:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MY COUSIN VINNY
MY COUSIN VINNY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-11-03
FILM
"Truth, Justice And The Gambini Way." (Tagline My Cousin Vinny)

Joe Pesci kan je moeilijk een fantastisch acteur noemen, want al bij al heeft de man meer slechte dan goede dingen in zijn filmografie staan. Maar toch, als je hem perfect weet te casten dan heb je pure dynamiet. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk dat van het explosieve ettertje in de vele Martin Scorsese-films, maar ook als komiek heeft Pesci best wel een paar memorabele dingen gedaan en daar is My Cousin Vinny een prachtvoorbeeld van.

Het begin van de jaren '90 was dan ook een gouden periode van Joe Pesci. Er was de Oscar die hij had verdiend met Goodfellas en er was ook nog My Cousin Vinny die iets later in roulatie kwam en de eerste grote filmhit werd waarin Pesci de hoofdrol vertolkte. Over zijn tegenspeelster Marisa Tomei was er ook heel wat te doen, want die ging voor deze vertolking zowaar met de Oscar lopen voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Of dat nu echt verdiend is of niet laten we in het midden. Kwatongen beweren nu nog altijd dat het om een fout ging en dat presentator Jack Palance tijdens de ceremonie gewoonweg de verkeerde naam had voorgelezen, maar dat werd altijd ontkend. Zo'n fouten kunnen wel gebeuren, denk maar aan Warren Beatty die de verkeerde fiche kreeg waardoor Faye Dunaway La La Land aankondigde als de Beste Film terwijl Moonlight de echte winnaar was, maar dat werd onmiddellijk ter plekke rechtgezet.

Het verhaal is wat stom, en met een compleet ongeloofwaardige plot maar het is een komedie die op de lachspieren werkt en dat is nog altijd de reden waarom mensen dit soort films willen zien. Bingo dus, en dat met een fantastische Pesci op kop.

Vinny Gambini (gespeeld door Pesci) wordt door zijn familie naar Alabama geroepen om er zijn neefje Bill (Ralph Macchio) en diens maatje Stan (Mitchell Whitfield) in de rechtbank te gaan verdedigen. De beschuldiging is niet niks, want de twee staan terecht voor moord met voorbedachten rade en alle bewijzen zijn tegen hun gericht, ook al weet de kijker dat ze onschuldig zijn. Alle hoop voor een vrijspraak wordt op de "juridische kennis" van Vinny gebouwd, alleen heeft de man geen enkele ervaring op dat vlak en heeft hij zijn diploma bekomen door ieder jaar te dubbelen. De man kleedt zich tamelijk excentriek en heeft geen weet van de geldende etiquettes in de rechtbank wat tot heel wat gekibbel leidt tussen hem en de rechter in eerste aanleg, Chamberlain Haller (een ontzettend grappige Fred Gwynne). Vinny is er echter van overtuigd de zaak te kunnen winnen, zeker met de hulp van zijn liefje Mona Lisa Vito (Marisa Tomei).

My Cousin Vinny is ideaal als je je anderhalf uur wil onderdompelen in een komedie die boordevol grappen zit, ook al zijn het Pesci en Fred Gwynne die hier ruimschoots de show stelen. Oorspronkelijk wilden de makers Jim Belushi in plaats van Pesci, maar die weigerde de rol, en later zou Belushi toegeven dat dit een zeer grote inschattingsfout was. Anderzijds begrijpelijk dat hij het niet zag zitten, want My Cousin Vinny was niet meer dan een kleine titel uit de Fox-stal die tot ieders verbazing het veel beter deed dan men had verwacht. De regie van Jonathan Lynn die ook Clue, maar jammer genoeg ook The Whole Nine Yards deed, is vakkundig. Ralph Macchio zie je hier in één van zijn grootste laatste rollen, en hoewel de jonge kerel wel charisma heeft, merk je hier maar al te goed waarom hij hierna alleen maar in onbeduidende films te zien was en waarom hij voor altijd de Karate Kid zou blijven. Ook zijn tegenspeler Mitchell Whitfield overtuigt niet echt, en het is een beetje vreemd om te lezen dat niemand minder dan Will Smith de duimen moest leggen tegen hem tijdens de auditie.

BEELD EN GELUID
De enige reden waarom we deze Franse versie kozen was omdat we deze voor een prikje vonden. Aangezien er op deze uitgave ook Nederlandse ondertiteling aanwezig is, gaan we ervan uit dat het om dezelfde transfer gaat. Deze dvd is een oudere uitgave van Fox en hoewel de film hier en daar wel wat nood heeft aan wat meer detailvoering gaat het om een dvd van de betere soort. De kleuren zijn levendig, en dat gaat zowel voor de buiten- als de binnenopnames die zich (hoe kan het ook anders) vaak afspelen in de gerechtszaal. De geluidsband is een fatsoenlijke 2.0 maar met weinig effecten.

EXTRA'S
Er staan geen bonusfilmpjes op deze disk.

CONCLUSIE
My Cousin Vinny is een aanstekelijke komedie met een hilarische Joe Pesci in overdrive die als onervaren advocaten twee jonge kerels van de elektrische stoel moet zien te redden. Grootse cinema is dit niet, wel ontzettend grappig.cover
Studio: Fox

Regie: Jonathan Lynn
Met: Ralph Macchio, Joe Pesci, Marisa Tomei, Mitchell Whitfield, Fred Gwynne, Lane Smith

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1992

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3344428005672


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Grieks, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij