:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SON OF BIGFOOT, THE
SON OF BIGFOOT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-01-11
FILM
Dat Adam Harrison (Pappy Faulkner) het kneusje van de school is, is zowat het understatement van het jaar. Drie pestkoppen, Tony (Yuri Lowenthal), Dale (Nicholas Marj) en Garcia (Barry D. Buckner) hebben het voortdurend op hem gemunt, en bij elke vechtpartij krijgt hij ovendien van het schoolhoofd een reprimande, alhoewel hij slachtoffer is en geen dader. Het afwezige vaderfiguur in het gezin Harrison heeft ongetwijfeld met één en ander te maken. Wanneer Adam zich voor de zoveelste keer verschanst in zijn huis om van de pestkoppen verlost te zijn, vindt hij een doos met brieven van zijn vader aan zijn moeder Shelly (Marieve Herington), waaruit blijkt dat hij nog altijd in leven is. Gewapend met alleen een adres, begeeft Adam zich al liftend op weg.
Zijn vader (Christopher L. Parsons) blijkt over een DNA-afwijking te beschikken waardoor hij naast overmatige haargroei ook met dieren kan praten. Wallace Eastman (Terrence Stone), directeur van HairCo, maakt al twaalf jaar jacht op hem om hem als proefkonijn te strikken te nemen en zijn DNA af te tappen om daaruit een miraculeus haargroeimiddel te distilleren. Dr. Harrison wordt in de lokale pers afgeschilerd als Bigfoot, en hij leeft in een hut diep in het bos verscholen. Wanneer Adam bijna onder een truck belandt en Bigfoot hem redt, heeft de trucker met zijn dashcam het geheel gefilmd, en na twaalf jaar overtuigd geweest te zijn data Bigfoot dood was, komt Eastman met een half leger aangestormd, klaar om Bigfoot te vangen. Adam blijkt echter minstens een deel van de talenten van zijn vader geërfd te hebben, wat hem ook tot een doelwit maakt.

Het Frans-Belgische animatiebedrijf nWave, dat recent nog The Queen's Corgi uitbracht, kwam in 2017 aanzetten met deze vrij brave tekenfilm die nogal sterkt leunt op de clichés van het genre, maar anderzijds toch ook goed genoeg om niet weggeblazen te worden door de Amerikaanse concurrentie. Tegen Pixar kan nWave het waarschijnlijk niet opnemen, maar op ogenblikken dat een concurrent als zeg maar Dreamworks eens een minder momentje heeft, kan nWave er gerust naast gaan staan. Afgaande op de lipsychronisatie is de Engelse versie van deze prent een ambitieuze gooi naar de internationale markt, alhoewel je op deze schijf moeite moet doen om deze track te activeren. Er is echter geen enkele bekende naam van betekenis aanwezig in de stemmencast, waardoor de film zich vooral moet onderscheiden door zijn eigen merites.
Een deel van de animatie is wat knullig; de door de velden rennende Bigfoot komt bijvoorbeeld niet natuurlijk over, maar bijvoorbeeld de running joke van de stagair die door de gekke professor van dienst voortdurend wordt mishandeld terwijl hij tot in den treure blijft vragen of zijn bijdrage wel meetelt voor zijn stage-uren, is dan weer goed gevonden. De kleinschaligheid van deze productie kan in elk geval redelijk wat sympathiepunten scoren, en alhoewel de film weinig tot geen meerwaarde voor volwassenen heeft zoals pakweg Soul, is dit een veilige en weinig aanstootgevende prent met sympathieke, goed uitgewerkte personages waar u uw koters gerust voor kan parkeren, voorspelbaar maar zeker niet slecht.

BEELD EN GELUID

De CGI-animatietechniek komt tot volle uiting in deze Blu-ray, en vooral de scènes in en rond het bos waar Bigfoot zich schuilhoudt, zijn beeldig. De pels van personages zoals Wilbur de beer wordt mooi gerenderd, en ook de stagair die plots last krijgt van overdreven haargroei na het ingespoten krijgen van het haarserum ziet er zwierig uit. De kleuren zijn perfect in balans en de aflijning is voorbeeldig. De Engelse soundtrack is uitgewerkt in DTS-HD MA 5.1, maar als er iets aan kan verbeterd worden, dan is het wel de balans. In de achtervolgingsscène in de fabrieken van HairCo domineren de geluidseffecten zodanig dat de muziek naar de achtergrond wordt gedrukt, en het geluidslandschap zeer ijl aanvoelt. De soundtrack van een zekere Puggy is overigens dé grote zwakte van deze film, en is niet veel beter dan stockmuziek die je in de lift hoort.
EXTRA'S
The Son Of Bigfoot bevat op een trailer (1:51) na geen bonusmateriaal, en het is een duchtige pain in the ass om u door de vele cross-promotionele trailers te wurmen vooraleer u aan het hoofdmenu komt. Een oud zeer bij Belga Home Video-releases.

CONCLUSIE

The Son Of Bigfoot is een aardige animatiefilm van Frans-Belgische bodem die, mocht die een kans krijgen in de States, allicht meer erkenning zou krijgen dan die nu heeft. De Blu-ray is uitstekend op het tedieus gegoochel in de menuschermen na.


coverStudio: Belga Home Video

Regie: Jérémie Degruson & Ben Stassen
Met: Pappy Faulkner, Christopher L. Parson, Marieve Herington, Terrence Stone, Johnny Wesley, Sandy Fox, Joe Ochman, Laila Berzins, Michael Sorich, Joe J. Thomas

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370842794


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:

• Trailer
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij