:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICANS, THE - SEIZOEN 3
AMERICANS, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-11-04
SERIE
De moord door Jared Connors op zijn ouders na een mislukte poging om hem in te lijven in de KGB zindert nog na. Claudia (Margo Martindale) heeft aan Philip (Matthew Rhys) en Elizabeth (Keri Russell) Jennings onthuld dat de Centrale haar zinnen heeft gezet op het rekruteren van hun dochter Paige (Holly Taylor), en hun vast contact Gabriël (Frank Langella) voert de druk op het koppel gestaag op. Philip en Elizabeth worden daardoor uit elkaar gespeeld: hij wil niet dat zijn dochter betrokken geraakt bij spionage-activiteiten, maar Elizabeth, naar goede gewoonte rechter in de leer dan haar man, is stilaan Paige aan het voorbereiden op de onthulling dat haar ouders spionnen voor de Sovjetunie zijn. Paige heeft echter intussen een nieuwe hobby: ze is betrokken geraakt bij de kerkgemeenschap van Father Tim (Kelly AuCoin) en heeft zodanig het zot in haar kop gekregen dat ze zich voorwaar wil laten dopen. Ook hier verschillen Philip en Elizabeth van mening: Philip meent dat dit een voorbijgaande fase is en ze haar maar best haar zottigheden laten uitwerken, terwijl Elizabeth het helemaal niet begrepen heeft op the Jesus people. Toch meent ze dat het misschien een middel kan zijn om Paige te overtuigen open te staan voor haar eigen radicale ideeën.
Eén van de voornaamste opdrachten die onze twee spionnen dit seizoen achter de kiezen krijgen, is verhinderen dat de Afghaanse Mujahiddeen steun krijgt van de CIA in hun strijd tegen de Russische bezetter. Voor Philip staat er persoonlijk veel op het spel, want hij heeft vernomen dat zijn zoon Misha als soldaat in Afghanistan dient, en alhoewel hij zijn zoon nooit ontmoet heeft, en er tot voor kort nog niet eens het bestaan van afwist, grijpt zijn lot hem persoonlijk aan. Hij krijgt een kans om een pion in het milieu te plaatsen wanneer Yousaf Rana (Rahul Khanna), één van de lokale contacten, spionne Annelise (Gillian Alexy) doodt, en Philip zich van zijn medewerking kan verzekeren in ruil voor het laten 'verdwijnen' van het lijk. Om toegang te krijgen tot cruciale informatie van de CIA-cel die zich met de Afghanen bezighoudt, moet Philip echter aanpappen met Kimmy Breland (Julia Garner), de dochter van één van de CIA-operanten. Saillant detail is echter dat Kimmy minderjarig is, en alhoewel hij met zijn charmes Kimmy zo om zijn vinger windt dat ze niet liever wil dan dat hij haar ter plekke bespringt, is dit een morele grens die zelfs Philip niet durft overschrijden.

Stan Beeman (Noah Emmerich) staat dan weer op het punt zich van zijn vrouw Sandra (Susan Misner) te scheiden, alhoewel hij er zich maar moeilijk bij kan neerleggen. Hij bezoekt zelfs de therapeutische praatgroep EST waar zijn (ex-)vrouw zo mee dweept, maar veel helpt het allemaal niet: Sandra heeft een minnaar, en het is een beetje Stans eigen schuld, want hij heeft zijn vrouw eerder bedrogen met Nina Sergeevna (Annet Mahendru). Die is afgevoerd naar een Russische gevangenis wegens hoogverraad, nadat ze Stan niet kon overtuigen om geheime documenten over te dragen. Maar zelfs binnen de gevangenis weet Nina haar bewakers te overtuigen om haar strafvermindering te geven, op voorwaarde dat ze haar celgenoten uithoort en overbrieft, een kunst waar ze al snel vaardig in wordt. Stan is nog altijd geobsedeerd door het idee om haar te ruilen voor een andere spionne, en die kans doet zich voor wanneer hij babysit moet spelen voor de uit Rusland overgelopen Zinaida Preobrazhenskaya (Svetlana Efremova). Hij vermoedt dat zij een dubbelspionne is, en is zelfs bereid om een monsterverbond aan te gaan met spion Oleg Burov (Costa Ronin) om haar vrij te krijgen.
Maar op het FBI-kantoor van Stan ontploft pas écht de bom. Agent Gaad (Richard Thomas) vindt per toeval afluisterapparatuur in de pen die zijn secretaresse Martha (Alison Wright) daar in opdracht van haar man "Clark" - een alias van Philip - heeft geplant. Martha, die wonderwel in de serie kruisverhoren buiten schot blijft, beseft gaandeweg dat Clark niet is wie hij beweert te zijn, en hun huwelijk staat op springen. Philip krijgt intussen van de Centrale de opdracht om nieuwe afluisterapparatuur te plaatsen. Er valt echter een dode bij de poging.

Dit derde seizoen van The Americans katapulteert ons terug naar 1982-1983, en zet in op meerdere paarden tegelijk: het conflict in Afghanistan, de banden van de Reagan-administratie met het apartheidsregime van Botha, ze passeren allemaal de revue, en telkens blijken onze twee spionnen van dienst er een hand in gehad te hebben. We worden weer ondergedompeld in films en muziek van het era; zo speelt de elpee Upstairs At Erics van Yazoo, de groep van Vince Clarke en Alison Moyet, die in Amerika Yazz heette, een cruciale rol in het verhaal, en wanneer Stan zijn buurjongen eens een plezier wil doen, plukt hij een geconfisqueerde piratenvideo van de film Tron van de stapel.
Het derde seizoen is echter vooral het verhaal van Paige, die zich nogal fanatiek bekeert tot het christendom, en vervolgens de waarheid over haar ouders verneemt. Die verhaalboog biedt ook ineens de meeste spanning, want eens Paige op de hoogte is, leggen haar ouders de verantwoordelijkheid op haar schouders om te zwijgen, want, naar eigen zeggen, als ze kletst, betekent dit voor haar ouders een enkeltje richting gevangenis, en is Paiges leven zoals ze het kent ook over. Voeg daarbij nog de kwalijke invloed van Father Tim, die duidelijk grenzen overschrijdt in zijn pogingen om Paige in zijn kudde op te nemen, en je hebt een explosieve cocktail waarvan je weet dat hij vroeg of laat zal ontploffen.

Er wordt goed geacteerd door de hele cast, vooral dan door de twee protagonisten Keri Russell en Matthew Rhys. Rond deze periode kregen de twee bovendien in het echte leven een relatie met elkaar, waardoor de chemie mogelijk nog wat versterkt werd. Dit had wel enkele praktische gevolgen, maar daarover bericht ik u later in detail bij seizoen 4. Dat Holly Taylor hun hondsirritante dochter speelt, zullen we maar houden op het feit dat het personage van Paige bewust niet als sympathiek wordt afgeschilderd, en zij een beetje in de rol van de antagonist wordt geduwd, meer nog dan Stan Beeman, die nog zalig onwetend is over de motieven van zijn buren, en alleen maar over de vloer komt omdat thuis de pot weeral eens niets schaft.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
27. EST Men
Elizabeth wordt ei zo na in de boeien geslagen wanneer ze van een misnoegde CIA-agente (Jordan Baker) gevoelige informatie toegespeeld krijgt, maar de agente vervolgens spijt krijgt. In de daarop volgend schermutseling krijgt agent Gaad haar goed te zien. De spanning tussen Elizabeth en Philip loopt bovendien op nadat één van hun contacten, Gabriël, hen laat weten dat "nee" geen potentieel antwoord is op de vraag van de Centrale om Paige te rekruteren. Philip vergezelt intussen agent Beeman naar een soort van belachelijke zelfhulpgroep waarmee Stan probeert weer toenadering te zoeken tot zijn vrouw Sandra. Wanneer Philip Annelise de opdracht geeft om Yousaf Rana te ondervragen, lopen de zaken flink uit de hand.
28. Baggage
Elizabeth en Philip hebben Yousaf in de tang, en dwingen hem om alle CIA-leden die bezig zijn met Afghanistan bij zich te roepen, zodat Elizabeth hen kan identificeren om het weer goed te maken dat ze de lijst met hun namen in kwijtgespeeld. Stan Beeman ontfermt zich intussen over Zinaida Preobrazhenskaya, een Russische dissidente die in een kist de Sovjetunie is uitgesmokkeld. Oleg lust nog altijd zijn huid rauw omdat door zijn toedoen Nina in een Moskouse gevangenis wegrot. Nina krijgt een Belgische celgenote, een meisje, Evi Sneijder (Katja Herbers), die compleet over haar toeren is.

29. Open House

Eén van de leden van de CIA-cel over Afghanistan, Ted Paaswell (David Furr), zit in geldnood en moet zijn huis verkopen. Op de opendeurdag doen Philip en Elizabeth zich voor als geïnteresseerde kopers, en ze maken van de gelegenheid gebruik om afluisterapparatuur op zijn spullen te monteren. Elizabeth brengt intussen een nieuwe rekruut, Hans (Peter Mark Kendall), de techniek van het schaduwen bij. Stan Beeman probeert Elizabeth in een val te lokken, en ze kan maar nauwernood ontsnappen.

Disk 2:

30. Dimebag
Philip krijgt de opdracht een té jong meisje, Kimmy Breland, dochter van een CIA-agent, te benaderen. Het meisje blijkt echter nog maar vijftien te zijn. Hij stelt zich voor als Jim, een man die valse paspoorten kan regelen. Paige wringt de hand van haar ouders om door op haar verjaardag pastoor Tim en zijn vrouw Alice (Suzy Jane Hunt) uit te nodigen, met een dubbele agenda in het achterhoofd. Stan moet op Zinaida babysitten, maar hij begint te vermoeden dat ze een dubbelspionne is. Nina krijgt in de gevangenis de kans op strafvermindering als ze haar celgenote op de rooster kan leggen. Ellizabeth doet in haar valse identiteit als Michelle alsof ze de hulp van haar AA-sponsor Lisa (Karen Pittman) nodig heeft; in werkelijkheid zoekt ze een manier zodat ze een voet bij Northrop binnen kan krijgen.
31. Salang Pass
Stan benadert Oleg Burov met de vraag na te gaan of Zinaida een spionne is. Zo ja, kan hij haar laten arresteren en haar ruilen voor Nina. Oleg vangt echter bot bij zijn oversten. Martha sleurt Philip mee naar een weeshuis, vastbesloten om een kind te adopteren. Philip zoekt een manier om in het huis van Kimmy's vader te kunnen rondneuzen, maar hij voelt zich ongemakkelijk bij het idee dat hij een minderjarige moet verleiden. Elizabeth zorgt ervoor dat Lisa sneller promotie kan maken bij Northrop dan gedacht.

32. Born Again

Paige zet door met haar doop, en Elizabeth denkt dat het het uitgelezen moment is om te peilen is of ze vatbaar is voor het communistische gedachtengoed. Philip plant op een ogenblik dat Kimmy's ouders niet thuis zijn een bandrecorder in de aktentas van haar vader. Wanneer Gabriel hem echter informeert dat de band elke week verwisseld moet worden, betekent dat dat Philip seksuele betrekkingen moet aanknopen met Kimmy, en voor hem gaat het neuken met een minderjarige te ver. Elizabeths pupil Hans heeft een verdacht persoon in het oog gekregen: Todd (Will Pullen), een agent provocateur, die in opdracht van Eugene Verder (Neil Sandilands), een sujet van het Zuid-Afrikaanse regime werkt. Stan verneemt intussen dat een ex-collega is omgekomen bij een vliegtuigongeluk, en Nina lapt haar celgenote erbij.

33. Walter Taffet

Eerder per toeval dan wat anders ontdekt agent dat er afluisterapparatuur in zijn pen zit. Martha doet haar best om alle sporen te wissen, maar ze verzuimt om het incident te melden aan Clark, pardon, Philip. Het FBI haalt er agent Walter Taffet (Jefferson Mays) bij, die de opdracht krijgt het kantoor van A tot Z te doorzoeken. Niemand verdenkt echter de simpele Martha. Intussen arriveert Reuben Ncgobo (Dwayne Alistair Thomas), de nummer drie van het ANC. Philip en Elizabeth vermoeden dat Eugene Verder is uitgestuurd om hem te vermoorden en de schuld in de schoenen van linkse studenten te steken. Ze zijn vastberaden daar een stokje voor te steken.
Disk 3:
34. Divestment
Elizabeth, Philip en Reuben hebben Todd en Verder gevangengenomen. Reuben executeert Verder standrechtelijk, maar Elizabeth kan hem overtuigen Todds leven te sparen. Nu Walter Taffet iedereen in het bureau van Gaad op de rooster legt, weet Martha dat Clark niet is wie hij zegt dat hij is. Paige zoekt in de archieven naar informatie over Gregory. Elizabeth vraagt aan Gabriël om zijn invloed aan te wenden om Philips zoon uit Afghanistan te halen. Omdat ze haar celgenote heeft verlinkt, wordt Nina's straf verkort tot tien jaar, maar er kan mogelijk nog wat af als ze in het hoofd van Anton Baklanov (Michael Aronov) geraakt. Olegs vader wil intussen dat zijn zoon terugkomt naar Moskou.

35. Do Mail Robots Dream Of Electric Sheep?

Agent Gaad is zodanig over zijn toeren dat hij zijn woede koelt op de automatische postrobot. Nu de microfoon in zijn pen is ontdekt, wil de Centrale dat Philip nieuw afluisterapparatuur plaatst in de robot wanneer deze voor herstelling binnen is. Ze worden echter betrapt door een oude vrouw, Betty Turner (Lois Smith), die 's avonds de boekhouding komt doen. Hans meent dat Todd hem gezien heeft, en hij vermoordt hem, maar het wordt een zooitje. Oleg en Stan ondernemen intussen pogingen om Zinaida te ontmaskeren als spionne, om haar te kunnen ruilen tegen Nina.

36. Stingers

Na een bezoek aan Kimmy heeft Philip de boodschap opgevangen dat afgevaardigden van de Mujahiddeen naar Amerika komen voor bespreking. Elizabeth werpt al haar charmes in de strijd om de hotelmanager (Bill Heck) van het hotel waar ze zullen verblijven om haar vinger te winden. Op aanstoken van Father Tim blijft Paige haar ouders maar bestoken met vragen over waarom het lijkt dat hun gezinssituatie zo vreemd is. Daarmee geconfronteerd besluiten Elizabeth en Philip haar de waarheid te vertellen.

37. One Day In The Life Of Anton Baklanov
Het nieuws dat haar ouders spionnen zijn, is bij Paige ingeslagen als een bom, en ze blijft maar doorvragen om te weten welke aspecten van haar leven echt zijn en welke een lege. Gabriel is tevreden dat Paige het nieuws weet, maar Philip wringt zijn hand om en eist in ruil dat Elizabeth de kans krijgt om haar stervende moeder te zien. Elizabeth is volop bezig haar seksuele diensten te verlenen aan Neal, de manager. Walter Taffet legt intussen Martha danig op de rooster inzake haar privéleven. Dat ze beweert niet te hebben.

Disk 4:

38. I Am Abassin Zadran
Paige komt op een avond niet thuis en wil bij Father Tim blijven. Haar ouders gaan er echter niet mee akkoord. "Clark" breekt zijn bezoek aan Martha af zodra Hans hem waarschuwt dat ze bezoek heeft van Stan Beeman. Voor Martha is de emmer vol, en ze dreigt ermee om eruit te trekken. Elizabeth heeft Lisa eindelijk zo ver gekregen dat ze naar de kantoren van Northrop vertrekt met een camera op haar lijf, maar haar werkloze vriendje Maurice (Thaddeus Daniels) wil dat alle contact met Elizabeth via hem verloopt. In een laatste poging om Paige toch een beetje het gevoel van een echte familie te geven, stellen ze haar voor dat ze samen met Elizabeth haar grootmoeder gaat bezoeken.

39. March 8, 1983

De deal met de Mujahiddeen is afgesprongen. Stan Beeman heeft een bekentenis van Oleg Burov afgedwongen dat Zinaida een spionne voor Rusland is. Zijn eigengereidheid wordt hem echter niet in dank afgenomen. Intussen is hij same met zijn vrouw de inboedel aan het verdelen. Zijn spionnenruil met Nina gaat voorlopig niet door; Nina heeft intussen Anton weer aan het werk gekregen, nu deze de foto's heeft die Lisa heeft gemaakt bij Northrop. Ze kan echter haar verklikkersrol niet langer volhouden. Philip schuift de schuld van het afluisterapparaat in de schoenen van iemand anders, om Martha uit de wind te zetten. Paige en Elizabeth reizen naar West-Berlijn in de hoop een glimp op te vangen van Elizabeths moeder. Paige is echter zodanig geschokt door de gebeurtenissen, dat ze domme dingen doet...

BEELD EN GELUID
Het eerste seizoen van The Americans kwam nog uit op Blu-ray, het tweede seizoen alleen nog maar op dvd. Vanaf het derde seizoen heeft 20th Century Fox de Beneluxkopers naar ergerlijke gewoonte laten stikken. We zijn daarom uitgeweken naar deze Australische versie, die regio 4-compatibel is, maar blijkbaar ook geschikt is voor toestellen in regio 1 en - hoera - regio 2. U moet echter wel nakijken of uw setup geschikt is om NTSC-schijven af te spelen. Het voordeel is meteen dat u van de PAL-speedup verlost bent en de afleveringen tegen normaal tempo kan bekijken. Het beeld is overigens van goede kwaliteit, met oog voor detail, contrast en kleurverzadiging, alhoewel er zeer veel werk in gestoken wordt om een jaren '80-sfeer uit te ademen. Artefacts zijn er nauwelijks. Gegeven de beperkingen van een Dolby Digital 5.1-track is de dynamiek toch nog vrij goed, en kunnen we genieten van onder meer gierende autobanden en weerkaatsende pistoolschoten. Qua ondertitels moet u het stellen met een Engelse CC-variant; niet te begrijpen want het internet staat vol met illegale downloadsites waar Nederlandse ondertitels te vinden zijn die kwalitatief soms beter zijn dan wat maatschappijen ons durven voorschotelen.

EXTRA'S

Een mager beestje. Naast 5 verwijderde scènes (7:11) bevat de laatste schijf de korte documentaire The cold war for Paige (10:18), waarin de psychologische achtergrond van de onthulling aan Paige wordt becommentarieerd door de betrokken acteurs.

CONCLUSIE
Voor het derde seizoen (alsook alle volgende seizoenen) van The Americans moet u uitwijken naar het buitenland, maar als de Engelse taalbarrière geen probleem is, kunnen we het u alleen maar aanraden. Het blijft evenwel steken dat grote maatschappijen als Fox niet de moeite doen om één ondertitelspoortje meer op de disk te zetten en daarmee de kopers in het zak zet.


cover
Studio: Fox

Regie: Daniel Sackheim, Thomas Schlamme, Kevin Dowling, Noah Emmerich, Dan Attias, Stephen Williams, Larysa Kondracki, Andrew Bernstein, Christopher Misiano
Met: Keri Russell, Matthew Rhys, Holly Taylor, Keidrich Sellati, Noah Emmerich, Susan Misner, Annet Mahendru, Richard Thomas, Alison Wright, Lev Gorn, Costa Ronin, Brandon J. Dirden, Margo Martindale

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
4

Genre:
Spionage

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2015

Leeftijd:
15

Speelduur:
583 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9321337173610


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 verwijderde scènes
• Documentaire "The cold war for Paige"

Andere recente releases van deze maatschappij