:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILK ROAD
SILK ROAD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-07-05
FILM
Op Amazon is zowat alles te verkrijgen, behalve drugs en wapens. "Bingo!" dacht Ross William Ulbricht (Nick Robinson) en de jonge knaap zette online een platform op die de verkoop van illegale drugs mogelijk maakte. Via het dark web en de betaling via bitcoins slaagde de Amerikaan erin om in zes maanden tijd met zijn website Silk Road een enorme boel poen te scheppen. De drugs werd via de pakjesdienst wereldwijd verspreid en niemand die hem bij de kraag kon vatten. Ten minste dat dacht Ulbricht, want twee jaar later slaagde het FBI erin om de website op te rollen en de oprichter van Silk Road werd in mei 2015 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
Perfect voer om er een film over te maken en dat gebeurde al een keer in 2017 met een Nederlandse televisiefilm die gemaakt werd via de van KRO-NCRV. Het verhaal ging niet over Ross Ulbricht, maar over een Nederlander die zoals zo veel anderen een handeltje in drugs op Silk Road opzette. Natuurlijk is het verhaal over de oprichter veel interessanter en dat dacht ook Tiller Russell, een man die voorheen zijn brood verdiende in de documentairewereld. Een minpuntje is wel dat je verdomd pienter moet zijn om niet het stramien van The Social Network te gaan lopen met zo'n premisse. Zeker als je weet dat je niet het team van David Fincher rondom je hebt waardoor het risico om versleten te worden als een flauw afkooksel van The Social Network bijzonder groot is. Helaas was dit een open doel voor Russell. Als film is Silk Road best genietbaar, en met zijn twee uur runtime zelfs geen seconde te lang, maar het is overduidelijk wie het voorbeeld was en dat merk je zelfs tot in de soundtrack.
Gemiste kans? Ja! Mark Zuckerberg is al bij al niet meer dan een briljante nerd met een geniaal idee die een patent op zijn uitvinding moest zien te bemachtigen, maar bij Ross Ulbricht zit je met de drugs (en later ook met wapens) middenin de misdaadwereld en dan verwacht je toch wat meer power, maar niks daarvan. Tiller slaagde er wel in om dit verhaal attractief te maken door zich ook toe te spitsen op een snuggere FBI-agent in te schakelen, maar het blijft vooral staren naar een nerd die alsmaar zit te tokkelen op een laptop, alsmaar meer risico's neemt en uiteraard tegen de lamp loopt. En om nog maar eens de klassieker van Fincher erbij te halen, hoofdrolspeler Nick Robinson is geen Jesse Eisenberg. Wie wel goed uit de verf komt is Jason Clarke als de FBI-agent die net uit een psychiatrische inrichting is ontslagen. De gewezen narc moet nog een paar maanden dienst doen bij de FBI vooraleer hij op pensioen mag, en hij krijgt een plaatsje bij de mannen die de cybercriminaliteit aanpakken. Er wordt niks van hem verwacht, hij mag zelfs hele dagen honkbal kijken, zolang hij maar niet op de zenuwen werkt van de anderen. 

Bij momenten dus net iets te veel dat aanvoelt als een replica van The Social Network. Weliswaar is Silk Road een aangename film die lekker wegkijkt, maar waar toch heel wat meer in zat.
BEELD EN GELUID
The Searchers moet zo wat de enige indie-filmmaatschappij uit de Benelux zijn die zich nog bekommert om het feit dat er nog mensen zijn die graag hun films op de best mogelijke manier willen zien. Een release op Blu-ray dus, over 4K hebben we het niet eens. Dit schijfje is weliswaar standaard maar weer op en top verzorgd met een zeer knappe kleurvoering die je vooral goed merkt in de buitenopnames in San Francisco. Van enig technisch mankement is er geen sprake. De geluidsband is een degelijke DTS HD MA 5.1 hoewel er maar weinig effecten zijn.

EXTRA'S
De releases van The Searchers zijn zo goed als altijd zonder bonusfilmpjes en dat geldt ook voor Silk Road.

CONCLUSIE
Silk Road vertelt het waargebeurde verhaal van een nerd die met heel veel succes een online-platform opstelt voor illegale drugs, daar in een mum van tijd steenrijk door wordt maar die ook in geen tijd tegen de lamp loopt. Best aardig kijkvoer, maar helaas voelt het ook veel te veel aan als een poor man's versie van The Social Network.coverStudio: The Searchers

Regie: Tiller Russell
Met: Jason Clarke, Nick Robinson, Katie Aselton, Jimmi Simpson, Daniel David Stewart

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878045


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij