:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHILE WE'RE YOUNG
WHILE WE'RE YOUNG
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-09
FILM
Met Noah Baumbach ziet het er naar uit dat deze generatie zijn eigen Woody Allen heeft. Met titels als Greenberg, Frances Ha of zelfs deze While We’re Young wilde het niet al te goed lukken, maar het in 2019 uitgebrachte Marriage Story met Adam Driver en  Scarlett Johansson werd een behoorlijke indiehit.Waarom we die Baumbach met Allen vergelijken? Wel omdat ook deze New Yorker ook zijn films als een psycho-analytische sessie ziet. Er wordt heel wat geleuterd over belangrijke levensvragen, en ook steekt Baumbach zijn films vol personages waar we net geen afkeer van hebben. Culturele snobs die neerkijken op mensen die Kierkegaard niet in de kast hebben staan en die zichzelf het middelpunt van de aarde vinden. Dat soort mensen dus, en dat stoort ook in While We’re Young.

Een andere gelijkenis met Allen is dat ook Baumbach zich als geen ander weet te omringen met perfecte acteurs en dat loont, zelfs in een niemendalletje als dit. Het verhaal is universeel, maar krijgt toch een leuke en bij momenten komische invalshoek, ook al blijft dit realistisch drama bovendrijven door de vier spelers die de film 90 minuten moeten dragen. Een uitgeblust koppel beseft dat ze uitgeblust zijn, en door een “toevallige” ontmoeting met een veel jonger paar ontdekken ze hun tweede jeugd. En om het simplistisch te zeggen, en als het filosofisch gepalaver achter je te laten: ze willen wel, maar kunnen niet.

Het oudere koppel wordt gespeeld door Ben Stiller (Josh) en Naomi Watts (Cornelia). Ook al heeft hij volgens het scenario al tien jaar als documentairemaker geen poot uitgestoken, leeft hij samen met zijn vrouw die ook uitblinkt in het niksen. Hun saaie wereldje krijgt een nieuwe dimensie als de hippe Jamie (Adam Driver) en diens vriendin (Amanda Seyfriend) een les van Josh bijwonen. De bewondering van het hippe koppel wordt al gauw vriendschap, en de twee veertigers denken het nieuwe vuur in het leven te hebben gevonden.

Een praatfilm dus, want eigenlijk gebeurt er niet zo veel op 94 minuten behalve de confrontatie met het ouder worden. Het grote vraagteken van de film is zonder meer Ben Stiller. De zwakste en voorspelbaarste van de vier spelers, maar wel degene die voor de komische noot zorgt en deze film dus ergens licht verteerbaar maakt. Een struikelblok was Stiller voor ons niet, maar na al zijn debiele films hebben we het stilletjes gehad met zijn eeuwig sullig typetje. Seyfried doet het prima, maar dat zagen we ook al in Lovelace en in het veel te veel onder de radar gebleven First Reformed van maestro Schrader. Naomi Watts is een geloofwaardig huissloofje die wederom niet teleurstelt, maar het is Adam Driver die iedereen moeiteloos naar huis speelt. Hij vertolkt wel de rol van een onuitstaanbare hipster waar je vanaf de eerste seconde een bloedhekel aan hebt, maar wat kan die man acteren zeg!

Indrukwekkend is het allemaal niet, en in feite niet meer dan evenwichtige indie-cinema maar de frisse touch van de spelers geven er net dat sprankeltje meer aan waardoor While We’re Young een blijvertje in het genre is. Maar of Baumbach in the long run op gelijke voet met Allen zal komen? Vooral nog veel boterhammen eten!

BEELD EN GELUID

De technische kwaliteit van deze disk is zoals de film zelf. Geen uitblinker, maar hij gaat ook niet kopje onder. De kleuren zijn zeer realistisch en hoewel we een gebrek hadden aan detail (op blu-ray vind je hem niet in België), toch genietbaar. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1-band met vooral veel praten, en af en toe een flardje alternatieve popmuziek van bijv. David Bowie of de Psychedelic Furs, en zelfs godbetert Lionel Richie.

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze disk, en dat leidt dan als vanzelfsprekend automatisch naar een 0 op 10.

CONCLUSIE
Een midlifecrisis gezien door een komische, maar vooral veel te pseudo-intellectuele bril. Gelukkig tillen de acteerprestaties van vooral Naomi Watts en Adam Driver deze indiefilm op naar een meer genietbaar niveau. 


cover
Studio: Remain In Light

Regie: Noah Baumbach
Met: Naomi Watts, Ben Stiller, Adam Driver, Amanda Seyfried, Brady Corbet

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461874191


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij