:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD, THE
PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-04
FILM 
David Copperfield. Niet de illusionist, maar wel het beroemde personage uit het gelijknamige boek van Charles Dickens uit 1850. Dit Victoriaans anti-sprookje was altijd geliefd door de filmwereld, er was al een versie in zowel 1911 als 1913. Ook in de jaren '60 was er een versie, en ergens in de jaren '90 verscheen er eveneens een tekenfilmversie en nu heeft ook Armando Iannucci zich aan een adaptie gewaagd. The Personal History Of David Copperfield, want zo heet de film, is een komedie die anderzijds ontzettend groot respect heeft voor de traditionele kostuumdrama’s, maar er anderzijds compleet de vloer mee veegt. Van Armando Iannucci, één van de toonaangevende satiremakers van dit moment, hadden we eigenlijk niet anders verwacht. De Britse filmmaker had met In The Loop en The Death Of Stalin al laten zien dat hij een meester is in het maken van eigenzinnige (zeg maar intelligente) komedies, en die lijn wordt volledig verder getrokken in The Personal History Of David Copperfield.
Qua decors en design merk je het verschil met traditionele BBC-kostuumdrama’s niet. Minstens even mooi, en even balancerend tussen kunst en kitsch als van wat we onlangs in Emma van Autumn de Wilde zagen en gevuld met prachtige prullaria die liefhebbers van Antiques Roadshow zouden doen wegzwijmelen. De straten van Londen zien er uit als dat we dat van een typische Charles Dickens-verfilming gewoon zijn. De Big Ben is nog in aanbouw, de paardenkoetsen paraderen rond St. Paul’s en overal hangt armoede in de lucht. Net zoals je dat zag in Oliver! uit 1968 van Carol Reed, kwestie van een andere boekverfilming van Charles Dickens aan te halen. Maar al gauw merk je dat Armando Iannucci het over een andere boeg gooit. Dat doet hij bijv. door de diversiteit ver door te trekken, want de traditionele Brit die David Copperfield doorgaans is, wordt in deze versie vertolkt door Dev Patel die we hebben leren kennen in Slumdog Millionaire en The Best Exotic Marigold Hotel, en (men moet het zeggen) deze film met ongelooflijk veel flair (en blijkbaar zonder veel moeite) naar zich toetrekt.
Alle ingrediënten van de traditionele Victoriaanse roman komen aan bod, en dan vooral het verhaal van de geluksvogel die plotseling transformeert in een pechvogel en van de regen in de drop komt. Het grappige is dat Armando Iannucci alle clichés van het genres gebruikt (en dat gaat van kindjes die in een fabriek uitgebuit worden tot wreedaardige snoodaards en vrekken zoals bijv. een type à la Ebenezer Scrooge (om in Dickens-termen te blijven), maar hij maakt er toch een zeer aparte film van die bij momenten aanschuurt bij de stijl van Baz Luhrmann, maar dan wel zonder de bombast.

Of de film bij iedereen in de smaak zal vallen is maar de vraag, maar dat Armando Iannucci er iets zeer origineels en vernieuwends van heeft gemaakt staat buiten kijf, zeker wat het cinematografische betreft en soms doet denken aan de wiskundige precisie van Wes Anderson, maar dan wel in een BBC-kostuumdrama-setting. Dat de film ruim twee uur duurt merk je geen seconde en dat komt in de eerste plaats door de acteurs en actrices die besloten hebben om er een heus festijn van te maken.
BEELD EN GELUID
Deze Victoriaanse komedie die vol decoratieve details zit smeekt om een glasheldere transfer en die krijg je gelukkig ook. Niet nodig om te zeggen dat deze film een lust is voor het oog en dat de makers zowat alle mengsels van bonte kleuren hebben uitgeprobeerd. De decors van het Dickensiaanse Londen zijn wondermooi en dit is dan ook het soort titel dat je absoluut op Blu-ray in je collectie moet hebben. De geluidsband is een DTS HD MA 5.1 met zeer moeilijke Engelse dialogen en een frivole score van Christopher Willis. 

EXTRA'S
Helaas maakt The Searchers er een gewoonte van om hun Blu-rayreleases zonder extra’s aan te bieden.

CONCLUSIE
Het cinematografisch skelet van The Personal History Of David Copperfield is wel een typisch BBC-kostuumdrama, maar Armando Iannucci maakt er een bonte mix van diverse stijlen van en is daardoor meteen een verfrissing in het genre.


coverStudio: The Searchers

Regie: Armando Iannucci
Met: Dev Patel, Tilda Swinton, Ben Whishaw, Gwendoline Christie, Hugh Laurie, Peter Capaldi

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
9

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877635


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij