:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN 4 - VIVA BOMA!
FC DE KAMPIOENEN 4 - VIVA BOMA!
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-04-04
FILM
Een ochtend, aan een Vlaams kerkje ergens ten lande. De Kampioenen komen samen om de begrafenis bij te wonen van hun voorzitter Balthazar Boma (Marijn Devalck), die ergens op bezoek bij zijn zus in Australië vertrappeld is geweest door een meute dolle kangoeroes. Marc Vertongen (Herman Verbruggen), die samen met Bieke (An Swartenbroeckx) de begrafenisonderneming van zijn ouders heeft overgenomen, maakt uiteraard van de plechtigheid een potje. Wanneer later het videotestament van Boma wordt voorgelezen, blijkt dat Pascale (Danni Heylen) het café erft, en Ronaldinho (Niels Destadsbader) de worstenfabriek. Boma drukt in zijn laatste wilsbeschikking uit dat hij wil dat zijn stiefzoon zijn werk voortzet, en ook voorzitter van De Kampioenen wordt.
Ronaldhino heeft echter het lak aan een job als PDG van de Boma Vleesindustrie NV, en zou liever topvoetballer worden. DDT (Jacques Vermeire) maakt hem wijs dat hij een talentscout kent bij Anderlecht (Warre Borgmans), maar feitelijk moet de man bij Anderlecht niets anders doen dan de lijnen schilderen. In ruil vraagt hij dat hij voor een prijsje de worstenfabriek zou mogen overnemen, want zijn garage draait nog maar eens voor geen meter. Wat de zaak compliceert is dat na 29 jaar Dimitri's buitenechtelijke dochter Niki (Bab Buelens) plots voor de deur staat, en Ronaldinho zijn hormonen weer beginnen op te spelen zodra hij in de buurt komt van het vrouwelijk schoon.
De andere Kampioenen zijn intussen aan het nadenken hoe ze Boma het best een laatste eerbetoon kunnen schenken. Pascale richt alvast een schrijn in voor Boma in het café, en wil graag een Boma-museum openen, waar het publiek zich kan vergapen aan de man zijn gepatenteerde gordijnstof-hemden en bijpassende (!) dassen, alsook zijn verzameling oude nummers van Playboy. Maurice (Tuur De Weerdt) wordt zot van Pascales blinde adoratie, en hij besluit om zich voortaan te gaan kleden in een zelfde soort wansmakelijk ensemble als de aflijvige voorzitter. Xavier (Johny Voners) beseft dat elk moment de laatste kan zijn, en hij wil vooral de dag plukken; hij stelt een bucket list op van alle dingen die hij nog gedaan wil hebben. Zijn vrouw Carmen (Loes Van den Heuvel) is dan weer bezig met tarotkaarten, en ze meent dat zij de volgende zal zijn die het tijdige met het eeuwige verwisselt. Het ultieme idee is echter om Boma te eren tijdens Aalst Carnaval. Boma was namelijk van plan een nieuwe worst te lanceren ter gelegenheid van het gebeuren, en de Kampioenen beginnen aan een praalwagen te bouwen.
Dan krijgt Doortje (Ann Tuts) telefoon uit Australië. Boma is helemaal niet dood, want alles blijkt een test te zijn om Ronaldinho's capaciteiten als directeur van het worstenfabriek te testen. Alleen wil niemand haar geloven, en wanneer ze Marc zo ver krijgt om 's nachts de doodskist van Boma op te graven, wordt ze door Pol (Ben Rottiers) in het gekkenhuis gestoken. Alles is tegen die tijd al in het honderd gelopen, want Dimitri is de nieuwe eigenaar van de worstenfabriek, Ronaldinho's carrière bij Anderlecht is een wel héél kort leven beschoren, en de carnavalwagen loopt voor geen meter. Boma besluit dan maar om terug te reizen naar België, maar aangezien iedereen denkt dat hij dood is...
Bij de bespreking van FC De Kampioenen 3: Forever maakte ik gewag van het feit dat de epiloog had kunnen betekenen dat hiermee de televisieserie en de reeks films een waardig einde hadden gekregen. Het commerciële succes, zelfs nu er al een tiental jaar geen nieuwe afleveringen op het scherm zijn verschenen, besliste er anders over. Het budget voor buitenlandse reizen was echter op, en daarom speelt deze vierde Kampioenenfilm zich opnieuw af onder de kerktoren, meer bepaald die van Aalst. De productie kende de nodige portie tegenslag: er werden in de loop van 2019 tijdens het echter carnaval van Aalst de nodige beelden geschoten, maar omdat de één of andere klojo op het verkeerde moment voor de lens liep, was een deel van het materiaal onbruikbaar en moest later op het jaar een deel van de scènes worden overgedaan.
De film kende net zoals zijn drie voorgangers een eclatant succes in de bioscopen, en de grote filmdistributeurs krabben zich nog altijd in de haren over hoe het komt dat de slechtste voetbalploeg van Vlaanderen meer volk naar de cinema weet te lokken dan de laatste Star Wars-film. Omdat in 2020 FC De Kampioenen dertig jaar bestaat, besloot de VRT, die in 2011 nochtans de stekker uit de reeks trok, om nieuwe afleveringen te bestellen, zij het slechts een achttal. Al deze plannen kwamen vlak voor deze dvd-release echter tot een abrupt einde toen acteur Johny Voners, die kennelijk al jaren streed tegen kanker, maar dapper bleef doorwerken, overleed in de loop van maart 2020. De incompetente keeper die doorgaans meer pinten pakt dan ballen is een sleutelfiguur in de reeks, meer dan bijvoorbeeld een Fernand Costermans (Jaak Van Assche) of een Goedele (Machteld Timmermans), en zeg nu zelf, FC De Kampioenen zonder Xavier is als een café zonder dagschotels.
De scènes waarin zijn personage Xavier een bucket list maakt, en het hele gegeven van begrafenissen tout court, smaken daarom extra zuur, maar ze werden uiteraard geschoten in tempore non suspecto. Voor deze laatste film werd bovendien alles uit de kast gehaald. De in mijn ogen onterecht verguisde Jakob Beks maakt een éénmalige rentree als BTW, en zelfs Carry Goossens heeft een korte, onaangekondigde cameo als Oskar Crucke. Laten we ons anders verheugen dat de film tenminste eindigt op een positieve noot, die perfect als afsluiter van dertig jaar Kampioenen kan dienen; want na het verscheiden van Johny Voners heb ik de indruk dat de rest van de cast van FC De Kampioenen, die altijd oreerde dat ze één grote familie waren, geen zin meer heeft om voort te doen zonder Voners. Wat hen siert.

BEELD EN GELUID

De vorige drie films van FC De Kampioenen werden uitgebracht door ECI. Voor de vierde film sprong de kleine onafhankelijke distributeur Baeckens Books in het gat. De firma liet al eerder van zich horen door een Nederlands ondertitelde versie uit te brengen van de serie The Musketeers, waarvan de releases na het eerste seizoen op apegapen lagen na het faillissement van A-Film. Wat echter geweldig stoort is dat de distributeur het de moeite niet vond om de film uit te brengen op Blu-ray. De scherpte van het beeld is dus na de vorige drie films een flinke stap achteruit, en ook is de transfer niet van de beste, gezien het aantal gekartelde artefacts dat de transfer plaagt. De kleuren zijn ook niet even fris, en bijvoorbeeld de scènes in de hangar waarin de Kampioenen aan de praalwagen van Boma werken, zouden wat lichter gemogen hebben. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, en is gezien de beperkingen van het medium nog redelijk in orde. Er wordt wat met de surrounds gespeeld, voornamelijk in de scènes tijdens Aalst Carnaval, en voor de completisten is er ook een 2.0-track aanwezig. Nederlandse ondertiteling is optioneel; tijdens de doortocht in de bioscopen werd deze standaard op het beeld geprojecteerd, wat ik een storend element vond.
EXTRA'S
De dvd werd uitgebracht op 1 april, en we kunnen bevestigen dat de extra die u er bij kreeg in de vorm van een tegoedbon voor een Boma Special, een grapje was.

CONCLUSIE

Na éénentwintig seizoenen en vier bioscoopfilms valt dan uiteindelijk toch het doek over de meest succesvolle Vlaamse comedyreeks aller tijden. Nu nog doordoen zonder Johny Voners zou niet getuigen van veel goede smaak, maar we mogen de castleden dankbaar zijn dat ze ons zoveel uren pretentieloos amusement hebben geboden. Niet leuk is evenwel het ontbreken van een Blu-ray.

 
cover
Studio: Baeckens Books

Regie: Jan Verheyen
Met: Danni Heylen,Tuur De Weert,Niels Destadsbader,Loes Van den Heuvel,Johny Voners,Herman Verbruggen,An Swartenbroeckx,Ann Tuts,Ben Rottiers,Marijn Devalck,Machteld Timmermans,Jaak Van Assche,Jacques Vermeire,Bab Buelens,Jakob Beks,Carry Goossens

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5407006500384


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij