:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SENSE AND SENSIBILITY
SENSE AND SENSIBILITY (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-12-23
FILM
Wanneer de rijke vader Dashwood (Tom Wilkinson) overlijdt, erft zijn zoon John (James Fleet) het ganse familiefortuin, want vader wil niet dat zijn bezittingen in verdeeldheid geraken. Dashwood senior heeft uit een tweede huwelijk nog een vrouw en drie dochters, en hij drukt John dan ook op het hart om "barmhartig" te zijn tegenover zijn stieffamilie. Wie daar niet zo opgezet mee is, is Johns gierige vrouw Fanny (Harriet Walter), die die tak van de familie beschouwt als een partij onfrisse koeienvlaaien, en moeder Dashwood (Gemma Jones) en haar drie dochters Elinor (Emma Thompson), Marianne (Kate Winslet) en Margaret (Emilie François) worden vriendelijk (nu ja, voor zover dat kan natuurlijk...) maar resoluut van het landgoed verwijderd. Ze vinden echter onderdak in Barton Cottage, een overvalst fermetteke - ze hadden het slechter kunnen treffen - op het landgoed van de minzame sir John Middleton (Robert Hardy) en zijn moeizieke maar van liefdadigheid overlopende schoonmama Mrs. Jennings (Elizabeth Spriggs). Door hun val van de sociale ladder zijn de twee oudste zussen Dashwood ineens niet meer zo begeerde huwelijkskandidaten; zo is Elinor verliefd op de sympathieke edelman Edward Ferrars (Hugh Grant), maar als die met een vrouw van nederige afkomst thuis zou komen, zou hij prompt onterfd worden. Bovendien is Edward al in het geheim verloofd met een andere vrouw. Marianne wordt in het geheim aanbeden door de in zichzelf gekeerde kolonel Brandon (Alan Rickman), wiens eerste verloofde onder tragische omstandigheden om het leven is gekomen. De timide kolonel laat echter de kaas van zijn brood eten door sir John Willoughby (Greg Wise), een steenrijke playboy met een dubieuze reputatie.
Regisseur Ang Lee is tegenwoordig een van de meest gevarieerde regisseurs geworden die dankzij de cultstatus die hij door Crouching Tiger, Hidden Dragon verwierf films in uiteenlopende genres heeft kunnen maken, zoals de superheldenverfilming Hulk, het romantische homodrama Brokeback Mountain, en het schipbreukelingendrama  Life Of Pi. Dat de man ook overweg kan met een Victoriaans kostuumdrama heeft hij met deze Sense And Sensibility uitvoerig bewezen, dat nu eindelijk ook op UHD is uitgebracht. Mijn oordeel is op die jaren niet noemenswaardig veranderd (wat misschien meer over mij zegt dan over de film, maar soit). Deze film, een kostuumdrama naar een boek van Jane Austen, zal vooral goed in de markt liggen bij een romantisch, veelal vrouwelijk, publiek, en is af en toe ook wel echt mierzoet. De film moet het vooral hebben van dialogen waar George Lucas zijn tenen nog van zouden kunnen krullen en zowat de stijfste hark in een geschiedenis van stijve harken neergezet door Hugh Grant. Acteurs als Tom Wilkinson en Alan Rickman - 's mans talent blijft ons verbazen - houden met hun toch iets zwierigere stijl de film gaande.
Anderzijds is Lee erin geslaagd om het redelijk triviale verhaaltje wat aan te dikken door de sociale context van de adel een eeuw geleden te schetsen, en hij doet dat met bijzonder veel brio. Inzonder hekelt hij de hypocriete houding van de zogenaamde upper class tegenover huwelijken, die eerder dan romantische aangelegenheden zuivere financiële transacties waren, waarbij het vooral van belang was de niet onder zijn of haar stand te huwen. Zo blijkt de eerste verloofde van kolonel Brandon van armoede te zijn gecrepeerd omdat ze door de kolonels familie niet als een goede partij werd beschouwd, hetgeen de kolonel een gewetensprobleem zo hoog als een huis heeft opgeleverd, vandaar ook zijn terughoudendheid tegenover Marianne. Wat ons van de sociale inslag van de film naar het tweede pluspunt van de film brengt: het acteerwerk is bij wijlen buitengewoon sterk, en dat is altijd mooi meegenomen, natuurlijk. Dit alles leverde de film overigens 7 Oscarnominaties op, waarvan er één verzilverd werd (beste screenplay voor Emma Thompson), alsook een heel mooi palmares aan ander prijzen, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk wel de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn in 1996.
BEELD EN GELUID
Sense And Sensibility is uitgebracht in de Columbia Classics Collection vol. 2 samen met Stripes, The Social Network, Oliver!, Anatomy Of A Murder en Taxi Driver, en dan nog alleen in het buitenland. Een losse 4K-release zit er voorlopig niet aan te komen. De openingsscène belooft aanvankelijk niet veel goeds, want het beeld is soft en onscherp, maar na een minuut of twee zijn de problemen van de baan en draait de beeldkwaliteit in overdrive, met mooie shots van statische Victoriaanse interieurs en de bijpassende kostuums, maar ook minder fraaie zaken zoals de schimmel op de muren van de cottage die neef Middleton zo "genereus" schenkt. De UHD is in alle opzichten vele malen superieur aan de Blu-ray. De hele film heeft een organische look and feel waarbij je je zo in het Engeland van de tijd van Austen waant. De disk is een klein beetje scherper dan de Blu-ray, die echt wel soms een beetje door een vaselinelens geschoten lijkt te zijn, en de textuur van onder meer de boomhut van de jongste dochter of de aflijning in de atlas zijn scherp. De kleuren zijn heerlijk en zorgen voor een genuanceerde reeks schakeringen van de mooie natuur. De audiotrack op de vorige release was uitgevoerd in DTS-HD MA 5.0, dus zonder subwoofer, maar dat is bij deze bijgesteld naar een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track met een fantastische atmosfeer waarbij je de vogeltjes in de achtergrond hoort kwetteren. Het bal dat ongeveer halverwege de film wordt gegeven doet het geluid helemaal openbreken naar alle richtingen. De dialogen zijn prima gepositioneerd.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal van de bijhorende Blu-ray is niet gelijk aan dat van de losse release. De twee audiocommentaartracks die op de dvd terug te vinden waren, zijn in ere hersteld, en het enige wat op deze schijf nog ontbreekt is de acceptance speech van Emma Thompson bij het uitreiken van de Golden Globe Awards. We vinden dus twee commentaartracks terug, eentje van actrice Emma Thompson en producente Lindsay Dorian, de andere ingesproken door regisseur Ang Lee en co-producer James Schamus. Beide tracks zijn onderhoudend maar niet echt wereldschokkend, en het is fijn om ze weer aan boord te hebben. Een gloednieuwe featurette is de documentaire 25th anniversary reunion: Back to Barton Cottage (27:37) waarin Emma Thompson, Kate Winslet, Greg Wise, Imelda Staunton, Imogen Stubbs, Myriam Francois, producent Lindsay Doran en regisseur Director Ang Lee vijfentwintig jaar na datum nog eens virtueel afspreken (corona, weet u wel) om herinneringen op te halen aan de film. In Adapting Austen (11:18) vertellen producent Linsday Doran, regisseur Ang Lee, uitvoerend producent Sydney Pollack en acteurs Emma Thompson en Hugh Grant over de ontstaansgeschiedenis van deze verfilming. In A sense of character (8:14) bespreken Doran, Lee en Emma Thompson, Kate Winslet en Greg Wise de invulling van enkele van de voornaamste personages uit de film. A very quiet man (12:03) is een ietwat overdreven lofbetuiging aan het adres van Ang Lee. Dan volgen er nog twee randfeaturettes over de zoektocht naar geschikte locaties, Locating the world of Sense And Sensibility (5:42) en last but not least de prijzenswaardige kostuums in Elegance and simplicity: The wardrobe of Sense And Sensibility (3:57). Afsluiten doen we met twee verwijderde scènes (2:38) en - ook nieuw - twee trailers (4:05).

CONCLUSIE

Sense And Sensibility is een ietwat droge maar op de juiste manier gemaakte, romantisch-naturalistische kostuumfilm die vooral liefhebbers van reeksen als het tegenwoordig mateloos populaire Downton Abbey zal aanspreken. Voor wie na de dvd, na de special edition-dvd en na de Blu-ray ook deze in huis wil halen, zal het diep in de beugel tasten worden, want je moet er de hele Columbia Classics vol. 2-box voor in huis halen, maar dat is het waard.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ang Lee
Met: Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet, Alan Rickman, Greg Wise, Gemma Jones, Tom Wilkinson

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Romantiek

Versie:
U.K.

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5050630213139


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.0
Frans DTS-HD MA 5.0
Duits DTS-HD MA 5.0
Italiaans DTS-HD MA 5.0
Spaans DTS-HD MA 5.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Digital Mono 1.0
Tsjechisch Dolby Digital 5.0
Hongaars Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Digital 5.0
Turks Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Thais, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door actrice Emma Thompson en producer Lindsay Doran
• Audiocommentaar door regisseur Ang Lee en co-producer James Schamus
• Documentaire "25th anniversary reunion: Back to Barton Cottage"
• Documentaire "Adapting Austen"
• Documentaire "A sense of character"
• Documentaire "A very quiet man"
• Documentaire "Locating the world of Sense And Sensibility"
• Documentaire "Elegance and simplicity: The wardrobe of Sense And Sensibility"
• 2 verwijderde scènes
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij