:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIES IN DISGUISE
SPIES IN DISGUISE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-05-13
FILM
De kunde van geheimagent Lance Sterling (Will Smith) wordt enkel overtroffen door de omvang van zijn opgeblazen ego. Dat hij tijdens zijn missies gebruik kan maken van allerlei coole gadgets heeft hij te danken aan teamleden zoals Walter Beckett (Tom Holland), die vroeger op school uitgelachen werd omwille van het feit dat hij een übernerd is. Alleen is Lance's laatste missie hem slecht bekomen: hij moest een prototype van een onstuitbare aanvalsdroid stelen, en bij aankomst op het hoofdkwartier in Washington blijkt zijn koffertje leeg te zijn. Superschurk Killian (Ben Mendelsohn), een misdadiger die nog een eitje te pellen heeft met Sterling, slaagt er bovendien in om met een gelaatsvervormer het op beelden zodanig te doen lijken dat Lance de dader van de diefstal is. De agent moet daarom op de vlucht, en staat helemaal alleen om zijn onschuld te bewijzen...
... helemaal alleen? Dat is niet helemaal juist. Walter, die net van uitgerekend hem zijn ontslag heeft gekregen omdat zijn uitvindingen te belachelijk zouden zijn voor woorden, is de enige persoon waar Lance nog zijn toevlucht kan nemen. Walter doet experimenten op het gebied van genetica, en weet daarom Lance te veranderen in... een duif! Lance kan daardoor aan zijn ex-collega's ontkomen, maar het serum om hem weer in een mens te veranderen staat nog niet op punt. Samen met Walter zet hij daarom de achtervolging in op Killian, en hij moet weliswaar dik tegen zijn zin toegeven dat een gedaante als duif bijzonder handig kan zijn bij het spioneren.

Spies In Disguise
is een film van Blue Sky, de animatiestudio die u eerder de franchises Ice Age en Rio bracht. Samen met rivaliserende studio Pixar hebben ze alvast de marktwaarde van Tom Holland (Spiderman) de hoogte ingejaagd, want met zijn aantreden in Onward van Pixar betekent het dat de man tweemaal in een animatiestudio-major te zien is geweest het afgelopen jaar. De tijd echter dat een studio als Fox bioscoopgewijs nog brood zag in een volwassen publiek ligt intussen al ver achter ons, want u kon Spies In Disguise alleen maar bekijken in alweer een schabouwelijk gedubde versie waarin de originele stemacteurs vervangen worden door leden van het Vlaemsche BV-operettecircus. De film is eigenlijk een verlengde versie van de kortfilm Pigeon: Impossible, en is bijna voor beide regisseurs het debuut - Troy Quane heeft zich eerder bezondigd aan een kerstfilmpje met de mismaakte Sony-versie van de Smurfen.
Dat Will Smith een simpele duif was, dat wisten we al lang. Spies In Disguise is een vrolijke maar weinig potten brekende computeranimatiefilm waarbij de voornaamste gimmick, de vuilbekkende duif, redelijk snel uitgespeeld is. De plot is eigenlijk één uitgesponnen achtervolging waarbij het narratief zich beperkt tot Lance en zijn persoonlijke Q die na valse beschuldigingen op de loop zijn voor hun oversten. Het siert evenwel Blue Sky dat ze niet hebben gekozen voor Rio 3, Ice Age 6 of een andere franchise die al tot in den treure uitgemolken is, en een 007 op kindermaat in het leven hebben geroepen. De film is kindvriendelijk genoeg, er vallen geen doden maar nogal wat personages krijgen rake klappen, zodat het geheel één grote oefening in slapstick wordt. Alleen ziet de schurk van dienst er met zijn half afgebeten schedel en zijn robothand er een beetje te Terminator-griezelig uit voor de hele kleintjes. De animatie is zeer vlotjes alhoewel wat cartoonesk, en het tempo verslapt niet. Soms voelt de film toch een beetje over the top aan, en dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt, maar vooral dankzij Smiths onophoudelijke spraakwaterval is de film zelfs best cool te noemen. De additionele voice cast, met onder meer Reba McIntire als Lance's overste, doet zijn best om weerwerk te bieden aan het overgewicht van Smith, en alhoewel de zedenles er tegen het einde iets te dik op ligt - over "samenwerken" heb ik betere shorts gezien in Sesamstraat - is de algemene toon er één van luchtig vermaak.
BEELD EN GELUID
De CGI-animatiefilm heeft op Blu-ray een onberispelijke transfer meegekregen in het originele 2.39:1-formaat met levendige kleuren die zo uit een kauwgomballenmachine lijken te komen, goed gedefinieerd zwart en scherpe textuur. De gadgets van Walter lijken overigens zonder uitzondering uit een winkel van fopartikelen te komen, dus zijn ze verantwoordelijk voor enkele toestanden waarvoor slijm en silly string de hoofdingrediënten zijn. De geluidstrack in DTS-HD MA 7.1 dient voornamelijk om de cartooneske effecten te onderstrepen, met veel zaken die ontploffen, klappen ontvangen, afgevuurd worden of wegscheuren over de autostrade. Vooral de subwoofer krijgt ruimte om te rommelen. De soundtrack is van de hand van Theodore Shapiro, maar de gebruikte songs zijn zielloos bandwerk voor mensen met ADHD.
EXTRA'S
De film is te bekijken in Super Secret Spy mode in-movie experience (1:57:37), waarbij de regisseurs af en toe de prent onderbreken om wat toelichting te geven. Infiltrating Blue Sky Studios (9:11) is een korte rondleiding langs de tekentafels van de animatoren, en The Top Secret Guide to Gadgets (3:57) een korte blik op de hulpmiddelen van de spionnen van dienst. Er staan twee videoclips, Then There Were Two (3:24) en Freak of Nature (3:45), op de schijf, alsook twee making of-documentaires van de nummers in kwestie (1:24 resp. 1:30). Vraag me echter niet wie de artiesten zijn, want ik moet u het antwoord schuldig blijven. 4 galerijen, al dan niet met een auto-advancemogelijkheid, laten u toe te bladeren in Color Keys and Moment Paintings (1:03), Character Designs (1:23), Locations (0:48) en Props and Gadgets Concept Art (0:58). Afsluiten doen we gewoontegetrouw met een trailer (1:43).

CONCLUSIE

Beter één duif in de hand dan tien in de dvd-winkel, zullen we maar zeggen. Spies In Disguise verdrinkt een beetje in de niet aflatende stroom aan animatiefilms die in onze bioscopen binnenrolt, maar het doet goed om te merken dat Fox de film een aanprijzenswaardige presentatie meegeeft. coverStudio: Fox

Regie: Troy Quane, Nick Bruno
Met: Will Smith, Tom Holland, Rashida Jones, Ben Mendelsohn, Reba McEntire, Rachel Brosnahan, Karen Gillan, DJ Khaled, Masi Oka

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
6

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626075349


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Super Secret Spy mode in-movie experience
• Documentaire "Infiltrating Blue Sky Studios"
• Documentaire "The Top Secret Guide to Gadgets"
• Videoclip "Then There Were Two"
• Videoclip "Freak of Nature"
• Documentaire "Making the Soundtrack "Then There Were Two""
• Documentaire "Making the Soundtrack "Freak of Nature""
• 4 galerijen:
- Color Keys and Moment Paintings
- Character Designs
- Locations
- Props and Gadgets Concept Art
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij