:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUR FRIEND
OUR FRIEND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-05
FILM
In de rubriek "films met een indrukwekkende cast waar we nog nooit van hebben gehoord" is het deze keer de beurt aan Our Friend. Alles heeft natuurlijk te maken met het feit dat de bioscopen gesloten bleven en als er geen Netflix of Amazon Prime komt die als reddend vangnet dient, dan raak je sowieso in de vergetelheid. Door de dvd- en Blu-ray-versie probeert men wel om deze film alsnog een kans te gunnen, maar of dat zal lukken of niet is maar de vraag. Voor de fun hoef je het zeker niet te doen, want dit is twee uur potje janken. Een jonge vrouw die terminaal is en daarbij de steun krijgt van haar echtgenoot en twee dochters, en (vandaar de titel) een vriend. Het klinkt allemaal weinig uitnodigend, en het thema schuurt verschrikkelijk dicht tegen de gevreesde weekendfilms aan, maar toch is Our Friend een enorme aanrader en dat komt in de eerste plaats door de cast die deze film een absolute meerwaarde bezorgt.
Het verhaal is, weekendfilmgewijs, gebaseerd op waargebeurde feiten en was te lezen in het tijdschrift Esquire. Op een vrij emotionele manier vertelde Matthew Teague hoe hij afscheid moest nemen van zijn vrouw Nicole die getroffen werd door een allesvernietigende kanker. Topvoer voor een film, moeten ze in Hollywood gedacht hebben, en dus kreeg scenarioschrijver Brad Ingelsby de taak om dit tragische feit om te bouwen naar een script. De film kreeg de volledige medewerking van Matthew, maar naderhand vonden de critici dat er te weinig nadruk lag op het psychologische aspect. Een minpunt waar heel wat over te vertellen valt, maar zoals gezegd knap wordt opgevangen door het uitmuntende acteerwerk met voorop Casey Affleck die nog maar eens bewijst dat hij zoveel beter is dan zijn broer Ben, ook al lijkt het of deze kerel door iedere film slaapwandelt.

De regie werd in handen gestopt van Gabriela Cowperthwaite, iemand uit de documentairewereld en die in 2013 volop in de spotlights kwam door haar gelauwerde Blackfish en daar ook nog eens een BAFTA-nominatie aan overhield. Dat documentaire-achtige, of zeg maar de drang naar het experimentele, merk je volop in haar filmstijl want het verhaal wordt chronologisch volledig overhoop gegooid met scènes voor en na de diagnose van de kanker. Niet dat dit voor verrassingen zorgt, want ieder weet de afloop en dat wordt meteen ook al duidelijk bij de openingsscène, maar het zorgt vooral voor een gevarieerde aanpak en dat is iets waar een film met zo'n onderwerp bijzonder veel nood aan heeft.
Dakota Johnson vertolkt de jonge Nicole die te horen krijgt dat ze kanker heeft. De overlevingskansen zijn nihil want ondertussen is heel haar lichaam aangetast door de ziekte. Het enige wat haar rest is waardig afscheid nemen van haar twee jonge dochters en samen met haar man (Casey Affleck) en de goede vriend des huizes Dane (Jason Segel) nog een bucket list afgelopen. Het fijne aan deze film is dat men ondanks de zeemzoeterigheid toch de valkuilen van de clichés heeft weten te ontlopen. Het is wel het soort film waar je als mens week van wordt, maar Gabriela Cowperthwaite buit dit nooit uit. Een mooi voorbeeld is dat we op een wachtkamer na bijna nooit in een ziekenhuis belanden.

Door de impact van de rol komt er zeer veel op de schouders van Dakota Johnson te liggen en die bewijst met verve dat er in haar een grootse actrice schuilt. Het enige nadeel wat je hebt is dat ze er altijd bloedstollend mooi blijft uitzien, zelfs op haar sterfbed. Een tikkeltje ongeloofwaardigheid dat overigens prima wordt gecounterd door de zeg maar altijd fantastische Casey Affleck. Net als Adam Driver dat ook zo goed weet te doen lijkt het wel alsof Affleck puur op automatische piloot draait, maar het is zo innemend gedaan dat het de film een wel zeer welkome touch heeft. Jason Hegel fungeert dan weer prima als de vriend die iedereen wel wil, ook al hangt hij bij momenten net iets te veel in de buurt rond van Dakota Johnson. Niet dat we dit niet kunnen begrijpen.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray verscheen op The Searchers en laten we meteen nog maar eens zonder schaamte de kont likken van dit soort maatschappijen die in tijden dat streamingkanalen alles opslorpen toch nog de moeite doen om kleine films zoals deze op een blauw schijfje uit te brengen. Deze tearjerker bevat mooie naturele kleuren en hoewel het detailzicht nooit de perfectie benadert, blijft dit toch een zeer geslaagde release. Voor de geluidsband kun je kiezen tussen een Engelse en een Franse DTS HD MA 5.1 en naast de vele dialogen en kibbelende kinderen hoor je op de soundtrack een hele resem R.E.M.-achtige '90’s-college bands.
EXTRA'S
Wie op een visuele manier iets te weten wil komen over deze indie-film moeten we teleurstellen, want deze release werd de wereld ingestuurd zonder ook maar één extra.

CONCLUSIE
Door zijn onderwerp (terminale kanker) is Our Friend een allesbehalve gemakkelijke pil om te slikken, maar dankzij de ontwapende acteerprestaties van het prima trio Dakota Johnson, Casey Affleck en Jason Segel krijgen we met deze tearjerker een prachtige en bij momenten bijzonder innemend drama.coverStudio: The Searchers

Regie: Gabriela Cowperthwaite
Met: Casey Affleck, Dakota Johnson, Jason Segel, Gwendoline Christie, Cherry Jones, Ahna O'Reilly

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
9

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878106


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij