:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 2
DEXTER - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-06-10
SERIE
Sinds Dexter (Michael C. Hall) de Ice Truck Killer heeft gedood, houdt zijn collega Doakes (Erik King) hem meer dan ooit in de gaten, in die mate zelfs dat Dexter al vijf weken niet heeft kunnen doden omdat Doakes hem voortdurend op zijn vingers ziet. Zijn zus Debra (Jennifer Carpenter) is met zichzelf nog niet helemaal in het reine gekomen dat ze het recentste slachtoffer van de Ice Truck Killer was, en wanneer ze weer het veld in gaat, is dat beslist te vroeg. Dan ontdekken twee duikers voor een baai in Miami de stortplaats waar Dexter al die jaren zijn lijken heeft gedumpt, en is Dexter zijn verstopplaats kwijt. Maar dat is het laatste van zijn zorgen: de jacht op de Bay Harbor Butcher is open, en het blijkt hoe langer hoe meer dat de dader in politiekringen moet worden gezocht.
Maria LaGuerta (Lauren Velez) is gedegradeerd ten voordele van Esmé Pascal (Judith Scott), een werkkracht van buitenaf. Pascal heeft echter haar liefdesleven niet op orde, en het duurt dan ook niet lang vooraleer Maria haar plaats weer inneemt. Toch wordt voor het onderzoek een FBI-agent binnengehaald in de vorm van Frank Lundy (Keith Carradine). Als blijkt dat de Bay Harbor Butcher enkel criminelen vermoordt, krijgt de moordenaar zelfs sympathie van een deel van de bevolking. Lundy's aandacht is echter verdeeld, want hij begint een relatie met Debra, goed wetende dat die maar zal duren zo lang de jacht op de Bay Harbor Butcher voortduurt.

Dexter heeft zich ook ontdaan van Paul (Mark Pellegrino), de lastige ex van zijn vriendin Rita (Julie Benz), maar door een serie leugens is Rita ervan overtuigd geraakt dat Dexter aan de drugs is. Als hun relatie nog een schijn van kans wil hebben, moet Dexter naar de AA-meeting. De sponsor die hij krijgt toebedeeld, Lila Tournay (Jaime Murray), is echter een manipulatieve stalkster die zich heeft voorgenomen om Dexter met alle mogelijke middelen binnen te halen.
Hoe dan ook zijn in dit tweede seizoen van Dexter de bordjes behoorlijk verhangen. In de plaats dat Dexter op jacht moet naar de moordenaar van de week, is seizoen 2 één langgerekte poging van de man om uit de klauwen van de autoriteiten te blijven. Uiteraard houden de scenaristen ons hierbij op het puntje van de stoel, en is het aantal incidenten waarbij Dexters geheim ei zo na uitkomt op de duur niet meer te tellen. Daarnaast ontdekt Dexter gaandeweg een niet zo leuke waarheid omtrent het overlijden van zijn adoptiefvader, en sukkelt onze brave seriemoordenaar daardoor in een identiteitscrisis, waarbij hij even zelfs overweegt om zichzelf aan te geven. Het houdt je als kijker alleszins allemaal zeer alert, en alhoewel het scenario toch wel bulkt van de toevalligheden, kan je niet anders dan met de man sympathizeren.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
13. It's Alive!
Dexter is op zoek naar een nieuwe kill en zijn doelwit is een blinde Haitiaanse voodoopriester, Jimmy (Glenn Plummer). Op het cruciale moment krijgt Dexter het echter niet over zijn hart, en hij denkt dat hij vervloekt is. Een nieuwe kans dient zich aan als bendelid Little Chino (as Matthew J. Willig) wordt voorgeleid op beschuldiging van moord op een lid van een rivaliserende bende, met een machete. De kroongetuige tegen Little Chino, Eva (Anna Maganini), heeft echter een drugsverleden, en Chino wandelt vrij het kantoor uit. Dexter meent zijn nieuwe slachtoffer gevonden te hebben, maar laten we zeggen dat als dit Little Chino is, ik Big Chino niet wil tegenkomen. Om een lang verhaal kort te maken: de man kan de benen nemen. Debra gaat weer aan de slag, maar is het beu dat ze overal op straat herkend wordt. Rita weigert intussen om haar man Paul uit de gevangenis te helpen, maar dan wordt hij door een medegevangene doodgeslagen.
14. Waiting To Exhale
Nadat de lijkzakken die Dexter in zee gedumpt heeft, ontdekt worden, haalt de politie er een FBI-expert bij, Frank Lundy. Dexter moet intussen het forensisch onderzoek doen naar de moord op Eva: het lijkt er alleszins op dat Little Chino haar heeft gestraft voor haar verraad, en Dexter ziet hierin een herkansing. Alleen is de tot in de puntjes minutieuze Dexter-van-weleer verdwenen. Debra zet een grote actie op touw om de 29th Street-bende in te rekenen, maar Dexter moet ten allen prijze vermijden dat Chino hem identificeert. Rita heeft intussen besloten om het geld van de verzekering aan te wenden om Paul een deftige begrafenis te geven, en doordat ze zijn schoen heeft gevonden in de tuin, blijft ze Dexter aan een kruisverhoor onderwerpen totdat die bekent dat hij Paul erbij heeft gelapt.

15. An Inconvenient Lie

Dexter heeft er zichzelf zo diep ingekletst dat Rita denkt dat hij aan de drugs is. Ze verplicht hem min of meer om bij de AA hulp te zoeken. Daar is hij echter bang dat ze zijn leugens en zijn dubbelleven zullen doorprikken. Rita is er ook niet gelukkig meer dat een sexy jonge vrouw, Lila, Dexters sponsor is. Intussen zet onze favoriete seriemoordenaar zijn hobby verder, en hij richt zijn pijlen op Roger Hicks (Don McManus), een dubieuze autoverkoper die het kennelijk gemunt heeft op alleenstaande vrouwen met een kredietwaardigheidsprobleem. Het is een kwestie om snel toe te slaan, want Hicks heeft zijn volgende slachtoffer voor ogen. Lundy stelt intussen een task force samen om de Bay Harbor Butcher te vinden, en Debra mag in het team - dik tegen haar zin. Toch komt ze met een eerste, veelbelovend spoor.

Disk 2:
16. See-Through
Dertien van de achttien slachtoffers van de Bay Harbor Butcher blijken een strafblad te hebben. Lundy beveelt zijn speurders om ook bij de andere lijken op zoek te gaan naar criminele activiteiten. Bij één van de slachtoffers loopt het spoor echter dood, en Angel (David Zayas) bijt er zijn tanden op stuk. Vince (C.S. Lee) vindt echter een spoor van algen op de lijken terug, en wil er een expert bij halen. Dexter moet daarom dringend iets doen om de zaak te saboteren. Pascal wordt na een emotionele uitbarsting op het werk teruggezet in rang, en Maria mag haar oude plaats weer innemen. Rita krijgt intussen haar moeder Gail (JoBeth Williams) op bezoek, en die misziet ook iets aan Dexter. Doakes moet dan weer achter een moordenaar aan die veteraan was in dezelfde eenheid als hijzelf. Debra duikt in de koffer met Gabriel (Dave Baez), een one night stand die ze in de fitness heeft leren kennen.
17. The Dark Defender
Gail heeft duidelijk laten verstaan dat ze Dexter niet ziet zitten als liefje van haar dochter. Dexter ontdekt intussen dat Santos Jimenez (Tony Amendola), één van de daders van de moord op zijn moeder, nog leeft, en hij onderneemt samen met Lila een road trip om de man te confronteren. Hij leert hierbij dat hij niet de enige persoon is met donkere geheimen. De sporen van de algen vernauwen intussen het zoekgebied van de politie naar de boot van de Bay Harbor Butcher tot drie havens, en in één ervan ligt Dexters boot... Debra is bang dat Gabriel undercover een boek over haar ervaring met de Ice Truck Killer probeert te schrijven, en ze geeft hem de bons. Maria en Doakes vormen een team om de moordenaar van de eigenaar van een stripboekenwinkel in te rekenen.

18. Dex, Lies, And Videotape

De politie krijgt er lucht van dat er een copycat van de Bay Harbor Butcher aan het werk is. Alleen is hij veel slordiger en zijn slachtoffer, John Henry (Salvator Xuereb), heeft het overleefd. Dexter zelf is te weten gekomen dat er filmopnames zijn waarop er te zien is hoe hij de bloedsporen van zijn boot reinigt, en er is hem veel aan gelegen om die opnames te laten verdwijnen. Rita begint intussen te vermoeden dat er iets broeit tussen Dexter en Lila. Maar als dat nog niet het geval was, dan is het nu wel. Agent Lundy wil intussen Dexter in zijn team, omdat hij de schuine grappen van Masuka kotsbeu is.

Disk 3:
19. That Night, A Forest Grew
Dexter heeft een 32 pagina's lang manifest naar de krant gestuurd waarin hij als Bay Harbor Butcher zijn gedrag wil kaderen. Feitelijk is het verslag bij elkaar gelijmd met fragmenten van op internet en is het de bedoeling om de politie zo lang mogelijk bezig te houden met een vals spoor. Lundy heeft hem echter door. Intussen weet Dexter ook Doakes zodanig te manipuleren dat hij geschorst wordt. Maar hij is niet de enige die mensen kan manipuleren, want het beetje toenadering dat hij tot Rita heeft, wordt door Lila vakkundig in de kiem gesmoord.
20. Morning Comes
Lundy gelooft nu ook dat de Bay Harbor Butcher binnen de politiemacht moet gezocht worden. Hij haalt er een externe ploeg bij om het team van LaGuerta door te lichten. Alleen Debra, die toen nog niet bij Moordzaken zat, valt buiten schot. Doakes is intussen geschorst en hij doet zijn eigen onderzoek naar Dexter. Hij breekt bij hem in en vindt zijn collectie bloedplaatjes. Dexter begint intussen door te krijgen dat Lila een psychopate is. Ze heeft Santos Jimenez op het spoor van Dexter gezet om ervoor te zorgen dat hij weer in haar armen valt, maar het draait anders uit.

21. Resistance Is Futile

Dexter heeft zijn laatste moord niet deftig kunnen opruimen, en hij kan het voorlopig ook niet, want de FBI schaduwt hem. Doakes reist naar Haïti om te proberen de plaatjes te laten onderzoeken in een laboratorium in de Dominicaanse Republiek. Hij heeft echter zichzelf daardoor verdacht gemaakt, en Lundy meent dat hij de Bay Harbor Butcher is. Doakes gaat dan maar op de vlucht, met de intentie Dexter aan de schandpaal te nagelen. Lila begint dan weer Dexter te stalken, door zich in te laten met zijn vrienden en te dreigen allerlei saillante details te vertellen.

Disk 4:
22. There's Something About Harry
Dexter houdt Doakes gevangen in een kooi, maar hij kan het niet over zijn hart krijgen om hem te vermoorden, omdat dit indruist tegen de code van Harry. Dexter komt bovendien te weten dat het rapport rond de dood van zijn adoptiefvader vervalst is. Dexter smeedt daarom het plan om voor eens en altijd Doakes als de Bay Harbor Butcher af te schilderen. Lila gaat intussen héél ver in haar pogingen om Dexter een hak te zetten.
23. Left Turn Ahead
Doakes probeert op Dexter in te praten zodat die zichzelf aangeeft. Aanvankelijk lijkt het Dex de ideale manier om eindelijk rust te vinden, maar na een gesprek met Debra verandert hij van mening. Lila beschuldigt intussen Angel ervan haar verkracht te hebben en gedrogeerd met rohypnol. Ze is bereid haar aanklacht in te trekken als Dexter haar weer terugneemt. Debra vindt intussen een knoert van een lijk in Lila's kast. Maria daarentegen zoekt naar bewijzen van Doakes' onschuld, en reist daarvoor naar Haïti.

24. The British Invasion

Het probleem Doakes lost zichzelf op, maar Dexter zit met een groter probleem: het probleem Lila. Die is vastbesloten om wraak te nemen op iedereen die Dexter liefheeft.
BEELD EN GELUID
Opnieuw krijgen we tegenover de Amerikaanse release het voordeel dat de afleveringen worden uitgespreid over vier disks in plaats van drie, en daardoor is de beeldkwaliteit opnieuw onberispelijk. Het donkere waas van de achterafkamertjes waarin Dexter zijn ongewone hobby bedrijft, en het gedelapideerde krot waarin Lila woont, steken af tegenover het zonnige Miami, waar zelfs de politie in een Hawaii-shirt rondloopt, het vrolijke huisje waar Rita woont met haar kinderen en het luchtige politiekantoor. De details in HD zijn geweldig; niet alleen in de openingsscène, waarin Dexter zich scheert en een ontbijtje klaarmaakt, maar overal zijn textuurdetails rijkelijk aanwezig. De Dolby TrueHD 5.1 is levendig en fris, bevat leuke surrounds in het wervelende Miami, maar ook fijne details, zoals de gerichtheid van een simpele deurbel. De dialogen zijn kraakhelder en de soundtrack van Christopher Tyng perfect op snee.
EXTRA'S
Ook hier verschilt het bonusmateriaal weer met dat van de dvd. Er staan 9 cast interviews (40:07) op schijf 4, en dat was het.

CONCLUSIE

In dit tweede seizoen wordt de jacht op seriemoordenaar Dexter opgevoerd, en moet de man al zijn talenten aanwenden om uit de klauwen van zijn collega's te blijven, ondanks het feit dat hij de laatste tijd niet zichzelf is. Spannend van begin tot einde!coverStudio: Paramount

Regie: Tony Goldwyn, Marcos Siega, Nick Gomez, Keith Gordon, Jeremy Podeswa, Steve Shill
Met: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Erik King, Lauren Velez, David Zayas, James Remar, Geoff Pierson, C.S. Lee, Christina Robinson, Preston Bailey, David Carradine

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
18

Speelduur:
637 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368237435


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Japans, Engels CC
Extra's:
• 9 cast interviews

Andere recente releases van deze maatschappij