blijkt dat Mike thuis in Sydney al een gezinnetje heeft dat op hem wacht, en onze Mike feitelijk een vuile bigamist is. Intussen blijft agent Jack Carruthers (Terry Gill), die een onuitgesproken genegenheid voor Chris koestert, in de kou staan. Wanneer hij door een dom ongeluk een kogel in zijn lijf krijgt, wordt hij vervangen door Larry O'Connor (Simon Thorpe), vers van de politieschool en stijf werkend volgens het boekje, vergezeld van zijn indrukwekkende hond.
Nu ze zich voor een deel moet toeleggen op de huwelijkse taken, en nu haar oom Hurtle met de noorderzon verdwenen is, moet Emma noodgedwongen op zoek naar een nieuwe werkkracht in de garage. Die arriveert in de persoon van Marty Jarvis (Mark Neal), een onverbeterlijke losbol die niets liever doet dan vrouwen versieren, en eeuwig blut is, want anders was hij al lang doorgereisd naar Surfer's Paradise. Marty is evenwel een goeie automechanicus, en de geknipte persoon om Emma te assisteren... gegeven dat ze hem onder de duim kan houden. Sam en Emma ambiëren bovendien een eigen woonst, maar lokale politicus George Baxter (Bruce Barry) heeft zijn zinnen op dezelfde landerijen gezet, omdat die aan die van hem grenzen. Gelukkig reiken Georges financiële bomen niet tot in de hemel, zeker niet wanneer zijn bazen in Amerika de geldkraan dichtdraaien. Niets staat het geluk van Sam en Emma nog in de weg, en als ze dan ook nog eens zwanger blijkt, kan de vreugde helemaal niet op. De zwangerschap loopt echter niet helemaal af zoals gepland...
Eeuwige moeial Violet Carnegie (Pat Evison), die in Coopers Crossing intussen al steevast deel uitmaakt van het lokaal kunstpatrimonium, doet echter het ondenkbare: ze verlaat het stadje, wanneer ze een aanbieding krijgt om met haar kleindochter en diens man mee te reizen naar het Verenigd Koninkrijk, om daar op haar achterkleinzoontje te passen. De winkel wordt overgedragen aan Maggie Hutton (Marie Redshaw), een taaie tante met heel wat kilometers op de teller en al evenveel littekens op haar ziel. Maggie komt echter handig van pas, telkens wanneer er weer eens een bende dronkelappen uit de pub van Vic (Maurie Fields) en Nancy (Val Jellay) moet worden geranseld. Nancy heeft bovendien haar zinnen gezet op het uitbreiden van de pub met een bistro; Vic is erop tegen, maar heeft thuis óók al niets te vertellen.
Nog nieuw in de stad is Paula Patterson (Vikki Blanche), de zus van Sam. Paula is net met haar hakken over de sloot geslaagd als radiologe, en aangezien er 500 kilometer in de omtrek simpelweg géén andere radiologe te vinden is, moet dokter Geoff Standish (Robert Grubb) het noodgedwongen maar met haar stellen. Dat verloopt in het begin moeilijk, want hij moet haar regelmatig de levieten lezen over onder meer het strikte verbod om te flirten met de patiënten, en het niet openmaken van de deur wanneer er röntgenfoto's aan het ontwikkelen zijn. Ze kan het bijzonder goed stellen met DJ (George Kapiniaris), de marconist van de basis. Die is net over zijn breuk heen met Soula Polites (Anita Cerdic), de dochter van de uitbater van het lokale Griekse restaurant. Die wil zich namelijk nog niet aan iemand binden, en heeft ambities om voort te gaan studeren in de stad, terwijl vader al een mooie, zij het een iets minder ambitieuze toekomst voor haar had uitgetekend.
The Flying Doctors is altijd een beetje thuiskomen in Coopers Crossing, waar de mensen nog vriendelijk zijn en goede manieren en elkaars zwakheden niet uitbuiten nog hoog in het vaandel worden gedragen. De naïviteit van de dorpelingen keert zich soms wel tegen hen, zoals in de aflevering Hopscotch, waarin ze collectief bij de neus genomen worden door een stel klaplopers. Maar de solidariteit komt altijd bovendrijven, en als het erop aankomt, verdedigen de dorpsbewoners elkaar door dik en dun. Naast de prachtige pioniersmentaliteit van Australië, waarbij de dokters soms moeten uitrukken in zeer primitieve omstandigheden, worden in de reeks geen onderwerpen geschuwd, zoals mentale beperkingen, aids, miskramen of euthanasie, allemaal zaken waar in de jaren '80 doorgaans toch anders werd tegenaan gekeken dan nu. De conservatieve Australische outbackgemeenschap komt daarbij soms progressiever uit de hoek dan je zou verwachten. Sommige afleveringen worden netjes opgehangen aan één thema, zoals bijvoorbeeld kunst in de aflevering Figures In A Landscape, het Aboriginel-cultureel erfgoed in The Forbidden of kamelenkweek (I kid you not) in Affirmative Action. Het vredige Coopers Crossing krijgt echter ook te maken met een ecoterrorist (Borrowed Time) en twee op de loop voor de politie zijnde criminelen die niet vies zijn van een gijzeling méér of minder (Roxanne)

AFLEVERINGEN

Disk 1:
57. The Noble Art
Een reizend bokscircus doet Coopers Crossing aan. De manager teert hierbij op de talenten van Johnny Lawrence (Christopher Mayer), een vergane boksglorie die nog altijd droomt van een comeback, nadat hij ooit één keer een titel heeft gewonnen, eerder per ongeluk. Johnny probeert Kate te charmeren, en die kan net wat afleiding gebruiken. Sam en Emma zijn namelijk net terug van hun huwelijksreis, en als getrouwd koppel krijgen ze van de RFDS een huis toegewezen. Laat dat nu toch net het huis van Kate zijn, zeker!

58. Sapphire

De Flying Doctors houden spreekuur bij de saffiermijn van Roger Manning (John Lee), die pas getrouwd is met Sandra (Deborra-Lee Furness), een vrij jong ding. Rogers zus Helen (Maggie Dence) keurt de relatie niet goed, zeker niet wanneer ze erachter is gekomen dat Sandra's vorige echtgenoot onder verdachte omstandigheden is omgekomen. Chris laat Rogers bloed onderzoeken, en er blijkt inderdaad arsenicum in te zitten. Vic moet intussen verdragen dat Nancy en Violet een bistro beginnen.
59. Cries From The Heart
Ron Thorpe (Peter Farago) heeft midden in de bush een auto-ongeval terwijl hij op weg is naar zijn nieuw werk. Local Ann Larson (Michele Fawdon) beweert echter dat hij ook een dochtertje bij zich had, Tracey (Philippa Smith), dat kennelijk verdwaald is in de wildernis. Alleen wil agent Jack Carruthers haar niet geloven. Ann is namelijk onder vergelijkbare omstandigheden een dochter verloren, en Jack meent dat ze spoken ziet. In de bar houden Vic en Nancy intussen een Hawaii-avond, die abrupt onderbroken wordt wanneer iedereen naar het vermiste meisje moet beginnen zoeken.

60. All In A Day's Work

De Flying Doctors geraken maar niet op tijd op hun spreekuur bij de Carmody's. Eerst kapt een boerenkinkel er zijn eigen duim af, dan heeft een meisje een astma-aanval, dan weer iemand pijn aan zijn oog omdat hij heeft zitten lassen zonder lasbril... en tot overmaat van ramp verstuikt Chris haar voet. Spijtig genoeg verwachten de dokters de aankomst van Lorna McPherson (Jackie Kelleher), de vice-voorzitster van de RFDS, die moet beslissen over een flink pak bezuinigingen. Jack neemt intussen de tijd om openhartig met Chris te spreken over zijn mislukt huwelijk.

Disk 2:

61. Out Of A Clear Blue Sky
Coopers Crossing krijgt twee rare bezoekers over de vloer. De eerste is "prullendropper" Walter McKay (Ralph Cotterill), een voddenmarchant met een alcoholprobleem. De tweede is een oude schoolmakker van DJ, Marty Jarvis, die zich als een onbehouwen macho gedraagt en de lokale disco op stelten zet. Het is duidelijk dat de man op de dool is en een pad volgt dat naar zelfsdestructie leidt. Nochtans zou hij perfect geknipt zijn als de mechanieker waar Emma al zo lang naar op zoek is.
62. Affirmative Action
Meg Greenway (Susie Lindeman), de dochter van een echtpaar schapenfokkers, wil deelnemen aan een race door de woestijn per kameel, om zichzelf te bewijzen. Haar ouders, en dan vooral haar vader, zijn er niet mee opgezet, zeker wanneer ze er zelfs haar verloving met Andrew Hughes (John Higginson) voor op het spel wil zetten. George Baxter komt intussen in het oog van de storm terecht na enkele vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens een tennistoernooi. Wanneer hij bij een volgende gelegenheid de zaak wil rechttrekken, maakt hij het nog wat erger.

63. Figures In A Landscape

Max Prescott (John O'May), een omhooggevallen kunstschilder op zijn retour, wordt bij zijn bezoek aan Coopers Crossing door Nancy verzocht om te jureren bij een kunstwedstrijd. De man kijkt echter bijzonder neer op de boerenkinkels. Hij heeft samen met zijn agent Charlie Noonan (Ronald Falk) het plan opgevat om zogezegd zelfmoord te plegen in de bush, alleen maar om zijn marktwaarde op te vijzelen. Geoff krijgt intussen een oude vlam (Lynda Stoner) over de vloer die net uit Sydney is komen overvliegen om haar scheiding te vergeten. Ze is vastbesloten haar klauwen in Geoff te zetten.

64. The Devil You Know

Het Amerikaanse moederbedrijf stuurt Kimberly White (Nancy Black) naar de outback om het bedrijf van George Baxter door te lichten. Het is echter een manoeuver om haar aan de kant te schuiven: tijdens haar afwezigheid pikt een collega, Lex Morris (Fred Steele), haar plaats als vice-president in. De vrouw is bovendien verslaafd aan pep-en slaappillen; Chris probeert haar van de verslaving af te helpen. De dochter van de eigenaars van het Griekse restaurant, Soula Polites, heeft de waterpokken, en ze is er als de dood voor dat haar ouders erachter zouden komen dat DJ ook besmet is, want dan komt het uit dat de twee een relatie hebben. Marty pikt echter DJ's liefje in.
Disk 3:
65. Operating Solo
Wanneer Geoff moet te hulp snellen na een explosie op een gasveld, struikelt hij en scheurt zijn kruisbanden. Hij moet naar Broken Hill om zelf geopereerd te worden, en Kate vergezelt de moeilijke patiënt. In Broken Hill moeten ze besluiten of het nu al dan niet iets wordt tussen hen tweeën. Het slachtoffer van de explosie, doctor Mike Lancaster, scheurt zijn milt, en bij afwezigheid van Geoff moet Chris helemaal alleen opereren met een stel onervaren zusters als assistenten. Sam en Emma broeden intussen op een plannetje om DJ weer aan zijn vriendin Soula te helpen.

66. The Path Of True Love

Een bus vol outbacktoeristen komt in de problemen bij het oversteken van een rivier. Eén van de toeristen, een vrouw die Connie Porter (Arianthe Galani) heet, loopt daarbij een bloedvergiftiging op. Tevergeefs trachten de Doctors haar man Robert, die niet mee op reis is, te contacteren. De groepsleidster, Josie Bennet (Alexandra Fowler), meent dat de man niet bestaat, en dat Connie hem verzonnen heeft om geen lastige vragen te moeten beantwoorden als vrouw alleen in de groep. Maar plots staat genoemde Robert (Michael Becher) wél voor de deur.

67. The Kid

Andy Lawson (Emil Minty), een ouderloze jongen, arriveert in Coopers Crossing met zijn hond Sparky, met wie hij wil meedoen in de schaapherderwedstrijd. Misschien is het wel de laatste keer dat hij dat kan doen, want zijn broer en schoonzus, die de voogdij over hem hebben, willen hem terug in Melbourne. DJ doet alle moeite van de wereld om van de ouders van Soula (Nick Lathouris en Christine Kaman) gedaan te krijgen dat hij officieel verkering mag hebben met hun dochter. Spiros stelt wel een voorwaarde. Verder probeert Mike Lancaster met alle mogelijke (dure) middelen Chris te versieren.
68. The First Step
Gina Collins (Kim Trengove) wílde eigenlijk helemaal geen kind. Nu ze tijdens de bevalling een beroerte heeft gekregen en half verlamd is, heeft ze alle wil tot leven verloren. Met haar man Stewart (Mark Lee) praat ze zelfs niet meer. Het maakt dat Sam begint na te denken hoe hij zou reageren als hij zich in een soortgelijke situatie zou bevinden. Vic moet intussen naar Broken Hill: hij moet zijn recuutjes declareren, wil hij in aanmerking komen voor 700 dollar terugbetaling. Nu Nancy de doos met betalingsbewijzen echter verloren heeft gemaakt, kijkt hij tegen een substantiële boete aan.

Disk 4:
69. Hopscotch
De totaal berooide familie Sutton arriveert in Coopers Crossing, net op het moment dat moeder Mim (Jennifer Cluff) moet bevallen van haar derde kind. De inwoners van Coopers Crossing openen hun harten en hun portefeuille voor de berooide familie, maar er is iets niet in de haak. Violet krijgt het aanbod om naar Engeland te verhuizen met haar kleindochter en achterkleinkind, maar dan moet ze wel Coopers Crossing achterlaten. DJ's pogingen om Soula met hem te laten verloven worden van de weeromstuit meer en meer pathetisch.

70. Jacks High

Een bende schaapscheerders die net hun loon hebben gekregen, zakt af naar Coopers Crossing en breekt ei zo na de pub af. Hun kokkin, Rosie (Anne Phelan), heeft wel interesse om de winkel van Violet over te nemen, maar die laatste ziet dat niet zitten. Wanneer er een brand uitbreekt bij Baxter en de wolvoorraad in rook opgaat, moet Jack uitrukken om enkele van de gewonde schapen af te maken. Door een dom omgeluk wordt hij door één van zijn eigen geweren geraakt, en hij moet een spoedoperatie ondergaan. Hij heeft echter een zeldzame bloedgroep die enkel Dougie Kennedy (Warren Owens) ook heeft. Chris kan eindelijk DJ aan het verstand brengen dat Soula helemaal niét wil trouwen, niet met hem en ook niet met een ander. Ze wil daarentegen gaan voortstuderen.
71. Clapped Out
Toen ouwe taaie Angus McGregor (Alwyn Kurts) in het ziekenhuis werd opgenomen, had hij tijdelijk volmacht over zijn veefokkerij overgedragen aan zijn schoondochter Ann (Nell Johnson). Die maakt echter misbruik van de situatie en is van plan het bedrijf te verkopen en in de plaats daarvan de zuivelindustrie in te gaan, iets waar Angus op neerkijkt, want alleen rundvlees kweken is voor echte mannen. Samen met zijn maatje Bill (Gerry Duggan) gaat hij lopen in de bejaardeninstelling in Broken Hill, richting Coopers Crossing, waar hij samen met zijn kleinzoon Lachlan (Robert Taylor) opnieuw de zaken in wil. Hij moet alleen twee dokters zien te vinden die hem als niet gek willen verklaren. Violet voelt zich intussen ondergewaardeerd omdat ze, met haar nakende vertrek naar Engeland, uit al haar functies wordt ontzet, ten voordele van Maggie Hutton, die ook nog eens haar winkel overneemt. Het is aan de stad om een laatste keer haar appreciatie te tonen voor Violet.

72. Private Lives, Public Faces

De naijver tussen Violet en Maggie bereikt een hoogtepunt wanneer Maggie een oud vliegtuig kan laten langskomen in Coopers Crossing om geld in te zamelen voor de RFDS, terwijl Violet feitelijk vindt dat zoiets haar idee zou moeten zijn. Er is bovendien een nieuwe flik in het stadje: Larry O'Connor (Simon Thorpe) vervangt de zieke Jack, en begint al dadelijk met een oud dossier op te rakelen dat Jack blauwblauw had gelaten. Mike legt intussen een atoombom van industriële proporties onder zijn relatie met Chris.

Disk 5:
73. Wedlock
Cameron Marshall (Bradley Kilpatrick) valt van zijn paard, vlak nadat hij heeft vernomen dat zijn moeder Sally (Vicki Luke) een buitenechtelijke relatie heeft met Josh Bartlett (Kevin Cotter). Chris diagnoseert een lichte hersenschudding, maar wil toch voor alle zekerheid dat Cameron een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijft. Plots begint Cameron echter te klagen over pijn in zijn heup, en het duurt niet lang vooraleer Chris doorheeft dat hij de boel veinst opdat zijn ouders tenminste bij elkaar zouden blijven. Marty bevindt zich in een sombere bui omdat hij maar geen geld bij elkaar kan sprokkelen om naar Surfer's Paradise te reizen. DJ meent dat, als Marty niet naar het surfparadijs kan, hij het surfparadijs maar naar Coopers Crossing moet laten komen.
74. The Wranglers Daughter
Richard Sawyer (Jon Concannon) wil Coopers Crossing gebruiken als uitvalsbasis om avontuurlijke toeristische rondtochten te organiseren. Hij heeft daarvoor een paardenverzorger nodig. Don Broadie (Warwick Moss) biedt zich aan, maar hij heeft een dochter, Amy (een onherkenbaar jonge Miranda Otto), die aan epilepsie lijdt en een beetje mentaal achterstaat omdat haar moeder haar eertijds niet heeft willen vaccineren. Sawyer ziet het niet zitten om het meisje mee op tocht te nemen, en Broadie mag zijn job vergeten. Broadie moet haar echter achterlaten in de outback wanneer hij door een slang gebeten wordt en zo snel mogelijk naar het hospitaal in Coopers Crossing moet worden gebracht. Larry O'Connor staat voor een loodzware opdracht.

75. Borrowed Time

George Baxter heeft piloot Bob Archer (Mark Hembrow) onder de arm genomen om zijn terrein te laten besproeien met gif tegen de sprinkhanen. Er gebeurt echter een ongeval en één van de medewerkers van Baxter, Kevin Aldridge (Peter Lane) krijgt een hoeveelheid gif over zich. Alhoewel... Bob houdt er nogal extreme groene ideeën op na sinds hij zijn zoontje heeft verloren met een ongeval met gif, en het spul waar hij mee "sproeit" is gewoon water met een beetje melk in. George voelt zich uiteraard bekocht en huurt een andere piloot in, Merv Atkinson (Bruce Kilpatrick), maar Bob wil van geen ophouden weten en saboteert Mervs vliegtuig. Terwijl George er bij de politie op aandringt om Bob te arresteren, stijgt die met Mervs vliegtuig op, van plan om een terroristische aanslag te plegen. Sam is bijzonder aangedaan door de situatie, want Bob was ooit zijn vriend, en hij kan al bíjna meespreken over kinderen, want Emma blijkt zwanger. Alleen mag niemand dat voorlopig weten...

76. The Forbidden

Ondanks de waarschuwingen van een aboriginal-oudsten (Steve Dodd) betreedt antropoloog Philip Wilson (Tim Hughes) een heilige grot. Hij valt in een put en breekt zijn been; maar daarnaast vertoont hij symptomen van een onbekende ziekte. Zijn vrouw Virginia (Marion MacKenzie) denkt dat hij vervloekt is. Mike zet Chris voor het blok door zijn twee dochters mee te brengen naar Coopers Crossing, maar Maggie leest hem de levieten. Sams zus Paula arriveert in het stadje: ze heeft een job in de kliniek gekregen als radiologe, en ze heeft haar broer daar niets van verteld.
Disk 6:
77. She'll Be Right
Hurtle Morrison (Max Cullen) staat op een dag terug in Coopers Crossing, in een Rolls Royce. De wagen blijkt echter gestolen te zijn, en onnozele hals Hurtle heeft zich duizend dollar laten betalen om de wagen naar Sydney te rijden. Samen met Vic doet hij alle moeite van de wereld om het voertuig verborgen te houden voor Larry. Hurtle hoopt dat Jack snel terugkeert, zodat hij het misverstand kan uitklaren, maar Larry heeft zich in de zaak vastgebeten. Mike heeft een advocaat onder de arm genomen om te scheiden van zijn vrouw Monique, maar die is opgestapt en heeft de kinderen meegenomen naar Parijs. Paula krijgt op haar eerste werkdag een uitbrander van Geoff omdat ze met een patiënt flirt en en passant bijna een zware medische blunder begaat.

78. One Final Request

Edith Cranston (Patricia Kennedy) is vierentachtig, en haar hart staat op het punt het te begeven. Ze heeft nog één laatste wens, en dat is sterven op het landgoed waar haar echtgenoot en twee zonen haar zijn voorgegaan. Kate belooft haar dat ze niet naar het ziekenhuis zal worden gebracht, maar Geoff is tegen, want de vrouw heeft medische zorgen nodig. Als compromis blijven hij én Kate op het landgoed van de Cranstons tot het onvermijdelijke gebeurt. In Coopers Crossing komen intussen Vic en Hurtle voor de rechter in de zaak van de gestolen rolls. Mike is definitief naar Frankrijk, en heeft Chris een klein cadeautje achtergelaten: zijn vliegtuig.

79. Roxanne

Op terugtocht van een reparatie kruist Emma midden in de outback het pad van twee jonge criminelen, die net een overval hebben trachten te plegen, en op de loop zijn voor de arm der wet. De vrouw, Roxanne (Sheryl Munks), is psychotisch en loopt met een dubbelloops te zwaaien. Haar vriendje Kenny (Frederick Court) heeft een messteek in de buik gekregen. Ze houden Emma gegijzeld en verplichten haar om Chris bij de zaak te betrekken. Het stuk white trash Roxanne moet echter van Chris niets hebben, en wil haar niet geloven als ze zegt dat Kenny er erger aan toe is dan het lijkt. Intussen ontplooit Jack een grootse zoekactie.
80. Don't Tell Anybody
De Flying Doctors organiseren een evenement voor de kinderen van de School of the Air. Ze hebben hun kamp opgeslagen bij de hoeve van Old Rodney (John McKelvey), die naar verluidt een spook te gast heeft. Enkel Lucy (Lesley Baker), Maggie, Chris en Emma zijn nog in het dorp, wanneer ze het bezoek krijgen van drie kerels die op vrijgezellenkroegentocht zijn. Maggie zal ze zo nodig evenwel wel eens temmen. Sam en Geoff worden weggeroepen naar een banale snijwonde, maar ze worden ter plekke geconfronteerd met een bijzonder onvriendelijke hond die het op hun broekspijpen voorzien heeft.

Disk 7:
81. No Way Back
De Flying Doctors staan een week aan de grond wegens grote onderhoudswerkzaamheden aan het vliegtuig. Emma maakt van de gelegenheid gebruik om Ann Williams (Sandy Gore) te bezoeken, een vereenzaamde buurvrouw van George Baxter, op wiens domein George zijn zinnen heeft gezet. Ann beseft dat het tijd is om de zaak te verkopen, maar dat Baxter er mee aan de haal gaat, is zuur. Daarom besluit ze het te veilen. Emma krijgt echter een miskraam, en met het vliegtuig aan de grond is er geen mogelijkheid om haar naar Coopers Crossing te krijgen, totdat George zijn diensten aanbiedt.
82. Johnnie Come Home
Harry (Gerald McGuire) en Julie (Annie Byron) McDonald zien hoe de vader van Harry op het vliegtuig van de Flying Doctors overlijdt aan een hartaanval, die een gevolg is van de cyste op zijn nieren. Aangezien Harry de ziekte van zijn vader overgeërfd heeft, is het maar een kwestie van tijd vooraleer hij aan dezelfde ziekte zal bezwijken, tenzij er een nierdonor gevonden wordt. Julie hoopt al jaren vurig dat Harry's tweelingbroer Johnnie (Grigor Taylor), vermist in actie in Viëtnam, weer zal opduiken om zich te laten testen als donor, en bij de begrafenis van vader meent ze inderdaad dat ze hem gezien heeft. Misschien heeft ze wel gelijk, maar Johnnie wil niet gevonden worden. Hij is namelijk nog altijd op de loop als deserteur...

BEELD EN GELUID

Ook dit seizoen van The Flying Doctors kreunt onder een ellenlange waslijst technische tekortkomingen, die grotendeels, maar niet allemaal, voortvloeien uit de duidelijke video-origine van het materiaal. Zo ontbreken er in de aflevering The Devil You Know een paar seconden van de aflevering. De opening credits van Jacks High schokken als een parkinsonpatiënt, en in diverse afleveringen gaan zowat alle vloeiende bewegingen teniet, omdat het lijkt alsof deze in schokjes gaan. Maar een deel van de problemen is ook te wijten aan een brakke mastering. In de aflevering Jacks High komt bijvoorbeeld de ondertiteling te vroeg, en in Clapped Out dan weer te laat. In de aflevering The Wranglers Daughter valt voor meer dan de helft van de aflevering het rechtergeluidskanaal gewoon weg. En in de 22ste minuut van de slotaflevering Johnnie Come Home zit er blijkbaar een vals contactje of zoiets in de beeldband, want een droge knal, vergezeld van een portie verse sneeuw, zijn uw deel. Naar scherpte is het ver zoeken, en de geluidsband klinkt vlak, met af en toe alsof de dialogen uit een windtunnel komen.
EXTRA'S
Bonusmateriaal is er opnieuw niet.

CONCLUSIE

Dit derde seizoen/Deze vierde reeks van The Flying Doctors bevat de klassieke cast op hun best, alhoewel er al enkele belangrijke wissels worden doorgevoerd, waarvan de voornaamste het verdwijnen van Pat Evison is. Ondanks de gebrekkige kwaliteit heeft de distributeur echter de laatste seizoenen recent ook op dvd uitgebracht, zodat de reeks tenminste compleet is, en dat is ook een positieve vermelding waard. Voor de rest moet u maar denken dat u naar een videoband uit de jaren '80 aan het kijken bent.coverStudio: Memphis Belle

Regie: Brendan Maher, Chris Langman, Colin Budds, Catherine Millar, Paul Moloney, Mark Defriest, Chis Adshead
Met: Robert Grubb, Liz Burch, Peter O'Brien, Lenore Smith, Rebecca Gibney, Pat Evison, Maurie Fields, Val Jellay, Bruce Barry, George Kapiniaris, Terry Gill, Mark Neal, Simon Thorpe, Shane Withington, Anita Cerdic, Marie Redshaw

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Soap

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
6

Speelduur:
1200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789051599169


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij