:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANIAC
MANIAC
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-04-25
FILM
Frank Zito (Joe Spinell), een maniakale moordenaar, laat een spoor van bloed en lijken achter in de onderbuik van New York. Frank ontmoet even later de sexy fotografe Anna D'Antoni (Caroline Munro) en ze beginnen samen een romance. Zij weet uiteraard niet dat ze samen is met een krankzinnige en niet te stoppen moordenaar... Maniac is een grimmige, duistere en ultra gewelddadige horrorfilm van regisseur William Lustig (Maniac Cop, Relentless). Doordat de film zonder pardon al de moorden in geuren en kleuren laat zien, kon de film bij zijn release op flink wat tegenwind rekenen van diverse (voornamelijk vrouwen-) groeperingen. De moorden zien er dan ook, door de spectaculaire special make-upeffecten van specialist Tom “The Godfather Of Gore” Savini (Friday The 13th, The Prowler), uitermate realistisch (lees: sappig) uit. Komt daarbij dat de lowbudget aanpak van regisseur Lustig de film een realistische, groezelige en soms wat ‘vuil’ sfeertje meegeven. Een film als Maniac zou uiteraard niet overeind blijven zonder een fantastische acteur. Maar wees gerust, want acteur Joe Spinell (The Godfather, Rocky) levert werkelijk een dijk van een prestatie af. De film kende succes en eind jaren ’80 begon Joe Spinell en regisseur Buddy Giovinazzo (Combat Shock, No Way Home) aan Mr. Robbie: Maniac II. Spijtig genoeg zijn de heren nooit verder geraakt dan een 10 minuten durende promo, want Spinell bezweek op 13 januari 1989 aan een hartaanval. Gelukkig kunnen we dankzij het medium DVD ten volle van Maniac genieten. Een aanrader voor de liefhebbers van ‘echte’ horror.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld ziet er goed uit en bevat voldoende diepte en detail. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. We hebben niet direct oneffenheden in de gebruikte print kunnen opmerken. Het enige dat we aan te merken hebben is dat het niet altijd even scherp is en dat er soms wat edge-enhancement aanwezig is. Een prima beeldkwaliteit, zeker als je rekening houdt dat het hier gaat om een jaren ’80 lowbudget horrorfilmpje. Ook het geluid is dik in orde. Je kan kiezen tussen een Engelse Dolby Digital 2.0 (voor de puristen onder ons), een Engelse Dolby Digital 5.1 EX en een Engelse DTS 6.1 ES-track. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met een voldoende spreiding. Vooral de muziek creëert een ruimtelijk effect. De dialogen zijn goed te verstaan en we hebben niet direct storingen kunnen waarnemen. Een goede geluidstrack, maar de DTS-track geniet toch onze voorkeur omdat deze iets warmer klinkt. Een prima beeld- en geluidskwaliteit!

EXTRA’S
Wat een schat aan extra features dat we op het glimmende schijfje hebben aangeboord! Allereerst hebben we een leuke en informatieve audiocommentaar met regisseur William Lustig, effectspecialist Tom Savini, monteur Lorenzo Marinelle en camera assistent Luke Walter. Opgelet: er valt ergens een stilte van een paar minuten, maar dit hoort zo. Dit omdat de audiocommentaar afgenomen is van de Director’s Cut van Elite en deze versie bevatte de bepaalde scène niet. Vervolgens is de erg uitgebreide documentaire The Joe Spinell Story aan de beurt. Deze bijna 50 minuten durende feature gaat over het leven en de carrière van het selfmade fenomeen Joe Spinell. Een interessante documentaire, die voor ons nog iets waardevoller werd omdat deze enkele belangrijke fragmenten van de nooit gemaakte sequel Mr. Robbie: Maniac II bevat. We gaan verder met een radio interview (19 min.) met hoofdrolspelers Joe Spinell en Caroline Munro en regisseur William Lustig. Daarna hebben we een boel promomateriaal zoals 7 trailers (2 Amerikaanse, een internationale, een Franse, een Italiaanse en 2 Duiste), 9 Tv-spots, 4 radio en een uitgebreide fotogalerij (131 afbeeldingen waaronder behind the scènes, posters en production stills). De “Gallery of outrage” bevat een greep van de negatieve kritieken die de film bij zijn release te slikken kreeg. We hebben nog een interessante bio- en filmografie van hoofdrolspelers Joe Spinell (17 pag.) en Caroline Munro (24 pag.). Afsluiten doen we met de THX optimizer, een mooie insert en een easter egg. Fantastisch werk van Anchor Bay, maar we miste toch nog de volledige promo van Maniac II (die wel op de versie van maatschappij Elite aanwezig is!). Wij zijn dan ook nooit tevreden hé...

CONCLUSIE
Maniac is een duistere en gewelddadige horrorklassieker uit 1980. De film krijgt een DVD-behandeling van maatschappij Anchor Bay om ‘U’ tegen te zeggen en heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Komt daar bij dat de DVD een schat aan extra features bevat. Een ware aanrader voor elke zichzelf respecterende horrorliefhebber.


coverStudio: Anchor Bay

Regie: William Lustig
Met: Joe Spinell, Caroline Munro, Gail Lawrence, Tom Savini, Hyla Marrow

Film:
8,5/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1980

Leeftijd:
NR

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
013131165395


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels DTS ES 6.1
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Spaans
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Documentaire The Joe Spinell Story,
• Radio interview,
• Trailers, Tv- en radiospots,
• Fotogalerij,
• Gallery of outrage,
• Talent bios cast,
• THX optimizer,
• Insert,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij