:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WRECK-IT RALPH 2 - RALPH BREAKS THE INTERNET
WRECK-IT RALPH 2 - RALPH BREAKS THE INTERNET (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-04-01
FILM
Na de gebeurtenissen in Wreck-it Ralph zijn Ralph (John C. Reilly) en Vanellope (Sarah Silverman) de beste vrienden voor het leven geworden. Ralph wil liefst dat er aan zijn leven niets verandert; Vanellope is echter uitgekeken op de racetracks van haar spel Sugar Rush, en ze verlangt naarstig naar iets nieuws in het leven, alhoewel ze niet goed weet wat.
Op een dag breken twee kinderen per ongeluk het stuurwiel van de arcade-machine. Het bedrijf dat Sugar Rush maakte is al jaren failliet, dus de eigenaar van de spelletjeshal, Mr. Litwak (Ed O'Neill), heeft geen andere keuze meer dan het spel definitief te unpluggen en volgende vrijdag mee te geven met de leverancier voor reserveonderdelen. De spelletjeshal is echter, een geluk bij een ongeluk, net aangesloten op het internet, en Ralph heeft vernomen dat er nog één stuurwiel van Sugar Rush aangeboden wordt voor 200 dollar op eBay. Geen flauw idee hebbende wat eBay of bij uitbreiding het internet feitelijk is, waagt hij samen met Vanellope de sprong naar het Wereld Wijde Web. Door hun eigen klunzigheid en door tegen elkaar op te bieden hebben Vanellope en Ralph de prijs van het stuurwiel echter laten stijgen tot 27.001 dollar, geld dat ze niet hebben. Op het internet bulkt het echter van de popups waarin beloofd wordt dat je écht geld kan verdienen door spelletjes te spelen. Niet al deze popups zijn echter even betrouwbaar.
Toch gaan ze op het voorstel van adverteerder J.P. Spamley (Bill Hader) in om voor 40.000 dollar een auto te stelen uit het spel Slaughter Race. Het lijkt een kolfje naar de hand van Vanellope, maar ze moeten het in het racespel-zonder-regels opnemen tegen de gewiekste vrouwelijke racer Shank (Gal Gadot). Bovendien raakt Vanellope zodanig gecharmeerd van het alles-kan-alles-magspel, dat de vraag rijst of ze na deze ervaring ooit nog wel zal willen terugkeren naar de duffe arcade van Mr. Litwak. En dan wordt Ralph jaloers...
Er zijn weinig sequels die het origineel naar de kroon kunnen steken, en Disney heeft een aardige reputatie van direct-to-video crapquels uit te braken die je liever niet gezien hebt. Wreck-It Ralph 2 is daarop de grote uitzondering, in die mate zelfs dat de grote toevoeging ten opzichte van het eerste deel, zijnde het internet, het verhaal een ongelofelijke nieuwe dynamiek meegeeft. Werkelijk álles wat je op het web kan vinden, wordt in deze film op de korrel genomen, van veilingssites en zoekmachines over Grand Theft Auto en spam tot en met het darkweb en internetvirussen. Zeer uitzonderlijk is Disney in deze film ook wat kritisch voor zichzelf: de fusie met Marvel en de Star Wars-franchise wordt op de hak genomen, de fusie met Pixar, alsook de overdaad van in het roze geklede prinsessen. Wreck-It Ralph 2 wordt echter nergens gemeen of venijnig: de humor is zeker tongue-in-cheek, maar blijft goedaardig. Het is ook typisch dat deze film geen echte slechterik bevat, en dat de grootste dreiging eigenlijk van Ralph zelf komt, en dan meer bepaald zijn kleine, jaloerse kantje dat naar boven komt wanneer hij dreigt Vanellope als vriend te verliezen.
De film is zodanig gelaagd en vol dubbele bodems dat je geheid meerdere kijkbeurten nodig hebt om alles mee te hebben, al waren het alleen al de visuele grappen die in hoog tempo op de kijker worden afgevuurd. De makers slagen er goed in om het internet te tonen met al zijn zegeningen en valkuilen, veel meer dan de verguisde Emoji Movie van concurrent Sony. Zo is er een scène waarin Ralph compleet ontmoedigd wordt nadat hij de commentaarsectie van één van zijn eigen online video's leest die echt wel blijft plakken. Wreck-It Ralph 2 kan zich meten met de beste producten uit de stal van zusterbedrijf Pixar, en dat is een ongelofelijk compliment. Een nadeel is echter dat de vele corporate grappen over onder meer de fusiepolitiek van Disney ver boven het hoofd van de kleinere kijkertjes zal zweven zonder doel te raken. Laat dat echter niet aan uw hart komen en geniet met volle teugen van deze prachtprent!
BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van deze Wreck-It Ralph 2 is opnieuw smetteloos, en vooral de rijke details in de bonte achtergrond zorgen ervoor dat u regelmatig op de pauzeknop zal willen duwen om alle grappen mee te hebben. De decors vormen een kakofonie van visuele stijlen, een beetje zoals het echte internet, waarbij de diverse websites worden afgebeeld als één groot winkelcentrum. De scènes buiten het internet in de oude speelhal van Litwak zien er wat duffer uit; wellicht was het de bedoeling van de makers om de twee werelden maximaal met elkaar te laten contrasteren. Au fond zijn echter ook die scènes dik in orde, met een goede zwarttint en levendige kleurpaletten. De DTS-HD MA 7.1-track ondersteunt de bonte wereld van Ralph en zijn vrienden goed, en vooral in de evocatie van het internet worden qua surrounds de registers ten volle opengetrokken. De track had evenwel kunnen profiteren van net dat beetje meer subwoofer-dynamiek.
EXTRA'S
Zoals tegenwoordig spijtig genoeg het geval is, is de bonussectie eerder bescheiden. Surfing for Easter Eggs (3:36) lijst de verschillende verborgen grapjes op die in de film zijn doorgesijpeld. The Music of Ralph Breaks the Internet (10:18) toont ons hoe de diverse strepen muziek het verhaal ondersteunen. In BuzzzTube Cats (1:47) zien we hoe er voor de film enkele kattenvideo's werden ontworpen. Een ernstig en iets volumineuzer werkstuk is de documentaire How We Broke the Internet (32:57) waarin de makers dieper ingaan op enkele van de set pieces die in de film gebruikt worden, zoals eBay, Buzzztube en de Ohmydisney-site. Dan volgen er nog vijf verwijderde scènes (19:05) met inleidende commentaar van regisseurs Rich Moore en Phil Johnston, twee videoclips van Imagine Dragons met het ummer Zero (3:51) en Julia Michaels met In This Place (3:22). Uiteraard start een Disneyschijf niet op zonder opdringerige cross-promotionele trailers. Een bijkomende commentaartrack was leuk geweest.

CONCLUSIE

Wreck-It Ralph 2: Ralph Breaks The Internet werkt op meerdere niveau's van bewustzijn tegelijkertijd, en dat maakt de film tot één van de beste Disneyproducties van de afgelopen jaren. Met zeer veel creativiteit wordt eigenlijk een verhaal verteld over het loslaten van vrienden die een eigen leven willen leiden, maar de weg naar deze conclusie is bezaaid met goed gevonden observaties over het internet die ons eigenlijk een beetje dwingen om naar onszelf te kijken. Veel beter maken ze ze niet.

 

 
coverStudio: Disney

Regie: Phil Johnston, Rich Moore
Met: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Ed O'Neill, Alfred Molina

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
6

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418544645


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Surfing for Easter Eggs"
• Documentaire "The Music of Ralph Breaks the Internet"
• Documentaire "BuzzzTube Cats"
• Documentaire "How We Broke the Internet"
• 5 verwijderde scènes
• Videoclip Imagine Dragons "Zero"
• Videoclip Julia Michaels "In This Place"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij