:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 7
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-04-09
SERIE
In het zevende seizoen van Call The Midwife zijn er opnieuw ten opzichte van het zesde enkele castwissels doorgevoerd. Patsy Mount en Delia Busby zijn met de noorderzon vertrokken, en afgezien van het feit dat ze in één van de eerste afleveringen nog een kaartje sturen, zijn ze uit de cast geschreven. Ook zuster Mary Cynthia zit voor zover we weten nog steeds in een sanatorium. Dat betekent dat het tijd is voor nieuw bloed. Lucille Anderson (Leonie Elliott) komt uit de Engelse koloniën en is daarmee de eerste vroedvrouw in Nonnatus met een gekleurd velletje. Niet iedereen is evenzeer opgezet met haar komst, maar ze weet toch voldoende van zich af te bijten, en verdient daarmee op korte tijd al haar strepen. Het is overigens de legendarische, ongezien strenge winter van 1963, en met anderhalve meter sneeuw op de weg is het verplaatsen van en naar de behoeftige aanstaande moeders geen lolletje. De auto van Phyllis Crane (Linda Bassett) is in dergelijk noodweer uiteraard waardeloos.
Dominee Tom Hereward (Jack Ashton) en zijn kersverse vrouw Barbara (Charlotte Ritchie) verlaten bovendien Poplar voor zes maanden, wanneer de eerwaarde van de kerkelijke overheid de opdracht krijgt om tijdelijk in te springen voor een kerk in Birmingham. Het geluk zit hen alleszins niet mee, want Barbara wordt tot overmaat van ramp na haar terugkeer dodelijk ziek. Trixie (Helen George) kampt dan weer met problemen dat haar verloofde, Christopher (Jack Hawkins), door zijn ex voor het blok wordt gezet. Zijn relatie met Trixie heeft namelijk volgens haar een slechte invloed op hun dochter Alexandra (Tipper Seifert-Cleveland), die zelfs haar moeder napapegaait en Trixie een sloerie noemt. Trixie besluit dan maar zelf het heft in handen te nemen en te breken met Christopher, maar van de weeromstuit grijpt ze terug naar de fles; het begint met een onschuldige sherry na een geslaagde bevalling en het eindigt met haar mond aan de teut van de fles gin. Phyllis kan haar amper op het juiste pad houden, en enkel een lang verblijf bij een tante in het buitenland zou Trixie er weer bovenop kunnen helpen.

Maar dat betekent dat de vroedvrouwen van Nonnatus House hopeloos onderbemand zijn. Shelagh Turner (Laura Main) neemt daarom tijdelijk haar functie weer op, en dokter Turner (Stephen McGann) moet het even zonder de praktische hulp van zijn vrouw stellen. Het in huis nemen van een Hongaarse au pair breekt de familie zuur op, want de dame is ongewenst zwanger en heeft het in haar hoofd gestoken dat ze een abortus wil. Maar terwijl abortussen in Hongarije schering en inslag zijn, is de praktijk in Engeland alleen toegelaten als het leven van de moeder in gevaar is. Zuster Monica Joan (Judy Parfitt) moet dan weer dringend onder het mes, zoniet zal ze met stellige zekerheid blind worden. Ze verschuilt zich achter het excuus dat zulks aan gods wil gelegen is, om maar niet te moeten toegeven dat ze doodsbang is voor een operatie.
Wat me opvalt bij de besprekingen van de diverse seizoenen van Call The Midwife is dat elk seizoen een andere minimumleeftijd heeft. Dit seizoen is met een 12-rating weer iets steviger, vooral omdat er in dit seizoen minstens een dode valt waarvan het afscheid niet zo prettig om zien is. Afgezien daarvan zit er zeer weinig kwaliteitsverschil tussen de diverse seizoenen. Het zevende kan opnieuw uitpakken met dezelfde ensemblecast die zich kan doen onderscheiden met stevige scenario's die historisch min of meer kloppen. Zo wordt naast de winter van 1963 in deze reeks onder meer gerefereerd naar de moord op president Kennedy. Wellicht wordt er een klein beetje anachronistisch omgesprongen met de ziektebeelden van de patiënten die bij dr. Turner de revue passeren, want de brave man heeft kennelijk de gave om de juiste diagnose te kunnen stellen bij ziektes die pas later dan 1963 in de medische literatuur beschreven werden. In dit seizoen komen patiënten voor die naast lepra en een beroerte ook bevallingsangst of de ziekte van Huntington hebben.

Call The Midwife
blijft een reeks waarin de dramatische en de komische elementen elkaar afwisselen, alhoewel die laatste niet van die aard zijn dat u ervan over de vloer zal rollen van het lachen. Het zit 'm vaak in de typering van de kleine kantjes van de protagonisten. Zo doet dit seizoen een nieuwe agent zijn intrede, sergeant Woolf (Trevor Cooper), die al onmiddellijk en herhaald in de clinch ligt met Phyllis Crane. Stilaan begint ook de seksuele revolutie ingang te vinden: de vrouwen gaan massaal aan de pil - alhoewel dit volgens sommingen medicijn des verderfs enkel toegediend wordt aan getrouwde vrouwen die na enige tijd een stop willen zetten op het numerieke aspect van hun kroost. De preutse burgerij meent dat de pil een vrijbrief voor ontucht is; de makers van Call The Midwife laten ons ook de keerzijde van de medaille zien wanneer ze in één van de afleveringen een vrouw opvoeren die wegens onzedig gedrag tientallen jaren onterecht in een gekkenhuis werd opgesloten, in omstandigheden waar Charles Dickens het schaamrood op de wangen van zou krijgen. Met de algemene intrede van de televisie wordt de wereld plots een stukje kleiner, en kunnen de dames van Nonnatus House live zien hoe één van hun seksegenoten door de USSR als eerste vrouw de ruimte wordt ingeschoten.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
54. Kerstspecial
Het is Kerstmis 1962 en de stenen vriezen uit de grond. Trixie ziet alvast haar skivakantie met Christopher in het water vallen, want de luchthaven van Londen wordt gesloten omdat die onder een dik pak sneeuw ligt. Wanneer de koude ook weken blijkt aan te houden, beginnen de kleine ongemakjes zoals verstopte toiletten te verworden tot levensgevaarlijke problemen. Percival Tillerson (Peter Quince), een patiënt van dr. Turner, vriest op straat dood. Zijn weduwe Mabel (Anita Dobson) is blij dat de man dood is, want hij heeft al die tijd zijn vrouw mishandeld en zijn dochter Anthea (Rebecca Callard) verkracht. Zuster Julienne (Jenny Agutter) probeert de wonde te helen, maar die zit zeer diep. Valerie (Jennifer Kirby) trekt zich het lot aan van een zekere Linda (Francene Turner), die door haar vriend zwanger en wel in de steek is gelaten. Haar nieuwe vriend Selwyn (Joel Morris) is zodanig gek van haar dat hij haar én de baby onder zijn hoede wil nemen, no questions asked. Alleen houdt Linda niet van hem. Tom krijgt de opdracht om zes maanden lang in te springen in een parochie in Birmingham, maar dat betekent dat hij en Barbara Poplar moeten verlaten. Phyllis Crane krijgt het intussen aan de stok met de nieuwe sergeant Woolf .

Disk 2:

55. Episode 7.1
De sneeuw is nog altijd niet gesmolten, en tot overmaat van ramp staken de elektriciteitswerkers, waardoor er regelmatig stroomonderbrekingen ontstaan. Met Lucille Anderson uit de Bahama's wordt het team vroedvrouwen versterkt, maar ze moet al onmiddellijk een week het bed houden wegens een acute blaasontsteking. Trixie heeft echter haar hulp nodig bij de bevalling van een kind dat in stuit ligt. De moeder, Nadine (Tamla Kari), is laten we zeggen een karakterdanseres en haar kindje is een werkongevalletje. Dokter Turner wordt bij een oud joods koppel geroepen waarvan de vrouw, Ruth (Julie Legrand), uitgezaaide kanker heeft. Het gebouw waar ze in wonen staat echter op het punt afgebroken te worden, en Phyllis moet sergeant Woolf ervan overtuigen om de sloop tegen te houden, tenminste tot Ruth gepasseerd is... En sneeuw of geen sneeuw, zuster Winifred (Victoria Yeates) moet haar rijexamen doen.
56. Episode 7.2
Wanneer Lucille Marjorie (Sophie Austin), de dochter van de kapster May (Maggie O'Neill) helpt bij de bevalling, krijgt ze een hoop kritiek op haar bord wanneer Marjorie kort na de geboorte een beroerte krijgt en half verlamd is. Ze wil het niet in zoveel woorden gezegd hebben, maar het is Lucilles huidskleur en haar vermeende gebrek aan opleiding die daarmee gepaard gaat, die May tegensteekt. De familie Turner neemt intussen een Hongaarse au pair in huis. De dame in kwestie heet Magda (Nina Yndis) en ze heeft blijkbaar de gewoonte om te zeggen wat ze denkt. Zuster Winifred meent dat het een goed idee is om ook mannen toe te laten in de voorbereidingscursussen. Zo wil Janet Romaine (Bronte Barbe) graag dat haar man Allan (Josef Davies) bij de geboorte aanwezig is. Maar die laatste is voetbaltrainer en zijn match is kennelijk belangrijker.

57. Episode 7.3

In plaats van de jaarlijkse rommelmarkt komt Fred (Cliff Parisi) met het idee op de proppen om een missverkiezing te organiseren. Phyllis merkt dat het huis van de zwangere Doreen Lunt (Kelly Gough) een puinhoop is; haar dochter Wendy (Ava Potter) staat vol blauwe plekken. Aanvankelijk denkt ze dat Doreens man Gordon (Patrick Knowles) zijn gezin mishandelt, maar de waarheid is veel erger - en niét Gordons fout. Magda blijkt twee maanden zwanger te zijn. In het Oostblok kan je tot drie maanden een abortus krijgen, maar wanneer ze hoort dat dat in Engeland verboden is, neemt ze de zaak in eigen handen. Trixie merkt dat Alexandra zwaar lijdt onder de scheiding van haar ouders, en ze besluit met Christopher te breken.
58. Episode 7.4
Het is Fred opgevallen dat zuster Monica Joan slecht begint te zien, en zich bedient van een bijzonder sterk vergrootglas om überhaupt te kunnen lezen. Dr. Turner laat haar onderzoeken door een specialist, en het verdict luidt staar. Niets wat niet met een gewone simpele operatie kan worden opgelost, maar zuster Monica Joan is doodsbang van het mes, en meent dat als het gods wil is om blind te worden, ze zich daar niet tegen mag verzetten. Mumtaz Gani (Balvinder Sopal), een directrice van een naaifabriek, merkt tot haar ontstentenis dat haar man Saddiq (Simon Rivers) in Pakistan getrouwd is met haar nicht Parveen (Aasiya Shah), en dit onder familiale druk. Terwijl ze zelf geen kinderen kan krijgen, is Parveen zwanger. En maar vijftien. Trixie grijpt na haar breuk met Christopher terug naar de fles, en wanneer zuster Phyllis dat toevallig te weten komt, is ze vastberaden haar weer op het goede pad te zetten.

Disk 3:

59. Episode 7.5
Poplar is in rep en roer wanneer een Nigeriaanse man (Jordan Peters) van een Zweeds schip wordt geranseld, terwijl hij kennelijk onder de pokken zit. Paniek breekt uit, maar de medische overheid kan niets doen zo lang de zieke niet is gelokaliseerd. Reggie (Daniel Laurie) weet de man te vinden, maar hij heeft beloofd zijn verstopplaats niet te verklappen. Lucille krijgt een patiënte, Eunice Dobson (Tamsin Topolski), die ondanks voorbehoedsmiddelen een tweede keer zwanger is geraakt. Dat is bovendien net wat ze niet wilde, want aan de behandeling met de verlostang met de geboorte van haar eerste kind heeft ze een trauma overgehouden. Fred en Violet (Annabelle Apsion) proberen de traditie van een jaarlijkse picknick opnieuw leven in te blazen.
60. Episode 7.6
Terry Davidson (Gerard McCarthy) is met zijn familie de terreur in Noord-Ierland ontvlucht, en hoopt met de opening van een krantenwinkel in Poplar zijn gezin een nieuw leven te bieden. De eerste dag echter komt hij al om bij een auto-ongeluk en zijn vrouw Pearl (Kelly Campbell) is hoogzwanger. Tot overmaat van ramp brandt het pand met de krantenwinkel af. Fred mobiliseert gans Poplar om het gezin te ondersteunen. Lucille en Valerie geven intussen jonge meisjes seksuele voorlichting, maar ze worden daarbij gehinderd door de overpreutse Maureen Walker (Georgina Rich), die de lessen een poel des verderfs zit. Achter haar verzet schuilt een zeer trieste geschiedenis. Zuster Monica Joan moet binnen voor de kataraktoperatie aan haar eerste oog, en ze gaat een merkwaardige verbintenis aan met de volkse Maudie Valentine (June Watson), die binnen is voor exact dezelfde operatie.

61. Episode 7.7

Barbara wordt in het ziekenhuis opgenomen met wat eerst de symptomen van een bloedvergiftiging lijken. De diagnose is echter een stuk erger: ze heeft hersenvliesontsteking, en er is sprake van dat haar vingers moeten worden afgezet, zodanig dat ze nooit meer het beroep van vroedvrouw zou kunnen uitoefenen. De solidariteit onder haar patiënten is overweldigend, maar haar toestand gaat met rasse schreden achteruit. Dokter Turner moet uitrukken naar de gevangenis voor een uitbraak van schurft, en hij trekt zich het lot aan van Michael Sumpter (Aaron Thomas Ward), een jongen die door zijn medegevangenen gepest wordt. Michael wordt binnenkort vader, maar zijn schoonmoeder (Alexia Traverse-Healy) spuwt hem onvoorwaardelijk uit.
62. Episode 7.8
Na de dramatische gebeurtenissen is Nonnatus House in shock, maar het leven moet doorgaan. Een nabij gelegen materniteitskliniek sluit, wat betekent dat de kliniek van dr. Turner op dubbele capaciteit moet draaien. Olive Mawson (Scarlett Alice Johnson) staat op het punt om te bevallen, maar haar vader Stanley (David Bamber), de lokale filmoperator, heeft meer oog voor zijn dementerende buurman Donald (David Calder). Na de dood van Olives moeder zijn Stanley en Donald méér dan goeie vrienden geworden; alleen is Donald nu in een situatie dat hij onder meer zijn broek vergeet aan te doen als hij de deur uit gaat. Met zijn voorbestraffing voor homoseksuele neigingen loopt Donald het risico op een veroordeling, en Stanley besluit dan maar zijn vriend in huis te nemen, iets waar Olive niet tuk op is. Zuster Crane heeft intussen een hernia, en moet een opstandige tiener, Josie (Barbara Smith), helpen bevallen, die haar afkeer voor Phyllis niet onder stoelen of banken steekt. En zuster Monica Joan is bijna jarig; de rest va Nonnatus House besluit om een gepast eerbetoon te geven voor iemand die van cinema houdt.

BEELD EN GELUID

Opnieuw geen Blu-rayuitgave, en dat is een spijtige zaak. De disk is nochtans netjes zoals het hoort, met fijne kleuren en zwarttinten, maar ook af en toe een klein compressie-artefactje. Sommige van de interieuren van de mensen thuis zien er grijs en grauw uit, en het is niet altijd even makkelijk om te oordelen of dit een bewuste keuze is om de armoede te onderstrepen, dan wel een gebrek aan één of ander. Laten we de schijven vooral het voordeel van de twijfel geven. De Engelse Dolby Digital 5.1-track volstaat ruimschoots voor een reeks zonder noemenswaardige actiescènes, of u moet een collectieve huilbui van de baby's op de kraamafdeling als het summum van surroundeffecten zien.

EXTRA'S

Zoals de meeste releases van Just Entertainment is hier niets te vinden. Er bestaat weliswaar bonusmateriaal, maar daarvoor moet ik u naar een buitenlandse versie doorverwijzen.

CONCLUSIE

Allicht als u een aanschaf van het zevende seizoen overweegt, hebt u de vorige zes seizoenen reeds achter de kiezen, en in dat geval kan ik u meedelen dat de seizoensboxen van Just Entertainment gewoon doorgaan op de ingeslagen weg.

NOTA: We hebben de score voor inhoud gehalveerd van een 8,5 naar 4 nadat is gebleken dat deze afleveringen ruim tien minuten per stuk ingekort zijn.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Syd Macartney, Claire Winyard, Rebecca Johnson, Emma Sullivan
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Max Macmillan, Victoria Yeates, Jack Ashton, Charlotte Ritchie, Linda Bassett, Annabelle Apsion, Jennifer Kirby, Leonie Elliott

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
494 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983967823


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij