:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIZZIE
LIZZIE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-09
FILM
Zin in een kostuumdrama met een feministisch trekje? Dan weet je dat je met Chloë Sevigny en Kristen Stewart goed zit. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lizzie Borden die ervan werd beschuldigd om zowel haar vader als stiefmoeder in haar woning in Massachusetts met een bijl te hebben omgebracht, maar vrijgesproken werd op grond van de stelling dat mensen met zo'n goede komaf dit soort gruwelheden niet plegen. Om geschiedkundig juist te zijn moeten we er wel aan toevoegen dat er achteraf altijd grote twijfel was of Lizzie de echte dader was, want er waren nog een paar pionnen in het spel die er baat bij hadden om de rijke familie om het loodje te leggen, maar als haat de hoofdmotor is, dan had Lizzie er alle redenen toe om haar vader en stiefmoeder naar het hiernamaals te hakken.
Het project was een echte passie van Chloë Sevigny, die er via HBO een miniserie wilde van maken, maar door allerlei euvels werd het tenslotte een film. Mocht het verhaal je bekend in de oren klinken, dan is het om dat dit historische verhaal al ontelbare keren werd verfilmd. In 1975 was er met Elizabeth Montgomery The Legend Of Lizzie Borden, en naast een heleboel televisiefilms was het ook een onderdeel van de Alfred Hitchcock Presents-reeks en de televisiereeks rond Friday The 13th.

De film die geregisseerd werd door Craig William Macneill. Zijn enige grote hit, voor de rest maakte de man vooral televisieseries, waaronder een paar afleveringen van Westworld. Vanaf het begin worden er geen doekjes om gewonden, want het eerste wat je ziet, is een lichaam met een hoofd vol bloed. We krijgen een flashback hoe het allemaal zo ver is kunnen komen, en onmiddellijk wordt de focus gelegd op het trieste lot van Lizzie, die voortreffelijk gespeeld wordt door Chloë Sevigny. Alles staat in het teken om de schone schijn op te houden, ook al is de vader des huizes een bruut die het dienstmeisje (Kristen Stewart) bepotelt terwijl iedereen er staat op te kijken.
De sterkte van de film ligt ongetwijfeld in de ijzersterke performances van Kristen Stewart (inclusief de Ierse tongval) en Chloë Sevigny. De twee ogen geen enkele seconde sympathiek, maar dat hoort niet bij hun vrijgevochten personages. Enerzijds oogt Lizzie een beetje als een sobere Downton Abbey met ballen, maar als het de film ergens aan ontbreekt dan is het de suspense en het teleurstellende slot waarin de ware toedracht van de zaak (mocht dat al zo zijn) op zo'n droge wijze verteld wordt dat je weinig of geen empathie hebt met de hoofdrolspelers van dit toch markante verhaal. Desalniettemin een tip, al was het maar voor de uitmuntende performances.

BEELD EN GELUID
Bij ons verscheen deze film bij Dutch Film Works alleen maar op dvd. Het goede nieuws is evenwel dat de maatschappij voldoende respect had om de originele aspect ratio (2.39:1) te behouden, alsook de aanpak van de regisseur die vooral veel werkte met geelachtige filters waardoor de sobere en kale omgeving extra in de verf wordt gezet. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1, maar op het gehak van de bijl en wat gezucht na, is het eerder allemaal ingetogen.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Lizzie is een kostuumdrama maar dan wel eentje met een feministisch en macaber kantje. Zeker niet het soort film voor de doorsnee Downton Abbey-fan, maar alweer met een imponerende (hoe kan het ook anders) Chloë Sevigny en Kristen Stewart.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Craig William Macneill
Met: ChloŽ Sevigny, Kristen Stewart, Kim Dickens, Fiona Shaw, Denis O'Hare, Jeff Perry

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8719372009673


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij