:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LA LA LAND
LA LA LAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-27
FILM 
Anno 2016 een musical in de stijl van Vincente Minelli, Stanley Donen of Jacques Demy maken? Destijds zouden we er niet al te veel geld op hebben willen wedden, maar enkele producers deden het wel en de rest is geschiedenis. De film vergaarde niet minder dan 14 Oscar-nominaties waarmee La La Land het record evenaarde van All About Eve en Titanic. Zes beeldjes werden verzilverd waaronder die van beste regie, en zeggen dat het de derde film was voor Damien Chazelle. Een genre waar de Amerikaanse filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent enigzins mee vertrouwd was, want zijn eerste kortfilm Guy and Madeline On A Park Bench was ook al een ode aan de musical en de grote voorbeelden uit het genre. Een film waar uiteindelijk zeven jaar aan gewerkt werd. Dat moest ook zo, want de regisseur besefte dat hij eerst de studio's moest zien te overtuigen met een veel goedkoper project. Dat deed hij in 2014 met het alom bejubelde Whiplash. La La Land was niet meer dan de bevestiging van een groot talent die tot over de oren verliefd was op film, en Hollywood in het bijzonder.

Hollywood: the city of stars waar iedereen zijn eigen droom achterna jaagt, maar vaak bedrogen uitkomt. Dat is ook zo voor Mia en Sebastian. Mia (Emma Stone) werkt als serveerster maar ze heeft andere plannen. Net zoals de meeste meisjes in Los Angeles droomt ze luidop van een carrière als actrice, maar de ontelbare audities wijzen erop dat dit niet voor haar is weggelegd. Ook Sebastian (Ryan Gosling) heeft een perfecte toekomst in diens hoofd: een eigen jazzclub. De twee botsen geregeld op elkaar, maar ze lijken eerder water en vuur. En dan gebeurt er iets wat meestal alleen maar in Hollywood kan: magie.

La La Land speelt wel leentjebuur bij de grote voorbeelden die An American In Paris, Top Hat, The Band Wagon of Les Parapluies De Cherbourg zijn, maar de film straalt zo'n frisheid uit dat je er alleen maar verliefd op kan worden. Feelgood, dat wel, maar op zo'n manier gebracht dat het ieder aspect van de cinema weet te omarmen en dat het onmogelijk is om als filmliefhebber er niet door geraakt te worden. Een film met veel emoties, de goede en de slechte. Het beseft dat het leven (gelukkig maar) vaak geleid wordt door fantasie, een bubbel die ieder moment kan openspatten, maar door het veilig gevoel dat het biedt blijf je erin.

Een film die gedragen wordt door de kunde van Chazelle, maar ook door Gosling en Stone die voor de derde keer met elkaar speelden. In één van de extra's stelt één van de producers dat de twee een Bogart en Bacall zijn en een chemie tonen die sinds Tom Hanks en Meg Ryan ongezien is, en dat klopt ook wel ergens. De twee spetteren van het doek en het is onmogelijk om als kijker niet meegesleurd te worden in hun turbulente liefdesverhaal dat ondersteund wordt door de perfecte musicalscore van Justin Hurwitz.

BEELD EN GELUID
La La Land is een film met die gemaakt is met liefde voor de cinema. Dat merk je al vanaf het begin wanneer het  heerlijke oude CinemaScope-logo verschijnt. Samen met DOP Linus Sandgren tovert Chazelle  een prachtig ogende film vol met felle retro-kleuren. Soms hebben de donkere scenes niet dezelfde detailniveaus als in de dagscenes, maar voor zo'n opmerking heeft de Van Dale het woord "muggenziften" uitgevonden. De film heeft een Dolby Atmos-geluidsband wat tot een prachtige luisterervaring met veel effecten die uit verschillende kanalen komen.

EXTRA'S
Deze disk heeft hel wat featurettes, en het nadeel is dat het niet is samengevat in één mooie documentaire. De muziek van La La Land werd nadien (terecht) populair en wie wil kan via een menu de songs opvragen die in de film zitten. La La Land's Love Letter To Los Angeles is een titel die alles zegt en waarin Chazelle het heeft over zijn liefde voor the city of stars, ook al heeft die soms een duister kantje. In Ryan & Emma: Third Time's The Charm wordt de chemie tussen Stone en Gosling belicht, en die is er!  Another Day Of Sun: They Closed Down A Freeway is een interessante reportage over de openingscene waar men zo maar eventjes heel de autostrade naar Los Angeles mocht voor blokkeren. Een allesbehalve gemakkelijke opgave voor de camera zo bleek nadien, want de afrit waar alles gefilmd werd heeft een hellend vlak waardoor het beeld schuin kwam te liggen. La La Land's Great Party gaat over de scene met een feest en in Ryan Gosling: Piano Student leer je hoe Gosling erop stond om alle pianostukken zelf te spelen en waardoor hij in drie maanden het piano spelen onder de knie kreeg. Before Whiplash: Damien Chazelle's Passion Project vertelt je wat Chazelle moest doen om deze film realiteit te doen worden. Er is ten slotte ook een featurette over de muziek in The Music Of La La Land en het design in The Look Of Love: Designing La La Land.

CONCLUSIE
La La Land is pure magie en toont in ieder aspect datgene wat je cinefiel maakt: de bewondering voor cinema, hoe (heerlijk) infantiel het ook soms is. coverStudio: Belga Home Video

Regie: Damien Chazelle
Met: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, Sonoya Mizuno

Film:
9,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2016

Leeftijd:
AL

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370813299


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• La La Land's Love Letter To Los Angeles
• Ryan & Emma: Third Time's The Charm
• Another Day Of Sun: They Closed Down A FreeWay
• La La Land's Great Party
• Ryan Gosling : Piano Student
• Before Whiplash: Damien Chazelle's Passion Project
• The Music Of La La Land
• John Legend's Acting Debut
• The Look Of Love : Designing La La Land

Andere recente releases van deze maatschappij