:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POSOKI
POSOKI
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-08-26
FILM
Taxichauffeurs zien als. Voyeurs zonder dat ze het zelf willen, mensen die de maatschappij in al zijn mooie, maar ook in zijn meest stinkende kleuren zijn. En dus gedroomde protagonisten voor de filmwereld. Er zijn voorbeelden genoeg. Night On Earth van Jim Jarmush of het bejubelde Taxi Teheran van de Iranees Jafar Panahi. Of voor wie het liever in Hollywood houdt is er Collateral van Michael Mann en natuurlijk de bekendste van allemaal: Taxi Driver. En ook in dit Bulgaarse drama speelt een taxichauffeur de hoofdrol, en ook nu is de weerspiegeling van de maatschappij die hij ziet tijdens de werkuren allesbehalve fraai.
Posoki (Bulgaars voor richtingen) is een mozaïekfilm waarin het land de hoofdrol speelt. Een land dat verscheurd is door corruptie en armoede, maar er is ook nog een sprankeltje vaderlandsliefde overgebleven, hoewel deze film een toch wel zeer grauw portret schetst van het Oost-Europese land. Een promofilm voor de toeristische sector is het zeker niet. Stephan Komandarev die ook het scenario schreef, zit hiermee aan zijn vijfde film. Het is ook een film die de realiteit wil benaderen, en daarom wordt vaak de handcamera gebruikt zodat je als kijker bijna letterlijk op de huid zit van de taxichauffeur en zijn passagier. Dit concept zorgt er wel voor dat het eventjes wennen is voor de kijker, maar wie over een getraind arthouse-oog beschikt is erger gewoon. Een roadmovie die zich in de nacht van Bulgarije afspeelt. Korte verhaaltjes, en hoe verder de film loopt, des te meer de nacht opschuift en we de minder mooie kanten van Sofia te zien krijgen.
In de film stap je scène na scène een taxi in. En we ontmoeten een heleboel mensen die weinig of niets met elkaar te maken hebben, behalve dat ze in hetzelfde schuitje zitten dat Bulgarije heet. Kosta (Vasil Banov) kan er niet mee leven dat hij zijn zoon heeft zien sterven en tijdens een rit zijn beklag prevelt, maar niemand die naar hem luistert. Misho (Vassil Vassilev) is een gewezen zakenman die zo diep in de schulden is geraakt dat hij het moet zien te rooien als taxichauffeur. Alsof dat genoeg is stapt de bankier Popov (Georgi Kadurin) in zijn wagen die zijn zaak dreigt over te nemen. En er is bijv. de louche Manol (Dimitar Banenkin) die voor een deal opnieuw naar zijn land moet, maar pardoes in zijn chauffeur Rada (Irini Jambonas) iemand ontmoet die zijn weg beter niet kruiste. Of Posoki nu een goede film is of niet? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat je op je scherm wil, want deze Bulgaarse film schetst een beeld en biedt maar weinig verhaal. Arthouse dus...
BEELD EN GELUID
De arthouseliefhebber moet er zich al lang bij hebben neergelegd dat hij zijn stuff, indien hij dat wenst te krijgen op blu-ray, over de Belgische landsgrenzen dient te zoeken. Wie tevreden is met louter een dvd heeft aan deze Contact-release een meer dan aardige schijf in de kast. De geluidsband bestaat uit grotendeels Bulgaarse dialogen en allerlei verkeersgeluiden, maar het beeld is mooi verzorgd.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
In Posoki probeert Stephan Komandarev een beeld te schetsen van Sofia. Hij doet dat aan de hand van losse taxiritten waar we flarden te weten komen uit het leven van de mensen die in de auto zitten. Het resultaat is allesbehalve een feelgoodfilm.cover
Studio: Contact Film

Regie: Stephan Komandarev
Met: Haralan Alexandrov, Dimitar Banenkin, Vasil Banov

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789492059512


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Bulgaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij