:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - FOR YOUR EYES ONLY
JAMES BOND - FOR YOUR EYES ONLY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-16
FILM 
James Bond. Een personage dat te nemen of te laten is. Voor de ene de ultieme actieheld en voor anderen dan weer de lof der onnozelheid. Dat laatste geldt sowieso voor de 007-verfilmingen met Roger Moore. Nadat Sean Connery een leven als Bond niet meer zag zitten en de Australiër George Lazenby voor één keer in de huid van Bond mocht kruipen werd de fakkel zeven keer doorgegeven aan Roger Moore. Films die bol stonden van de dwaze gadgets met Moonraker uit 1979 als hoogtepunt. De makers beseften ook wel dat ze de spits niet verder konden drijven en daarom werd alles op alles op gezet om For Your Eyes Only terug te schroeven naar het niveau van de Connery-versies, meer menselijk dus. De proloog met een schurk (wellicht is dat Blofeld, een personage dat door producer niet mocht worden gebruikt omdat hij er geen rechten op had) tart wel alle verbeelding als het op onnozelheid aankomt, maar toch weet de film zich daarna goed te herstellen. Maar voor wie dit niet graag leest, geen nood. For Your Eyes Only is nog altijd een Moore-Bond ten voeten uit inclusief de clichés die deze films zo succesvol hebben gemaakt. 

Qua verhaaltjes moet je (op de Craig-versies na) in Bond-films niet veel zoeken en ook in deze film uit 1981 zullen de wenkbrauwen van pientere filmkijkers meermaals de hoogte ingaan. Niet dat dit erg was. Bond-films zijn nu eenmaal niet meer dan perfect popcornvoer die vol stunts zitten en die krijg je hierin overvloed, ook al zijn het net de stunts die voor een zwarte vlek op de film zorgden, want tijdens de laatste opnamedag moest een 23-jarige stuntman het met zijn leven bekopen toen hij onder een bobslee terecht kwam. Opvallend veel wintersporten trouwens in deze Bond-adaptie en daar zaten de succesvolle Olympische Spelen uit 1980 voor veel tussen.

Deze keer draait het om de ATAC-decoder die schurken van over de hele wereld in hun handen willen. De ATAC is systeem dat door het Ministerie van Defensie wordt gebruikt om met hun onderzeeërs te kunnen communiceren, en wie het apparaat heeft weet waar de duikboten liggen en kan daarmee de Britse vloot vernietigen. De computer (of wat daar moet voor doorgaan) ligt op de bodem van de Griekse zee nadat het schip die deze ATAC aan boord had, tot zinken werd gebracht. James Bond krijgt de opdracht om te achterhalen wie er achter deze aanval zit. Zoals steeds zitten er bij Bond ook weer wat Russen tussen, en een zekere Hector Gonzales (Stephan Kalipha). Bond krijgt tijdens zijn missie de hulp van de knappe Melina (Carole Bouquet) die haar ouders die op het gezonken schip zaten wil wreken.

Je bij For Your Eyes Only zo weinig mogelijk vragen stellen over het realistische gehalte van het verhaal, maar je gewoonweg twee uur amuseren met de vele achtervolgingen, dat is de boodschap. En die zijn zo massaal aanwezig dat het bij momenten wel een collage lijkt van Ter Land, Ter Zee En In De Lucht. Auto's worden massaal de vernieling in gereden en er is zelfs een heuse achtervolging op het water met een Jaws-knipoog. De schurken lijken zo theatraal dat ze geen beetje gevaarlijk lijken, maar ook dat is weer typisch Bond. Opvallend is wel de rol van Carole Bouquet. Qua seksisme kunnen de 007-films mestaal wel tellen, en zijn de Bond-girls niet meer dan knappe madammen die dienen voor het decor, en het bed van 007, maar de toen volslagen (en wellicht nu ook nog) onbekende Carole Bouquet kreeg heel toch wat actiescenes toegedeeld. Leuk weetje is dat Cassandra Harris, een gravin waarmee 007 ook de koffer induikt, toen de vrouw was van Pierce Brosnan. Die was op de set aanwezig en de producers hadden hem meteen in de mot. Op 007 staat nu eenmaal een leeftijd. Waarschijnlijk ook op For Your Eyes Only, want de film heeft een zeer hoog 80's-gehalte. Niet dat wij dat nu per se als een negatief element zien!

BEELD EN GELUID
For Your Eyes Only is een film uit de 80's, en op de gele flashly 2CV na die aan flarden wordt gereden, zijn de kleuren in deze film eerder saai, en komt het allemaal wat gedateerd over. Maar dat is niet de schuld van MGM, want van filmgrain of zo is geen sprake. Op zich vanzelfsprekend want de Bond-collectie waren het soort blu-ray's die massaal in de collectie van filmfans zouden belanden. De disk heeft een knappe DTS-HD Master Audio 5.1-geluidsband met heel wat surround-effecten. Let niet op het hoesje in deze bespreking. De Bond-films veranderde evenveel van hoesjes als Bond dat met zijn girls deed. De reden is dat de rechten van deze films om de haverklap bij een andere maatschappij terecht kwamen, maar de inhoud blijft steeds hetzelfde.

EXTRA'S
De extra's die je op deze disk vindt zijn alleen maar van enig nut voor de fervente fans. Wie tijd te veel heeft kan zich amuseren met de 007 Mission Control. Dat is een soort van interactief spel waarmee je de verschillende Bond-girls, snodaards, locaties en allerlei andere trivia in de film mee kan opsporen. Voor de rest hebben we drie featurettes van zo'n vijf minuten (Bond in Greece, Bond in Cortina en Neptune's Journey) die het over de exotische locaties en opnames onder water hebben. Niks om over naar huis te schrijven!

CONCLUSIE
Na de ruimteperikelen in Moonraker, probeerde men met For Your Eyes Only Bond terug wat menselijker te maken en zochten de makers hun inspiratie in de oudere Connery-films. Maar het blijft natuurlijk nog altijd 007, en met Roger Moore aan boord weet een verwittigd man of vrouw wat hij of zij mag verwachten. coverStudio: MGM

Regie: John Glen
Met: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol, Lynn-Holly Johnson, Julian Glover, Cassandra Harris

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1981

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626090137


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Bond in Greece
• Bond in Cortina
• Neptune's Journey
• 007 Mission Control

Andere recente releases van deze maatschappij