:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUMMERLAND
SUMMERLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-03-08
FILM 
Op het Blu-ray-hoesje van Summerland staan er wel een paar sterrenquotaties vermeld van recensenten die de film hebben gezien en die in de vakbladen proberen aan te prijzen, maar dit drama verscheen in de noodlottige zomer van 2020 en zag dus weinig of geen bioscoopzalen. En dus is het voor de meeste mensen een zo goed als compleet onbekende titel en die nu door de kanalen van de home cinema een nieuwe kans wordt gegund.
Het verhaal speelt zich af in het landelijke Kent tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leven gaat in het Britse stadje rustig zijn gang en de meeste mensen voelen daar de ellende van de oorlog niet, want het doel van de Duitsers is Londen dat platgebombardeerd moet worden. Iedereen kent iedereen in de kuststreek van Kent, maar Alice Lamb (Gemma Arterton) wordt toch liever gemeden. De ene zegt dat ze een nazi-spionne is, terwijl anderen er zeker van zijn dat ze een heks is. Het enige wat Alice Lamb in feite wil is met rust gelaten worden en zich concentreren op haar boek dat over folkloristische mythologie gaat. Ze weet dan ook niet meer dat ze zich ooit heeft opgegeven voor een programma waarin volwassen zorgen voor kinderen wiens ouders in de oorlog betrokken zijn. En zo staat op een dag de jonge jongen Frank (Lucas Bond) die uit Londen geëvacueerd is voor haar deur. Zijn vader is piloot bij de RAF, terwijl zijn moeder werkt voor de War Rooms in Londen. Alice is echter niet bepaald opgezet met zijn komst en ze vertelt aan het plaatselijke schoolhoofd dat ze binnen een week van hem af wil. Maar er groeit vriendschap tussen de twee...
Summerland is het filmdebuut van Jessica Swale en voorheen met succes actief was in de toneelwereld als scenarioschrijfster en regisseuse. Een van die bekroonde stukken was samen met Gemma Arterton (een Bond-girl in Quantum Of Solace) en het was dan ook met haar dat Swale aan haar filmavontuur begon. Summerland is best wel een aardige film, maar je merkt dat de cineaste net iets te veel hooi op haar vork wil nemen dan goed is en waardoor de film ongewild wat pompeus overkomt. Zo halen de nietszeggende dialogen over de fata morgana’s waar Alice over schrijft de kijker veel te veel uit het al bij al simpele verhaal. Ook de onmogelijke love interest van de schrijfster (een lesbische relatie, en dat was toen in het preutse Engeland niet zo vanzelfsprekend) die door middel van flashbacks wordt weergegeven blijkt wel zijn nut te hebben in het verhaal, maar alles wordt veel zo oppervlakkig getoond dat je er als kijker geen emoties kan voor voelen.
Dat de film toch niet onder de middelmaat zakt valt uiteindelijk te danken aan de meer dan behoorlijke acteerprestaties van de cast. Gemma Arterton heeft wel de moeilijke opgave om in haar rol te switchen van aftandse en harteloze bitch om dan een paar scenes later de liefhebbende oppasmoeder te gaan spelen, maar ze komt wel altijd geloofwaardig over. En dat kan je ook zeggen van de jonge acteurs. Lucas Bond is ontwapenend en het is ook moeilijk om niet te vallen voor de charme van Dixie Egerickx die we ook al zagen schitteren in The Secret Garden en van wie je in je boekje mag noteren dat ze in de toekomst wel eens een heel grote actrice zou kunnen worden.

BEELD EN GELUID
Hoewel dit een zeer verzorgde transfer is waar je geen enkel mankement in kan terugvinden, valt het toch op dat de film een tekort aan kleur heeft, en dat merk je vooral in de buitenopnames die gefilmd zijn aan de witte krijtrotsen van Dover. Maar misschien was dat gewoon de beslissing van de regisseur, want voor de rest hoor je ons niet veel klagen over deze release die gevarieerde, maar felle kleuren heeft. De geluidsband is een degelijke DTS HD MA 5.1 zonder al te veel franjes, maar met een briljante score van Volker Bertelmann die beter bekend is onder de naam Hauschka.
EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we het stellen met een release zonder enige bonus.

CONCLUSIE
Summerland mist wel wat diepgang en is net niet te oppervlakkig, maar dankzij de meer dan puike acteerprestaties van zo wat iedereen krijg je toch een uiterst sympathieke film te zien, ook al was het beter gewenst mocht regisseuse Jessica Swale het scenariogewijs wat eenvoudiger hebben gehouden.coverStudio: The Searchers

Regie: Jessica Swale
Met: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton, Tom Courtenay

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877550


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij