:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK - PICARD - SEIZOEN 1
STAR TREK - PICARD - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-02
SERIE
"If it is a hit, we'd love to do a series of films - a regular event. Look at James Bond's films." (Gene Roddenberry toen Star Trek gelanceerd werd)

Net zoals Star Wars is ook Star Trek een onuitputtelijke inspiratiebron voor talrijke spin-offs. Een tijdje geleden maakten we kennis met Star Trek: Discovery, en nu is er al een nieuwe input klaar rond de sciencefictiontelevisieserie die werd bedacht door Gene Roddenberry en dat is Star Trek: Picard. Het is ondertussen al de achtste serie uit het Star Trek-universum en zoals de titel het laat vermoeden, draait alles rond de ondertussen al stokoude, maar nog strijdlustige Jean-Luc Picard, de admiraal van de iconische USS Enterprise. Het verhaal van deze reeks begint waar de film Star Trek: Nemesis uit 2002 mee eindigde en waar we zagen hoe de admiraal diep getroffen was door de dood van zijn trouwe kompaan Data (Brent Spiner), de tweede officier van het ruimteschip en een androïde die ontworpen werd door Doctor Noonien Soong.
Een fantastisch uitgangspunt want hiermee hadden de makers meteen weer de fans van Star Trek: The Next Generation die allerlei oude personages opnieuw zagen opduiken, waaronder Patrick Stewart. Zijn terugkeer kwam als een donderslag bij heldere hemel, want na Nemesis liet Stewart met de nodige poeha weten dat hij definitief afscheid genomen had van de franchise. Maar niks is zeker in de filmwereld, zeker niet als er geld mee gemoeid is. De serie ging begin dit jaar in première, en hoewel sommigen kritiek hadden op het trage tempo ervan, leverde de eerste aflevering van Picard een record op voor de streamingdienst CBS en deed de serie het zelfs beter dan Star Trek: Discovery. En omdat je je abonnees moet zien te behouden is men nu al bezig aan een tweede en derde seizoen. Wij houden ons voorlopig zoet met het eerste seizoen dat tien afleveringen telt en in de goede oude Star Trek-traditie per aflevering zo’n kleine drie kwartier kijkgenot oplevert.
De serie speelt zich 20 jaar af na de tragedie uit Nemesis waarbij een groot deel van de Romulanen uitgeroeid werden. De dood van Data liet een diepe indruk na op Picard en vroeg daarom zijn pensioen aan bij Starfleet om voortaan wijnboer in Frankrijk te gaan spelen. Picard ziet er niet alleen veel ouder uit (Patrick Stewart zelf is al over de 80 heen), maar de admiraal heeft ook veel meer filosofischere aanpak van het leven gekregen, en dat merk je heel de serie door. Stewart zelf ging zelfs zo ver om de nieuwe Picard met zijn eigen X-Men-rol van Professor X uit Logan te vergelijken.
De eerste beelden die we zien van admiraal Picard is een rustgevende oude man die met zijn hond langs zijn Franse wijngaard wandelt. De ruimte-avonturen zijn al lang voorbij en het liefst van allemaal laat hij alles over aan de jonkies. Na lang aandringen en met sterke tegenzin, stemt Picard toe voor het geven van een tv-interview waarin hij de context verduidelijkt van de exploderende ster die het Romulan-rijk zo goed als volledig uitschakelde. Kort na het interview komt een jonge vrouw Dahj (Isa Briones) hem in Frankrijk opzoeken, die net ontsnapt is aan een bende ontvoerders, en daardoor voor het eerst krachten ontdekt waarvan ze niet wist dat ze die bezat. Ze heeft last van visioenen van Picard, die haar vertelt om bij hem veiligheid te gaan zoeken. Picard reageert verward op de woorden van Dahj, maar hij realiseert zich dat hij het meisje al eerder heeft gezien, en wel op een schilderij dat Data maakte. Picard ontdekt dat Data het schilderij "Dochter" noemde en dus gaat Picard er vanuit dat Dahj net als Data ook een androïde, en dus Datas dochter is. Op zich een markant feit, want de synthetische stoffen waaruit androïdes gebouwd zijn al jaren door de Federatie verboden. Ondertussen weet Picard ook dat hij lijdt aan een zeldzame hersenaandoening die alleen maar terminaal kan aflopen. Wanneer Dahj gedood wordt, besluit Picard om zich vast te bijten in de zaak, en komt hij erachter dat Dahj een tweelingzus Soji heeft (ook gespeeld door Isa Briones) die samen met de malafide ex-Starfleet-officier Rios (Santiago Cabrera) op het ruimteschip La Sirena op weg is naar een Borg-kubus die door de Romulanen in beslag is genomen.
Zoals dat steeds het geval is bij Star Trek voelt alles wat hautain aan, in die zin dat je overdonderd wordt met (pseudo)wetenschappelijke termen en stellingen dat het soms moeilijk om te volgen is als je geen Starfleet-diploma op zak hebt, maar gelukkig kan het plebs nog altijd gebruik maken van Wikipedia als iets niet duidelijk is. En als je er doorheen kan kijken, dan is Picard simpelweg een prima sciencefictionserie van de oude school. Op de rimpels van Stewart na kon deze serie evengoed in 1992 zijn uitgekomen, en dat is maar goed ook, want we hebben het ondertussen wel gehad met de zoveelste reboot. De serie is als gezegd traag van opbouw, en het duurt wel even vooraleer Picard zijn nieuwe crew gevonden heeft en alle leden zijn geïntroduceerd, maar eens dat het geval is zit je weer goed voor een resem nieuwe avonturen.
BEELD EN GELUID
Tegenwoordig is de verdeling van de Paramount-releases een zaak van Dutch FilmWorks. Wat dat in de toekomst qua titels zal geven weten we niet, feit is wel dat we met Picard geen reden tot klagen hebben. Het loepzuivere aspect dat we zagen in de puike transfers van Star Trek: The Next Generation gaat hier wat verloren omdat de makers voor een overwegend geelachtig kleurenpalet kiezen. Deze beelden zien we vooral in de scenes die zich op de aarde afspelen. Hoe saai de kleurencomposities ook soms zijn, des te indrukwekkender zijn de details of de close-ups, iets wat je bijvoorbeeld perfect in de huidtinten kan zien. De DTS-HD Master Audio 5.1-geluidsband zorgt voor een goed uitgebalanceerd geluid met heel wat surroundeffecten en staan net als de score in goede balans met de perfect verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
Bij de Star Trek-releases maakt men er een goede gewoonte voor om de schijfjes vol te stampen met bonusmateriaal en dat is ook bij Picard zo. Meer dan twee uur materiaal vermeldt het hoesje, en dat klopt, ook al is dit echt wel voer voor fervente fans. De vele extra’s zijn verspreid over de drie discs. Bij iedere aflevering vind je een story log, dat is een reeks van korte featurettes die je een kijkje achter de schermen bieden en leuke anekdotes en stukjes interviews met diverse cast- en crewleden tonen. Ook vind je over de drie disks heen wat weggelaten scènes maar die duren amper een paar minuutjes. Het zijn bizarre tijden en dat merken we ook bij de Q&A-filmpjes. Op het eerste schijfje is er een videovergadering van zo’n drie kwartier waar men het voornamelijk heeft over hoe plezant het wel was om deel te mogen uitmaken van Picard. De sessie is met één of ander computerprogramma opgenomen zoals Zoom en dus coronaproof zoals dat heet. Om er naar te kijken is het iets minder leuk.
Sinds Star Trek: Discovery heeft de streamingdienst CBS All Access ook de zogezegde Star Trek: Short Treks gelanceerd, en dat zijn korte filmpjes waarin dieper ingegaan wordt op een onderwerp uit één of andere aflevering. Van Picard krijgen we er ook op deze blu-raybox eentje van te zien: Star Trek Short Treks: Children of Mars waarin we het leven volgen van twee kinderen wier leven werd beïnvloed door de tragedie op Mars. In het tien minuten durende Make It So toont men hoe het idee rond deze reeks tot stand is gekomen. In Aliens Alive: The xBs zie je dan weer hoe men de "ex-Borg" heeft gemaakt, creaturen die prominent in deze reeks aanwezig zijn. In Picard Props verneem je alles wat de admiraal in deze reeks kreeg, en dat gaat van geavanceerde wapens tot wijnflessen. Set Me Up is voor de fans van de decors, want hier wordt op een kwartiertje tijd alles over het interieur van de ruimteschepen en de Borg-kubus verteld. The Motley Crew spitst zich toe op de nieuwe personages die we in de serie zagen en wie er maar niet genoeg van kan krijgen, kan zich nog 8 minuten zoet houden met een gag reel.

CONCLUSIE
Ook al had Patrick Stewart eerder komaf gemaakt met de Star Trek-franchise kruipt hij op zijn tachtigste terug in de huid van de iconische Picard en gaat hij tien afleveringen op zoek naar wat hem in Nemesis uit 2002 deed besluiten om op pensioen te gaan. De rimpels zijn er en soms lijkt het wel of Stewart alles in slow motion doet, maar met Picard hebben de Trekkies er toch maar weer een geslaagde spin-off serie bij!coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Hanelle M. Culpepper, Jonathan Frakes
Met: Patrick Stewart, Santiago Cabrera, Michelle Hurd, Evan Evagora, Alison Pill, Harry Treadaway

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
488 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8719372013748


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Japaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Engels CC
Extra's:
• Story Log
• Video Commentary
• Deleted Scenes
• Star Trek Short Treks: Children of Mars
• Make It So
• Aliens Alive: The xBs
• Picard Props
• Set Me Up
• The Motley Crew
• Gag Reel


Andere recente releases van deze maatschappij