:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 6
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-03-08
SERIE
De dvd-release van seizoen 5 van Call The Midwife bevatte een kapitale fout: de jaarlijkse kerstaflevering stond er niet op! Gelukkig heeft Just Entertainment op deze release van seizoen 6 het euvel verholpen, maar u moet wel even oppassen in welke volgorde u de afleveringen bekijkt. De eerste disk bevat dus de kerstspecial van seizoenen 5 én 6, de twee volgende schijven de afleveringen van het zesde seizoen.
Seizoen 6 opent met een reisje naar Zuid-Afrika, waar een delegatie van Nonnatus House een noodlijdende zusterinstelling moet trachten te depanneren. In het exotische oord vraagt dominee Tom Hereward (Jack Ashton) zijn geliefde Barbara (Charlotte Ritchie) eindelijk ten huwelijk. Na het overlijden van zuster Evangelina stuurt het moederhuis van de orde ene zuster Ursula (Harriet Walter) naar Nonnatus om de dagelijkse leiding op zich te nemen. Zuster Ursula is echter op zijn vriendelijkst uitgedrukt een serpent, dat zich de taak voorgenomen heeft op elk beetje menselijk mededogen van de vroeddienst af te schaven. Het duurt dan ook niet lang vooraleer er bijna een fatale fout begaan wordt die op haar conto kan worden geschreven. Exit zuster Ursula, en zuster Julienne (Jenny Agutter) neemt haar plaats in. Aan wie de hele heisa allemaal voorbijgaat is zuster Mary Cynthia (Bryony Hannah), die de aanranding uit het vorige seizoen nog geen plaatsje heeft kunnen geven, en die naar het moederhuis verscheept wordt om weer in het reine te komen met zichzelf. Trixie (Helen George) merkt echter bij haar terugkomst uit Afrika dat Mary Cynthia daar helemaal niet is, en ze schijnt even van de aardboden verdwenen te zijn.
Ondanks het feit dat ze onvruchtbaar werd verklaard, blijkt Shelagh Turner (Laura Main) toch zwanger te zijn. Het is echter een risicozwangerschap, want Shelagh is al een dagje ouder, en de TBC heeft aan haar lichaam gevreten. Ook de verboden liefde tussen Patsy Mount (Emerald Fennell) en Delia Busby (Kate Lamb) komt in zwaar weer, wanneer Patsy naar Hong Kong moet reizen om haar stervende vader bij te staan. Verpleegster Phyllis Crane (Linda Bassett) heeft de twee door, maar toont zich bewonderenswaardig begripvol voor hun situatie - homoseksualiteit is in de jaren '60 in Engeland strafbaar. En misschien lonkt na al die jaren ook eindelijk de liefde voor Trixie, die zich in de armen stort van een knappe tandarts. De knappe tandarts is echter al eens getrouwd geweest, en heeft uit dat eerste huwelijk een zesjarig dochtertje overgehouden.
Het is niet moeilijk om in te schatten waarom Call The Midwife - in Engeland intussen al aan haar 9de seizoen toe, met nog minstens twee in de pijplijn - zo'n succes is. Het is een warme serie met een fijne ensemblecast over mensen die oprecht om elkaar bekommerd zijn, ideale televisie om 's avonds te verorberen in het bijzijn van een geliefde en een fleece deken. De tijdsgeest van de jaren '60 wordt op accurate wijze geëvoceerd, en het maatschappelijk debat wordt niet uit de weg gegaan. Naast de afwikkeling van de situatie van de softenon-baby's, die in vorige seizoenen reeds werd aangehaald, is er nu de opkomst van de pil, met alle maatschappelijke gevolgen van dien dat de positie van de alfamannetjes in het volkse Poplar aan het wankelen wordt gebracht. In één van de afleveringen moeten klusjesman Fred (Cliff Parisi) en zijn nieuwbakken vrouw Violet (Annabelle Apsion) de zorg op zich nemen van een neefje dat aan het syndroom van Down lijdt. Gespecialiseerde opvang is in de jaren '60 echter ver zoek, en als op het einde van de aflevering het paar alsnog een instelling vindt waar de jongen terecht zou kunnen, dan lijkt dat een klein beetje een romantische overdrijving, want de geestelijke ziekenzorg stond in die tijd nergens, hetgeen we ook zien bij de lotgevallen van zuster Mary Cynthia. Onveilige werkomstandigheden in fabrieken, verregaande huisjesmelkerij en discriminerende toestanden tegenover de gekleurde inwoners van Poplar, die ergens uit het Commonwealth zijn komen aanwaaien, zijn schering en inslag. Vrouwen die vluchten uit een weinig benijdenswaardig huwelijk steken hun hoofd vaak door een financiële strop, en ongeletterdheid en gebrek aan de meest elementaire hygiëne maken het leven in Poplar geen lolletje. En ver van Poplar dreigt de wereld ten onder te gaan aan de Cubacrisis. Toch blijven de vroedvrouwen uit de titel van deze reeks zich onverdroten inzetten voor het welzijn van de gemeenschap, zeer voorbij de grenzen van hun taakomschrijving. Als ze mogen van zuster Ursula, natuurlijk!
AFLEVERINGEN
Disk 1:
36. Kerstspecial seizoen 5
In 1960 doet een revolutionaire uitvinding haar intrede in de gemeenschap: de televisie. De BBC heeft of all places Poplar uitgekozen om een kerstdienst te komen opnemen. Shelagh Turner heeft het plan opgevat om het kinderkoor de dienst muzikaal op te luisteren. Helaas slaat een mazelenepidemie keihard toe in Poplar, en moet Shelagh dringend met een plan B op de proppen komen. Tot overmaat van ramp verdwijnt zuster Monica Joan (Judy Parfitt) in haar dementerende staat nog maar eens van de aardbodem. Wanneer er een lijk van een oude vrouw in de Thames gevonden wordt, vreest iedereen natuurlijk het ergste, zeker wanneer Fred in de buurt een paar schoenen vindt waarvan iedereen zweert dat ze van Monica Joan zijn. Kerstmis is echter niet zo'n goeie tijd voor Iris Willens (Victoria Hamilton), de vrouw van de groenteboer. Ze heeft jaren geleden een dochter op vier maanden moeten afgeven, en het feit dat haar nichtje plots een tweeling krijgt, doet haar emotioneel geen goed. Op trektocht door het centrum van Londen voor kerstinkopen wordt Patsy herkend door haar lesbische vriendin Delia Busby, die in seizoen 4 na een aanrijding haar geheugen was verloren. Stilaan krabbelt ze weer uit het dal, maar haar moeder (Maxine Evans) wil niet dat ze nog langer in Londen zou werken, en wil eerder dat ze definitief bij haar intrekt in de familiewoning in Wales.

45. Kerstspecial seizoen 6

Op het kerstfeest krijgen de inwoners van Nonnatus House te horen dat in de zusterkliniek Hope Hospital in Zuid-Afrika moeder overste net overleden is. De kliniek ligt op apegapen en een negenkoppige delegatie van Engeland wordt vier weken lang naar Zuid-Afrika gestuurd om te oordelen of de kliniek nog langer levensvatbaar is. Tom wordt belast met het opstellen van een rapport. Uiteraard gaan dokter Turner (Stephen McGann) en Shelagh mee om een vaccinatiecampagne op poten te zetten, maar ook Trixie, Barbara, Phyllis Crane, zuster Julienne, zuster Winifred (Victoria Yeates) en zelfs Fred gaan mee; die laatste om vooral een helpende hand te kunnen reiken aan de falende techniek. De toestanden in de kliniek zijn schrijnend: er is géén stromend water, géén elektriciteit, er wordt alleen maar geopereerd onder lokale verdoving en de jeep, het enige vervoermiddel kilometers in de omtrek, ziet eruit alsof het elk moment de geest kan geven. Daarenboven wordt het gezelschap vijandig bejegend door het apartheidsregime. Voor de personeelsleden van Nonnatus House is hun aankomst in Zuid-Afrika dan ook een cultuurshock van jewelste. De lokale arts, dr. Myra Fitzsimmonds (Sinéad Cusack), heeft een zeer pragmatische houding aangekweekt, maar ook haar gezondheid is niet meer wat het geweest is.
Disk 2:
46. Episode 6.1
De terugkeer uit Zuid-Afrika verloopt niet in alle vrolijkheid. De oversten van de orde hebben ene zuster Ursula over zuster Julienne heen gepromoveerd tot het nieuwe hoofd van Nonnatus House, en ze begint al dadelijk met de televisie buiten te gooien en de copieuze maaltijden te vervangen door Spartaanse exemplaren. De vroedvrouwen moeten tussenkomen wanneer Trudy Watts (Pearl Appleby) moet bevallen terwijl ze door haar man Lester (James Farrar) in haar kamer werd opgesloten. Lester is een bajesklant die er niet voor terugdeinst zijn vrouw af te ranselen of haar borsten te verbranden met een smeulende sigaret. Politie en justitie kijken echter de andere kant uit. Wanneer Trudy de sloten aan het huis verandert, barst Lester uit in woede, wat bij zuster Mary Cynthia posttraumatische stressyndromen opwekt van de keer dat ze in seizoen 5 werd aangerand. Mary Cynthia heeft nooit de geschikte geestelijke zorgen gekregen, en de vraag is maar of ze die onder zuster Ursula wel zou krijgen. Goed nieuws is er dan weer voor Shelagh, die blijkbaar toch zwanger uit Zuid-Afrika is weergekeerd, ondanks het feit dat ze met onvruchtbaarheid werd gediagnoseerd. Patsy (Emerald Fennell) krijgt het bericht dat haar vader in Hong Kong door een degeneratieve ziekte verlamd is. Trixie is intussen in Zuid-Afrika gebleven.
47. Episode 6.2
Jessie Marsh (Erin Doherty) is nog maar net bevallen van een zoontje wanneer haar man George (Daniel Kendrick) bij een explosie in een meelopslagplaats zijn zicht verliest. Shelagh is er als één van de eersten bij om hulp te bieden, en ze is geschandalizeerd door het compleet gebrek aan noodvoorzieningen. Patsy trekt zich het lot aan van een koppel dwergen, Penny (Rachel Denning) en Derek (Dean Whatton) Reed, die op het punt staan ouder te worden, maar de statistieken voor gezonde kinderen voor mensen met dwerggroei zien er niet veelbelovend uit. Bovendien moet ze nog altijd beslissen of ze al dan niet naar Hong Kong zou reizen om haar stervende vader bij te staan. Zuster Ursula is echter een persoonlijke vendetta begonnen tegen elke vorm van persoonlijke betrokkenheid bij de patiënten, en zuster Mount zal het geweten hebben. Phyllis heeft intussen door dat er iets is tussen Patsy en Delia.

48. Episode 6.3

Een commissie komt oordelen of een moederhuis met maar vier bedden nog langer rendabel is in een tijd van schaalvergroting. Dokter Turner en Shelagh zetten hun beste beentje voor om de noodzaak ervan aan te tonen, maar midden in de inspectie krijgt Shelagh een bloeding. Zuster Ursula heeft met de onderbezetting - Trixie, Patsy én Mary Cynthia zijn onbeschikbaar - weer iets nieuws gevonden om haar personeel te pesten, en ze zet een tijdslimiet van 20 minuten op huisbezoeken, ondanks het feit dat de staf dit collectief te weinig vindt. Wanneer er door de stringente toepassing van de regel ei zo na een dodelijk ongeluk gebeurt bij de kersverse baby van Lucy Chen (Alice Connor), een halfchinese protégé van Barbara, meent Phyllis dat de tijd rijp is om zuster Ursula de mantel uit te vegen. Trixie weet bij haar terugkeer niet wat ze ziet. Zuster Monica Joan trekt elke avond het klooster uit met een welbepaald doel voor ogen...
49. Episode 6.4
Marnie Wallace (Claire Lams) is door haar echtgenoot in de steek gelaten, met twee kinderen en een derde op komst. Ze kan de huur niet meer betalen en moet voor de rechter verschijnen omdat ze haar schulden niet kan aflossen. Haar rijke zus Dot (Emily Bowker) wil haar financieel wel uit de put halen, maar daar hangt een verschrikkelijk prijskaartje aan vast. Omdat Marnie een parochiaan van Tom is, trekt die zich haar lot aan. In Nonnatus House is er door het acute personeelsgebrek plek voor een nieuwe vroedvrouw. Zuster Julienne en Phyllis handelen de sollicitaties af, maar hetgeen zich daar aanbiedt is niet veel soeps. Shelagh moet intussen in het ziekenhuis het bed houden, en ze trekt zich het lot aan van haar kamergenote Gloria (Katie Lyons), die de neiging heeft om te vroeg te bevallen en daartegen een operatie nodig heeft.

Disk 3:

50. Episode 6.5
Wanneer kleermaakster Ivy Jackson (Kate Williams) in de kerk doodvalt door een beroerte, laat ze een mongloïde zoon van 21 na, Reggie (Daniel Laurie), die de dood van zijn moeder niet kan vatten en absoluut niet voor zichzelf kan zorgen. Fred en Violet besluiten om Reggie tijdelijk in huis te nemen, maar daar komen ongelukken van. Op zoek naar een meer permanente oplossing komen Fred en zuster Monica Joan in een naargeestig ziekenhuis terecht waar ze een oude bekende treffen. Trixie trekt zich intussen het lot aan van Crystal Williams (Laura Elphinstone), een vrouw die haar gebit zodanig heeft laten verkommeren dat alle tanden laten trekken nog de enige uitkomst is. Trixie valt bovendien voor de tandarts in kwestie, Christopher Dockerill (Jack Hawkins), die de taak op zich heeft genomen Crystal te voorzien van een set valse tanden. Zuster Winifred heeft dan weer haar zinnen gezet op het leren rijden, en met gezinsuitbreiding op komst moeten Patrick en Shelagh Turner dringend op zoek naar een groter huis.
51. Episode 6.6
Het is 1962 en de wereld davert onder invloed van de rakettencrisis in Cuba. Fred bereidt de bevolking van Poplar voor op een eventuele nucleaire aanval. De nieuwe vroedvrouw, Valerie Dyer (Jennifer Kirby), trekt zich het lot aan van een Somalische vrouw die genitaal verminkt is en vervolgens door de één of ander soort slager weer dichtgenaaid. Er is geen mogelijkheid ter wereld dat ze haar kind ter wereld kan brengen zonder wreed in te scheuren. Na een reeks elektroshocktherapieën keert zuster Mary Cynthia terug naar Nonnatus House, maar er is iets geknapt dat moeilijk te herstellen valt. Trixie overweegt of ze verder moet gaan met haar knappe tandarts, maar ze heeft alvast verzwegen dat ze alcoholiste is. Niet zo een verstandig idee, Trixie!

52. Episode 6.7

Rhoda Mullucks (Liz White), de moeder van de thalidomide-baby Susan, is verontwaardigd omdat haar kind geweigerd wordt in de school. Op aanraden van dr. Turner bezoekt ze een centrum waar lichaamsprothesen op maat worden gemaakt. Daar komt ze in contact met Lydia Timpton (Claire Price) en een groep van ouders die allemaal mismaakte baby's hebben door softenon. Haar man Bernie (Chris Reilly) heeft het nog altijd moeilijk met zijn mismaakte dochter, tenzij hij op café zit. Terwijl ze zich dik maakt over het feit dat zuster Winifred geen vooruitgang schijnt te boeken met haar rijopleiding, rijdt Phyllis per ongeluk de oudste zoon aan van het gezin waar ze juist de vierde baby op de wereld heeft gezet. Ze voelt zich overspoeld door schuld, maar het blijft een feit dat de jongens aan het spelen waren op een plek waar hun moeder het verboden had. Dat de vier zonen bovendien halfbloeden zijn van een blanke moeder, Carrie Antoine (Melody Grove), en een zwarte vader, Marcus Antoine (Leemore Marrett Jr.) maakt hen het mikpunt van spot, en is het enigszins begrijpelijk dat ze van hun pesters weg wilden lopen. Trixie komt te weten dat Christopher al eens getrouwd is geweest, en uit het eerste huwelijk een dochter heeft. Hij is echter niet de enige met een geheim.
53. Episode 6.8
Met de komst van de pil worden de vrouwen baas in eigen buik. Alleen wordt het contraceptief alleen verschaft langs de achterdeur, en dan alleen nog maar aan vrouwen die getrouwd zijn of op het punt staan om te trouwen. Wilma Goddens (Olivia Darnley) wil na drie dochters haar job als korsettenverkoopster weer opnemen. Ze heeft echter de werking van de pil niet helemaal door en neemt ze alsof het tic-tacs zijn, met als gevolg dat ze er een dodelijke longembolie aan overhoudt. Haar man Trevor (Matthew Wilson), in alle opzichten een alfamannetje, was er echter van overtuigd dat zijn vrouw hem nog een zoon zou schenken. En over huwelijken gesproken: de vader van Barbara (Simon Chandler) vertrekt voor drie jaar naar Papoea Nieuw-Guinea op missie, en het was altijd Barbara's wens geweest dat haar vader haar huwelijk zou inzegenen. Er zit dan ook maar één ding op, en dat is de trouwdatum vervroegen. Shelagh heeft intussen last van haar hormonen nu de baby er bijna is, en het blijkt dat de beste leerkrachten zelf de slechtste leerlingen zijn als het erop aankomt.

BEELD EN GELUID

Alhoewel er in het buitenland zeer mooie Blu-rayuitgaven te krijgen zijn van deze reeks, zweert cheapie Just Entertainment bij dvd's, die weliswaar netjes genoeg zijn, maar toch niet het uiterste uit de reeks halen. Zo zijn er hier en daar wat compressieprobleempjes bij de soms ingewikkelde texturen van het interieur van de armoedige huisjes in Poplar. Ook mocht de scherpte wat beter zijn. De kleuren zijn echter fris, en er is weinig ruis te zien in deze digitaal geschoten reeks. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is adequaat en vangt onder meer het gejoel van de kinderen netjes op die over de straten van de volkswijken van Poplar heen rennen, of door Phyllis netjes gedrild worden voor de scouts. Alhoewel de vertaling netjes gedaan is, zit er toch een rare kronkel in de ondertiteling van de derde reguliere aflevering. Het woord "sister", bedoelend op een non, wordt steevast vertaald als "verpleegster". Nu zijn sommige van de nonnen uit de reeks wel verpleegster, maar zeker niet allemaal.
EXTRA'S
Geen. Bij wijze van compensatie krijgt u de kerstaflevering die u vorig seizoen eigenlijk al had moeten krijgen.

CONCLUSIE

Het is niet moeilijk in te zien waarom Call The Midwife over de plas zo'n hit is. De BBC heeft er in elk geval een knoert van een hit mee te pakken, en de dvd's van Just Entertainment zijn meer dan adequaat om er ook in het Nederlandse taalgebied van kunnen te genieten. Een HD-versie was wellicht te veel gevraagd...

NOTA: We hebben de score voor inhoud gehalveerd van een 8,5 naar 4 nadat is gebleken dat deze afleveringen ruim tien minuten per stuk ingekort zijn.

 
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Syd Macartney, Sheree Folkson, James Larkin, Lisa Clarke
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Ben Caplan, Max Macmillan, Emerald Fennell, Victoria Yeates, Jack Ashton, Charlotte Ritchie, Linda Bassett, Kate Lamb, Annabelle Apsion, Jennifer Kirby

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015-2017

Leeftijd:
9

Speelduur:
589 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983965584


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij