:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARGO
FARGO
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-05-21
FILM
Eigenlijk zouden we een bespreking kunnen achterwege laten en zeggen dat iedere zichzelf respecterende filmliefhebber deze dvd moet kopen. Met Fargo maakten de Coen-broers zonder twijfel één van de absolute meesterwerken van de jaren 90.

Jerry Lundegaard (William H Macy) werkt als een ietwat sullige autoverkoper in een stadje in de staat Minnesota. Als de zaken slecht gaan besluit hij zijn vrouw te laten ontvoeren om daarna het losgeld los te weken bij zijn rijke schoonvader. Het hoeft wellicht niet gezegd dat zowat alles mis gaat wat mis kan gaan. De lijken beginnen zich op te stapelen en het duurt dan ook niet lang voor aleer politieagente Marge Gunderson (Frances McDormand) hen op het spoort komt.

De Coen-broertjes hadden al een erg puik oeuvre bij elkaar gefilmd voor ze in 1996 Fargo op de mensheid loslieten. We zijn nu enkele Coen-films en een aantal jaren verder en nog steeds is deze film wat ons betreft hun magnum opus. Alles klopt gewoon. Vooreerst is er het sterke verhaal. Op het eerste zicht kan het thema (ontvoering die in het honderd loopt) misschien niet bijster origineel lijken, neem van ons aan dat het script erg degelijk is. In het begin van de film krijgen de kijkers een boodschap te zien die zegt dat de film gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Dat is echter niet het geval. Dat er heel wat mensen van het tegendeel overtuigd zijn, bleek ondermeer uit het volgende waargebeurde verhaal: de 28 jarige Japanse Takako Konishi werd in november 2001 opgemerkt bij een truckstop in Bismarck, North Dakota. Gezien haar beperkte kennis van de Engelse taal en het feit dat ze verloren leek, werd ze door een bezorgde burger naar het plaatselijke politiekantoor gebracht. Eenmaal op het politiebureau toonde ze een getekende kaart die haar moest helpen om het losgeld te vinden dat door één van de personages in de film Fargo werd begraven. De politie poogde mevrouw Konishi te overtuigen dat het verhaal van de film wel degelijk verzonnen was. Gezien ze geen enkel strafbaar feit pleegde, werd ze vrijgelaten en op haar verzoek naar een busstation gebracht waar ze een bus kon nemen naar Fargo. Enkele dagen later werd het levenloze lichaam van de Japanse gevonden ter hoogte van de Detroit Lakes. Volgens de politie ging het om zelfmoord, wellicht uit schaamte bij het vaststellen dat de het verhaal van Fargo verzonnen was.

Een ander sterk punt in Fargo is de knappe soundtrack door Carter Burwell. Hij werkte als composer aan alle Coenfilms sinds Blood Simple en wat hij laat horen tijdens deze film behoort tot zijn beste werk. In 1997 was Fargo genomineerd voor 7 Oscars en uiteindelijk ging de film lopen met 2 beeldjes. Frances McDormand kreeg een erg verdiende Oscar voor haar ijzersterke hoofdrol als Marge Gunderson. De nominatie voor de beste bijrol van William H Macy kon niet worden verzilverd, maar het staat buiten kijf dat ook hij subliem vakwerk aflevert. Toen hij leek te beseffen dat hij niet zou worden gekozen voor de rol probeerde hij de Coens op de volgende wijze te overtuigen: "I'm very, very worried that you are going to screw up this movie by giving this role to somebody else. It's my role, and I'll shoot your dogs if you don't give it to me". Wij hebben geen zekerheid of dit er toe bijdroeg om het Coenduo te overtuigen, maar dat ze geen spijt hebben van hun beslissing om de rol aan Macy te geven is wel een zekerheid. We vallen wellicht in herhaling, maar ook de prestaties van Steve Buscemi (als Carl Showalter) en Peter Stormare (als Gaear Grimsrud) zijn geweldig. De dialogen tussen Showalter en Grimsrud zijn bij momenten hilarisch. De fotografie van Roger Deakins is bewust intimistisch gehouden, wat het verhaal ten goede komt.

BEELD EN GELUID
Tijdens de buitenscènes in de sneeuw is bij momenten een lichte grain waar te nemen op de witte achtergrond. Voor de rest kunnen we hier spreken van een zeer degelijke transfer. Wij waren ook al in het bezit van de MGM regio 1-versie uit 2000 die het moest doen met een stereotrack en ten opzichte van deze versie is er toch wel serieuze vooruitgang geboekt via de Dolby Digital 5.1 track. Fargo is natuurlijk wel geen film die het moet hebben van spectaculaire shoot outs of wilde achtervolgingen, maar wel van spitse dialogen.

EXTRA’S
Ook over de extra’s kunnen we enkel tevreden zijn. Het commentaar van Roger Deakins (Director of photography) is boeiend en informatief. De zeer interessante documentaire Minnesota Nice (27 min. 30) gaat ondermeer dieper in op de mentaliteit van de inwoners van Minnesota. De Coen Brothers en de voornaamste acteurs komen aan het woord. Nederlandse ondertitels. Tijdens het interview met de Coen-broers en Frances McDormand moet je vooral letten op Ethan Coen die zit te glimlachen als de journalist vraagt of het verhaal gebaseerd is op een echte misdaad. De Trivia Track biedt de mogelijkheid om tijdens het bekijken van de film pop up screens in beeld te brengen met informatie over de film. Voorts krijgen we nog een Coen Brothers Family Tree, Trailers & TV spots, een American cinematographer Article en een Behind the Scenes-fotogalerij.

CONCLUSIE
Humor, drama, schitterende personages en acteerprestaties: Fargo heeft het allemaal. Eén van onze favoriete films ooit krijgt eindelijk de meer dan verdiende dvd-release. Een must-buy dvd!


cover
Studio: MGM

Regie: Joel Coen
Met: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare

Film:
9,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013266


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailers
• Documentaires
• Stamboom
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij