:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 2
X-FILES, THE - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-09-17
SERIE
Bij aanvang van seizoen 2 zaten de makers van The X-Files met een probleem: actrice Gillian Anderson (Scully) was zwanger. Feitelijk was dit in seizoen 1 ook al het geval, maar daar heeft men de zaak opgelost door telkens goed uitgekiende camerastandpunten te hanteren zodanig dat het dikke buikje van Anderson nergens te zien was. In seizoen 2 moest ze echter met bevallingsverlof, en de scenaristen hebben er dan ook niets beters op gevonden dan Scully te laten... ontvoeren door een UFO. Mulder (David Duchovny) moet daardoor een paar afleveringen alleen opdraven, wat meteen ook de zwakte van de reeks aantoonde: het is enkel in combinatie met elkaar dat The X-Files vuurwerk geven. Mulder werd daarom een paar afleveringen gekoppeld aan nieuwe partner Alex Krycek (Nicholas Lea), maar de reveal dat Krycek een bad guy is, kwam volgens mij veel te vroeg op de reeks, en na een aflevering of drie is Scully weer uit bevallingsverlof. Seizoen 2 is beslist niet het sterkste seizoen van The X-Files, alhoewel er een paar goede standalone-afleveringen terug te vinden zijn, zoals Die Hand Die Verletzt en Fearful Symmetry. De mythology arc staat in dit tweede seizoen eigenlijk ook nog niet helemaal op punt, wat pas vanaf het derde-vierde seizoen een vaste factor gaat worden, en onder meer de vaste antagonist C.B.G. Spender, beter bekend als de Cigarette Smoking Man (William B. Davis), is nog niet volledig in zijn schurkenrol gecast.
Het eerste seizoen eindigde met de dood van Deep Throat, de informant die Mulder occasioneel informatie over de verschillende overheidssamenzweringen toestopte. Die rol wordt in het tweede seizoen overgenomen door X (Steven Williams), zo genoemd omdat hij verschijnt telkens Mulder met tape de letter X op het raam van zijn appartement kleeft. X is in elk geval niet zo'n charismatisch figuur als zijn voorganger, en zijn bijdrage is dan ook meestal verwaarloosbaar. De makers hadden op het moment van filmen ook nog niet door dat de bijdrage van de Lone Gunmen (Bruce Harwood, Tom Braidwood en Dean Haglund) gevoelig moest gaan stijgen vooraleer ze een determinerende factor zouden worden in het succes van The X-Files. Waar elke aflevering van het eerste seizoen puur goud was, zitten er in dit tweede seizoen een paar bevremende afleveringen zoals Humbug en 3, waar we niet dadelijk warm van worden. Pas in de slotaflevering, Anasazi, wordt een begin van een basis gelegd voor de grote mythology-verhaallijn, alhoewel pas bij een tweede kijkbeurt en met voorkennis van wat er nog gaat volgen, bepaalde plotwendingen betekenis krijgen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
25. Little Green Men
In 1977 werd het ruimteschip Voyager gelanceerd met een boodschap van de aardbewoners voor eventuele buitenaardse beschavingen. Het programma SETI, dat speurt naar buitenaards leven, ligt echter op zijn gat... totdat een basis op Puerto Rico plots een antwoord ontvangt. Mulder reist er op aanstoken van senator Matheson (Raymond J. Barry) naartoe, maar hij heeft maar een beperkt tijdsframe totdat de militairen de boel komen vernielen en alle lastige getuigen over de kling jagen.
26. The Host
Mulder wordt van zijn surveillance-opdracht ontheven om een moord te onderzoeken waarbij het kadaver door iets is aangevreten. Het lijk blijkt van een Russische matroos te zijn, die door een parasitair organisme het water is ingetrokken, en tijdens de autopsie vindt Scully in de ingewanden van de man een levende platworm.

27. Blood

Een anders zo rustig stadje wordt geteisterd door een reeks van mensen die door het lint gaan en een killing spree starten, telkens ze getriggerd worden door hun fobie. Telkens slaan ze daarbij één of ander electronisch scherm stuk. De Lone Gunmen denken dat er één of ander experimenteel insecticide iets mee te maken heeft.

28. Sleepless

Mulder wil de moord onderzoeken op dr. Saul Grissom (Claude De Martino), een expert in slapeloosheid, die kort voor zijn dood een brand meldde, en op de koop toe vanbinnen is verbrand, zonder dat er één morzel vuur bij te pas is gekomen. De zaak is echter al toegewezen aan agent Alex Krycek, die graag met Mulder wil samenwerken. Mulder krijgt informatie toegestopt van een nieuwe informant, X, dat de dokter eertijds in Viëtnam een experiment op poten had gezet om mensen af te helpen van de nood aan slapen, zodat ze als perfecte soldaten 24-uurshiften konden draaien.

Disk 2:
29. Duane Barry
Mulder wordt gemobiliseerd wanneer ene Duane Barry (Steve Railsback) het personeel van een reisbureau gegijzeld houdt. Barry beweert dat hij ontvoerd is geweest door een UFO, en Mulder tracht op hem in te praten. Hij begeeft zich echter op gevaarlijk ijs wanneer hij de plaats inneemt van een neergeschoten gijzelaar. Scully komt intussen te weten dat Barry een voormalige FBI-agent is, en lijdt aan waanvoorstellingen sinds hij een kogel in zijn hersenen heeft gehad. Maar is wat Barry zegt zo van de pot gerukt?
30. Ascension
Duane Barry heeft Scully ontvoerd, en hoopt dat, als hij haar uitlevert aan de aliens, hij zelf niet langer aan hun experimenten ontworpen wordt. Het FBI organiseert een klopjacht, maar Mulder gaat uiteraard op eigen houtje op onderzoek. Bovendien lijkt het dat zijn partner Krycek hem een hak wil zetten.

31. 3

Wanneer het lichaam van een slachtoffer kennelijk door drie verschillende mensen wordt leeggezogen, afgaande op het aantal beetwonden, meent Mulder dat die terug te vinden zijn in één van zijn dossiers. Het drietal vermoordt telkens drie mensen, om vervolgens een tijdje onder de radar te duiken. Mulder kan echter één van hen vangen, een zekere John (Frank Military), en hij meent dat de man waanideeën heeft dat hij een vampier is. Wanneer hij echter wordt blootgesteld aan zonlicht, krijgt hij zware brandwonden over zijn lichaam en sterft. Mulder gaat achter de twee andere vampiers aan, waarvan er één (Justina Vail) van haar levensstijl af wil.

Disk 3:
32. One Breath
Scully wordt anoniem aan de ingang van een ziekenhuis gedropt. De experimenten die de aliens op haar hebben uitgevoerd, hebben ervoor gezorgd dat ze in coma ligt. Het ergste is dan nog dat Scully ooit een levenstestament heeft opgesteld, waarin ze te kennen heeft gegeven dat ze in een dergelijke toestand niet meer beademd wenst te worden. Mulder speelt cavalier seul en gaat achter de Cigarette Smoking Man aan om Scully te redden. Intussen steelt een schimmig figuur een flesje bloed dat bij Scully werd afgetapt.

33. Firewalker

Het wetenschappelijk team van dr. Daniel Trepkos (Bradley Whitford) doet onderzoek in een vulkaan door middel van de Firewalker, een robot die tegen hitte bestand is. Ze stuiten echter op een levensvorm die op silicium gebaseerd is in plaats van op koolstof, en de levensvorm verspreidt een dodelijke spore. Wanneer op de camera van de Firewalker te zien is dat één van de teamleden dood is, worden Mulder en Scully uitgestuurd om de omstandigheden van het verdachte overlijden te onderzoeken.
34. Red Museum
Tieners uit een dorp van veeboeren worden ontvoerd, en telkens een dag later teruggevonden met op hun rug in zwarte markeerstift de woorden HE of SHE IS ONE. De gemeenschap wijst met de beschuldigende vinger naar de Church of the Red Museum, een cultus van extremistische veganisten die voortdurend de confrontatie opzoeken. Er wordt in de gemeenschap echter volop geknoeid met hormonen, en er duikt bewijs op dat de lokale plattelandsarts ook de lokale kinderen, toevallig allemaal slachtoffers, behandelt met spuitjes van onbekende origine. Als klap op de vuurpijl meent Scully de man te herkennen die Deep Throat heeft vermoord.

35. Excelsis Dei

In het van subsidies verstoken bejaardentehuis Excelsis Dei beweert verpleegster Michelle Charters (Teryl Rothery) dat ze verkracht is door een geest. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar bewoner Hal Arden (David Fresco), maar laten we zeggen dat op zijn 74e zijn waterleiding niet meer naar behoren is aangesloten. Wel voert de vaste arts, dr. Grago (Jerry Wasserman), op enkele bewoners medische tests uit met een medicijn tegen Alzheimer. Alhoewel het bewuste medicijn in de literatuur omschreven staat als weinig werkzaam, boekt de dokter toch spectaculaire resultaten.

Disk 4:
36. Aubrey
Agente B.J. Morrow (Deborah Strang) is zwanger van haar collega Brian Tillman (Terry O'Quinn). Kennelijk geeft de zwangerschap haar paranormale gaven, want midden in de nacht begint ze in een veld te graven en vindt daar een lijk, waarmee ze een zaak van twee vermiste inspecteurs in de jaren '40 oprakelt. De verdachte eertijds was Harry Cokely (Morgan Woodward), die bij een zekere Linda Tibideaux (Joy Coghill) het woord "SISTER" in de borst had gekerfd met een scheermes. Tillman werkt net aan een zaak waar een soortgelijk patroon van moorden zich manifesteert; alleen kan Cokely het deze keer niet gedaan hebben, want hij is intussen een oude man geworden die zich geen meter meer kan verwijderen van zijn ademhalingstoestel.

37. Irresistible

Agent Bocks (Bruce Weitz) roept de hulp in van Mulder en Scully na enkele gevallen van grafschennis, waarbij de dader telkens haar en vingernagels meeneemt als trofee. Mulder meent dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de grafschenner zal gaan moorden, en hij krijgt gelijk. Tot overmaat van ramp krijgt de dader een ongezonde interesse in Scully.
38. Die Hand Die Verletzt
Twee tienerjongens nemen twee meisjes mee de bossen in, om daar een satanisch ritueel te voltrekken. Feitelijk willen ze alleen maar indruk op de meisjes maken, in de hoop dat er seks van komt, maar kennelijk hebben ze écht een demon opgewekt, die één van hen, Jerry Thomas (Franky Czinege), vermoordt. Blijkbaar wordt echter het oudercomité van de school bevolkt door satanaanbidders, die evenwel beweren dat ze met het oproepen van de demon niets te maken hebben. Dan gaat de dochter van Jim Ausbury (Dan Butler), Shannon (Heather McComb), door het lint, en ze beweert misbruikt te zijn in een satanisch ritueel.

39. Fresh Bones

Twee soldaten die ingezet zijn om een vluchtelingenkamp te bewaken, komen kort na elkaar om het leven, en telkens wordt er in de buurt van hun plaats van overlijden een voodoo-teken gevonden. Het leger houdt het F.B.I. liefst buiten, maar de weduwe van één van hen, McAlpin (Kevin Conway) heeft er Mulder en Scully op afgestuurd. De commandant van het kamp, kolonel Wharton (Daniel Benzali), zou vluchtelingen mishandelen, en twee van zijn soldaten willen klacht indienen tegen hun oversten. Vreemd genoeg lijkt McAlpin plots uit de doden te zijn opgestaan, en een vluchteling die al een maand in de isoleercel zit, Pierre Beauvais (Bruce Young), vertelt Mulder en Scully dat ze maar één waarschuwing krijgen om de zaak te laten rusten vooraleer er nog doden zullen vallen.

Disk 5:
40. Colony
Mulder wordt getipt over de moord op drie abortusdokters in verschillende staten. Het vreemde aan de zaak is dat ze er alledrie identiek uitzien (Dana Gladstone). Er zijn bovendien nog meer identieke klonen in het land. Volgens CIA-agent Ambrose Chapel (Tom Butler) zijn het Russische mollen, en is er een premiejager (Brian Thompson) bezig ze allemaal om zeep te helpen. Wanneer FBI-agent Barry Weiss (Andrew Johnston) voor de deur van één van de klonen vermoord wordt, wordt Mulder van de zaak gehaald. Bij de ouders van Mulder thuis duikt intussen de pleegdochter van één van de klonen op, en ze beweert dat ze Samantha Mulder (Megan Leitch) is. Ze beweert tevens dat de klonen van buitenaardse origine zijn.

41. End Game

De buitenaardse premiejager heeft Scully gekidnapt en wil haar ruilen voor Samantha. De ruil loopt nadelig af voor die laatste, en Samantha verdrinkt. In zijn zoektocht naar antwoorden stoot Mulder op een laboratorium waar allemaal Samantha-klonen zitten die hem hebben gelokt om hen te beschermen tegen de premiejager. Wanneer het ruimteschip van de premiejager ergens op de Noordpool crasht, gaat Mulder ter plekke op zoek naar antwoorden, en schiet er bijna het hachje bij in.
42. Fearful Symmetry
Een onzichtbare olifant veroorzaakt een spoor van vernieling, waarbij één wegenwerker wordt gedood. Zeventig kilometer verderop materialiseert het dier zich weer, maar het is op sterven na dood. De olifant hoorde in de Fairfield Zoo, waar rare dingen gaande zijn. Directrice Willa Ambrose (Jayne Atkinson) ligt er in conflict met de dierenrechten-terroristen van het W.A.O. onder leiding van Kyle Lang (Lance Guest). Wanneer 's nachts één van de leden in de zoo inbreekt, wordt hij door een onzichtbare tijger aan stukken gescheurd, en deze keer zijn er beelden van het gebeurde. Mulder denkt dat er een soort van buitenaardse ark van Noë bestaat die de dieren ontvoert en kunstmatig insemineert. De enige getuige is Sophie, een wijfjesgorilla die kan communiceren met gebarentaal.

43. Død Kalm

Nadat de USS Ardent in de Noordelijke IJszee in de buurt van de Lofoten een tijdje van de radar is verdwenen, wordt een deel van de bemanning in een sloep teruggevonden. Alleen zijn ze op korte tijd tientallen jaren ouder geworden. Mulder denkt dat er een soort kronkel in de tijd zich manifesteert, en hij reist ter plaatse af om de zaak te bestuderen. Hij en Scully vallen echter ook ten prooi aan de mysterieuze ziekte waardoor ze snel ouder worden.

Disk 6:
44. Humbug
Nadat Krokodillenmens Jerald Glazebrook (John Payne) in zijn zwembad wordt aangevallen door iets onnatuurlijks, belanden Mulder en Scully in een gemeenschap die bestaat uit P.T. Barnum-achtige circusfreaks. Kennelijk is er een seriemoordenaar aan de gang die het op de artiesten gemunt heeft... als de moordenaar überhaupt al menselijk is.

45. The Calusari

De tweejarige Teddy Holvey (Isaac, Jeremy en Oliver Wildsmith) wordt in een attractiepark overreden door een treintje, nadat hij van zijn ouders de ballon van zijn oudere broer Charlie (Joel Palmer) heeft gekregen. Op beelden is te zien hoe hij door de ballon naar het spoor is gelokt. Teddy heeft in zijn korte leven vaak de binnenkant van een ziekenhuis gezien, en Scully vermoedt dat het een geval van Münchhausen by proxy is, waarbij iemand uit zijn naaste familie hem kwaad doet om de aandacht op zichzelf te trekken. Vooral de griezelige Roemeense grootmoeder Golda (Lilyan Chauvin) schijnt angst te hebben voor Charlie, en voert allerlei bizarre rituelen op hem uit met behulp van drie Roemeense priesters, de Calusari.
46. F. Emasculata
In een gevangenis breekt een zeer dodelijke infectieziekte uit die binnen de 36 uur tot de dood leidt. Net op dat moment ontsnappen twee gevangenen, Steve (John Tench) en Paul (John Pyper-Ferguson). De US-Marshals onder leiding van de schietgrage marshal Tapia (Dean Norris) organiseren de klopjacht, en Mulder gaat met hen mee. Scully zoekt intussen in de gevangenis naar de bron van de besmetting, en brengt hierdoor haar eigen gezondheid in gevaar. Dr. Osbourne (Charles Martin Smith), die zich uitgeeft voor iemand van het CDC, bekent nadat hij zelf besmet wordt dat één of ander farmaceutisch bedrijf achter de besmetting zit.

Disk 7:

47. Soft Light
Na een experiment met donkere materie is doctor Ray Banton (Tony Shalhoub) een gevaar voor de mensheid geworden. Wie in zijn schaduw stapt, desintegreert namelijk. Scully's voormalige studente, dr. Kelly Ryan (Kate Twa), vraagt de twee agenten om hulp, maar ze weet nog niet half met welke gevaarlijke materie ze aan het goochelen is.

48. Our Town

Dudley, Arkansas, staat op de kaart door de kippenslachterij van Walter Chaco (John Milford). Door het feit dat de kippenkarkassen weer tot voer worden vermalen, en de inwoners van het dorp kip eten, kent het een angstaanjagend aantal gevallen van de ziekte van Creutzfeld-Jacob. Wanneer Mulder merkt dat de bewoners extreem oud worden, vermoedt hij dat er kannibalisme in het spel is.

49. Anasazi

Een hacker stoot per ongeluk op het volledige dossier over het complot tussen de buitenaardse invasiemacht en de overheid. Hij lekt het document naar Mulder, alleen is het opgesteld in de Navajo-taal, zodat Mulder eerst op zoek moet naar een vertaler. Kennelijk is ook Mulders vader William (Peter Donat) betrokken bij het complot. Mulder gaat zich bovendien hoe langer hoe agressiever gedragen, in die mate zelfs dat hij Skinner (Mitch Pileggi) in elkaar mept. Je zou bijna gaan zeggen dat er iets in het water zit...
BEELD EN GELUID
Net als het eerste seizoen werd voor de Blu-ray afgestapt van het 1.33:1-formaat van de dvd, en werd de compositie helemaal van nul af overgedaan, met een complete herwerking van alle speciale effecten. Dit monnikenwerk vertaalt zich in een bijzonder goede transfer die lijkt alsof de serie altijd al voor het 1.78:1-formaat gemaakt was. De scherpte is een stuk groter, er zijn veel meer details te zien, alhoewel in bepaalde CGI-shots al eens een artefactje optreedt. Ook zijn sommige scènes verstoken van details, vooral wanneer er 's nachts nare dingen op de agenten afspringen, wat nogal wel eens pleegt te gebeuren. In de aflevering Our Town zijn de panshots van de lijn dode kippen nogal vaag en grainy, wat erop duidt dat de restauratie niet honderd procent zaligmakend was - zie laatste screenshot. Daarnaast werd ook de 2.0-geluidstrack opengetrokken naar een DTS-HD MA 5.1-track en werden bepaalde geluidseffecten helemaal opnieuw gemixt om tot het resultaat te komen dat we hier in handen houden. De reeks zou zijn eigen reputatie geen eer aandoen als we niet een paar keer bijzonder goed aan het schrikken werden gemaakt, en met surrounds actief is het nu eenmaal eenvoudiger om het monster of the week eens een keertje van achter de kijker te laten besluipen. De restauratie van The X-Files is bijzonder goed gelukt, een feit dat we voor de komende seizoenen waarschijnlijk nog wel enkele keren gaan mogen herhalen.
EXTRA'S
Ook hier werd weer al het bonusmateriaal dat ooit is verschenen, verzameld, zij het dat u het in tegenstelling tot de dvd zonder ondertiteling zal moeten stellen. Drie afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaartrack, en het zijn niet toevallig drie mythology-afleveringen: Duane Barry, End Game en Anasazi door respectievelijk Chris Carter, Frank Spotnitz en R.W. Goodwin. De dvd's bevatten eertijds verwijderde scènes die via seamless branching weer in de afleveringen konden worden gezet. Die laatste optie is nu verdwenen, maar u hebt alsnog 4 verwijderde scènes (3:39) tegoed. In 12 documentaires "Chris Carter Talks About Season 2" (28:25) geeft de bedenker van zijn reeks zijn beschouwingen bij wat hij zelf de meest pivotale afleveringen noemt. Er zijn internationale clips, dubbingen in de meest exotische talen, vier voor Duane Barry (4:39), vier voor One Breath (4:23), vier voor Irresistible (4:06), vier voor Humbug (4:25) en drie voor Anasazi (3:24). In tijden waarin er schijven op de markt komen met tot twintig talen lijkt deze featurette een beetje op mosterd na de maaltijd, maar de fragmenten zijn er waarschijnlijk omwille van historische completie aan toegevoegd, wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Chris Carter heeft een boontje voor de aflevering The Host, die hij zelf als één van de meest angstaanjagende beschouwt. Hij geeft er dan ook samen met Frank Spotnitz een inleiding (1:33) bij. Er zijn drie Behind the scenes-clips bij de afleveringen End Game (0:37), Humbug (1:05) en uiteraard Anasazi (0:31), maar het meest gedocumenteerde werkstuk is toch de documentaire The Truth About Season 2 (14:32), een documentaire van het soort dat uiteindelijk op elk seizoen zou verschijnen. Dan zijn er nog 9 documentaires "FX: Behind the Truth" (9:20) waarin de speciale effecten praktisch worden toegelicht, en een ongelofelijke bibliotheek met 49 TV-spots (13:13).

CONCLUSIE

Het tweede seizoen van The X-Files is zeker niet het beste, maar is toch een essentieel puzzelstukje in de zoektocht van Mulder en Scully naar The Truth.coverStudio: Fox

Regie: David Nutter, Daniel Sackheim, Rob Bowman, Chris Carter, Michael Lange, Glen Morgan, R.W. Goodwin, Win Phelps, Stephen Surjik, Kim Manners, Nick Marck, James Whitmore Jr., Michael Vejar, James Contner
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis, Nicholas Lea, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Steven Williams

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
1994-1995

Leeftijd:
18

Speelduur:
1127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036075527


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 2.0
Duits DTS 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Duits, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack "Duane Barry" door Chris Carter
• Audiocommentaartrack "End Game" door Frank Spotnitz
• Audiocommentaartrack "Anasazi" door R.W. Goodwin
• 4 verwijderde scènes
• 12 documentaires "Chris Carter Talks About Season 2"
• 4 internationale clips "Duane Barry"
• 4 internationale clips "One Breath"
• 4 internationale clips "Irresistible"
• 4 internationale clips "Humbug"
• 3 internationale clips "Anasazi"
• Inleiding op "The Host" door Chris Carter en Frank Spotnitz
• Documentaire "Behind the scenes clip End Game"
• Documentaire "Behind the scenes clip Humbug"
• Documentaire "Behind the scenes clip Anasazi"
• Documentaire "The Truth About Season 2"
• 9 documentaires "FX: Behind the Truth"
• 49 television spots

Andere recente releases van deze maatschappij