:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> METALLICA - ST.ANGER
METALLICA - ST.ANGER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-06-12
FILM
Hij ligt sinds vorige week in de winkel en het is het ultieme antwoord op de eeuwige vraag: "wat moeten wij, arme artiesten, doen om het downloaden en kopiëren van onze muziek tegen te gaan"? Eat your heart out Clouseau en consoorten want Metallica's achtste studioalbum St. Anger bezit dé oplossing voor jullie prangende probleem.

There will be no fancy shit, just Metallica doing what they do best, kicking your ass, and don't worry, the CD will be regularly priced, we just wanna throw in some extra free shit for you guys!" - Lars Ulrich.

Inderdaad, je hebt het goed begrepen en daarom ook dat je deze review zit te lezen op een dvd-site. Voor ongeveer 18 euro kan je het laaste album van Metallica kopen en krijg je er bovenop gratis en voor niks een volwaardige dvd bij! Ook zit er een exclusieve code bij waardoor je op internet toegang krijgt tot de Metallica-vault: een schat aan bootleg-mp3's van live-concerten. Een aardige manier om een serieuze wending te geven aan de piracy-kwestie door de band die een serieus aandeel had in het lamleggen van Napster, niet?

Nadat de officiële recordings achter de rug waren, trok Metallica op 21 maart jongstleden de oefenruimte in en blikte met professionele opname-apparatuur nogmaals het volledige album in. Maar deze sessie werd dus ook door een aantal digitale handycams vastgelegd en nadien geregisseerd door Wayne Isham om er een gratis dvd van te maken. Aanzie het als een soort relaxed live optreden in de studioruimte van de band zonder enige vorm van publiek. Aan de andere kant mag je het woord 'relaxed' met een korreltje zout nemen want de band, die inmiddels al meer dan 20 jaar bestaat, gaat er op hun nieuwste schijf opnieuw snoeihard tegenaan. Twee jaar geleden immers stond Metallica op het punt van de handdoek te gooien. Bassist Jason Newsted verliet de groep om zich te concentreren op eigen projecten en bovendien had zanger en leadman James Hetfield te kampen met een alcoholverslaving om U tegen te zeggen. Met Load en Re-Load, hun twee vorige albums, kreeg de groep ook veel kritiek te verwerken. Ze zouden te soft geworden zijn, te mainstraim, te pop-achtig. Aangezien ze ook hun look veranderden (zowat de gehele groep knipte hun haren kort), trouwden en kindjes op de wereld brachten zouden ze niet meer in staat geweest zijn om de keiharde metal van hun beginjaren te produceren. Maar Metallica zou Metallica niet zijn mochten ze de critici niet keihard de kop indrukken ! Deze St. Anger komt er na 2 jaar van kwelling en kommer en bevat zowat het volledige gamma aan emoties die de groepsleden (lees: James Hetfield) de afgelopen periode onderging. Want voor het eerst schreven zowel Hammett, Ulrich als Hetfield (bijgestaan door producer Bob Rock) samen de nummers. Daarbij komt nog eens dat ze een beest van een nieuwe bassist konden klissen: Rob Trujillo (ondermeer ex-Suicidal Tendencies). Hij is de belichaming waar Metallica anno 2003 voor staat: ruig, cool, keihard en zonder scrupules! De 11 nummers zijn stuk voor stuk pareltjes en alhoewel we het zonder Hammett's solo's moeten doen klinkt Metallica beter dan ooit. De stijl van de dvd geeft dit perfect weer want de 4 bandleden gaan er als herboren tegenaan. Je ziet dat ze zich op en top amuseren en je hebt allesbehalve het gevoel dat je naar een uitgeblust zootje oude rockers zit te kijken.

Beware: The Four Horsemen zijn terug, en ze blazen je gegarandeerd uit je zetel, zowel op cd als op dvd!

BEELD EN GELUID
Een gratis dvd? Daar kleven we toch gewoon een stereo-track op? Of misschien wel een Dolby Surround-track mochten er nog enkele dollars beschikbaar zijn. Maar een volwaardige Dolby Digital 5.1-track? Wordt het geheel dan niet te duur? Nee hoor, want de dvd alleen al is z'n volledige aankoopprijs waard! We krijgen zowaar een surroundtrack én een 5.1-track voorgeschoteld, beiden van hoogstaande kwaliteit. Metallica speel je luid af, en dat heeft men goed begrepen. Dus zet het volume open en geniet van het mooie klankveld en van gitaarrifs die langs alle kanten op je afkomen. Het is alsof je samen met de groep in hun repetitieruimte staat en de manier waarop de holle klanken weergegeven worden tussen de songs door (als de bandleden met elkaar converseren) beamen dit alleen maar. Het baskanaal staat volledig ten dienste van Rob Trujillo en Ulrich en wordt dus voortdurend agressief aangesproken. Goeie punten!

Het beeld is dan op z'n beurt iets minder maar zeker niet slecht te noemen. Aangezien het hier gaat om digitale handycams is de kwaliteit niet al te denderend. Veel grain en af en toe een reeks onscherpe shots. Maar het regisseerwerk van Isham (die de dag van vandaag bijna alles doet wat er van Metallica visueel verschijnt) maakt veel goed. Flitsende wijzigingen van camera maar niet diegene waarvan je met hoofdpijn komt te zitten na een halfuur. Al bij al valt dit 4:3-beeld nog best mee en mogen we zeker niet mopperen om enkele kleinigheden.

EXTRA'S
De dvd is gratis. Da's al een serieuze extra op zichzelf zouden we zo zeggen.

CONCLUSIE
Artiesten: vergeet de heffingen op cd-r's, vergeet kopiëerbeveiligingen en vergeet eindeloze discussies en nutteloze debatten. Geef jullie cd gewoon een meerwaarde mee en stop er een gratis dvd van dit kaliber bij. En platenmaatschappijen, wees niet ongerust: de extra kost die de produktie van de dvd met zich meebrengt zal ruimschoots gedekt worden door het aantal meerverkochte cd's. Dat is tenminste als de kwaliteit van het eindprodukt evenredig is met wat Metallica hier aflevert. Deze cd mag je zonder aarzelen aanschaffen. Bang your heads against the wall Metallifreaks!


cover
Studio: Elektra Entertainment

Regie: Wayne Isham
Met: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Rob Trujillo

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
602498653388


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij