:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF, THE MOVIE
AIRWOLF, THE MOVIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-04
FILM 
1984. Ronald Reagan was de machthebber in de VS en dat merkte je ook op het witte doek. De gebalde actiefilms waren toen ontzettend populair. De Cannon-releases verpulverden heel wat blockbusters en mannen als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger of zelfs Jean-Claude Van Damme hadden in Tinseltown het voor het zeggen. Hoe hoger het dodencijfer in films hoe liever het men in Hollywood had. Amerikanen waren immers geen doetjes en lieten niet met zich dollen. In 1983 lanceerde Columbia een succesverhaal met een helikopter (Blue Thunder), en ook bij Universal zag men zoiets wel zitten en dat was dan Airwolf. Een helikopter die alles kan. Hij doorbreekt de geluidsmuur, weet vijandige projectielen van zich af te werpen en eens je in zijn vizier komt is het met je afgelopen. Kortom: het ultieme Amerikaanse wapen om zich te verdedigen tegen de Russen en nummer één op het verlanglijstje van de bandietstaten (en in de ogen van Amerika was dat in 1984 uiteraard Libië). 

Deze 82 minuten durende film werd wel de wereld ingestuurd als Airwolf: The Movie, maar in feite was het niet meer dan een pilootfilm. Dat is een op zichzelf staande aflevering van een televisieserie die wordt gebruikt om de show aan een televisienetwerk te verkopen. Een soort van test dus waarin gepeild wordt of een serie succesvol zal zijn of niet. In het geval van een succesvolle televisieserie is de piloot doorgaans dan ook de eerste aflevering. In feite is Airwolf The Movie niet meer dan een gehermonteerde versie van de eerste dubbelaflevering, Shadow Of The Hawke, en met een iets ruiger taalgebruik dan we in de televisieserie gewoon zijn. Collega Werner die in het verleden de serie op dvd besprak, wist te vertellen dat er een belangrijk verschil is met de tv-aflevering en deze "filmversie", en wel omdat Archangel (Alex Cord) op het einde van de tv-versie zijn kunstverzameling terug geeft aan Hawke (Jan Michael Vincent) terug, in de pilootfilm gebeurt dat niet.

Stringfellow Hawke woont alleen in de bergen met zijn hond, speelt graag viool en is de bezitter van heel wat dure schilderijen. Een man met een donker verleden. Op zijn tiende was hij betrokken bij een bootongeluk waarbij zijn ouders omkwamen, maar hijzelf kon gered worden door zijn broer St. John. Zijn vriendin stierf in een auto-ongeluk, en in de oorlog in Vietnam raakte zijn broer vermist. Kortom, de man besloot alleen door het leven te gaan omdat iedereen van wie hij hield vroeg of laat onder de groende zoden belandde. De enige die hij echt vertrouwt is zijn veel oudere vriend Dominic "Dom" Santini (Ernest Borgnine) die in de Koreaanse oorlog vocht. Stringfellow Hawke is één van de weinige mensen die met de Airwolf kan vliegen omdat hij er een testpiloot van was. De film begint met de introductie van de helikopter in de woestijn van Californië. Tijdens een showcase waarbij een Amerikaanse senator wordt uitgenodigt steelt de krankzinnige geleerde Charles Henry Moffett, een grappige rol van David Hemmings die in de jaren '60 de ster was van invloedrijke films zoals Blow Up van Michelangelo Antonioni. Moffet verkast de helikopter aan Moammar Mohammed al-Qadhafi en uiteraard willen de Amerikanen hun goedje terug. The Firm, een divisie van de CIA, vraagt met lichte dwang aan Stringfellow Hawke om deze klus te klaren. Mede door de charmes van Gabrielle Ademaur (Belinda Bauer) die haar lichaam gebruikt alsook de belofte dat The Firm Hawke mee zal helpen naar het zoeken naar zijn vermiste broer St. John, aanvaardt hij samen met Santini de missie.

In alle opzichten merk je dat dit een televisiefilm is. De shots duren veel te lang, zo is er bijv. het beeld van een vliegende arend dat een kleine minuut duurt en maar liefst zes keer herbruikt wordt. Soms ziet de helikopter er uit als een stuk speelgoed en is het allemaal zo over the top dat het wat onnozel overkomt. Maar misschien is het probleem wel Jan-Michael Vincent wiens leven interessanter is dan hij zelf. Een leven dat in het teken van alcoholisme en drugsgebruik stond. Ontelbaar keren gearresteerd wegens het bezit van cocaïne en gevechten. Hij veroorzaakte bij één van zijn vriendinnen en een miskraam en was betrokken bij drie ernstige auto-aanrijdingen waarbij hij telkens aan de dood ontsnapte. Toen men hem later in het televisieprogramma The Insider naar deze incidenten vroeg, antwoordde Vincent koeltjes dat hij het zich allemaal niet meer herinnerde. In het vierde seizoen van Airwolf had men alle geduld met de kerel verloren en werd hij onmiddellijk de laan uitgestuurd. Een verschrikkelijke vent dus, die jammer genoeg ook net iets te weinig charisma bezit, maar dat wordt dan weer aardig opgevangen door Ernest Borgnine die al volop aan het uitbollen was. Maar goed ondanks deze ernstige tekortkomingen is Airwolf The Movie gerust de moeite voor wie het moet hebben van nostalgie, terwijl anderen zonder twijfel in het vuistje lachen voor deze (bij momenten) rotzooi. 

BEELD EN GELUID
Airwolf behoort wel tot de Universal-stal, maar de blu-rayreleases werden overgelaten aan het Britse Fabulous (in de VS is dat door Mill Creek), net zoals dat met Miami Vice en The A-Team het geval is. Positief is dat het originele aspect ratio werd behouden en je alles in zijn oorspronkelijke vorm te zien krijgt. Hoewel het om een gerestaureerde versie gaat zijn er veel te weinig kleuren gebruikt waardoor het allemaal wat lelijk oogt en zuiver zijn de scenes nooit. Het geluid is een LPCM 2.0 met soms moeilijk verstaanbare dialogen en zonder Engelse ondertiteling. 

EXTRA'S
Op het hoesje wordt (zelfs met enige trots) vermeldt dat de bonussectie eruit bestaat dat de film is opgedeeld in hoofdstukken. Grapjassen!

CONCLUSIE
Deze pilootfilm van Airwolf is leuke nostalgie, maar voor wie niet is opgegroeid met deze supersonische helikopter zal het niet meer zijn dan wat "gedateerde actie".coverStudio: Fabulous Films

Regie: Donald P. Bellisario
Met: Jan-Michael Vincent, Ernest Borgnine, Alex Cord, David Hemmings, Belinda Bauer

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
18

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5030697019554


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij