:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARROW - SEIZOEN 5
ARROW - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-05-25
SERIE
Op het einde van seizoen 4 lieten de meeste leden van Team Arrow weten dat ze het niet langer zagen zitten om met Oliver Queen (Stephen Amell) samen te werken. Oliver had net afgerekend met Damien Darhk (Neal McDonough), en werd als burgemeester gekozen om Star City weer op de sporen te krijgen. Eén en ander vroeg van Oliver zware offers: zijn relatie met Felicity (Emily Bett Rickards) is op de klippen gelopen, en Laurel Lance (Katie Cassidy) heeft haar rol als de Black Canary met haar leven bekocht.
Oliver moet dus op het begin van dit seizoen op zoek naar een nieuw team, en dit is niet zomaar iets waar je een vacature voor plaatst in een lokale krant. Felicity's assistent Curtis (Echo Kellum) wil alvast van de partij zijn, en hij heeft al een schuilnaam gekozen, Mr. Terrific. Buiten zijn techneutenachtergrond heeft hij echter bijzonder weinig bagage op gebied van martial arts. Dan is er Rene Ramirez (Rick Gonzalez), een man die op eigen houtje burgerwachtje speelt met een hockeymasker op en zich graag Wild Dog laat noemen. En boogschutster Evelyn Sharp (Madison McLaughlin), die duidelijk geïnspireerd is door de Green Arrow, en zichzelf Artemis noemt. Geen van de drie nieuwe rekruten heeft echter speciale krachten, en hun training is dan ook één van de lange duur. Dan is er echter ook nog Rory Regan (Joe Dinicol), een overlevende van de nucleaire holocaust van Damien Darhk, die als Ragman over een magische cape beschikt die hem uit penibele situaties kan redden. Oliver weet ook Diggle (David Ramsey) te overtuigen weer in zijn team te komen, nadat die vals wordt beschuldigd van verkoop van nucleaire wapens aan een niet zo vriendelijk Oostblokland.
De pas door burgemeester Queen opgerichte Anti-misdaadeenheid heeft echter de handen vol met Tobias Church (Chad L. Coleman), een bendeleider die in het gat wil springen dat Darhk heeft achtergelaten, en de bendes die Star City teisteren wil verenigen. Samen met de nieuwbakken procureur Adrian Chase (Josh Segarra) probeert Oliver de straten vrij te houden van het gespuis. Hun plannen worden echter doorkruist door een gemaskerde man die zich Prometheus noemt, en die mogelijk een zoon is van een misdadiger die door Arrow in seizoen 1 zonder vorm van proces is geëxecuteerd. In flashbacks zien we hoe Oliver zich heeft aangesloten bij de Russische Bratva om een generaal, Konstantin Kovar (Dolph Lundgren), uit de weg te ruimen, ter aflossing van een ereschuld die Oliver het vorige seizoen heeft gemaakt. Met de nieuwe dreiging van Prometheus roept Oliver de hulp van de Bratva in, maar daardoor bestrijdt hij de pest met cholera.

De verwevenheid tussen Arrow, The FlashLegends Of Tomorrow en Supergirl wordt alsmaar groter, en dat is uiteraard een uitgekiende truc van DC om u nog wat meer series te laten kopen. Het leidt dit seizoen tot een driedubbelaflevering, Invasion!, waarbij alle series tegelijk te maken krijgen met een buitenaardse dreiging, maar als u het verhaal compleet wil hebben, dan moet u de eerste drie van de reeksen kopen.
Een merkwaardige en controversiële aflevering is Spectre Of The Gun, waarin de rode draad die doorheen de reeks loopt even wordt opgegeven voor een nogal sterk politiek gekleurd pamflet tegen het vrije wapenbezit. In de Verenigde Staten, een apenstaat vol dolle cowboys leidde dit natuurlijk tot hevige polemieken, waar wij als nuchtere Europeanen alleen maar vol ongeloof naar kunnen kijken. Zelfs met de beperkingen die burgemeester Queen na het optreden van een dolle schutter voorstelt, en die voor de NRA-adepten veel te ver gaan, lijkt zelfs in zijn afgeslankte vorm de vrije wapendracht voor ons Europeanen nog ettelijke staties te ver. De makers van Arrow hebben zich in elk geval geen tweede keer meer gewaagd aan een politiek heet hangijzer als het net vermelde; in Arrow wordt er nochtans niet naast geschoten, en als het geen vuurwapens zijn, dan schiet Arrow wel pijlen af. De death count overstijgt ruim die van Jack Bauer in 24, en alhoewel er geen expliciete scènes te zien zijn, bevat voor een reeks die zich vooral boogt op een superheldenfranchise, Arrow zeer veel duister geweld. Only in America!

AFLEVERINGEN
Disk 1:
93. Legacy
Oliver wil als burgemeester de corruptie binnen het politie-apparaat aanpakken. Hij is van plan Quentin Lance (Paul Blackthorne) weer aan te tellen als commissaris, en een Anti-misdaadeenheid op te richten met onkreukbare agenten. Misdadiger Tobias Church heeft het echter op de Green Arrow gemunt, en tijdens een inhuldiging van een standbeeld voor Laurel gijzelt hij enkele politici, waaronder... de burgemeester, in afwachting dat de Green Arrow hem komt redden. De straten van Star City worden intussen overspoeld door vigilantes, en Felicity stelt voor om er enkelen te recruteren om een nieuw team samen te stellen.
94. The Recruits
Burgemeester Queen sluit een akkoord met het bedrijf AmerTek om de medische zorg in Star City uit te bouwen. Felicity heeft Arrow aangeraden om een paar rekruten in dienst te nemen voor de beveiliging: Rene Ramirez en Evelyn Sharp gaan op de uitnodiging in, en ook Curtis wil meedoen. Oliver beult zijn nieuwe rekruten echter af, en ze dreigen gedesillusioneerd op te stappen. De ceremonie van AmerTek wordt echter verstoord door Ragman, die met AmerTek een eitje te pellen heeft, en één voor een de bestuursleden van AmerTek aanvalt. Thea (Willa Holland) stelt Quentin voor om adjunt-burgemeester te worden. John Diggle moet intussen een stuk nucleaire technologie veroveren op een bende Tsjetjeense terroristen, maar zijn eigen team heeft besloten dat ze de technologie voor zichzelf willen houden, en ze willen de schuld in Diggle's schoenen schuiven.

95. A Matter Of Trust

Oliver pakt een drugdealer die handelt in Stardust, het nieuwe en extreem verslavende spul dat de straten overspoelt. Hij blijkt te werken voor Derek Sampson (Cody Runnels). Rene en Evelyn gaan op eigen houtje het labo van Sampson aan gort schieten; tijdens de schermutselingen valt Sampson in een bad met chemicaliën waardoor hij niet langer pijn voelt, en een onverslaanbare tegenstander wordt. Hij is bovendien van plan nog meer van het chemisch spul aan te maken om zijn bendeleden dezelfde krachten te geven. Thea blundert door de benoeming van Quentin te lekken aan Susan Williams (Carly Pope), een sensatiegeile journaliste, en ze is van plan ontslag te nemen als Olivers stafchef. In zijn cel hallucineert Diggle intussen dat Deadshot (Michael Rowe) zijn celgenoot is.

96. Penance

Oliver doet alsof hij om medische redenen tijdelijk buiten strijd is om intussen John Diggle uit de gevangenis te breken. Team Arrow doet intussen een poging om te voorkomen dat Tobias Church een resem wapens uit het politiedepot steelt om daarmee de Anti-misdaadeenheid mee te lijf te gaan, alhoewel Rory niet veel zin meer heeft om Felicity te vertouwen nadat ze haar rol in de vernietiging van Havenrock heeft opgebiecht. Tijdens de schermutselingen wordt Curtis gewond en Rene ontvoerd door Church.
97. Human Target
Church mishandelt Rene tot het punt dat hij moet opbiechten wie de Green Arrow is. Terwijl hij van Church zijn eigen graf moet graven, verklapt Church dat hij Star City heeft uitgekozen als uitvalsbasis voor een nieuw, geünifieerd drugimperium uit te bouwen. Misdadiger Prometheus heeft Church echter gewaarschuwd dat Arrow zíjn slachtoffer is. Oliver probeert intussen een project voor huizenbouw op poten te zetten, maar hij wordt gedwarsboomd door een raadslid, Kullens (Greg Rogers), dat belangen in de grond heeft. Oliver heeft intussen een pact gesloten met Susan Williams om één maand zich te mogen bewijzen als burgemeester. Oliver wordt echter voor de deuren van het stadhuis neergeschoten. Zijn bodyguard Christopher Chance (Wil Traval), een metamens die kogels kan opvangen, is echter met hem van plaats gewisseld, en door zijn dood in scène te zetten kan Oliver eindelijk afrekenen met Church. Felicity's vriendje Billy Malone (Tyler Ritter) heeft zijn overplaatsing naar de Anti-misdaadeenheid aangevraagd.

98. So It Begins

Prometheus heeft Church gedood en pleegt een reeks moorden om de aandacht van de Green Arrow te trekken. Er is een verband tussen de moorden en tussen de liquidaties die Oliver in seizoen 1 heeft uitgevoerd: de sterren die Prometheus gebruikt, zijn gemaakt uit oude pijlen van Oliver. Wanneer zijn teamgenoten echter te weten komen dat hij deze moorden heeft gepleegd, is het vertrouwen in hun mentor geschokt. De pers noemt de moordenaarde Throwing Star Killer, en Susan Williams gooit nog wat olie op het vuur door de paniek bij de bevolking aan te wakkeren. Felicity besluit intussen aan Billy te onthullen dat ze voor de Green Arrow werkt, en dat zit Oliver niet helemaal lekker. Gelukkig werkt John weer in het team. Thea ontdekt intussen dat Quentin weer aan de fles is - in feite is hij nooit gestopt met drinken.

Disk 2:
98. Vigilante
Een nieuwe burgerwacht die nogal ongeïnspireerd Vigilante (Mick Wingert) wordt genoemd bestrijdt de misdaad, maar gaat er nogal met de grove borstel door: hij kijkt niet op een lijk meer of minder. Oliver wil hem tegenhouden, maar de filosofische vraag rijst wat hem feitelijk een morelere burgerwacht maakt dan zijn opponent. De vigilante zit achter de veren van Eric Dunn (Toby Levins), die samen met zijn bende systematisch alle banken van Star City aan het leegroven is. Intussen denkt Quentin Lance dat hijzelf de Throwing Star Killer is; hij zou het zelf namelijk niet weten, want dankzij zijn excessief alcoholgebruik is zijn geheugen één zwart gat. In Team Arrow blijkt intussen een verrader te zitten...

99. Invasion!

Invasion! is een driedelige crossover-aflevering, waarvan het eerste deel in The Flash zit, het tweede deel in Arrow en het derde deel in Legends Of Tomorrow. De aliens hebben Oliver, Thea, Diggle, Ray Palmer (Brandon Routh) en Sara Lance (Caity Lotz) gevangengenomen, en houden hen in een soort van collectieve zinsbegoocheling waarin Olivers ouders nooit gestorven zijn en hijzelf op de vooravond van zijn huwelijk met Laurel Lance (Katie Cassidy) staat. Gaandeweg begint het vijftal te beseffen dat er iets niet in de haak is, en dat de wereld rondom hen maar een illusie is. Toevallig zijn ze echter precies de vijf teamleden die géén metamensen zijn. Op Aarde probeert Felicity intussen met de hulp van Cisco Ramon (Carlos Valdes) een stuk alientechnologie te kraken, maar ze moeten daarvoor een stuk technologie stelen van dr. Laura Washington (Erca Luttrell), die er een wapen van heeft gemaakt.
100. What We Leave Behind
Evelyn heeft Prometheus ingelicht over de ware identiteit van de leden van Team Arrow. Prometheus begint daarom de lijst van intimi van Oliver in het vizier te nemen. Als eerste wordt Curtis tijdens het kerstfeest op het stadhuis op straat aangevallen door Prometheus, en zwaar gewond. Zijn man Paul (Chenier Hundal) is de geheimdoenerij beu en wilt met hem breken als hij zijn leven als vigilante niet opgeeft. In het bloed van Curtis worden resten van een medicijn gevonden, dat eertijds tegen woekerprijzen op de markt werd gegooid door farmaceut Justin Claybourne (Garwin Sanford), die eertijds door Oliver in zijn Hood-periode werd geliquideerd. Billy Malone vindt aanwijzingen dat Prometheus de zoon van Claybourne is, maar hij betaalt die ontdekking met zijn leven.

101. Who Are You?

Laurel Lance (Katie Cassidy) lijkt uit de doden herrezen. Ze beweert dat de Legends of Tomorrow door de tijd zijn gereisd om haar te redden, en haar negen maanden na haar dood weer hebben afgezet in Olivers wereld. Laurel blijkt echter de Black Siren te zijn, de dubbelgangster van Earth-2, die door Prometheus uit Star Labs is bevrijd. Blind als hij is gelooft Oliver zelfs dan nog dat hij haar kan winnen voor de goede zaak, maar Felicity blijft haar wantrouwen. En terecht. John Diggle is intussen in een valstrik gelopen, en deze keer dreigt hij voor een militaire rechtbank te moeten verschijnen. Oliver vraagt aan openbare aanklager Adrian Chase om als advokaat Diggle bij te staan. Chase haalt alvast een aardig trucje uit de mouw om te voorkomen dat John naar een militaire gevangenis wordt overgeplaatst.

102. Second Chances

Oliver is op zoek naar een nieuwe rekruut die de plaats van Laurel in het team kan overnemen. Zijn keuze valt op Dinah Drake (Juliana Harkavy), een ex-agente uit Central City die tijdens een undercoveropdracht heef moeten toekijken hoe misdadiger Sean Sonus (Steve Bacic) haar partner Vince Sobel (Clayton Chitty) heeft vermoord. Een plus is dat ze ook een metamens is, die over vergelijkbare krachten beschikt als de Black Canary, maar ze schijnt niet geïnteresseerd te zijn in teamwerk. Toch moet ze toegeven dat Sonus een maat te hoog gegrepen is. Felicity is intussen op het dark web op zoek naar het verdwenen dossier dat de rol van generaal Walker (Garry Chalk) in de zaak rond Diggle toelicht, en ze krijgt daarbij hulp van een geheim hackerscollectief dat zich Helix noemt.
103. Bratva
Generaal Walker is met het nucleaire wapen naar Rusland gevlucht. Oliver neemt zijn hele team mee naar Rusland om hem te onderscheppen, behalve Rene, die een oogje moet houden op Quentin, die als adjunct-burgemeester Olivers plaats opvult tijdens diens afwezigheid, en bovendien net uit de ontwenningskliniek is. Bovendien heeft Quentin een interview met Susan Williams beloofd, en het is Rene's taak om te zorgen dat hij niet door het lint gaat. In Rusland zoekt Oliver hulp bij zijn oude 'vrienden' van de Bratva, maar hij had daarmee gebroken, en wat hen betreft staat er nog een ereschuld open. Bij een poging om het kernwapen te ontmantelen beschadigt Rory bovendien zijn vest.

Disk 3:
104. Spectre Of The Gun
Een dolle schutter veroorzaakt een bloedbad in het stadhuis van Star City. Team Arrow kan de dader identificeren als James Edlund (Cliff Chamberlain). Die is eerder zijn vrouw en dochters kwijtgeraakt in een schietpartij, en beschuldigt de politici ervan dat ze niet tijdig een strengere vuurwapenwet heeft aangenomen (ja, inderdaad, de ironie is hier zo dik dat je er een lepel in kan zetten). Het komt tot een felle discussie tussen Curtis, die manifest tegen vuurwapens is, en Rene, die voorstander is. Edlund is echter van plan om nóg eens toe te slaan.

105. The Sin-Eater

Tijdens een gevangenentransport ontsnappen Carrie Cutter (Amy Gumenick), Liza Warner (Rutina Wesley) en China White (Kelly Hu), en ze gaan achter de miljoenen aan die Tobias Church nog ergens verborgen houdt. Oliver heeft de moeder van Prometheus, Amanda Westfield (Corina Akeson) benaderd met de vraag haar zoon op te geven. Prometheus plant daarop wraak en hij zet de Anti-misdaadeenheid op het spoor van de Green Arrow als de moordenaar van Malone. Susan Williams komt te dicht bij de waarheid van Olivers ware identiteit, en Thea vraagt Felicity om in te breken in haar computer om haar te compromitteren. De zaak blaast echter in de media op.
106. Fighting Fire With Fire
Oliver kijkt aan tegen een afzettingsprocedure, en de raad wil bloed zien. Adrien Chase biedt zelfs aan om de schuld op zich te nemen. Oliver heeft geen andere keuze dan in het publiek de Green Arrow af te vallen. Dan duikt Vigilante weer ten tonele: in zijn ogen is Oliver nu een politiek corrupt figuur, dat uit de weg geruimd dient te worden. Susan is haar job kwijt door Thea's toedoen, en Thea heeft daarom geen keuze meer dan haar ontslag in te dienen. Felicity zoekt intussen toenadering tot het hackerscollectief Helix.

107. Checkmate

Oliver gaat bij Talia al Ghul (Lexa Doig) te rade voor de ware identiteit van Prometheus. Die houdt niet langer zijn alias voor zich, maar hij heeft Susan gegijzeld en belooft om haar te doden als Oliver een hand naar hem opheft. In de zoektocht naar de locatie waar Prometheus Susan vasthoudt doet Felicity nogmaals beroep op Helix, maar die eisen wat in ruil.

108. Kapiushon

Prometheus houdt Oliver gevangen met de bedoeling hem definitief psychologisch te breken. Hij wil dat Oliver bekent dat hij al die tijd ook heeft gemoord voor zijn plezier, en hij schijnt er nog in te lukken ook...
109. Disbanded
Omdat Prometheus heeft gedreigd om iedereen aan te pakken die Oliver liefheeft, ontbindt hij het team. Hij heeft nog een laatste troef achter de hand, en dat is de hulp vragen van de Bratva. Die willen wel helpen, maar vragen voor hun hulp een prijs. Uit een depot stelen ze medicijn tegen diabetes om er extreem verslavende drugs van te maken, want de Bratva zit op zwart zaad. Olivers oude team laat het er echter niet bij, en komt in het verweer. Felicity en Curtis proberen intussen met hulp van Helix een filmopname scherper te maken waarop Prometheus zonder masker staat.

Disk 4:
110. Dangerous Liaisons
Omdat ze er alles voor over heeft om Prometheus te strikken, belooft Felicity aan Helix om mee te werken met de bevrijding van hun leider, Cayden James (Michael Emerson), uit een black ops-gevangenis van A.R.G.U.S, waar hij zonder vorm van proces wordt vastgehouden. Cayden zou mogelijk een toestel kunnen ontwerpen om Prometheus te lokaliseren, maar Felicity moet zich daarvoor tegen Team Arrow keren. Quentin doet intussen moeite opdat Rene zijn dochter Zoe (Eliza Faria) zou kunnen terugzien.

111. Underneath

Prometheus laat een EMP-wapen ontploffen in de bunker, waardoor alle elektronica gefrituurd wordt, inclusief de chip waarmee Felicity kan lopen. Zij en Oliver zitten hermetisch afgesloten van de bunker, die is gebouwd om een kernaanval te kunnen weerstaan. Terwijl de zuurstof langzaam maar zeker opraakt, probeert de rest van het team de bunker langs buiten open te breken. Hoe dan ook hebben Oliver en Felicity tijd om eens een deftig gesprek te hebben over waarom ze elkaar niet meer vertrouwen.
112. Honor Thy Fathers
Prometheus laat een kist afleveren op het bureau van de burgemeester, met daarin een lijk van een raadslid dat al vijftien jaar vermist is. De man is eertijds levend in een blok beton gegoten. Onder zijn vingernagels zit echter nog DNA, en dat wijst erop dat de dader van de moord wijlen Robert Queen (Jamey Sheridan) was, de vader van Oliver en Thea. Een groot deel van de door Adrian Chase veroordeelde criminelen komt vrij wegens een procedurekwestie, en het team gaat achter Derek Sampson (Cody Runnels) aan, de man die geen pijn kan voelen. Oliver hijst zichzelf daarom terug in het groene pak.

113. Missing

Met Prometheus achter de tralies meent Oliver dat hij, pun intended, de boog even wat minder strak gespannen kan laten staan. Eén voor één worden zijn vrienden echter ontvoerd: Prometheus heeft onder meer Talia al Ghul, Black Siren en Evelyn op de loonlijst staan, en hij wil dat Oliver hem bevrijdt bij zijn overbrenging naar de federale gevangenis, of het zal zijn vrienden duur te staan komen. Oliver moet daarom zijn uiterste best doen om nog bondgenoten te vinden die hem in het nakende duel kunnen bijstaan. Als kers op de taart blijkt Prometheus ook nog Olivers zoon William (Jack Moore) in zijn greep te hebben.
114. Lian Yu
Prometheus houdt zowat alle medestanders van Oliver gevangen op Lian Yu, en het is overduidelijk dat Oliver in een valstrik loopt. Niettemin vindt die enkele onwaarschijnlijke medestanders, in onder meer Nyssa al Ghul (Katrina Law) en Slade Wilson (Manu Bennett).

BEELD EN GELUID

Warner houdt vast aan de uniform uitgesmeerde zes afleveringen per schijf. De videopresentatie is goed, maar uiteraard is Arrow beslist de meest duistere franchise in de DC-stal, wat maakt dat er in donkere scènes wat detail ontbreekt. De kleuren zijn danig getweakt, waarbij het geprononceerde groen dat het watermerk van onze favoriete vigilante-boogschutter is, nog eens extra in de verf wordt gezet. Er wordt bovendien een andere, meer grijze kleurfilter gebruikt voor de scènes die zich afspelen in de tijd dat Oliver lid was van de Bratva. De DTS-HD MA 5.1-track is vooral luid en actievol, waarbij er in het Arrowverse altijd wel een vuurwapen in de onmiddellijke omgeving ligt om deze of gene schurk mee neer te knallen. Subtiel is het allemaal niet, dynamisch wel.
EXTRA'S
In totaal vinden we acht verwijderde scenes (12:18) terug en vier documentaires. The New Team Arrow (9:48) is uiteraard een roll call van Olivers nieuwe rekruten, Allied: The Invasion Complex (12:44) is een promofilmpje over de jaarlijkse crossover, Arrow 2016 Comic-Con Panel (27:19) het jaarlijkse rendez-vous op het stripfestival van San Diego, en Returning to the Roots of Arrow: Prometheus (15:18) biedt een beeld van de voornaamste schurk van deze vijfde serie. Niet bekijken vooraleer je de reeks hebt gezien, want er zit een vette spoiler in. Tot slot is er nog een gag reel (5:23), maar als u deze kolommen leest, dan weet u dat ik daar niet zo'n fan van ben.

CONCLUSIE

Met het vijfde seizoen overschrijdt Arrow de magische kaap van honderd afleveringen. Het blijft alleszins de donkerste serie uit de DC-stal, met een leeftijdsrating van 16 die voor één keer niet overdreven is.coverStudio: Warner

Regie: James Bamford, Gregory Smith, Dermott Downs, Laura Belsey, John Behring, Gordon Verheul, Antonio Negret, Mark Bunting, Ben Bray, Kristin Windell, Mary Lambert, Michael Schultz, Ken Shane, Kevin Tancharoen, JJ Makaro, Joel Novoa, Wendey Stanzler, ...
Met: Stephen Amell, David Ramsey, Willa Holland, Emily Bett Rickards, Echo Kellum, Josh Segarra, Paul Blackthorne, Rick Gonzalez, Joe Dinicol, Madison McLaughlin, David Nykl, Dolph Lundgren

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016-2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
975 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051889597254


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• 8 verwijderde scenes
• Documentaire "The New Team Arrow"
• Documentaire "Allied: The Invasion Complex"
• Documentaire "Arrow 2016 Comic-Con Panel"
• Documentaire "Returning to the Roots of Arrow: Prometheus"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij